Αποχωρεί από την κεφαλή της KTM ο Stefan Pierer! Νέος CEO ο Gottfried Neumeister

Όλα βάση προγράμματος
Αποχωρεί από την κεφαλή της KTM ο Steran Pierer! Νέος CEO ο Gottfried Neumeister
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/1/2025

Σε μία κίνηση που περίμεναν παράγοντες της αγοράς αλλά θα φανεί ως μία σημαντική αλλαγή στο ευρύ κοινό που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα για την KTM, προχώρησε σήμερα η KTM AG ανακοινώνοντας την αλλαγή CEO.

Σε κάθε περίπτωση είναι μία ιστορική στιγμή καθώς ο Stefan Pierer ανέλαβε την χρεωκοπημένη, δίχως προσανατολισμό και με ασαφή γκάμα KTM το 1992 και την μεταμόρφωσε στην παγκόσμια ηγέτιδα του off road και έπειτα στον μεγαλύτερο Ευρωπαίο κατασκευαστή.

Από σήμερα παραδίδει την σκυτάλη στον μέχρι πρότινος Co-CEO  Gottfried Neumeister και ο ίδιος ο Pierer θα παραμείνει μέλος του Executive Board και μέλος της οικογένειας της KTM.

«Για εμένα η KTM ήταν πάντα κάτι περισσότερο από μία εταιρεία, ήταν το πάθος μου, η αποστολή μου στη γη και η οικογένειά μου. Η απόφαση να παραδώσω τα ινία δεν ήταν εύκολη. Είμαι βαθιά πεπεισμένος πως ο Gottfried Neumeister με την στρατηγική του, την διορατικότητά του και την αφοσίωσή του, είναι η κατάλληλη επιλογή να ηγηθεί της KTM και να την οδηγήσει στο μέλλον» δήλωσε ο Stefan Pierer.

Ο Gottfried Neumeister φέρνει εκτεταμένη εμπειρία στην διαχείριση μεγάλων εταιρειών και κυρίως στην αναδιάρθρωση τους, την τελευταία φορά το έκανε σε όμιλο με 12.000 θέσεις εργασίας, πάνω από 2 φορές μεγαλύτερο από την KTM.

«Ο Stefan Pierer έχει δημιουργήσει μία μοναδική εταιρεία που αντανακλά το πάθος και το πνεύμα πρωτοπορίας σε όλους τους εργαζομένους. Την διατήρηση αυτή της κληρονομιάς και ταυτόχρονα την πορεία προς τα εμπρός θα τα αντιμετωπίσω ως την δική μου αποστολή από εδώ και πέρα. KTM σημαίνει θάρρος, πρωτοπορία και πάθος, αξίες που θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με αυτές και να χτίσουμε πάνω τους για το μέλλον. Μαζί σαν ομάδα θα συνεχίσουμε να δυναμώνουμε και να στηρίζουμε την KTM θέτοντας νέα πρότυπα στον δρόμο προς την κατασκευή των καλύτερων μοτοσυκλετών του κόσμου»!

Είμαι βέβαιος πως ο περισσότερος κόσμος θα ζητωκραυγάσει και θα χαιρετήσει την αλλαγή αυτή ως το πρώτο βήμα προς την επιστροφή της KTM στην σωστή πορεία και μαζί και οι πιστωτές που είναι ο μόνος τρόπος να δεχτούν το πλάνο αναδιάρθρωσης να το υλοποιήσει ένας νέος CEO. Στην πράξη όμως είναι άλλο ένα βήμα ενός καλά μελετημένου πλάνου που ο ίδιος ο Pierer έχει σχεδιάσει καιρό πριν. Ο Gottfried Neumeister είναι δική του επιλογή, έχει έρθει τον Ιούλιο με στόχο να αναλάβει την αναδιάρθρωση σε ένα απότομοι -φάνηκε τότε- άδειασμα του Sigl. Ο Neumeister ανέλαβε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο χρέη Co-CEO και ήταν από την αρχή προμελετημένο να πάρει στα χέρια του την KTM AG. Μεγάλη πιθανότητα να την παραδώσει πίσω μετά από δύο οικονομικές σεζόν ή στον επόμενο, σε κάθε περίπτωση το πλάνο εξυγίανσης που υλοποιεί η KTM, βαδίζει βάση προγράμματος χωρίς να έχει παρεκκλίνει μέχρι στιγμής!

Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU

Τα δύο πρωταθλήματα είχαν ενωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο
Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/7/2026

Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU
Τα δύο πρωταθλήματα είχαν ενωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο

 

Τραγικός απολογισμός στην πίστα του Brno όπου δύο αναβάτες έχασαν την ζωή τους στην εκκίνηση της κατηγορίας Superbike.

Ο Philipp Steinmayr (γεννημένος στην Αυστρία, 13 August 1993) έχασε ακαριαία την ζωή του και ο Adrian Rus Shinner ( γεννημένος στην Ρουμανίας, 11 August 1982) μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα.

