Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών: 450.000 Ευρώ στην πίστα!

Εκ νέου η δημοπράτηση
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/7/2019

Σε προκήρυξη με ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό προχώρησε ο Δήμος Σερρών για τον εκσυγχρονισμό του αυτοκινητοδρομίου και βελτίωση του ασφαλτοτάπητα. Η προκήρυξη είναι ίδια με εκείνη του 2017, που έτρεξε και πέρσι το 2018, αλλά τώρα το έργο θεωρείται πως βρίσκεται πιο κοντά στην ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με ένα πρώτο σχόλιο που έχουμε από την μεριά της πίστας. Το έργο συντίθεται στην κατηγορία εργασιών ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ του Δήμου Σερρών και η προκήρυξη θέτει ακριβή και αυστηρά όρια για τις προδιαγραφές του. Για την συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτείται εγγυητική επιστολή ύψους 7.200 Ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στις 23/8/2019 στις 13:00μμ.

Από την προκήρυξη βλέπουμε πως σχεδιάζεται να γίνει απόξεση (φρεζάρισμα) της παλιάς ασφάλτου σε βάθος έως 3cm το οποίο υπολογίζεται πως δεν πρέπει να ξεπερνά σε τελική τιμή τα 0,75 Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η συγκολλητική επάλειψη που θα πρέπει να μπει μετά υπολογίζεται με κόστος έως 0,45Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσοστό ασφάλτου στο 65% ενώ για την αντιολισθηρή ασφαλτική στρώση με τροποποιημένη άσφαλτο τύπο PmB 25/55-80 ορίζεται τιμή ανά τόνο, έως 70Ευρώ.

Στο σύνολο το έργο αναμένεται να φτάσει τις 450.000 Ευρώ, με εκτιμώμενη αξία 362.903,23 Ευρώ πλην ΦΠΑ, ώστε η πίστα να γίνει καινούρια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σε μία τέτοια διαδικασία, και ένα από τα προβλήματα που υπήρχαν και πριν, ήταν στην προσπάθεια να μην εμφανίζεται ένωση στο κέντρο της πίστας. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα ένα τόσο φαρδύ μηχάνημα που θα μπορέσει να στρώσει την άσφαλτο από άκρη σε άκρη σε όλο το πλάτος της πίστας, και έτσι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην υπάρχει εμφανής ένωση στο κέντρο. Την τελευταία φορά όμως που η πίστα ανανεώθηκε, υπήρξαν αστοχίες υλικού τις οποίες και συντονισμένα ο Δήμος αντιμετώπισε, ενώ τώρα ετοιμάζονται για την ολοκληρωτική αναβάθμιση και την εξάλειψη κάθε ζητήματος. Όταν κατασκευάστηκε αρχικά η πίστα, είχαν καταφέρει να προσπεράσουν τον σκόπελο της ένωσης στο κέντρο του συνολικού πλάτους, πράγμα που θέλουν να εξασφαλίζουν πως θα αποφευχθεί και τώρα. Σχετικά πρόσφατα είχε επίσης επεκταθεί και η ευθεία που χρησιμοποιείται για τους αγώνες Dragster επίσης με επιτυχία.

Η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού υπολογίζεται πως θα επέλθει εντός του 2020, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο που αποφάσισε την εκ νέου δημοπράτηση υπήρχε μονάχα ένας που μειοψήφησε. Η μόνη ένσταση ήταν απέναντι στο συνολικό κόστος, αντιπροτείνοντας να διατηρηθεί η τωρινή κατάσταση και να περιμένουν τα αποτελέσματα των τελευταίων παρεμβάσεων.

Η αλήθεια είναι πως η πίστα των Σερρών χρειάζεται από την αρχή ασφαλτόστρωση καθώς τα ζητήματα είχαν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή μετά την ολοκλήρωση των τελευταίων εργασιών. Από την άλλη οι Σέρρες έχουν την καλύτερη πίστα των Βαλκανίων και με δεδομένο και το επίπεδο των ελληνικών αγώνων, αλλά και των Ελλήνων αναβατών που σπάνια επισκέπτονται την πίστα, πέρα των λίγων που το κάνουν συστηματικά, θα μπορούσαν να αποφύγουν κάθε αναβάθμιση. Θα ήταν και πάλι μπροστά. Ευτυχώς όμως οι Σέρρες θέλουν να έχουν μία πίστα πραγματικά καλή και όχι απλά την καλύτερη στην Ελλάδα, κι όλα δείχνουν πως ο εκσυγχρονισμός της αυτή την φορά θα προχωρήσει.

