Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών: 450.000 Ευρώ στην πίστα!

Εκ νέου η δημοπράτηση
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/7/2019

Σε προκήρυξη με ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό προχώρησε ο Δήμος Σερρών για τον εκσυγχρονισμό του αυτοκινητοδρομίου και βελτίωση του ασφαλτοτάπητα. Η προκήρυξη είναι ίδια με εκείνη του 2017, που έτρεξε και πέρσι το 2018, αλλά τώρα το έργο θεωρείται πως βρίσκεται πιο κοντά στην ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με ένα πρώτο σχόλιο που έχουμε από την μεριά της πίστας. Το έργο συντίθεται στην κατηγορία εργασιών ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ του Δήμου Σερρών και η προκήρυξη θέτει ακριβή και αυστηρά όρια για τις προδιαγραφές του. Για την συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτείται εγγυητική επιστολή ύψους 7.200 Ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στις 23/8/2019 στις 13:00μμ.

Από την προκήρυξη βλέπουμε πως σχεδιάζεται να γίνει απόξεση (φρεζάρισμα) της παλιάς ασφάλτου σε βάθος έως 3cm το οποίο υπολογίζεται πως δεν πρέπει να ξεπερνά σε τελική τιμή τα 0,75 Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η συγκολλητική επάλειψη που θα πρέπει να μπει μετά υπολογίζεται με κόστος έως 0,45Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσοστό ασφάλτου στο 65% ενώ για την αντιολισθηρή ασφαλτική στρώση με τροποποιημένη άσφαλτο τύπο PmB 25/55-80 ορίζεται τιμή ανά τόνο, έως 70Ευρώ.

Στο σύνολο το έργο αναμένεται να φτάσει τις 450.000 Ευρώ, με εκτιμώμενη αξία 362.903,23 Ευρώ πλην ΦΠΑ, ώστε η πίστα να γίνει καινούρια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σε μία τέτοια διαδικασία, και ένα από τα προβλήματα που υπήρχαν και πριν, ήταν στην προσπάθεια να μην εμφανίζεται ένωση στο κέντρο της πίστας. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα ένα τόσο φαρδύ μηχάνημα που θα μπορέσει να στρώσει την άσφαλτο από άκρη σε άκρη σε όλο το πλάτος της πίστας, και έτσι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην υπάρχει εμφανής ένωση στο κέντρο. Την τελευταία φορά όμως που η πίστα ανανεώθηκε, υπήρξαν αστοχίες υλικού τις οποίες και συντονισμένα ο Δήμος αντιμετώπισε, ενώ τώρα ετοιμάζονται για την ολοκληρωτική αναβάθμιση και την εξάλειψη κάθε ζητήματος. Όταν κατασκευάστηκε αρχικά η πίστα, είχαν καταφέρει να προσπεράσουν τον σκόπελο της ένωσης στο κέντρο του συνολικού πλάτους, πράγμα που θέλουν να εξασφαλίζουν πως θα αποφευχθεί και τώρα. Σχετικά πρόσφατα είχε επίσης επεκταθεί και η ευθεία που χρησιμοποιείται για τους αγώνες Dragster επίσης με επιτυχία.

Η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού υπολογίζεται πως θα επέλθει εντός του 2020, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο που αποφάσισε την εκ νέου δημοπράτηση υπήρχε μονάχα ένας που μειοψήφησε. Η μόνη ένσταση ήταν απέναντι στο συνολικό κόστος, αντιπροτείνοντας να διατηρηθεί η τωρινή κατάσταση και να περιμένουν τα αποτελέσματα των τελευταίων παρεμβάσεων.

Η αλήθεια είναι πως η πίστα των Σερρών χρειάζεται από την αρχή ασφαλτόστρωση καθώς τα ζητήματα είχαν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή μετά την ολοκλήρωση των τελευταίων εργασιών. Από την άλλη οι Σέρρες έχουν την καλύτερη πίστα των Βαλκανίων και με δεδομένο και το επίπεδο των ελληνικών αγώνων, αλλά και των Ελλήνων αναβατών που σπάνια επισκέπτονται την πίστα, πέρα των λίγων που το κάνουν συστηματικά, θα μπορούσαν να αποφύγουν κάθε αναβάθμιση. Θα ήταν και πάλι μπροστά. Ευτυχώς όμως οι Σέρρες θέλουν να έχουν μία πίστα πραγματικά καλή και όχι απλά την καλύτερη στην Ελλάδα, κι όλα δείχνουν πως ο εκσυγχρονισμός της αυτή την φορά θα προχωρήσει.

 

VIDEO: Μπλόκο για έλεγχο σε μοτοσυκλέτες, ένας διαφεύγει, ο άλλος το επιχειρεί

Συνηθισμένη εικόνα στην χώρα αυτή
VIDEO: Μπλόκο για έλεγχο σε μοτοσυκλέτες, ένας διαφεύγει, ο άλλος το επιχειρεί
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/7/2025

Χωρίς κράνος, χωρίς καθόλου εξοπλισμό τρεις μοτοσυκλέτες λαμβάνουν σήμα να σταματήσουν σε μπλόκο για έλεγχο, ένας διαφεύγει και ο δεύτερος πραγματοποιεί  μία ετεροχρονισμένη απόπειρα χωρίς επιτυχία. Μία συνηθισμένη εικόνα για την χώρα μας, που καταγράφτηκε το περασμένο Σάββατο 28/6 στην Βουλιαγμένη.

Ελπίζουμε πως κάποια στιγμή σε αυτή την χώρα δεν θα μπορεί κανείς να ανέβει στη σέλα και να βάλει μπροστά αν δεν φορά το κράνος του, όχι γιατί του επιβάλλεται, αλλά γιατί ο ίδιος δεν θα αισθάνεται άνετα να οδηγήσει χωρίς εξοπλισμό. Όπως δηλαδή συμβαίνει ήδη για ένα μεγάλο μερίδιο πραγματικών μοτοσυκλετιστών στη χώρα μας, με την ελπίδα πως θα γίνει συνήθεια για όλους. Η παιδεία είναι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό και η μισή παιδεία λαμβάνεται στο σπίτι, ας μην περιμένουμε την έτσι κι αλλιώς αργοπορημένη πολιτεία, ας ξεκινήσει ο καθένας από τα αγαπημένα του πρόσωπα την προσπάθεια για αλλαγή.