BMW Group, Παγκόσμιες Πωλήσεις 2024 - Πτώση σε αυτοκίνητα, άνοδος ηλεκτρικών, στα ίδια η μοτοσυκλέτα

Σε μια δύσκολη για τη βιομηχανία εποχή, το γερμανικό γκρουπ κρατά αντιστάσεις και στοχεύει σε περαιτέρω αύξηση πωλήσεων το 2025
BMW - Πωλήσεις 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/1/2025

Στο δελτίο τύπου για τις επιδόσεις του BMW Group το 2024, οι Βαυαροί ξεκινούν θετικά, με την άνοδο στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων BEV που σκαρφάλωσαν στο +13,5% σε σχέση με το 2023. Παράλληλα όμως, σε δύσκολες ομολογουμένως εποχές για τη βιομηχανία, είχαμε μικρή πτώση στα αυτοκίνητα BMW (-2,3%), μεγαλύτερη στις Rolls-Royce (-5,3%) και σημαντικά μεγαλύτερη στη Mini (-17,1%). Η μοτοσυκλέτα παραμένει σε τροχιά ανόδου, αυξάνοντας έστω και ανεπαίσθητα το ποσοστό της για το 2024 με +0,6%.

Παρά τα όποια ανησυχητικά στοιχεία, κυρίως για την αγορά αυτοκινήτου, αξίζει να σημειώσουμε τα στοιχεία του τελευταίου τρίμηνου του 2024, που είναι αρκετά πιο ενθαρρυντικά για τη μοτοσυκλέτα, με άνοδο 6,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

“Το BMW Group διατηρεί την αναπτυξιακή του πορεία για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα εν μέσω δύσκολων συνθηκών στην αγορά. Αυτό αντικατοπτρίζεται τόσο στη σημαντική αύξηση των πωλήσεων για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα όσο και στη σαφή αύξηση των νέων παραγγελιών BEV στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Jochen Goller, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG, υπεύθυνος τομέα Πελατών, Μαρκών και Πωλήσεων. “Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την αύξηση των πωλήσεων BEV το 2025 με την ισχυρή και διευρυμένη γκάμα των προϊόντων μας”, συνέχισε ο Goller.

Ενώ οι παραδόσεις του BMW Group για το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρέμειναν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, οι πωλήσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο επηρεάστηκαν από καθυστερήσεις που σχετίζονται με το σύστημα φρένων, Integrated Brake System (IBS), και την υποτονική ζήτηση στην Κίνα. Ως αποτέλεσμα, το BMW Group προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για τις πωλήσεις για το σύνολο του έτους. Με συνολικές παραδόσεις 2.450.804 οχημάτων το 2024, το BMW Group πέτυχε τον νέο στόχο πωλήσεων. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αντιπροσώπευαν το 24,2% των συνολικών πωλήσεων του BMW Group το 2024, με 593.215 ταξινομήσεις. Τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα αποτέλεσαν το 17,4% των συνολικών πωλήσεων. Στη Γερμανία, παρά την πτωτική τάση της αγοράς των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η BMW παρουσίασε αύξηση στις νέες ταξινομήσεις BEV.

Όσον αφορά στα δίκυκλα, η BMW Motorrad πούλησε 210.408 μοτοσυκλέτες και scooter το 2024, που μεταφράζεται σε μικρή άνοδο 0,6%,  διανύοντάς ακόμα και με αυτό τον τρόπο μία ακόμα χρονιά ρεκόρ.

Ετικέτες

Honda: Τεράστιες ζημιές λόγω ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Κερδοφόρες οι μοτοσυκλέτες

Μία εσωτερική μάχη μαίνεται στον ετήσιο ισολογισμό της εταιρείας
honda
Από τον

Παύλο Καρατζά

14/5/2026

Η Honda μόλις ανακοίνωσε αυτό που ενδέχεται να καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα στη σύγχρονη ιστορία της εταιρείας. Οι Ιάπωνες κατέγραψαν για το οικονομικό έτος - που έληξε 31 Μάρτη - ζημιά περίπου 2,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέρχεται κυρίως από τον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Honda ακύρωσε πρόσφατα τρεις προγραμματισμένες παρουσιάσεις ηλεκτρικών οχημάτων για τη Βόρεια Αμερική, ενώ αντιμετωπίζει τεράστια έξοδα αναδιάρθρωσης που συνδέονται με την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων, αποζημιώσεις προμηθευτών, επενδύσεις σε εργοστάσια και διακοπή προγραμμάτων παραγωγής. Μάλιστα η εταιρεία αναμένει ότι οι ζημίες που σχετίζονται με τα ηλεκτρικά οχήματα θα συνεχίσουν και κατά το οικονομικό έτος 2027 και αυτό ίσως συνδέεται και με την απόφαση της Honda να σταματήσει από τέλος του 2026 εντελώς τις πωλήσεις αυτοκίνητων στη Νότια Κορέα.

Όμως, ενώ ο τομέας των αυτοκινήτων της εταιρείας ξοδεύει σημαντικά χρήματα προσπαθώντας να επιβιώσει από τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα, το τμήμα μοτοσυκλετών της Honda κυριολεκτικά κουβαλάει ολόκληρη την εταιρεία στις πλάτες του. Ο τομέας των μοτοσυκλετών φαίνεται μάλιστα πως μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία να επιστρέψει στη λειτουργική κερδοφορία το επόμενο οικονομικό έτος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Honda είναι με διαφορά η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία μοτοσυκλετών στον κόσμο. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τις πωλήσεις της έρχεται από αγορές όπως η Ινδία, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες. Στις χώρες αυτές οι μοτοσυκλέτες αποτελούν ένα οικονομικό μέσο καθημερινής μετακίνησης και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι της μεσαίας και κατώτερης τάξης αγοράζουν ένα δίκυκλο για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Πολύ σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως το κόστος εξέλιξης των μικρών αυτών μοτοσυκλετών είναι μικρό, δηλαδή το άκρως αντίθετο με την εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο τομέας των μοτοσυκλετών λοιπόν σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και μάλιστα σημείωσε αύξηση 11,9% σε σχέση με το περσινό οικονομικό έτος, δείχνοντας πως είναι το τμήμα που μπορεί να συμπαρασύρει την εταιρεία ξανά προς την κερδοφορία.

Ετικέτες