BMW – Νέο σύστημα μεταβλητής ροής αέρα στο ψυγείο

Πατέντα που μπορεί να έρθει στο νέο BMW R 1300 GS
BMW – Νέο σύστημα μεταβλητής ροής αέρα στο ψυγείο
Από το

motomag

9/5/2023

Η γερμανική εταιρεία κατέθεσε πατέντες για ένα νέο σύστημα στο ψυγείο μοτοσυκλέτας το οποίο μορφοποιεί την ροή αέρα ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Τα τελευταία χρόνια, η BMW στο τμήμα των αυτοκινήτων της έχει προχωρήσει σε σχεδιαστικές αλλαγές -που δεν έχουν αποσπάσει καθολικά κολακευτικές κριτικές- ιδιαίτερα στην εμπρός μάσκα. Η λειτουργία της οποίας, πέρα από το αισθητικό κομμάτι προσφέρει τεχνολογικά πλεονεκτήματα, όσον αφορά στο κομμάτι της ψύξης αλλά και της αεροδυναμικής, καθώς μορφοποιεί την ροή του αέρα που εισάγεται στο ψυγείο. Αν παρατηρήσει κάποιος καλά, μπορεί να δει πως όλες οι γρίλιες της μάσκας δεν είναι πάντα ανοιχτές και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι τεχνικοί της γερμανικής εταιρείας έχουν χρησιμοποιήσει μικρά πλαστικά φτερά τα οποία ανοιγοκλείνουν τις γρίλιες ώστε να πετύχουν την καλύτερη ψύξη και την βελτίωση της αεροδυναμικής του οχήματος.

BMW – Νέο σύστημα μεταβλητής ροής αέρα στο ψυγείο

Πάμε να δούμε πως θα προσαρμοστεί κάτι τέτοιο στις μοτοσυκλέτες, με την νέα πατέντα ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε πριν από μερικές ημέρες η BMW αξιοποιώντας την παραπάνω τεχνολογία που έχει ήδη αναπτύξει σε παραγωγή. Στα επίσημα έγγραφα που παρουσιάστηκαν βλέπουμε ένα σύστημα με κινητά πτερύγια τα οποία είναι τοποθετημένα μπροστά από το ψυγείο του boxer κινητήρα. Το εν λόγω σύστημα λειτουργεί όπως και αυτό του αυτοκινήτου που σας αναφέραμε πιο πάνω, ωστόσο υπάρχουν κάποιες αλλαγές. Στη μοτοσυκλέτα τα πτερύγια εκτρέπουν τον αέρα απευθείας από το ψυγείο, ενώ στο αυτοκίνητο αυτά κλείνουν τις γρίλιες οι οποίες βρίσκονται στην εμπρός μάσκα. Η γερμανική εταιρεία με αυτόν τον τρόπο θέλει να βελτιώσει την ψύξη κατανέμοντας τον αέρα σε όλη την επιφάνεια του ψυγείου με κατάλληλη κλίση των πτερυγίων η οποία θα μεταβάλλεται αυτόματα ανάλογα με τις συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο θα αυξάνεται η απόδοση αλλά και η προστασία του κινητήρα και θα εκμεταλλεύεται πλήρως την διαθέσιμη ροή του αέρα. Από εκεί και πέρα τα ψυγεία των μοτοσυκλετών σχεδιάζονται για την μέγιστη ροή του αέρα και υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να επηρεάζουν την αεροδυναμική, όπως στις χαμηλές στροφές. Εκεί το σύστημα μπορεί να επέμβει μειώνοντας την ροή του αέρα και ανακατευθύνοντάς τον δεξιά κι αριστερά.

BMW – Νέο σύστημα μεταβλητής ροής αέρα στο ψυγείο

Προφανώς το σχέδιο δεν μπορεί να εξηγήσει πόσο μεγάλο θα μπορούσε να είναι αυτό το αεροδυναμικό όφελος, σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα από τα οποία προέρχεται, ωστόσο το γεγονός πως απεικονίζεται στο R 1250 GS, μας βάζει σε σκέψεις. Στο ΜΟΤΟ σας έχουμε ήδη ενημερώσει με αρκετές λεπτομέρειες μάλιστα για το R 1300 GS που θα παρουσιαστεί το Φθινόπωρο, οπότε τα παραπάνω έγγραφα οδηγούν στο συμπέρασμα πως το τεχνολογικό αυτό σύστημα από τον χώρο των αυτοκινήτων μπορεί να βρίσκεται ποιο κοντά σε πρακτική εφαρμογή στις μοτοσυκλέτες. Άλλωστε είναι ήδη σε χρήση σε εκατομμύρια αυτοκίνητα.

BMW – Νέο σύστημα μεταβλητής ροής αέρα στο ψυγείο

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.