BMW - Πατέντα για ρυθμιζόμενα μαρσπιέ χωρίς εργαλεία

Πρώτη εφαρμογή πιθανόν σε κάποιο νέο ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας
motomag BMW – Πατέντα για ρυθμιζόμενα μαρσπιέ χωρίς εργαλεία
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

28/2/2024

Η BMW εργάζεται πάνω σε έναν νέο τύπο ρυθμιζόμενων μαρσπιέ, ο οποίος θα επιτρέπει στον αναβάτη να αλλάξει τη θέση τους χωρίς να χρησιμοποιήσει εργαλεία.

Τα ρυθμιζόμενα μαρσπιέ δεν είναι κάτι καινούργιο στον χώρο της μοτοσυκλέτας, ωστόσο αυτά για να ρυθμιστούν χρειάζονται εργαλεία και χρόνο. Η πατέντα της γερμανικής εταιρείας η οποία αφορά τα ρυθμιζόμενα μαρσπιέ έρχεται όμως τώρα να τα αλλάξει όλα αυτά, αν και απ' ότι φαίνεται μάλλον θα αφορά αποκλειστικά ηλεκτρικά δίκυκλα.

Στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε η BMW βλέπουμε ένα σύστημα το οποίο σε κάνει να αναρωτιέσαι για την απλότητα του και γιατί μέχρι πρότινος κανείς δεν το είχε σκεφτεί. Στις φωτογραφίες απεικονίζονται τα μαρσπιέ τα οποία είναι τοποθετημένα σε μία βάση ολίσθησης ενώ στο κάτω μέρος τους υπάρχουν εγκοπές στις οποίες κουμπώνουν μέσω ενός πίρου.

BMW – Πατέντα για ρυθμιζόμενα μαρσπιέ χωρίς εργαλεία

Η αναδίπλωση των μαρσπιέ γίνεται προς τα πάνω όπως σε όλα τα συμβατικά μαρσπιέ που συναντάμε στις μοτοσυκλέτες ωστόσο με το νέο σύστημα της BMW έχουμε τώρα κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα. Μόλις ο πίρος απεμπλακεί από τις εγκοπές τα μαρσπιέ τα οποία βρίσκονται στην βάση ολίσθησης μπορούν να μετακινηθούν με ευκολία είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω με μία απλή κίνηση.

Επίσης σύμφωνα με την BMW η βάση ολίσθησης μπορεί να είναι είτε σε ευθεία γραμμή είτε σε καμπύλη κάτι που σημαίνει πως η εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος θα μπορεί να γίνει σε διάφορα δίκυκλα της εταιρείας. Παρολαυτά η γερμανική εταιρεία αναφέρει πως η πρώτη εφαρμογή θα γίνει πιθανότατα σε κάποια μελλοντικό ηλεκτρικό μοντέλο καθώς εκεί δεν έχουμε μοχλό ταχυτήτων αλλά και το φρενάρισμα μπορεί να γίνει από τις μανέτες.

BMW – Πατέντα για ρυθμιζόμενα μαρσπιέ χωρίς εργαλεία

Στις φωτογραφίες που βλέπουμε επιπρόσθετα δεν υπάρχει μοχλός ταχυτήτων ή πεντάλ φρένου καθώς η εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος σε μοτοσυκλέτες με κινητήρα εσωτερικής καύσης είναι πιο περίπλοκη καθώς θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ρυθμίζονται ταυτόχρονα και αυτά μαζί με τα μαρσπιέ.

Με το νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η BMW αναζητά έναν τρόπο να κάνει την ρύθμιση των μαρσπιέ πιο εύκολη, ωστόσο το συγκεκριμένο σύστημα κατά πάσα πιθανότατα θα μπορέσει να εφαρμοστεί μόνο σε ηλεκτρικά μελλοντικά μοντέλα της εταιρείας.

BMW – Πατέντα για ρυθμιζόμενα μαρσπιέ χωρίς εργαλεία

 

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες