Αποχωρεί από την κεφαλή της KTM ο Stefan Pierer! Νέος CEO ο Gottfried Neumeister

Όλα βάση προγράμματος
Αποχωρεί από την κεφαλή της KTM ο Steran Pierer! Νέος CEO ο Gottfried Neumeister
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/1/2025

Σε μία κίνηση που περίμεναν παράγοντες της αγοράς αλλά θα φανεί ως μία σημαντική αλλαγή στο ευρύ κοινό που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα για την KTM, προχώρησε σήμερα η KTM AG ανακοινώνοντας την αλλαγή CEO.

Σε κάθε περίπτωση είναι μία ιστορική στιγμή καθώς ο Stefan Pierer ανέλαβε την χρεωκοπημένη, δίχως προσανατολισμό και με ασαφή γκάμα KTM το 1992 και την μεταμόρφωσε στην παγκόσμια ηγέτιδα του off road και έπειτα στον μεγαλύτερο Ευρωπαίο κατασκευαστή.

Από σήμερα παραδίδει την σκυτάλη στον μέχρι πρότινος Co-CEO  Gottfried Neumeister και ο ίδιος ο Pierer θα παραμείνει μέλος του Executive Board και μέλος της οικογένειας της KTM.

«Για εμένα η KTM ήταν πάντα κάτι περισσότερο από μία εταιρεία, ήταν το πάθος μου, η αποστολή μου στη γη και η οικογένειά μου. Η απόφαση να παραδώσω τα ινία δεν ήταν εύκολη. Είμαι βαθιά πεπεισμένος πως ο Gottfried Neumeister με την στρατηγική του, την διορατικότητά του και την αφοσίωσή του, είναι η κατάλληλη επιλογή να ηγηθεί της KTM και να την οδηγήσει στο μέλλον» δήλωσε ο Stefan Pierer.

Ο Gottfried Neumeister φέρνει εκτεταμένη εμπειρία στην διαχείριση μεγάλων εταιρειών και κυρίως στην αναδιάρθρωση τους, την τελευταία φορά το έκανε σε όμιλο με 12.000 θέσεις εργασίας, πάνω από 2 φορές μεγαλύτερο από την KTM.

«Ο Stefan Pierer έχει δημιουργήσει μία μοναδική εταιρεία που αντανακλά το πάθος και το πνεύμα πρωτοπορίας σε όλους τους εργαζομένους. Την διατήρηση αυτή της κληρονομιάς και ταυτόχρονα την πορεία προς τα εμπρός θα τα αντιμετωπίσω ως την δική μου αποστολή από εδώ και πέρα. KTM σημαίνει θάρρος, πρωτοπορία και πάθος, αξίες που θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με αυτές και να χτίσουμε πάνω τους για το μέλλον. Μαζί σαν ομάδα θα συνεχίσουμε να δυναμώνουμε και να στηρίζουμε την KTM θέτοντας νέα πρότυπα στον δρόμο προς την κατασκευή των καλύτερων μοτοσυκλετών του κόσμου»!

Είμαι βέβαιος πως ο περισσότερος κόσμος θα ζητωκραυγάσει και θα χαιρετήσει την αλλαγή αυτή ως το πρώτο βήμα προς την επιστροφή της KTM στην σωστή πορεία και μαζί και οι πιστωτές που είναι ο μόνος τρόπος να δεχτούν το πλάνο αναδιάρθρωσης να το υλοποιήσει ένας νέος CEO. Στην πράξη όμως είναι άλλο ένα βήμα ενός καλά μελετημένου πλάνου που ο ίδιος ο Pierer έχει σχεδιάσει καιρό πριν. Ο Gottfried Neumeister είναι δική του επιλογή, έχει έρθει τον Ιούλιο με στόχο να αναλάβει την αναδιάρθρωση σε ένα απότομοι -φάνηκε τότε- άδειασμα του Sigl. Ο Neumeister ανέλαβε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο χρέη Co-CEO και ήταν από την αρχή προμελετημένο να πάρει στα χέρια του την KTM AG. Μεγάλη πιθανότητα να την παραδώσει πίσω μετά από δύο οικονομικές σεζόν ή στον επόμενο, σε κάθε περίπτωση το πλάνο εξυγίανσης που υλοποιεί η KTM, βαδίζει βάση προγράμματος χωρίς να έχει παρεκκλίνει μέχρι στιγμής!

