Γράφτηκε από: 
τον Κώστα Γκαζή

Barn find - Ένα Honda FT500 Ascot στην κούτα του - Video

Πήρε μπροστά με την πρώτη, μετά από 40 χρόνια!
Ο γνωστός Αμερικανός Youtuber Sean David Kerr, ανακάλυψε ένα Honda FT500 Ascot του 1982 ακόμα στην κούτα του, και γύρισε ένα απολαυστικό βίντεο στο οποίο το συναρμολογεί και το βάζει μπροστά μετά από 40 χρόνια ακινησίας.
 
Αφού ταξίδεψε περισσότερα από 500 χιλιόμετρα για να φτάσει στον τόπο που βρισκόταν το FT500, ο Sean ξεκινά να συναρμολογεί τη μοτοσυκλέτα, βγάζοντας την από την κούτα της, με στόχο να την οδηγήσει πίσω στο σπίτι του.
 
Τα προβλήματα από την παραμονή της μοτοσυκλέτας στην κούτα της για 40 χρόνια ήταν αρκετά, παρόλα αυτά μετά από αρκετές ώρες δουλειάς, και με την προσθήκη βενζίνης στο ρεζερβουάρ το FT500 πήρε μπροστά με την πρώτη!
 
Για όσους δεν γνωρίζουν το FT500, επρόκειτο για μια γυμνή μοτοσυκλέτα που σχεδιάστηκε κυρίως για την αμερικάνικη αγορά, με τα αρχικά FT να προέρχονται από τους αγώνες Flat Track. Αντίστοιχα, η Ascot ήταν μια ιστορική πίστα Flat Track στην Καλιφόρνια. Η μοτοσυκλέτα παρήχθη μόλις για 2 σεζόν, το 1982 και το 1983, ενώ είχε ιδιαίτερο στιλ, και ορθογώνιο παραλληλόγραμμο προβολέα.
 
Το FT500 διέθετε έναν τετράχρονο αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα με μονό εκκεντροφόρο επικεφαλής και 4 βαλβίδες, χωρητικότητας 498 κ.εκ., που προερχόταν από τα XL 500 και XR500 του 1979. Η εκκίνηση γινόταν αποκλειστικά με μίζα.
 
Η επίσημη απόδοση έφτανε τους 34,8 hp / 6.500 rpm, ενώ το κοντέρ έδειχνε μόνο έως 85 μίλια την ώρα, ήτοι 135 χλμ/ώρα, όπως απαιτούσαν οι νόμοι των Η.Π.Α.. Σε άλλες αγορές όμως η μοτοσυκλέτα κυκλοφόρησε με ταχύμετρο να δείχνει μέχρι και 180 χλμ/ώρα.
 
Το κιβώτιο ήταν 5 σχέσεων, στις αναρτήσεις είχαμε τηλεσκοπικό συμβατικό πιρούνι μπροστά και δυο αμορτισέρ πίσω, ενώ στα φρένα το FT500 διέθετε ένα δισκόφρενο εμπρός με μονή δαγκάνα και ένα ακόμα πίσω.
 
Το βάρος έφτανε τα 175 κιλά, ενώ η μοτοσυκλέτα κυκλοφόρησε σε 2 χρώματα, κόκκινο και μαύρο, με την τότε τιμή της να βρίσκεται στα 2.195 δολάρια Η.Π.Α., δηλαδή 2.078 ευρώ.
 
Η μοτοσυκλέτα είχε απογοητευτική εμπορική πορεία, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα σπάνια σήμερα, ιδιαίτερα αν μιλάμε για ένα FT500 Ascot που δεν έχει καν “ξεμυτίσει” από την κούτα του, όπως αυτό στο βίντεο.