BMW - Έξυπνη καμπάνια οδικής ασφάλειας εμπνευσμένη από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

There are no respawns in life!
motomag BMW - Καμπάνια οδικής ασφάλειας στην Ινδία εμπνευσμένη από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

26/1/2024

Η BMW σε συνεργασία με τη διαφημιστική εταιρεία Sociowash, βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο ώστε να προωθήσουν την καμπάνια τους για την Εβδομάδα Εθνικής Οδικής Ασφάλειας στην Ινδία, αντλώντας έμπνευση από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αναμφίβολα είναι ευρέως διαδεδομένα παγκοσμίως, και είναι λίγο δύσκολο έως και αδύνατο να μην έχει παίξει κάποιος ηλεκτρονικό παιχνίδι έστω για λίγα λεπτά στη ζωή του. Αυτό είχαν υπόψιν τους οι άνθρωποι της Sociowash όταν πρότειναν στην BMW την ιδέα τους σχετικά με το πως θα έπρεπε να είναι η νέα καμπάνια της γερμανικής εταιρείας για την Εβδομάδα Εθνικής Οδικής Ασφάλειας στην Ινδία.

Αντλώντας έμπνευση από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τα οποία σχετίζονται με τους αγώνες μοτοσυκλετών δημιούργησαν σε... ινδό-αγγλικά (με γραμματικά λάθη που βγάζουν μάτι) την καμπάνια με ονομασία “You Win When You Ride Safe” (κερδίζεις μόνο όταν οδηγείς με ασφάλεια). Οι εμπνευστές της συγκεκριμένης καμπάνιας δημιούργησαν τρία διάφορα μηνύματα τα οποία έχουν ως πρωταγωνιστές αναβάτες που χρησιμοποιούν μοτοσυκλέτες της BMW, ενώ οδηγούν σε συνθήκες ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

BMW - Καμπάνια οδικής ασφάλειας στην Ινδία εμπνευσμένη από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Στο πρώτο μήνυμα προβάλλεται η φράση “There are no respawns in life” (δεν υπάρχει αναγέννηση στη ζωή), στο δεύτερο η φράση “In life, overspeeding earns you tickets, not points” (στη ζωή η υπερβολική ταχύτητα σου δίνει κλήσεις όχι βαθμούς), ενώ στο τρίτο προβάλλεται η φράση “Getting up don’t be as easy as pressing a button” (το να σηκωθείς από το έδαφος -μετά από πτώση- δεν είναι τόσο εύκολο όπως είναι να πατήσεις ένα κουμπί -στο χειριστήριο). Και στις τρεις περιπτώσεις το μήνυμα είναι ένα, οι συνέπειες της επικίνδυνης οδήγησης στην πραγματική ζωή, τις οποίες δεν σκεφτόμαστε τις περισσότερες φορές, οδηγώντας λες και έχουμε άπειρες ζωές και ευκαιρίες, όπως στα video-games.

Επιπρόσθετα η Sociowash δημιούργησε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της στο Instagram τα σύντομα βίντεο Instagram Reels τα οποία προβάλλουν το μήνυμα της καμπάνιας “You Win When You Ride Safe”. Ελπίζουμε πως η φρέσκια ιδέα της συγκεκριμένης καμπάνιας της BMW να κάνει έστω και ελάχιστους αναβάτες να ξανασκεφτούν τον τρόπο οδήγησης τους, αν και για να αλλάξουν τα δεδομένα στους δρόμους, οι δυο τρόποι που αποδεδειγμένα λειτουργούν είναι το χτίσιμο οδηγικής παιδείας από το σχολείο, και η αποτελεσματική και αδιάκοπη αστυνόμευση.

BMW - Καμπάνια οδικής ασφάλειας στην Ινδία εμπνευσμένη από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

 

Ετικέτες

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό οχτακύλινδρο Gold Wing!

Πατέντες δείχνουν ότι η GWM ετοιμάζει οχτακύλινδρο boxer
boxer china motomag
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Σύμφωνα με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κινεζική εταιρεία Great Wall Motor (GWM) ετοιμάζει έναν boxer κινητήρα με οχτώ κυλίνδρους, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτες, θέλοντας να κάνει με εκκωφαντικό τρόπο την είσοδό της στον κόσμο των δύο τροχών.

