BMW Motorrad: Ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων. Σταθερά σε Ευρώπη – Τεράστια άνοδος σε ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία

Άνοδος για την BMW στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου
Ρεκόρ πωλήσεων για την BMW Motorrad
Το MOTO οδηγεί το νέο S1000RR 2023
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/1/2023

Ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων στην μακρά της ιστορία, κατέγραψε η BMW το 2022 με 202.895 μοτοσυκλέτες και σκούτερ, που σηματοδοτούν μία άνοδο 4,4% συγκριτικά με πέρσι. Αυτό σημαίνει πως τα σημαντικά προβλήματα με τις παραδόσεις μοτοσυκλετών, που όλοι οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν αυτό το διάστημα, δεν ανέκοψαν την ανοδική αυτή πορεία. Πόσο μάλιστα από την στιγμή που η BMW είχε προμηθευτές και στην Ουκρανία, κυρίως στον τομέα της καλωδίωσης, που έπρεπε γρήγορα να αντικαταστήσει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ζήτηση.

Την είδηση αυτή την είχαμε πρώτη φορά μεταδώσει πριν από 8 ημέρες, όταν το BMW Group έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία για όλες τις μάρκες, της BMW Motorrad συμπεριλαμβανομένης. Τώρα όμως έχουμε και μία ανάλυση των αγορών που κινήθηκαν ανοδικά, όπως και των κατακερματισμό των πωλήσεων ανά μοντέλο.

Η Γερμανία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά της BMW με 24.129 μονάδες το 2022 και την Γαλλία να ακολουθεί με 21.223 σε μία σημαντική άνοδο της τάξης του 6,7% νούμερα που ζαλίζουν εμάς στην Ελλάδα καθώς αγγίζουν την συνολική αγορά της Ελλάδας, σε όλες τις κατηγορίες και όλες τις μάρκες μαζί. Δείχνουν επίσης την τεράστια διαφορά που υπάρχει με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Στην Ασία η BMW κατέγραψε 46,332 μονάδες με άνοδο 7,4% με καταμερισμό που πηγαίνει 15,404 μονάδες στην Κίνα με άνοδο +7.7 % στην συγκεκριμένη αγορά και 7,282 μονάδες στην Ινδία με άνοδο +40.3 % στην συγκεκριμένη αγορά που ταυτόχρονα είναι και η μεγαλύτερη του κόσμου. Μπροστά στις εκατομμύρια μονάδες που πουλιούνται στην ινδική αγορά το νούμερο αυτό μπορεί να μην φαντάζει μεγάλο, είναι όμως σημαντικό με βάση την αυστηρή πολιτική εισαγωγών που εφαρμόζει η Ινδία. Στην Β. Αμερική η BMW σημείωσε 20,295 μονάδες με αύξηση 11% το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν στις ΗΠΑ (17,690 μονάδες +10.4 %).

Στην Λ. Αμερική σημείωσε 25,480 μονάδες +17.2 % και η Βραζιλία έκανε 13,051 από αυτές τις πωλήσεις με +17% από πέρσι. Από μόνη της η Βραζιλία παλεύει με την Ινδονησία σε κατάταξη, μετρώντας επίσης εκατομμύρια πωλήσεων για αυτό και οι μεγάλοι κατασκευαστές διατηρούν εκεί εργοστάσια με εξατομικευμένα για την αγορά αυτή μοντέλα. Η άνοδος της BMW είναι σημαντική και εκεί λοιπόν, γιατί σηματοδοτεί την στροφή του κοινού προς την μεγάλη μοτοσυκλέτα.

Εμπορικότερο μοντέλο για την BMW ήταν φυσικά το R 1250 GS που μαζί με το GS Adventure έκαναν σχεδόν 60.000 μονάδες σε όλο τον κόσμο!

Το S 1000 RR πούλησε 10.000 μονάδες σε όλο τον κόσμο, μένοντας δηλαδή στην πρόβλεψη που υπήρχε για αυτό, χωρίς να χάσει έδαφος με βάση το γεγονός πως ο κόσμος είχε πληροφορηθεί για το νέο μοντέλο που ερχόταν το 2023 και το οποίο έχουμε δοκιμάσει αποκλειστικά. Τα υπόλοιπα τετρακύλινδρα S 1000 R, S 1000 XR και το εξωπραγματικό M 1000 RR πούλησαν 23,500 μονάδες.

Πολύ καλά πήγαν και τα μονοκύλινδρα G 310 R και G 310 GS, για τα οποία βέβαια στο ΜΟΤΟ δεν έχουμε πει τα καλύτερα λόγια. Συνολικά έκαναν 24.000 μονάδες παγκοσμίως που είναι σεβαστό νούμερο.

Η BMW θεωρεί πως η άνοδος αυτή θα συνεχιστεί αμείωτη τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, ιδιαίτερα από την στιγμή που θα βγάλει νέα μοντέλα, όπως το νέο GS, που σημαίνει πως θα οδηγηθούμε σε μία σειρά ρεκόρ πωλήσεων.

BMW MOTORRAD VAGIANELIS

Κυβέρνηση: Καμιά δράση για τη βενζίνη, αμείωτος ο ΕΦΚ και παράταση επιδότησης στο ντίζελ – Τι μέτρα παίρνει η Ευρώπη

Εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα μέτρα κατά της ακρίβειας στα καύσιμα
βενζίνη
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/9/2026

Στο σημερινό (Τετάρτη 30/9) υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δέσμη μέτρων που προτίθεται να φέρει στη μάχη κατά της καλπάζουσας ακρίβειας στην ενέργεια.

