BMW Motorrad: Ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων. Σταθερά σε Ευρώπη – Τεράστια άνοδος σε ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία

Άνοδος για την BMW στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου
Ρεκόρ πωλήσεων για την BMW Motorrad
Το MOTO οδηγεί το νέο S1000RR 2023
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/1/2023

Ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων στην μακρά της ιστορία, κατέγραψε η BMW το 2022 με 202.895 μοτοσυκλέτες και σκούτερ, που σηματοδοτούν μία άνοδο 4,4% συγκριτικά με πέρσι. Αυτό σημαίνει πως τα σημαντικά προβλήματα με τις παραδόσεις μοτοσυκλετών, που όλοι οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν αυτό το διάστημα, δεν ανέκοψαν την ανοδική αυτή πορεία. Πόσο μάλιστα από την στιγμή που η BMW είχε προμηθευτές και στην Ουκρανία, κυρίως στον τομέα της καλωδίωσης, που έπρεπε γρήγορα να αντικαταστήσει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ζήτηση.

Την είδηση αυτή την είχαμε πρώτη φορά μεταδώσει πριν από 8 ημέρες, όταν το BMW Group έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία για όλες τις μάρκες, της BMW Motorrad συμπεριλαμβανομένης. Τώρα όμως έχουμε και μία ανάλυση των αγορών που κινήθηκαν ανοδικά, όπως και των κατακερματισμό των πωλήσεων ανά μοντέλο.

Η Γερμανία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά της BMW με 24.129 μονάδες το 2022 και την Γαλλία να ακολουθεί με 21.223 σε μία σημαντική άνοδο της τάξης του 6,7% νούμερα που ζαλίζουν εμάς στην Ελλάδα καθώς αγγίζουν την συνολική αγορά της Ελλάδας, σε όλες τις κατηγορίες και όλες τις μάρκες μαζί. Δείχνουν επίσης την τεράστια διαφορά που υπάρχει με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Στην Ασία η BMW κατέγραψε 46,332 μονάδες με άνοδο 7,4% με καταμερισμό που πηγαίνει 15,404 μονάδες στην Κίνα με άνοδο +7.7 % στην συγκεκριμένη αγορά και 7,282 μονάδες στην Ινδία με άνοδο +40.3 % στην συγκεκριμένη αγορά που ταυτόχρονα είναι και η μεγαλύτερη του κόσμου. Μπροστά στις εκατομμύρια μονάδες που πουλιούνται στην ινδική αγορά το νούμερο αυτό μπορεί να μην φαντάζει μεγάλο, είναι όμως σημαντικό με βάση την αυστηρή πολιτική εισαγωγών που εφαρμόζει η Ινδία. Στην Β. Αμερική η BMW σημείωσε 20,295 μονάδες με αύξηση 11% το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν στις ΗΠΑ (17,690 μονάδες +10.4 %).

Στην Λ. Αμερική σημείωσε 25,480 μονάδες +17.2 % και η Βραζιλία έκανε 13,051 από αυτές τις πωλήσεις με +17% από πέρσι. Από μόνη της η Βραζιλία παλεύει με την Ινδονησία σε κατάταξη, μετρώντας επίσης εκατομμύρια πωλήσεων για αυτό και οι μεγάλοι κατασκευαστές διατηρούν εκεί εργοστάσια με εξατομικευμένα για την αγορά αυτή μοντέλα. Η άνοδος της BMW είναι σημαντική και εκεί λοιπόν, γιατί σηματοδοτεί την στροφή του κοινού προς την μεγάλη μοτοσυκλέτα.

Εμπορικότερο μοντέλο για την BMW ήταν φυσικά το R 1250 GS που μαζί με το GS Adventure έκαναν σχεδόν 60.000 μονάδες σε όλο τον κόσμο!

Το S 1000 RR πούλησε 10.000 μονάδες σε όλο τον κόσμο, μένοντας δηλαδή στην πρόβλεψη που υπήρχε για αυτό, χωρίς να χάσει έδαφος με βάση το γεγονός πως ο κόσμος είχε πληροφορηθεί για το νέο μοντέλο που ερχόταν το 2023 και το οποίο έχουμε δοκιμάσει αποκλειστικά. Τα υπόλοιπα τετρακύλινδρα S 1000 R, S 1000 XR και το εξωπραγματικό M 1000 RR πούλησαν 23,500 μονάδες.

Πολύ καλά πήγαν και τα μονοκύλινδρα G 310 R και G 310 GS, για τα οποία βέβαια στο ΜΟΤΟ δεν έχουμε πει τα καλύτερα λόγια. Συνολικά έκαναν 24.000 μονάδες παγκοσμίως που είναι σεβαστό νούμερο.

Η BMW θεωρεί πως η άνοδος αυτή θα συνεχιστεί αμείωτη τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, ιδιαίτερα από την στιγμή που θα βγάλει νέα μοντέλα, όπως το νέο GS, που σημαίνει πως θα οδηγηθούμε σε μία σειρά ρεκόρ πωλήσεων.

BMW MOTORRAD VAGIANELIS

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη Υπερήφανος Χορηγός του Περιβαλλοντικού Έργου «Ξαναφυτεύοντας τους Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες»

Κίνηση εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης για το περιβάλλον
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/6/2023

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του για βιώσιμη ανάπτυξη,  σε μία κίνηση υψίστης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και σημασίας τόσο για το περιβάλλον και την προστασία της φυσικού οικοσυστήματος όσο και για την ενίσχυση της οικονομίας και του αγροτικού κλάδου, συμμετείχε ως Χορηγός στο σπουδαίο περιβαλλοντικό έργο «Ξαναφυτεύοντας του Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες». Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η αναφύτευση των παραδοσιακών ελαιώνων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2022.

2

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, ένας όμιλος που έχει, πάνω από έναν αιώνα, βαθιά ριζωμένη στο DNA του την έννοια της κοινωνικής αποστολής ενώ μία από τις δεσμεύσεις του είναι να είναι ωφέλιμος, ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά και ευαισθησία στο αίτημα του Γιάννου Γραμματίδη, επίτιμου Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, να συμβάλλει στην αναδάσωση της περιοχής που επλήγη από τις πυρκαγιές.

Έως τώρα, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, έχουν παραδοθεί περίπου 30.000 δενδρύλλια ελιάς ποικιλίας Αμφίσσης σε 438 πληγέντες ελαιοπαραγωγούς του Παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας, σε αντικατάσταση των καμένων, ενώ από αυτά, μέχρι σήμερα, έχουν φυτευτεί 8.500 δενδρύλλια.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η πλήρης ανακατασκευή 3 βασικών για την τοπική άρδευση Γεωτρήσεων, ενώ χθες ξεκίνησε μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για 160 αγρότες της περιοχής, που θα εκτελέσουν η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και η Τράπεζα Πειραιώς.

3

Με την αναφύτευση των ελαιώνων της Άμφισσας, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη συνεισέφερε ενεργά στην αποκατάσταση των φυσικού οικοσυστήματος και στην τόνωση των τοπικών κοινοτήτων.

Παράλληλα, μέσω αυτής της δράσης και του αντικτύπου που έχει στους ανθρώπους και το περιβάλλον, προωθούνται οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, και, συγκεκριμένα, οι Στόχοι 11 «Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες», 13 «Δράση για το Κλίμα» και 15 «Ζωή στη Στεριά».

Το όνομα του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη, μαζί με τα ονόματα των υπόλοιπων χορηγών, θα βρίσκεται χαραγμένο στην αναμνηστική μαρμάρινη στήλη στο πάρκο Ελιάς στην είσοδο της πόλης της Άμφισσας.