Η Γαλλία σχεδιάζει κλιμακωτά διπλώματα οδήγησης για τα αυτοκίνητα – Φρένο από το Συνταγματικό Συμβούλιο

Ο νέος νόμος RIPOST σχεδιάστηκε για να υπηρετήσει τη “δημόσια τάξη”
lambo aventador
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/8/2026

Στις 20 Ιουλίου 2026 η γαλλική Βουλή υπερψήφισε τον νόμο RIPOST που προωθήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Laurent Nuñez. Πρόκειται για έναν σύνθετο νόμο που αγγίζει δεκάδες διαφορετικά ζητήματα και του οποίου το όνομα (με λίγη δημιουργική φαντασία) προκύπτει ως αρκτικόλεξο της πρότασης “άμεση απάντηση σε φαινόμενα διατάραξης της κοινής ησυχίας, της ασφάλειας και της ειρήνης”.

Μέσα σε αυτό βρίσκονται δεκάδες διατάξεις που καλύπτουν πληθώρα θεμάτων, από χρήση ναρκωτικών και πάρτι σε κοινόχρηστους χώρους, ως ζητήματα εγκληματικών συμμοριών, αλλά και τις οδικές μεταφορές. Στην τελευταία περίπτωση εντάσσονται διατάξεις που αφορούν στη διοργάνωση αυτοσχέδιων αγώνων ή επιδείξεων, την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών και, μέσα σ’ όλα, την περίφημη διάταξη που προβλέπει πως οι νέοι οδηγοί αυτοκινήτων δεν θα μπορούν να οδηγήσουν με το καλημέρα πολύ ισχυρά αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια της ψήφισης του νόμου, ομάδα αντιπολιτευόμενων βουλευτών απευθύνθηκε στο Συνταγματικό Συμβούλιο ζητώντας να ελεγχθεί η συνταγματικότητα κάποιων διατάξεων του RIPOST και αυτό αποφάνθηκε στις 14 Αυγούστου πως κάποιες από αυτές ήταν όντως προβληματικές.

Μια εξ αυτών ήταν και η πρόταση για τους νέους οδηγούς αυτοκινήτων, η οποία προς το παρόν πάγωσε, χωρίς να έχει απορριφθεί ακόμη εντελώς.

Μετά την παρέμβαση του συμβουλίου ωστόσο, ο νόμος δεν ορίζει πια ούτε για πόσον καιρό θεωρείται κάποιος νέος οδηγός, ούτε ποια ποσοτικά χαρακτηριστικά καθορίζουν το αυτοκίνητο ως πολύ δυνατό – ισχύς, κυβισμός;

Το θέμα δεν έχει λήξει προφανώς, καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα ακολουθήσει διαβούλευση για να κριθεί αν θα οριστούν σχετικά όρια και ποια θα είναι αυτά για τα διπλώματα αυτοκινήτου. Εύλογα, στην όλη συζήτηση αναμένεται να βαρύνουν και οι γνώμες των Γάλλων κατασκευαστών αυτοκινήτων, χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφές χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.

Σύσσωμος ο γαλλικός μοτοσυκλετιστικός Τύπος βέβαια υπενθυμίζει πως για τους αναβάτες δικύκλων τα κλιμακωτά διπλώματα οδήγησης εφαρμόζονται εδώ και αρκετά χρόνια, με το ίδιο πρόσχημα της δημόσιας ασφάλειας, η οποία προφανώς κατά τον νομοθέτη δεν κινδυνεύει από έναν 18χρονο με υπεραυτοκίνητο εκατοντάδων ίππων.

Για την ιστορία, η κεντρική φωτογραφία δεν είναι ψηφιακά κατασκευασμένη αλλά απολύτως πραγματική και μας έρχεται από αυστραλιανή είδηση του 2023 που απεικονίζει τη Lamborghini Aventador των 750 ίππων με την οποία πήγαινε καθημερινά στο σχολείο του στη Μελβούρνη ένας 16χρονος μαθητής και νέος οδηγός...