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ξεκίνησαν με μικρού κυβισμού δίκυκλα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν και σε χωράφια που μέχρι τώρα δεν είχαν σπείρει τον δικό τους καρπό, εμφανίζοντας συνεχώς νέα μοντέλα με μεγαλύτερους κυβισμούς και περισσότερους κυλίνδρους από πριν.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως φαίνεται, όμως, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η GWM, θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό, μπαίνοντας με θόρυβο στον κόσμο των δύο τροχών. Αφορμή στάθηκε ένα βίντεο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της GWM, του κινέζου δισεκατομμυριούχου Wei Jianjun. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα, φαίνεται στο φόντο μία μοτοσυκλέτα καλυμμένη από μία κουκούλα, με το μπροστινό της τμήμα επιμελώς ξεσκέπαστο.

Από εκεί λοιπόν άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της GWM, που στην πορεία έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια από τις πατέντες της. Ήδη η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον χώρο των αυτοκινήτων, με SUV, ηλεκτρικά και πολυτελή οχήματα, κάτω από ξεχωριστές επωνυμίες, που όμως όλες ανήκουν στην ομπρέλα της Great Wall Motor.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, ο κινητήρας που ετοιμάζεται είναι οχτακύλινδρος boxer, θυμίζοντας αρκετά τον εξακύλινδρο της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει το θρυλικό τουριστικό της μοντέλο, Gold Wing. Αν και φημολογείται ότι ο κυβισμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πλησιάζοντας τα 2.000 κυβικά (σε αντίθεση με τα 1.833 του Χρυσού Φτερού του Big H) και με δύο επιπλέον κυλίνδρους, φαίνεται ότι ο κινητήρας της GWM δανείζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τους Ιάπωνες. Αρχικά, όπως συμβαίνει και στο Gold Wing, η μετάδοση εντοπίζεται στο κάτω μέρος του κινητήρα, με στόχο τον όσο γίνεται περιορισμό του μεγέθους του και την συγκέντρωση των μαζών στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Οι πατέντες δείχνουν επίσης ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί σύστημα διπλού συμπλέκτη (DCT), με την τελική μετάδοση να γίνεται με άξονα, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η Honda.

Για την ψύξη του οριζόντια τοποθετημένου στροφάλου και των κάθετα τοποθετημένων κυλίνδρων, βλέπουμε ότι για ακόμα μία φορά η GWM ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Honda. Εφαρμόζει δηλαδή πάνω σε κάθε μία από τις δύο κεφαλές ένα ψυγείο με αεραγωγούς, για την αποτελεσματική ψύξη της περίεργης διάταξης. Ο κινητήρας, όμως της GWM χρησιμοποιεί δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, αντί για έναν που βρίσκουμε στον αντίστοιχης διάταξης εξακύλινδρο του Big H.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Συνδυάζοντας τώρα όλα τα παραπάνω, με το γεγονός ότι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία μοιάζει να είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα, έχουμε και το λογικό συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανταγωνιστή της θρυλικής θηριώδους ιαπωνικής μοτοσυκλέτας. Ένα ακόμα μοντέλο που οι πληροφορίες θέλουν να εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα, αποτελεί ξανά ευθεία αναφορά στην Honda και θα θυμίζει το cruiser μοντέλο της, Rune, το οποίο χρησιμοποιούσε επίσης τον εξακύλινδρο boxer των 1.800 κυβικών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την επιτυχία του Gold Wing.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Αναμφίβολα, τα μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με απλή αρχιτεκτονική και χαμηλό κόστος κατασκευής είναι αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων στα ταμεία μίας εταιρείας. Αυτά όμως που την διαφημίζουν και ρίχνουν πάνω της όλα τα βλέμματα, είναι οι ναυαρχίδες της. Όσο μεγαλύτερη η υπερβολή μάλιστα, τόσο περισσότερο προκαλούν, αυξάνοντας τις μετοχές της εκάστοτε εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που είναι πανάκριβα στην κατασκευή και πολλές φορές δεν θα βγάλουν πίσω ούτε καν αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να κάνει τώρα και η Great Wall Motor. Και έχει την οικονομική επιφάνεια να το πράξει, με τον ιδιοκτήτη της, Wei Jianjun, να συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας.