Γράφτηκε από: 
τον Κώστα Γκαζή

Ανατροπή στη ανατροπή στη Γαλλία - Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ των ΚΤΕΟ δικύκλων

Εξοργισμένοι οι αναβάτες, ξεκινούν “πόλεμο” με την κυβέρνηση

Κι εκεί που η κυβέρνηση της Γαλλίας είχε συμφωνήσει με τις εθνικές ομοσπονδίες μοτοσυκλέτας να μην εισάγει το μέτρο των ΚΤΕΟ για δίκυκλα, ξαφνικά το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τη συμφωνία, αποφασίζοντας πως τα ΚΤΕΟ δικύκλων θα γίνουν πράξη, εξοργίζοντας τους Γάλλους αναβάτες που τώρα ετοιμάζουν ογκώδεις πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

Στη Γαλλία, οι αναβάτες μοτοσυκλέτας μέσα από την οργάνωση τους και μέσα από ογκώδεις συγκεντρώσεις και πορείες που οδηγούν σε κυκλοφοριακά εμφράγματα στις μεγάλες πόλεις όλης της χώρας, έχουν αποδειχτεί ως οι πιο μαχητικοί δικυκλιστές του κόσμου. Και αυτό δεν δείχνει να αλλάζει.

Οι γαλλικές ενώσεις μοτοσυκλετιστών FFMC (η Γαλλική Ομοσπονδία των... Θυμωμένων Μοτοσυκλετιστών) και FFM (η Γαλλική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία), αντιτίθενται στην εφαρμογή του ΚΤΕΟ δικύκλου στη χώρα, πιστεύοντας πως είναι εντελώς αχρείαστο, καθαρά φοροεισπρακτικό, και υποκινούμενο από το λόμπι του τομέα τεχνικών ελέγχων.

Κι ενώ στα τέλη Ιουλίου του 2022, όλοι πίστευαν πως οι γαλλικές ομοσπονδίες είχαν πετύχει μία ακόμα νίκη ενάντια σε απεχθείς για τους μοτοσυκλετιστές νόμους, όταν η κυβέρνηση υπαναχώρησε στα σχέδια της που ήθελαν την εισαγωγή του μέτρου του ΚΤΕΟ για τα δίκυκλα από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Τότε, μετά από συμφωνία με τις FFMC & FFM, η γαλλική κυβέρνηση είχε στείλει έξι εναλλακτικά μέτρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάποια από τα οποία ίσχυαν ήδη στη χώρα.

Τα μέτρα αυτά ήταν τα εξής:

  • Επιδότηση έως 6.000 ευρώ για την αντικατάσταση της παλαιότερης μοτοσυκλέτας του αναβάτη με ένα ηλεκτρικό δίκυκλο, ή μιας νεότερης θερμικής μοτοσυκλέτας που ρυπαίνει λιγότερο.
  • Εγκατάσταση ραντάρ ηχομέτρησης και πρόστιμα για μη εγκεκριμένες / πειραγμένες εξατμίσεις.
  • Καλύτερη επικοινωνία πάνω στην ασφάλεια των δικύκλων, ειδικά στον τεχνικό εξοπλισμό των αναβατών.
  • Συμπερίληψη των δικύκλων και τρικύκλων στα κρατικά σχέδια για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
  • Ενσωμάτωση του θέματος της ασφάλειας των αναβατών δικύκλου στις εξετάσεις οδήγησης των οδηγών αυτοκινήτων, και οδηγίες συντήρησης, οικολογικής οδήγησης και θορύβου στις εξετάσεις οδήγησης δικύκλου Α1 και Α2 κατηγοριών.
  • Ενίσχυση της προστασίας των χρηστών, χάρη στην υποχρεωτική χρήση τεχνολογιών ανίχνευσης οχημάτων στα τυφλά σημεία από τα βαρέα οχήματα.

Και ξαφνικά, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Γαλλίας αποφάσισε να αγνοήσει την παραπάνω συμφωνία και τα προτεινόμενα εναλλακτικά μέτρα, αποφασίζοντας υπέρ του μέτρου των ΚΤΕΟ δικύκλων, στέλνοντας και πάλι τους μοτοσυκλετιστές στις επάλξεις.

FFMC & FFM καλούν τώρα τους αναβάτες να συμμετάσχουν με τις μοτοσυκλέτες τους το σαββατοκύριακο 26 & 27 Νοεμβρίου σε ογκώδεις πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, ενάντια στο μέτρο των ΚΤΕΟ δικύκλων. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Από τα κύρια επιχειρήματα της FFMC ενάντια στα ΚΤΕΟ δικύκλων είναι η εξαιρετικά μικρή υπαιτιότητα μηχανολογικών προβλημάτων σε ατυχήματα δικύκλων, με τις έρευνες να δείχνουν ποσοστό μικρότερο από το 0,5% (ενώ πριν την εισαγωγή των ΚΤΕΟ αυτοκινήτων τη δεκαετία του 1990 το 17% των ατυχημάτων σχετίζονταν με μηχανικά προβλήματα). Παράλληλα, οι δυο ομοσπονδίες τονίζουν πως οι αναβάτες είναι πολύ πιο προσεκτικοί με τη συντήρηση δικύκλων τους από ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων, οι εξετάσεις για το δίπλωμα μοτοσυκλέτας περιέχουν έναν πολύ πιο εκτεταμένο κατάλογο τεχνικών ελέγχων από ότι στο δίπλωμα αυτοκινήτου, ενώ η φύση της μοτοσυκλέτας, με εκτεθειμένα τα περισότερα μηχανικά της εξαρτήματα, κάνει πιο εύκολο τον καθημερινό έλεγχο από ότι στα αυτοκίνητα.

Η πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης είναι τα δίκυκλα να περνούν από ΚΤΕΟ κάθε 2 χρόνια, με κόστος 70 ευρώ, ένα κόστος που παρόλο που δεν είναι υπέρογκο, η FFMC πιστεύει πως είναι εντελώς άχρηστο, με τα 70 ευρώ να μπορούν αντίθετα να ξοδευτούν σε κάτι χρήσιμο, όπως “ένα ζευγάρι γάντια μοτοσυκλέτας”.

Φωτογραφία άρθρου: www.motomag.com