BMW - Παύση όλων των πωλήσεων μοτοσυκλετών με θερμικό κινητήρα στη Βόρεια Αμερική λόγω ρύπων

Ενδέχεται να έχουμε το πρώτο σκάνδαλο παραποίησης στοιχείων εκπομπής ρύπων στον χώρο της μοτοσυκλέτας
motomag bmw
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/9/2023

Η BMW με μία ανακοίνωση η οποία προκαλεί ερωτηματικά έκανε γνωστό πως σταματά τις πωλήσεις όλων των μοτοσυκλετών με κινητήρα εσωτερικής καύσης καινούργιων ή μεταχειρισμένων στη Βόρεια Αμερική, καθώς σύμφωνα με την ίδια ένα εξάρτημα στο σύστημα εξαγωγής πιθανότατα να μην συμμορφώνεται με τους κανονισμούς εκπομπής ρύπων.

Διαβάζοντας τη συγκεκριμένη είδηση αναμφίβολα το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς είναι το σκάνδαλο dieselgate που ξέσπασε στις H.Π.Α. το 2015 και αφορούσε τα οχήματα της Volkswagen και μετέπειτα της Audi και της Porsche τα οποία είχαν εγκατεστημένο παράνομο λογισμικό το οποίο παραποιούσε τις τιμές εκπομπής ρύπων. Μπορεί αυτό να αφορούσε τον χώρο του αυτοκινήτου ωστόσο έχει πολλά κοινά με τη δική μας περίπτωση. Αρχικά πρόκειται για μία γερμανική εταιρεία ενώ και η τοποθεσία είναι κοινή καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά την Αμερική. Όσον αφορά την ανακοίνωση της βαυαρικής εταιρείας, αυτή αναφέρει πως η παύση των πωλήσεων συμβαίνει ελέω ενός εξαρτήματος το οποίο βρίσκεται στο σύστημα εξαγωγής και σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της Βόρειας Αμερικής δεν πληροί τις προδιαγραφές των εκπομπών ρύπων.

BMW

Η γερμανική εταιρεία αναφέρει επίσης πως δεν γνωρίζει σε ποια μοντέλα υπάρχει το συγκεκριμένο εξάρτημα και για αυτό τον λόγο αποφάσισε να σταματήσει ολοκληρωτικά τις πωλήσεις μοτοσυκλετών με θερμικό κινητήρα. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς η BMW προσπαθεί να βρει μία λύση καθώς το θέμα που σχετίζεται ξεκάθαρα με τους ρύπους μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις και οδυνηρές συνέπειες, κυρίως στο εμπορικό κομμάτι. Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω και το νομικό κομμάτι καθώς ακόμη και σήμερα για το σκάνδαλο dieselgate στελέχη των VW, Audi και Porsche βρίσκονται στις δικαστικές αίθουσες ώστε να αποδείξουν την αθωότητα τους.

Παρόλα αυτά η BMW στην ανακοίνωση της ανέφερε πως οι πωλήσεις των ηλεκτρικών scooter της συνεχίζονται κανονικά. Μένει να δούμε αν αυτό το ζήτημα που προέκυψε στην γερμανική εταιρεία αποτελέσει την αρχή ενός μεγαλύτερου προβλήματος που αφορά τους κανονισμούς εκπομπών ρύπων.

Ετικέτες

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.