Το δυστύχημα έγινε στην εκκίνηση όταν ο Steinmayr που ξεκινούσε από την δεύτερη σειρά αντιμετώπισε πρόβλημα με την μοτοσυκλέτα του και έκανε το μόνο δυνατό εκείνη την στιγμή, σήκωσε το χέρι για να δώσει σήμα στην διοργάνωση και τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους.

Στην σχάρα εκκίνησης και μπροστά, βρισκόταν ο Δημήτρης Καρακώστας και λίγο πιο πίσω ο Μιχάλης Σπιλιώτης, οι δύο Έλληνες αναβάτες που ακολουθούν την κατηγορία αυτή με πολλούς ακόμη που αγωνίζονται σε άλλες κατηγορίες να βρίσκονται στην εξέδρα για να συμπαρασταθούν στους συμπατριώτες τους.

Αρκετοί αναβάτες κατάφεραν να αποφύγουν τον Steinmayr, εκτός από τον Rus Shinner που δεν τον είδε παρά την τελευταία στιγμή πέφτοντας πάνω του με μεγάλη ταχύτητα. Αμέσως οι μοτοσυκλέτες τυλίχθηκαν στις φλόγες με τον Steinmayr να χάνει ακαριαία τη ζωή του και τους διασώστες να δίνουν μάχη να κρατήσουν στη ζωή τον Rus Shinner.

Στην σχάρα της εκκίνησης βρισκόντουσαν εκείνη την στιγμή 47 μοτοσυκλέτες κάτι που ξεφεύγει δύο φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Αυτό σημαίνει πως οι τελευταίοι αναβάτες, όπως ο Adrian που εκκινούσε από την προτελευταία σειρά, είχαν να καλύψουν μεγάλη απόσταση στην ευθεία και προλάβαιναν να μαζέψουν χιλιόμετρα.

Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο ζήτημα με τις πολλές συμμετοχές. Με σχεδόν 40 από τους 47, να προσπαθούν να αποφύγουν ένα εμπόδιο μερικά μέτρα μπροστά τους, είναι δεδομένο πως θα συμβεί ατύχημα καθώς δεν υπάρχει ορατότητα από τους πίσω, ούτε διαγώνια, ούτε στο πλάι, ούτε μία χαραμάδα που να φαίνεται τι έχει συμβεί μπροστά. Ο Rus Shinner δεν είχε περιθώρια.

Πολυτάλαντος στην προσωπική του ζωή και ιδιαίτερα αγαπητός στον περίγυρό του, ο Adrian είχε καλλιτεχνική φύση που την είχε αξιοποιήσει και καλλιτεχνικά εργαζόμενος ως μουσικός, ενώ παράλληλα ήταν και τεχνικός IT με πολλά χρόνια εμπειρίας. Στους αγώνες έκανε το πάθος του και ήταν εξαιρετικός αναβάτης.

Ο Steinmayr ήταν ένας νεαρός αθλητής που είχε βλέψεις να φτάσει ακόμη ψηλότερα, να βρει χορηγούς και να επεκταθεί και σε άλλα πρωταθλήματα θέλοντας να παραμείνει στους αγώνες ταχύτητας για όσο περισσότερο μπορούσε, ενώ και επαγγελματικά είχε βάλει στόχο να παραμείνει στον χώρο για να μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU με χαρά ανακοίνωνε πριν λίγες ημέρες πως αυτό το Σαββατοκύριακο τα δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της ανατολικής Ευρώπης θα συστεγάζονταν, κάνοντας λόγο για 228 συμμετοχές.

Συστέγαση σημαίνει λιγότερα έξοδα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, απεναντίας είναι θετικό στα πρωταθλήματα αυτά που συντηρούνται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και όχι θεσμικά ή από χορηγούς, οι οποίοι λειτουργούν υποστηρικτικά αλλά όχι σε πλήρη κάλυψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα έπρεπε να είναι και όλοι αυτοί οι αναβάτες σε μία εκκίνηση.

Διοργανωτικά υπήρχαν λύσεις, καμία δεν θα άφηνε τους πάντες χωρίς γκρίνια, είναι δεδομένο πως θα υπήρχαν προβλήματα με όποια λύση και αν είχαν σκεφτεί να προχωρήσουν, σίγουρα όμως θα ήταν ασφαλέστερη η εκκίνηση με λιγότερους αναβάτες. Η καλύτερη λύση θα ήταν να χωριστούν με βάση χρόνου σε δύο μεικτούς αγώνες με τους συμμετέχοντες του Alpe Adria που και πάλι θα είχε δυσαρεστήσει αρκετούς αναβάτες, αλλά θα είχε μειώσει τις πιθανότητες για ένα τέτοιο δυστύχημα.

Η FIM που έχει την αιγίδα των πρωταθλημάτων, εξέδωσε ανακοίνωση για τους νεκρούς του Alpe Adria εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στις οικογένειές τους.

Όλοι οι αγώνες έχουν ακυρωθεί αμέσως μετά το δυστύχημα, τόσο οι χθεσινοί, όσο και σήμερα Κυριακή.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν, συγγενείς, φίλους και στις ομάδες.