BMW - Εξελίσσει στερεοσκοπικές κάμερες για φώτα LED matrix

Και για παράλληλη χρήση σε μια πλειάδα συστημάτων νέων τεχνολογιών
BMW στερεοσκοπικές κάμερες
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/3/2023

Νέες πατέντες δείχνουν τη BMW Motorrad να εξελίσσει σύστημα στερεοσκοπικών καμερών για μοτοσυκλέτα, με στόχο τη χρήση LED matrix προβολέων που θα διαμορφώνουν αυτόματα τη δέσμη των φώτων ανάλογα με το αν έρχονται ή όχι οχήματα από το άλλο ρεύμα

Στις πατέντες βλέπουμε ένα ζεύγος καμερών στους καθρέφτες μιας K1600B, με την τοποθεσία να μην είναι καθόλου τυχαία, αφού έτσι το σύστημα θα μπορούσε αφότου ολοκληρώσει την εξέλιξη του να τοποθετηθεί εύκολα σε διάφορα μοντέλα.

Ο συνδυασμός των καμερών χαρίζει την αίσθηση βάθους στον αισθητήρα, ώστε εκείνος να μπορεί με τη σειρά του να τροφοδοτήσει με στοιχεία μια πλειάδα νέων τεχνολογιών.

Αρχικός στόχος της BMW είναι να επιτρέψει στις μοτοσυκλέτες της να εφοδιαστούν με LED matrix προβολείς, ένα σύστημα που ήδη εφαρμόζεται στον χώρο του αυτοκινήτου και επιτρέπει την αυτόματη διαμόρφωση της δέσμης φωτός ώστε να μην τυφλώνονται οι οδηγοί των οχημάτων του άλλου ρεύματος.

Kawasaki H2 SX

Φέτος η Kawasaki εφοδίασε το H2 SX με ένα ανάλογο, αλλά πιο βασικό, σύστημα, που χρησιμοποιεί μία κάμερα και ρίχνει αυτόματα τη σκάλα των φώτων όταν εντοπίσει όχημα στο απέναντι ρεύμα.

Τα φώτα LED matrix χρησιμοποιούν έναν πίνακα από LED λαμπτήρες για να συνθέσουν τη δέσμη φωτός του προβολέα, με κάθε λαμπτήρα να είναι υπεύθυνος για ένα μικρό μέρος της. Με τη χρήση καμερών και μιας κεντρικής υπολογιστικής μονάδας, η δέσμη μπορεί να αλλάζει σχήμα και διάχυση αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο, ανιχνεύοντας τα κινούμενα οχήματα στο αντίθετο ρεύμα. Έτσι δεν χρειάζεται να είναι συνεχώς σε ετοιμότητα ο οδηγός / αναβάτης με τον διακόπτη των φώτων, με τη CPU του οχήματος να φροντίζει να φωτίζεται βέλτιστα ο δρόμος μπροστά, χωρίς να τυφλώνει τους απέναντι.

AUDI LED Matrix

Σίγουρα η υιοθέτηση φώτων LED matrix στον χώρο των δύο τροχών περιπλέκει τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος καθώς αντίθετα από το αυτοκίνητο μια μοτοσυκλέτα παίρνει κλίση στις στροφές, κάτι το οποίο πρέπει να λάβει επιπλέον υπόψη του η CPU του υπολογιστή.

BMW κάμερες

Πέρα τώρα από τα LED matrix φώτα, οι στερεοσκοπικές κάμερες της BMW θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε διαφορετικές χρήσεις, όπως σε σύστημα Adaptive Cruise Control, αντί για ραντάρ, ενώ επιπλέον δυνατότητες αφορούν στην αναγνώριση πινακίδων σήμανσης ΚΟΚ, φαναριών οδικής κυκλοφορίας, ακόμα και στον εντοπισμό φώτων φρένων από προπορευόμενα οχήματα.

Καθώς η τεχνολογία είναι ήδη εφαρμοσμένη στα αυτοκίνητα, αναμένουμε να τη δούμε σύντομα και στις μοτοσυκλέτες της BMW -και άλλων εταιρειών-, και αρχικά στα ακριβά μοντέλα.

BMW Βαγιανέλης

Ετικέτες

Πάνω από 5.500 Harley Davidson στην Ηγουμενίτσα για την Πανευρωπαϊκή Συγκέντρωση 2023!

Αγγίζει το 100% η πληρότητα στα καταλύματα της περιοχής
Πάνω από 5.500 Harley Davidson στην Ηγουμενίτσα για την Πανευρωπαϊκή Συγκέντρωση 2023!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/5/2023

Γεμάτο το κάμπινγκ στην παραλία Δρέπανος στην Ηγουμενίτσα όπως και τα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή όλες αυτές τις ημέρες καθώς κορυφώθηκε εχθές η άφιξη των μοτοσυκλετών Harley Davidson για την Πανευρωπαϊκή τους Συγκέντρωση.

Είναι η τρίτη φορά που επιλέγεται η Ελλάδα για την συνάντηση των Harley Davidson και η δεύτερη για την Ηγουμενίτσα. Η πρώτη ήταν  το 2001 πάλι στο Δρέπανο, ακολούθησε η Πάτρα το 2010 και φέτος συγκεντρώνονται ξανά στο αγαπημένο τους μέρος, πάντα με την συνδρομή της ελληνικής λέσχης που επί πολλούς μήνες προετοιμάζει όλες τις λεπτομέρειες.

Πάνω από 5.500 Harley Davidson στην Ηγουμενίτσα για την Πανευρωπαϊκή Συγκέντρωση 2023!

Στο ενδιάμεσο έχει γίνει και άλλη συγκέντρωση με H-D αλλά από συγκεκριμένο club, επίσης στην Ηγουμενίτσα με τεράστια συμμετοχή, ωστόσο εδώ μιλάμε για ανοικτή και κεντρική διοργάνωση πολλών διαφορετικών λεσχών και μεμονωμένων ιδιοκτητών από ολόκληρο τον κόσμο.

Μέχρι στιγμής έχουν κυλίσει ομαλά οι αφίξεις και η παραμονή αυτού του τεράστιου πλήθους από H-D με τους κατοίκους να είναι ενήμεροι εδώ και καιρό.

Μέσα στο χώρο του κάμπινγκ υπάρχει και χώρος που λειτουργεί σαν μουσείο με σπάνιες μοτοσυκλέτες, έκθεση με custom και φυσικά κάθε χώρος πάρκινγκ είναι ταυτόχρονα και μία μίνι έκθεση H-D.