Ανατροπή στη ανατροπή στη Γαλλία - Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ των ΚΤΕΟ δικύκλων

Εξοργισμένοι οι αναβάτες, ξεκινούν “πόλεμο” με την κυβέρνηση
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/11/2022

Κι εκεί που η κυβέρνηση της Γαλλίας είχε συμφωνήσει με τις εθνικές ομοσπονδίες μοτοσυκλέτας να μην εισάγει το μέτρο των ΚΤΕΟ για δίκυκλα, ξαφνικά το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τη συμφωνία, αποφασίζοντας πως τα ΚΤΕΟ δικύκλων θα γίνουν πράξη, εξοργίζοντας τους Γάλλους αναβάτες που τώρα ετοιμάζουν ογκώδεις πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

Στη Γαλλία, οι αναβάτες μοτοσυκλέτας μέσα από την οργάνωση τους και μέσα από ογκώδεις συγκεντρώσεις και πορείες που οδηγούν σε κυκλοφοριακά εμφράγματα στις μεγάλες πόλεις όλης της χώρας, έχουν αποδειχτεί ως οι πιο μαχητικοί δικυκλιστές του κόσμου. Και αυτό δεν δείχνει να αλλάζει.

Οι γαλλικές ενώσεις μοτοσυκλετιστών FFMC (η Γαλλική Ομοσπονδία των... Θυμωμένων Μοτοσυκλετιστών) και FFM (η Γαλλική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία), αντιτίθενται στην εφαρμογή του ΚΤΕΟ δικύκλου στη χώρα, πιστεύοντας πως είναι εντελώς αχρείαστο, καθαρά φοροεισπρακτικό, και υποκινούμενο από το λόμπι του τομέα τεχνικών ελέγχων.

Κι ενώ στα τέλη Ιουλίου του 2022, όλοι πίστευαν πως οι γαλλικές ομοσπονδίες είχαν πετύχει μία ακόμα νίκη ενάντια σε απεχθείς για τους μοτοσυκλετιστές νόμους, όταν η κυβέρνηση υπαναχώρησε στα σχέδια της που ήθελαν την εισαγωγή του μέτρου του ΚΤΕΟ για τα δίκυκλα από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Τότε, μετά από συμφωνία με τις FFMC & FFM, η γαλλική κυβέρνηση είχε στείλει έξι εναλλακτικά μέτρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάποια από τα οποία ίσχυαν ήδη στη χώρα.

Τα μέτρα αυτά ήταν τα εξής:

  • Επιδότηση έως 6.000 ευρώ για την αντικατάσταση της παλαιότερης μοτοσυκλέτας του αναβάτη με ένα ηλεκτρικό δίκυκλο, ή μιας νεότερης θερμικής μοτοσυκλέτας που ρυπαίνει λιγότερο.
  • Εγκατάσταση ραντάρ ηχομέτρησης και πρόστιμα για μη εγκεκριμένες / πειραγμένες εξατμίσεις.
  • Καλύτερη επικοινωνία πάνω στην ασφάλεια των δικύκλων, ειδικά στον τεχνικό εξοπλισμό των αναβατών.
  • Συμπερίληψη των δικύκλων και τρικύκλων στα κρατικά σχέδια για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
  • Ενσωμάτωση του θέματος της ασφάλειας των αναβατών δικύκλου στις εξετάσεις οδήγησης των οδηγών αυτοκινήτων, και οδηγίες συντήρησης, οικολογικής οδήγησης και θορύβου στις εξετάσεις οδήγησης δικύκλου Α1 και Α2 κατηγοριών.
  • Ενίσχυση της προστασίας των χρηστών, χάρη στην υποχρεωτική χρήση τεχνολογιών ανίχνευσης οχημάτων στα τυφλά σημεία από τα βαρέα οχήματα.

Και ξαφνικά, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Γαλλίας αποφάσισε να αγνοήσει την παραπάνω συμφωνία και τα προτεινόμενα εναλλακτικά μέτρα, αποφασίζοντας υπέρ του μέτρου των ΚΤΕΟ δικύκλων, στέλνοντας και πάλι τους μοτοσυκλετιστές στις επάλξεις.

FFMC & FFM καλούν τώρα τους αναβάτες να συμμετάσχουν με τις μοτοσυκλέτες τους το σαββατοκύριακο 26 & 27 Νοεμβρίου σε ογκώδεις πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, ενάντια στο μέτρο των ΚΤΕΟ δικύκλων. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Από τα κύρια επιχειρήματα της FFMC ενάντια στα ΚΤΕΟ δικύκλων είναι η εξαιρετικά μικρή υπαιτιότητα μηχανολογικών προβλημάτων σε ατυχήματα δικύκλων, με τις έρευνες να δείχνουν ποσοστό μικρότερο από το 0,5% (ενώ πριν την εισαγωγή των ΚΤΕΟ αυτοκινήτων τη δεκαετία του 1990 το 17% των ατυχημάτων σχετίζονταν με μηχανικά προβλήματα). Παράλληλα, οι δυο ομοσπονδίες τονίζουν πως οι αναβάτες είναι πολύ πιο προσεκτικοί με τη συντήρηση δικύκλων τους από ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων, οι εξετάσεις για το δίπλωμα μοτοσυκλέτας περιέχουν έναν πολύ πιο εκτεταμένο κατάλογο τεχνικών ελέγχων από ότι στο δίπλωμα αυτοκινήτου, ενώ η φύση της μοτοσυκλέτας, με εκτεθειμένα τα περισότερα μηχανικά της εξαρτήματα, κάνει πιο εύκολο τον καθημερινό έλεγχο από ότι στα αυτοκίνητα.

