BMW - Εξελίσσει στερεοσκοπικές κάμερες για φώτα LED matrix

Και για παράλληλη χρήση σε μια πλειάδα συστημάτων νέων τεχνολογιών
BMW στερεοσκοπικές κάμερες
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/3/2023

Νέες πατέντες δείχνουν τη BMW Motorrad να εξελίσσει σύστημα στερεοσκοπικών καμερών για μοτοσυκλέτα, με στόχο τη χρήση LED matrix προβολέων που θα διαμορφώνουν αυτόματα τη δέσμη των φώτων ανάλογα με το αν έρχονται ή όχι οχήματα από το άλλο ρεύμα

Στις πατέντες βλέπουμε ένα ζεύγος καμερών στους καθρέφτες μιας K1600B, με την τοποθεσία να μην είναι καθόλου τυχαία, αφού έτσι το σύστημα θα μπορούσε αφότου ολοκληρώσει την εξέλιξη του να τοποθετηθεί εύκολα σε διάφορα μοντέλα.

Ο συνδυασμός των καμερών χαρίζει την αίσθηση βάθους στον αισθητήρα, ώστε εκείνος να μπορεί με τη σειρά του να τροφοδοτήσει με στοιχεία μια πλειάδα νέων τεχνολογιών.

Αρχικός στόχος της BMW είναι να επιτρέψει στις μοτοσυκλέτες της να εφοδιαστούν με LED matrix προβολείς, ένα σύστημα που ήδη εφαρμόζεται στον χώρο του αυτοκινήτου και επιτρέπει την αυτόματη διαμόρφωση της δέσμης φωτός ώστε να μην τυφλώνονται οι οδηγοί των οχημάτων του άλλου ρεύματος.

Kawasaki H2 SX

Φέτος η Kawasaki εφοδίασε το H2 SX με ένα ανάλογο, αλλά πιο βασικό, σύστημα, που χρησιμοποιεί μία κάμερα και ρίχνει αυτόματα τη σκάλα των φώτων όταν εντοπίσει όχημα στο απέναντι ρεύμα.

Τα φώτα LED matrix χρησιμοποιούν έναν πίνακα από LED λαμπτήρες για να συνθέσουν τη δέσμη φωτός του προβολέα, με κάθε λαμπτήρα να είναι υπεύθυνος για ένα μικρό μέρος της. Με τη χρήση καμερών και μιας κεντρικής υπολογιστικής μονάδας, η δέσμη μπορεί να αλλάζει σχήμα και διάχυση αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο, ανιχνεύοντας τα κινούμενα οχήματα στο αντίθετο ρεύμα. Έτσι δεν χρειάζεται να είναι συνεχώς σε ετοιμότητα ο οδηγός / αναβάτης με τον διακόπτη των φώτων, με τη CPU του οχήματος να φροντίζει να φωτίζεται βέλτιστα ο δρόμος μπροστά, χωρίς να τυφλώνει τους απέναντι.

AUDI LED Matrix

Σίγουρα η υιοθέτηση φώτων LED matrix στον χώρο των δύο τροχών περιπλέκει τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος καθώς αντίθετα από το αυτοκίνητο μια μοτοσυκλέτα παίρνει κλίση στις στροφές, κάτι το οποίο πρέπει να λάβει επιπλέον υπόψη του η CPU του υπολογιστή.

BMW κάμερες

Πέρα τώρα από τα LED matrix φώτα, οι στερεοσκοπικές κάμερες της BMW θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε διαφορετικές χρήσεις, όπως σε σύστημα Adaptive Cruise Control, αντί για ραντάρ, ενώ επιπλέον δυνατότητες αφορούν στην αναγνώριση πινακίδων σήμανσης ΚΟΚ, φαναριών οδικής κυκλοφορίας, ακόμα και στον εντοπισμό φώτων φρένων από προπορευόμενα οχήματα.

Καθώς η τεχνολογία είναι ήδη εφαρμοσμένη στα αυτοκίνητα, αναμένουμε να τη δούμε σύντομα και στις μοτοσυκλέτες της BMW -και άλλων εταιρειών-, και αρχικά στα ακριβά μοντέλα.

BMW Βαγιανέλης

Ετικέτες

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της BMW Motorrad στον ACEM: Νέος πρόεδρος ο Markus Flasch!

Η γενική συνέλευση της ACEM επικύρωσε τη διαδοχή του Roberto Colaninno της Piaggio από τον Γερμανό ομόλογό του
acem-board
Από αριστερά: Claudio Domenicali, Clément Villet, Markus Flasch και Michele Colaninno
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών, ACEM, διοργάνωσε την ετήσια γενική της συνέλευση στο κτίριο BMW Welt στο Μόναχο, φιλοξενούμενη από τη BMW Motorrad. Εκεί συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι όλης της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας της Ευρώπης για μια ανασκόπηση των εξελίξεων και δράσεων της χρονιάς που πέρασε, ενώ τέθηκαν οι στρατηγικές προτεραιότητες που θα ακολουθήσει η ACEM.

Στα πλαίσια της συνέλευσης έγινε και η εκλογή του νέου προέδρου, στη θέση του οποίου εξελέγη ο Markus Flasch, διευθύνων σύμβουλος της BMW Motorrad, με τη θητεία του να ξεκινά επισήμως την 1η Ιουλίου 2026.

Ο Γερμανός αναλαμβάνει τα ηνία της ACEM για να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, Michele Colaninno (διευθύνων σύμβουλος Piaggio Group), σε μια δύσκολη εποχή γεμάτη εξωγενείς αντιξοότητες που επηρεάζουν βαθιά την ευρωπαϊκή βιομηχανία μοτοσυκλέτας.

acem
H Γενική Συνέλευση του ACEM, με τον νέο πρόεδρο δεύτερο από αριστερά

Οι στρατηγικοί στόχοι που τέθηκαν σε προτεραιότητα είναι τρεις:

  • Η ενσωμάτωση των δικύκλων στο πλάνα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις,
  • Η προώθηση της απεξάρτησης από τον άνθρακα στη βιομηχανία χωρίς να πληγεί η ανταγωνιστικότητά της και
  • Η προώθηση της μοτοσυκλέτας στον τουρισμό και τον αθλητισμό ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Το προεδρείο της ACEM απαρτίζεται πλέον από τον πρόεδρο και τρεις αντιπροέδρους, τους Michele Colaninno (Piaggio Group), Claudio Domenicali (Ducati Motor Holding) και Clément Villet (Yamaha Motor Europe N.V.).

Ετικέτες