BMW Motorrad: Ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων. Σταθερά σε Ευρώπη – Τεράστια άνοδος σε ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία

Άνοδος για την BMW στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου
Ρεκόρ πωλήσεων για την BMW Motorrad
Το MOTO οδηγεί το νέο S1000RR 2023
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/1/2023

Ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων στην μακρά της ιστορία, κατέγραψε η BMW το 2022 με 202.895 μοτοσυκλέτες και σκούτερ, που σηματοδοτούν μία άνοδο 4,4% συγκριτικά με πέρσι. Αυτό σημαίνει πως τα σημαντικά προβλήματα με τις παραδόσεις μοτοσυκλετών, που όλοι οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν αυτό το διάστημα, δεν ανέκοψαν την ανοδική αυτή πορεία. Πόσο μάλιστα από την στιγμή που η BMW είχε προμηθευτές και στην Ουκρανία, κυρίως στον τομέα της καλωδίωσης, που έπρεπε γρήγορα να αντικαταστήσει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ζήτηση.

Την είδηση αυτή την είχαμε πρώτη φορά μεταδώσει πριν από 8 ημέρες, όταν το BMW Group έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία για όλες τις μάρκες, της BMW Motorrad συμπεριλαμβανομένης. Τώρα όμως έχουμε και μία ανάλυση των αγορών που κινήθηκαν ανοδικά, όπως και των κατακερματισμό των πωλήσεων ανά μοντέλο.

Η Γερμανία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά της BMW με 24.129 μονάδες το 2022 και την Γαλλία να ακολουθεί με 21.223 σε μία σημαντική άνοδο της τάξης του 6,7% νούμερα που ζαλίζουν εμάς στην Ελλάδα καθώς αγγίζουν την συνολική αγορά της Ελλάδας, σε όλες τις κατηγορίες και όλες τις μάρκες μαζί. Δείχνουν επίσης την τεράστια διαφορά που υπάρχει με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Στην Ασία η BMW κατέγραψε 46,332 μονάδες με άνοδο 7,4% με καταμερισμό που πηγαίνει 15,404 μονάδες στην Κίνα με άνοδο +7.7 % στην συγκεκριμένη αγορά και 7,282 μονάδες στην Ινδία με άνοδο +40.3 % στην συγκεκριμένη αγορά που ταυτόχρονα είναι και η μεγαλύτερη του κόσμου. Μπροστά στις εκατομμύρια μονάδες που πουλιούνται στην ινδική αγορά το νούμερο αυτό μπορεί να μην φαντάζει μεγάλο, είναι όμως σημαντικό με βάση την αυστηρή πολιτική εισαγωγών που εφαρμόζει η Ινδία. Στην Β. Αμερική η BMW σημείωσε 20,295 μονάδες με αύξηση 11% το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν στις ΗΠΑ (17,690 μονάδες +10.4 %).

Στην Λ. Αμερική σημείωσε 25,480 μονάδες +17.2 % και η Βραζιλία έκανε 13,051 από αυτές τις πωλήσεις με +17% από πέρσι. Από μόνη της η Βραζιλία παλεύει με την Ινδονησία σε κατάταξη, μετρώντας επίσης εκατομμύρια πωλήσεων για αυτό και οι μεγάλοι κατασκευαστές διατηρούν εκεί εργοστάσια με εξατομικευμένα για την αγορά αυτή μοντέλα. Η άνοδος της BMW είναι σημαντική και εκεί λοιπόν, γιατί σηματοδοτεί την στροφή του κοινού προς την μεγάλη μοτοσυκλέτα.

Εμπορικότερο μοντέλο για την BMW ήταν φυσικά το R 1250 GS που μαζί με το GS Adventure έκαναν σχεδόν 60.000 μονάδες σε όλο τον κόσμο!

Το S 1000 RR πούλησε 10.000 μονάδες σε όλο τον κόσμο, μένοντας δηλαδή στην πρόβλεψη που υπήρχε για αυτό, χωρίς να χάσει έδαφος με βάση το γεγονός πως ο κόσμος είχε πληροφορηθεί για το νέο μοντέλο που ερχόταν το 2023 και το οποίο έχουμε δοκιμάσει αποκλειστικά. Τα υπόλοιπα τετρακύλινδρα S 1000 R, S 1000 XR και το εξωπραγματικό M 1000 RR πούλησαν 23,500 μονάδες.

Πολύ καλά πήγαν και τα μονοκύλινδρα G 310 R και G 310 GS, για τα οποία βέβαια στο ΜΟΤΟ δεν έχουμε πει τα καλύτερα λόγια. Συνολικά έκαναν 24.000 μονάδες παγκοσμίως που είναι σεβαστό νούμερο.

Η BMW θεωρεί πως η άνοδος αυτή θα συνεχιστεί αμείωτη τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, ιδιαίτερα από την στιγμή που θα βγάλει νέα μοντέλα, όπως το νέο GS, που σημαίνει πως θα οδηγηθούμε σε μία σειρά ρεκόρ πωλήσεων.

BMW MOTORRAD VAGIANELIS

Ιταλία: 60.000 οχήματα με Πολωνικές εταιρικές πινακίδες-μαϊμού για να γλιτώνουν φόρους!

Η μεγάλη πλειοψηφία εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης
poland
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/10/2026

Πριν από μερικές μέρες η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας για μεγάλο αριθμό μικρών αυτοκινήτων και όλα τα δίκυκλα, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων στη χώρα αδιαφορούν πλήρως για το μέτρο αυτό. Ο λόγος είναι ότι τα οχήματά τους είναι καταχωρημένα σε ανύπαρκτες εταιρείες από την Πολωνία, επιτρέποντας τους να κυκλοφορούν με πολωνικές πινακίδες και φυσικά να μην πληρώνουν απολύτως τίποτα στο ιταλικό κράτος.

Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών της Πολωνίας PBUK, ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν παρανόμως στην Ιταλία με πινακίδες της βορειοευρωπαϊκής χώρας ξεπερνά τα 60.000 και οι επιβαρύνσεις που προκαλούν στις οικονομίες των δύο χωρών υπερβαίνουν κατά πολύ τα μη καταβληθέντα τέλη κυκλοφορίας.

Ο λόγος είναι πως τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα συχνά δεν είναι σωστά ασφαλισμένα και επιπλέον αγνοούν επιδεικτικά τα τροχονομικά πρόστιμα που ενδεχομένως να δεχτούν στην Ιταλία, καθώς αυτά αποστέλλονται σε ανύπαρκτες πολωνικές επιχειρήσεις – όπου είναι καταχωρημένες οι πινακίδες – και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται ποτέ.

Σύμφωνα με την PBUK, μόνο στο πρώτο οκτάμηνο του 2026 οι απλήρωτες ασφαλιστικές χρεώσεις ανέρχονται σε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ. Το χειρότερο είναι πως το ποσό αυτό είναι ήδη υπερδιπλάσιο από το σύνολο του 2025 και σχεδόν πενταπλάσιο του 2024, στοιχείο που καταδεικνύει ότι η απάτη αυτή είναι σχετικά νέα και διογκώνεται με καλπάζοντα ρυθμό.

“Έχουμε ασφαλιστικές απαιτήσεις και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, αλλά αυτές είναι πάνω-κάτω σταθερές, ενώ οι ιταλικές πολλαπλασιάζονται σαν τρελές,” δήλωσε στους Financial Times ο Piotr Zadrożny, αντιπρόεδρος της PBUK.

“Τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα δεν έχουν πατήσει τις ρόδες τους ποτέ στην Πολωνία. Αυτό επιτρέπει στους ιδιοκτήτες τους να αγνοούν κλήσεις για παρκάρισμα ή άλλες οδικές παραβάσεις, καθώς τα πρόστιμα καταλήγουν σε εταιρείες που δεν υπάρχουν κι έτσι όλα στο τέλος γίνονται καπνός.”

Οι αρχές της Ιταλίας, όπως και η PBUK, πιστεύουν πως πίσω από το όλο θέμα κρύβονται συμφέροντα του οργανωμένου εγκλήματος, εξαπατώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τους ίδιους τους Ιταλούς ιδιοκτήτες των οχημάτων, πουλώντας τους ασφάλειες που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ή έχουν άλλη διάρκεια από την αναγραφόμενη.

Πιθανότατα δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η πλειοψηφία των δεκάδων χιλιάδων οχημάτων αυτών συγκεντρώνεται στην περιοχή της Νάπολης, γεγονός που έχει κινητοποιήσει την τοπική αστυνομία να διεξάγει πιο ενδελεχείς ελέγχους και διασταυρώσεις. Πρόσφατα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δέματα με πινακίδες κυκλοφορίας και ασφαλιστικά έγγραφα που είχαν φτάσει ταχυδρομικώς στην Ιταλία από την Πολωνία. Μάλιστα ένα μέτρο που συζητιέται στην ιταλική κυβέρνηση είναι να γίνει υποχρεωτικό κάθε όχημα που κυκλοφορεί στην Ιταλία να είναι ασφαλισμένο είτε σε ιταλική εταιρεία ή σε κάποια με επίσημη αναγνώριση στη χώρα.

Η δε δημοσιοποίηση του προβλήματος τον τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει έναν σχετικό πανικό στους Ιταλούς με τέτοια οχήματα, με πολλούς εξ αυτών να ψάχνουν τρόπους να αλλάξουν σε ιταλικές προκειμένου να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα που φοβούνται πως αργά ή γρήγορα θα έρθουν για τους παραβάτες – μέχρι και σχετικά βίντεο με οδηγίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στα ιταλικά κοινωνικά δίκτυα.

Αν πάντως τα βρουν σκούρα με τις πολωνικές πινακίδες, ας σκεφτούν και τις βουλγαρικές. Μπορούν να ρωτήσουν στην Ελλάδα για τα διαδικαστικά, όπου κυκλοφορούν ουκ ολίγα οχήματα με πινακίδες της βόρειας γείτονος.