BMW Motorrad: Ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων. Σταθερά σε Ευρώπη – Τεράστια άνοδος σε ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία

Άνοδος για την BMW στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου
Ρεκόρ πωλήσεων για την BMW Motorrad
Το MOTO οδηγεί το νέο S1000RR 2023
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/1/2023

Ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων στην μακρά της ιστορία, κατέγραψε η BMW το 2022 με 202.895 μοτοσυκλέτες και σκούτερ, που σηματοδοτούν μία άνοδο 4,4% συγκριτικά με πέρσι. Αυτό σημαίνει πως τα σημαντικά προβλήματα με τις παραδόσεις μοτοσυκλετών, που όλοι οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν αυτό το διάστημα, δεν ανέκοψαν την ανοδική αυτή πορεία. Πόσο μάλιστα από την στιγμή που η BMW είχε προμηθευτές και στην Ουκρανία, κυρίως στον τομέα της καλωδίωσης, που έπρεπε γρήγορα να αντικαταστήσει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ζήτηση.

Την είδηση αυτή την είχαμε πρώτη φορά μεταδώσει πριν από 8 ημέρες, όταν το BMW Group έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία για όλες τις μάρκες, της BMW Motorrad συμπεριλαμβανομένης. Τώρα όμως έχουμε και μία ανάλυση των αγορών που κινήθηκαν ανοδικά, όπως και των κατακερματισμό των πωλήσεων ανά μοντέλο.

Η Γερμανία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά της BMW με 24.129 μονάδες το 2022 και την Γαλλία να ακολουθεί με 21.223 σε μία σημαντική άνοδο της τάξης του 6,7% νούμερα που ζαλίζουν εμάς στην Ελλάδα καθώς αγγίζουν την συνολική αγορά της Ελλάδας, σε όλες τις κατηγορίες και όλες τις μάρκες μαζί. Δείχνουν επίσης την τεράστια διαφορά που υπάρχει με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Στην Ασία η BMW κατέγραψε 46,332 μονάδες με άνοδο 7,4% με καταμερισμό που πηγαίνει 15,404 μονάδες στην Κίνα με άνοδο +7.7 % στην συγκεκριμένη αγορά και 7,282 μονάδες στην Ινδία με άνοδο +40.3 % στην συγκεκριμένη αγορά που ταυτόχρονα είναι και η μεγαλύτερη του κόσμου. Μπροστά στις εκατομμύρια μονάδες που πουλιούνται στην ινδική αγορά το νούμερο αυτό μπορεί να μην φαντάζει μεγάλο, είναι όμως σημαντικό με βάση την αυστηρή πολιτική εισαγωγών που εφαρμόζει η Ινδία. Στην Β. Αμερική η BMW σημείωσε 20,295 μονάδες με αύξηση 11% το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν στις ΗΠΑ (17,690 μονάδες +10.4 %).

Στην Λ. Αμερική σημείωσε 25,480 μονάδες +17.2 % και η Βραζιλία έκανε 13,051 από αυτές τις πωλήσεις με +17% από πέρσι. Από μόνη της η Βραζιλία παλεύει με την Ινδονησία σε κατάταξη, μετρώντας επίσης εκατομμύρια πωλήσεων για αυτό και οι μεγάλοι κατασκευαστές διατηρούν εκεί εργοστάσια με εξατομικευμένα για την αγορά αυτή μοντέλα. Η άνοδος της BMW είναι σημαντική και εκεί λοιπόν, γιατί σηματοδοτεί την στροφή του κοινού προς την μεγάλη μοτοσυκλέτα.

Εμπορικότερο μοντέλο για την BMW ήταν φυσικά το R 1250 GS που μαζί με το GS Adventure έκαναν σχεδόν 60.000 μονάδες σε όλο τον κόσμο!

Το S 1000 RR πούλησε 10.000 μονάδες σε όλο τον κόσμο, μένοντας δηλαδή στην πρόβλεψη που υπήρχε για αυτό, χωρίς να χάσει έδαφος με βάση το γεγονός πως ο κόσμος είχε πληροφορηθεί για το νέο μοντέλο που ερχόταν το 2023 και το οποίο έχουμε δοκιμάσει αποκλειστικά. Τα υπόλοιπα τετρακύλινδρα S 1000 R, S 1000 XR και το εξωπραγματικό M 1000 RR πούλησαν 23,500 μονάδες.