Αυτή εστιάζει αποκλειστικά στο πετρέλαιο κίνησης, για το οποίο η επιδότηση στην αντλία αυξάνεται από 10 σε 15 λεπτά. Εκτός αυτής, τα διυλιστήρια θα συνεισφέρουν με μια επιπλέον έκπτωση 5 λεπτών, έτσι η συνολική ελάφρυνση θα φτάσει τα 20 λεπτά.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα ισχύσει μόνο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, με τον πρωθυπουργό να λέει πως τυχόν νέα επέμβαση θα εξετάζεται ανά 15 μέρες ανάλογα με τις εξελίξεις.

Για τη βενζίνη ούτε κουβέντα δεν έγινε, ενώ δόθηκε και μια έμμεση απάντηση στις πιέσεις για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, έστω και προσωρινά. Ο πρωθυπουργός δήλωσε σχετικώς πως, “είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηρίζει την κοινωνία χωρίς να ναρκοθετεί τις αντοχές της οικονομίας”, δικαιολογία που υπονοεί πως δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να χάσει το κράτος τα έσοδα από τους φόρους στα καύσιμα.

Ενώ οι πολίτες έχουν άφθονη ελαστικότητα στην τσέπη τους να πληρώνουν αυτές τις τιμές; Ρητορική η ερώτηση.

Σε κάθε περίπτωση, το δημοσιονομικό κόστος για την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης το επόμενο δεκαπενθήμερο εκτιμάται σε 20 εκατομμύρια ευρώ, τάξεις μεγέθους μακριά από το κόστος δισεκατομμυρίων για την ελληνική οικονομία που επικαλούνταν το κυβερνητικό αφήγημα τις προηγούμενες εβδομάδες όποτε η συζήτηση έφτανε στην περίφημη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ενός φόρου που ανέρχεται σε ληστρικό επίπεδο, από τους ψηλότερους σε όλη την Ευρώπη και σχεδόν διπλάσιος από το ελάχιστο όριο που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, στο υπόβαθρο σιγοκαίει ένα άλλο σημαίνον ζήτημα, αυτό του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στα μέσα Οκτωβρίου. Τότε θα γίνει η εξαγγελία σχετικά με την τιμή που θα ξεκινήσει η διάθεσή του στις 15 Οκτωβρίου, με τις πληροφορίες να μιλούν για μια τελική λιανική κάτω των 1,75 ευρώ.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως “η Ελλάδα καταθέτει στις Βρυξέλλες πρόταση ώστε τα κράτη-μέλη να αποκτήσουν έκτακτη ευελιξία ενώπιον της παρούσας κρίσης. Είναι ώρα για τολμηρές κινήσεις, πέρα από γενικές παραινέσεις που έχουμε ακούσει από την Επιτροπή για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας”, κάτι που για μια φορά ακόμη υπονοεί πως εμείς θέλουμε αλλά οι ξένοι δεν μας αφήνουν να μειώσουμε τον φόρο στα καύσιμα. Πρόκειται για μια επιχειρηματολογία που έχει καταρρίψει εμπεριστατωμένα σύσσωμος ο Τύπος, αλλά κατά μυστήριο τρόπο επιστρατεύεται ξανά και ξανά όποτε γίνεται λόγος για τον ΕΦΚ.

Η Ελλάδα “απολαμβάνει” την έκτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, πίσω μόνο από Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία και Γαλλία κατά σειρά – σύμφωνα με το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εβδομάδα 21-27 Σεπτεμβρίου 2026.

Αξίζει πάντως να κάνουμε μια μικρή βόλτα σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, για να δούμε τι μέτρα λαμβάνουν.

Η Γερμανία έτρεξε ένα πρόγραμμα δύο μηνών το Καλοκαίρι και τώρα το ανανέωσε ως το τέλος του χρόνου, χαμηλώνοντας τον φόρο για να προκύψει όφελος 17 λεπτών στην αντλία. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ προανήγγειλε πλαφόν στα κέρδη των διϋλιστηρίων από την 1η Ιανουαρίου 2027. Στη Γερμανία η μέση τιμή βενζίνης στα πρατήρια κόστιζε 2,35 ευρώ ανά λίτρο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ισπανία έχει χαμηλώσει τους φόρους σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης ήδη από τον Μάρτιο, σε ένα πακέτο συνολικού κόστους 5 δις. ευρώ που ρίχνει την τιμή στην αντλία κατά περίπου 20 σεντς ανά λίτρο. Παράλληλα, προσφέρει ειδικές επιδοτήσεις καυσίμων για συγκεκριμένους κλάδους, όπως μεταφορές, αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία και αλιεία. Η μέση τιμή της βενζίνης στην Ισπανία ανερχόταν την περασμένη εβδομάδα σε 1,93 ευρώ ανά λίτρο.

Η Σουηδία τρέχει από τον Μάιο ένα πρόγραμμα 2 δις. ευρώ που προβλέπει μειώσεις στους φόρους των καυσίμων και έχει ως αποτέλεσμα η μέση τιμή της βενζίνης στην αντλία την προηγούμενη εβδομάδα να είναι μόλις 1,58 ευρώ ανά λίτρο.

Την ίδια περίοδο, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα ήταν 2,20 ευρώ ανά λίτρο.