 

BENDA: Έρχονται και επίσημα Ελλάδα με Teoren Motors! Φέρνουν το μεσαίο cruiser με το μεγαλύτερο ελαστικό!

Αποκλειστικός εισαγωγέας για τα ATV και τις μοτοσυκλέτες της κινέζικής εταιρείας
BENDA: Έρχονται και επίσημα Ελλάδα με Teoren Motors! Φέρνουν το μεσαίο cruiser με το μεγαλύτερο ελαστικό!
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

15/1/2026

Η TEOREN MOTORS A.E. ανακοίνωσε την ανάληψη της αποκλειστικής εισαγωγής και διανομής των προϊόντων της BENDA στην ελληνική αγορά, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της στον χώρο των ATV και των δίκυκλων.

Η TEOREN MOTORS A.E., εταιρεία του γνωστού ομίλου Β.Ν. Θεοχαράκης, γνωστοποίησε και επίσημα την έναρξη συνεργασίας με τη BENDA, όπως σας είχαμε ενημερώσει στις αρχές του περασμένου μήνα.

Η εταιρεία του ομίλου αναλαμβάνει την αποκλειστική διάθεση των μοντέλων της Benda στην Ελλάδα. Η συμφωνία αφορά τόσο ATV όσο και μοτοσυκλέτες, οι οποίες προστίθενται σταδιακά στην γκάμα της εταιρείας.

Η BENDA αποτελεί εμπορική ονομασία της Hangzhou Saturn Power Technology Co., Ltd., κινεζικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 2016 και διαθέτει ήδη δύο μονάδες παραγωγής.

Η δραστηριότητά της επικεντρώνεται στην εξέλιξη και κατασκευή τετράκυκλων και δίκυκλων οχημάτων, με εσωτερικά τμήματα έρευνας και ανάπτυξης που αξιοποιούν την χρήση ψηφιακών εργαλείων σχεδιασμού και προσομοίωσης.

Στην Κίνα έχουν καταφέρει να εξειδικευτούν ως η εταιρεία των cruiser μοτοσυκλετών, με την γκάμα της να προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση περισσότερο. Από πολύ νωρίς προσπάθησαν να μπουν στην Ευρώπη, ωστόσο δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πιο δύσκολη αγορά του κόσμου με τα υψηλότερα στάνταρ, κάτι που αλλάξε τα τελευταία δύο χρόνια. Ακόμη και η εικόνα τους στην EICMA 2025 ήταν τελείως διαφορετική από άλλες χρονιές με πολύ μεγαλύτερο περίπτερο και σαφώς υψηλότερο προϋπολογισμό.

Θυμηθείτε τι είδαμε από κοντά στην EICMA:

 

 

Στον τομέα της αισθητικής, τα μοντέλα BENDA ακολουθούν την νεο-ρετρο γραμμή που συνδυάζει σύγχρονες σιλουέτες με κλασσικές αναφορές.

Benda

Έλευση LFC 700

Για την ελληνική αγορά, η αρχική γκάμα περιλαμβάνει δύο ATV: τα Redstone 550 και Redstone 1000. Στα δίκυκλα, διατίθενται τα Chinchilla 350 CVT, Chinchilla 500 και LFC 700 Pro. Το τελευταίο, είναι το μεσαίο cruiser με το μεγαλύτερο ελαστικό σε μοτοσυκλέτα παραγωγής και όπως φαίνεται από την ανακοίνωση, θα έρθει και στην Ελλάδα! Τα μοντέλα καλύπτουν διαφορετικές κατηγορίες κυβισμού και χρήσης, απευθυνόμενα σε αναβάτες με διαφορετικές απαιτήσεις.

Η TEOREN MOTORS A.E. αναλαμβάνει τόσο τη διάθεση όσο και την υποστήριξη after sales των προϊόντων BENDA στην Ελλάδα, μέσω του υπάρχοντος εμπορικού και τεχνικού της δικτύου. Περισσότερες πληροφορίες για τιμές, τεχνικά χαρακτηριστικά και διαθεσιμότητα αναμένονται στο προσεχές διάστημα.

 

Benda