Η πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης είναι τα δίκυκλα να περνούν από ΚΤΕΟ κάθε 2 χρόνια, με κόστος 70 ευρώ, ένα κόστος που παρόλο που δεν είναι υπέρογκο, η FFMC πιστεύει πως είναι εντελώς άχρηστο, με τα 70 ευρώ να μπορούν αντίθετα να ξοδευτούν σε κάτι χρήσιμο, όπως “ένα ζευγάρι γάντια μοτοσυκλέτας”.

Φωτογραφία άρθρου: www.motomag.com

Kawasaki 50th Anniversary Edition - Επετειακά μοντέλα KΧ με άρωμα 90s

Για τα 50 χρόνια από τη γέννηση της motocross γκάμας του Akashi
Kawasaki KX 50th Anniversary
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/9/2023

Για να γιορτάσει τα 50 χρόνια από το ντεμπούτο της γκάμας motocross KX, η Kawasaki παρουσίασε την “50th Anniversary Edition” με τα KX250 και KX450 να έχουν νέο κοστούμι, εμπνευσμένο από τα αγωνιστικά χρώματα του Akashi της δεκαετίας του ’90.

Τον Ιούνιο του 2023, η Kawasaki προχώρησε σε εκτεταμένη ανανέωση του μεγάλου motocross μοντέλου της, KX450, για το 2024. Τελευταία τόσο μεγάλη αλλαγή για το 450 είχαμε να δούμε από την Kawasaki, μία ολόκληρη πενταετία.

Η ιστορία των KX όμως δεν είναι νέα, καθώς το πρώτο μοντέλο με αυτή την ονομασία βγήκε από το εργοστάσιο του Akashi, το μακρινό 1973. Μισός αιώνα ζωής λοιπόν, και η Kawasaki τον γιορτάζει με την έκδοση 50thAnniversary. Μάλιστα, τα νέα αυτά γραφικά τα είδαμε για πρώτη φορά, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, 23-24/9, στην αγωνιστική KX του εργοστασιακού αναβάτη των “πρασίνων” Romain Febvre στην ΜΧ1, στον τελευταίο γύρο του MXGP 2023, στη Βρετανία.

Kawasaki 50th Anniversary Edition

Η νέα έκδοση 50thAnniversary, δεν περιλαμβάνει μηχανικές αλλαγές στα δύο μοντέλα, KX450 και KX250, παρά μόνο αισθητικές παρεμβάσεις με τον βασικό χρωματισμό “Lime Green” να παραμένει ως έχει. Έτσι, βλέπουμε ότι τα λογότυπα KX στα πλαϊνά του ρεζερβουάρ, διατηρούν το χαρακτηριστικό χειροποίητο σχέδιο στα γράμματα από τη δεκαετία του 1990, στον ίδιο ροζ φλούο χρωματισμό που βρίσκουμε και το επετειακό έμβλημα στην πάνω δεξιά μεριά του μπροστινού number plate. To φόντο πίσω από τα γράμματα του ρεζερβουάρ σε μπλε χρώμα, ακολουθεί και αυτό το ίδιο μοτίβο από εκείνη την δεκαετία. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό στο ρεζερβουάρ, που υποδηλώνει τον κυβισμό του κάθε μοντέλου. Η χαρακτηριστική μπλε σέλα των KX της δεκαετίας του 1990, βρίσκεται και εδώ, ενώ για τη δημιουργία της, όπως μας ενημερώνει η Kawasaki χρησιμοποίησε δείγμα από την αυθεντική σέλα της τότε εποχής.

Kawasaki 50th Anniversary Edition

Τα πλαϊνά καλύμματα του υποπλαισίου διαθέτουν περίγραμμα numberplate, σε λευκό χρώμα, όπως ίσχυε για όλα τα KX από το 1973 μέχρι και το 2019, προτού γίνουν μαύρα. Άβαφα πλαστικά είναι στη συγκεκριμένη έκδοση τα καλύμματα του πιρουνιού -στην βασική σειρά είναι πράσινα. Αλλαγμένο είναι και το προστατευτικό κάλυμμα του πίσω φρένου, το οποίο είναι και αυτό από άβαφο πλαστικό (λευκό), αντί για μαύρο στη βασική έκδοση. Οι άνω και κάτω τιμονόπλακες, όπως και τα στεφάνια των τροχών είναι σε ασημί χρώμα, σε αντίθεση με το μαύρο της βασικής έκδοσης.

Η τελευταία πινελιά εντοπίζεται στο ψαλίδι, όπου το 90s λογότυπο “Uni-Trak” έχει αναπαραχθεί επακριβώς σε περίγραμμα, γραμματοσειρά αλλά και χρωματισμό.

Τα νέα KX450 50thAnniversary Edition και KX250 50thAnniversary Edition θα είναι διαθέσιμα στους επίσημους εμπόρους λιανικής της Kawasaki, ως μοντέλα του 2024, δίπλα στην υπόλοιπη offroad γκάμα της εταιρείας με το εκτενώς ανανεωμένο KX450.

Ετικέτες