BMW - Παύση όλων των πωλήσεων μοτοσυκλετών με θερμικό κινητήρα στη Βόρεια Αμερική λόγω ρύπων

Ενδέχεται να έχουμε το πρώτο σκάνδαλο παραποίησης στοιχείων εκπομπής ρύπων στον χώρο της μοτοσυκλέτας
motomag bmw
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/9/2023

Η BMW με μία ανακοίνωση η οποία προκαλεί ερωτηματικά έκανε γνωστό πως σταματά τις πωλήσεις όλων των μοτοσυκλετών με κινητήρα εσωτερικής καύσης καινούργιων ή μεταχειρισμένων στη Βόρεια Αμερική, καθώς σύμφωνα με την ίδια ένα εξάρτημα στο σύστημα εξαγωγής πιθανότατα να μην συμμορφώνεται με τους κανονισμούς εκπομπής ρύπων.

Διαβάζοντας τη συγκεκριμένη είδηση αναμφίβολα το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς είναι το σκάνδαλο dieselgate που ξέσπασε στις H.Π.Α. το 2015 και αφορούσε τα οχήματα της Volkswagen και μετέπειτα της Audi και της Porsche τα οποία είχαν εγκατεστημένο παράνομο λογισμικό το οποίο παραποιούσε τις τιμές εκπομπής ρύπων. Μπορεί αυτό να αφορούσε τον χώρο του αυτοκινήτου ωστόσο έχει πολλά κοινά με τη δική μας περίπτωση. Αρχικά πρόκειται για μία γερμανική εταιρεία ενώ και η τοποθεσία είναι κοινή καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά την Αμερική. Όσον αφορά την ανακοίνωση της βαυαρικής εταιρείας, αυτή αναφέρει πως η παύση των πωλήσεων συμβαίνει ελέω ενός εξαρτήματος το οποίο βρίσκεται στο σύστημα εξαγωγής και σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της Βόρειας Αμερικής δεν πληροί τις προδιαγραφές των εκπομπών ρύπων.

BMW

Η γερμανική εταιρεία αναφέρει επίσης πως δεν γνωρίζει σε ποια μοντέλα υπάρχει το συγκεκριμένο εξάρτημα και για αυτό τον λόγο αποφάσισε να σταματήσει ολοκληρωτικά τις πωλήσεις μοτοσυκλετών με θερμικό κινητήρα. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς η BMW προσπαθεί να βρει μία λύση καθώς το θέμα που σχετίζεται ξεκάθαρα με τους ρύπους μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις και οδυνηρές συνέπειες, κυρίως στο εμπορικό κομμάτι. Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω και το νομικό κομμάτι καθώς ακόμη και σήμερα για το σκάνδαλο dieselgate στελέχη των VW, Audi και Porsche βρίσκονται στις δικαστικές αίθουσες ώστε να αποδείξουν την αθωότητα τους.

Παρόλα αυτά η BMW στην ανακοίνωση της ανέφερε πως οι πωλήσεις των ηλεκτρικών scooter της συνεχίζονται κανονικά. Μένει να δούμε αν αυτό το ζήτημα που προέκυψε στην γερμανική εταιρεία αποτελέσει την αρχή ενός μεγαλύτερου προβλήματος που αφορά τους κανονισμούς εκπομπών ρύπων.