Πολύ καλά πήγαν και τα μονοκύλινδρα G 310 R και G 310 GS, για τα οποία βέβαια στο ΜΟΤΟ δεν έχουμε πει τα καλύτερα λόγια. Συνολικά έκαναν 24.000 μονάδες παγκοσμίως που είναι σεβαστό νούμερο.

Η BMW θεωρεί πως η άνοδος αυτή θα συνεχιστεί αμείωτη τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, ιδιαίτερα από την στιγμή που θα βγάλει νέα μοντέλα, όπως το νέο GS, που σημαίνει πως θα οδηγηθούμε σε μία σειρά ρεκόρ πωλήσεων.

BMW MOTORRAD VAGIANELIS

Ξεμένουμε πάλι από πινακίδες κυκλοφορίας! Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας

Εν μέσω Καλοκαιριού, της εποχής με την υψηλότερη ζήτηση στην αγορά Μοτοσυκλέτας, δεν υπάρχουν διαθέσιμες πινακίδες κυκλοφορίας. Ξανά
pinakides
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο είχε δοθεί ένα προσωρινό διέξοδο στην ασφυξία της αγοράς λόγω έλλειψης πινακίδων κυκλοφορίας για νέα οχήματα. Αποδείχθηκε λίγο, όπως περιμέναμε. Το πρόβλημα που αφορά τόσο σε μοτοσυκλέτες όσο και σε αυτοκίνητα δεν είναι νέο, έχοντας την πηγή του στην προφανή αδυναμία του υπουργείου Μεταφορών να διεξάγει έναν διαγωνισμό για την προμήθεια των πινακίδων.

Η αντιπαλότητα δύο υποψηφίων για τη συγκεκριμένη ανάθεση και οι προσφυγές που καταθέτουν κάθε φορά στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) έχουν πρακτικά ακυρώσει κάθε προσπάθεια για διαγωνισμό και το αποτέλεσμα είναι οι συνεχείς ελλείψεις στην αγορά.

Ήδη από τον Μάρτιο ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδος (ΣΕΜΕ) προειδοποιούσε για τις ελλείψεις αυτές και τις τραγικές συνέπειες που θα έχουν στην αγορά, ωστόσο η μόνη απτή απάντηση που ήρθε από την κυβέρνηση ήταν άλλη μια απευθείας ανάθεση μικρού αριθμού πινακίδων που απλώς κουκούλωσε το πρόβλημα προσωρινά.

Τότε το γράφαμε πως η έλλειψη θα ξαναεμφανιζόταν και να που τρεις μήνες μετά η αγορά στερεύει εκ νέου από πινακίδες, με τους εμπόρους να βρίσκονται άθελά τους στην πρώτη γραμμή διαμαρτυριών, καθώς αυτοί έρχονται σε επαφή με τον πελάτη που έχει πληρώσει τη μοτοσυκλέτα του και περιμένει εβδομάδες και μήνες για να μπορέσει να την κυκλοφορήσει. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως, αυτοί δεν έχουν καμιά ευθύνη για το πρόβλημα, παρότι είναι οι αποδέκτες των παραπόνων και φυσικά οι χαμένοι της υπόθεσης αν μια πώληση ακυρωθεί από τον πελάτη πάνω στον εκνευρισμό του.

Τι να περιμένουμε αυτή τη φορά; Όχι και πολλά. Ένα γνωστό ρητό λέει πως ο ορισμός της ανοησίας είναι να επαναλαμβάνεις διαρκώς το ίδιο πείραμα χωρίς καμιά αλλαγή και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα.

Θα μπορούσαμε ίσως να διατηρήσουμε μια νότα αισιοδοξίας πως κάποια στιγμή κάποιος θα καταφέρει να κάνει αυτόν τον στοιχειωμένο διαγωνισμό – είναι και νέος στο πόστο του ο υπουργός Μεταφορών τώρα. Αλλά μετά θυμόμαστε την άλλη απέλπιδα προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει ήδη αποτύχει δύο φορές να κάνει τον διαγωνισμό για τις έξυπνες κάμερες και η αισιοδοξία μας πέφτει πιο γρήγορα κι από προδικαστική προσφυγή στην ΕΑΔΗΣΥ.