Ετικέτες

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Αύξηση της αξίας της κατά 19%, σε σύγκριση με την προηγούμενη αποτίμηση (906 εκατομμύρια ευρώ το 2021)
motomag Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

4/12/2023

Ο Όμιλος Piaggio, ανέθεσε στην Interbrand - παγκόσμιος ηγέτης στη συμβουλευτική εμπορικών σημάτων- να διερευνήσει το πόσο αποτιμάται η αξία της εταιρείας Vespa, με την συμβουλευτική εταιρεία να αποτιμά την αξία του εμπορικού σήματος Vespa στα 1 δις ευρώ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της Interbrand έδειξαν ταυτόχρονα πως σε σχέση με το 2021 η εμπορική αξία της Vespa αυξήθηκε κατά 19% (το 2021 η εμπορική αξία άγγιζε τα 906 εκατομμύρια ευρώ), με τον Manfredi Ricca, Global Chief Strategy Officer της Interbrand να δηλώνει: “Ίσως γίνεται κατάχρηση του όρου εμβληματική, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να χαρακτηριστεί αυτή η μάρκα. H Vespa είναι μια μάρκα με κληρονομιά, η οποία εξελίσσεται διαρκώς. Έχει ιταλικές ρίζες, ωστόσο αγαπήθηκε παγκοσμίως. Eίναι μία premium μάρκα, που παραμένει όμως ανοιχτή σε όλους. Το έργο της αποτίμησης όχι μόνο προσδιορίζει σε αριθμούς την επιτυχία αυτής της μάρκας, αλλά δείχνει και ότι η Vespa αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της, μία μίξη κινητικότητας, έκφρασης και κουλτούρας.”

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Για τον προσδιορισμό της οικονομικής αξίας του εμπορικού σήματος Vespa, η Interbrand χρησιμοποίησε αποδεδειγμένες τεχνικές αποτίμησης, ενσωματώνοντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο πόρων, δεδομένων της αγοράς και ποσοτικών μελετών που διεξήχθησαν σε 10 βασικές αγορές εμπορικής αναφοράς για την Vespa (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Κίνα και Ινδία). Η Vespa επιβεβαιώνει ταυτόχρονα την ηγετική της θέση στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ αποκτά μεγαλύτερη παρουσία στις Η.Π.Α. και την Ασία, παρουσιάζοντας ανάπτυξη ιδιαίτερα στην Ινδονησία, όπου ο όμιλος Piaggio άνοιξε πρόσφατα ένα νέο εργοστάσιο για την τοπική αγορά. Η μελέτη που διεξήγαγε η Interbrand, επιβεβαιώνει πως η Vespa δεν είναι ένα απλό scooter αλλά ένας σύγχρονος τρόπος lifestyle κάτι που αποδεικνύουν οι συνεργασίες με τις εταιρείες Christian Dior, Disney Pixar, τη Lego, την Walt Disney καθώς και τον τραγουδιστή Justin Bieber.

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Σύμφωνα με τους παράγοντες δυναμικής της εταιρείας (Brand Strength Score) που αναλύθηκαν στη μελέτη της Interbrand, η Συγγένεια και η Διακριτικότητα επιβεβαιώνονται ως βασικές αρχές της Vespa. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα όχι μόνο τη βαθιά εγγύτητα που έχει η Vespa με τους πελάτες της, αλλά και την ικανότητά του να δημιουργεί συναισθηματική σύνδεση μαζί τους, μέσα από ιδιαίτερα διαφοροποιημένες και καινοτόμες κινήσεις. Εν ολίγοις, η Vespa επιβεβαιώνει πως είναι μια εταιρεία μόδας-lifestyle σε δύο τροχούς, η οποία στοχεύει προς το μέλλον με μια ξεκάθαρη στρατηγική, την οποία ακολουθούν και αγαπούν εκατομμύρια παθιασμένοι αγοραστές σε όλο τον κόσμο.

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Η αποτίμηση της εμπορικής επωνυμίας άνω του 1 δις ευρώ αναδεικνύει τη σχέση που έχει η εταιρεία με το παγκόσμιο κοινό της καθώς επίσης πως η Vespa αποτελεί κλειδί στην επιχειρηματικότητα και όχι ζημιογόνα επιχείρηση. Επιπρόσθετα ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι πως το Piaggio Group είδε φέτος τα έσοδα του να αυξάνονται κατά 25% αγγίζοντας τα 2 δις ευρώ.

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

 

Ετικέτες