BMW - Παύση όλων των πωλήσεων μοτοσυκλετών με θερμικό κινητήρα στη Βόρεια Αμερική λόγω ρύπων

Ενδέχεται να έχουμε το πρώτο σκάνδαλο παραποίησης στοιχείων εκπομπής ρύπων στον χώρο της μοτοσυκλέτας
motomag bmw
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/9/2023

Η BMW με μία ανακοίνωση η οποία προκαλεί ερωτηματικά έκανε γνωστό πως σταματά τις πωλήσεις όλων των μοτοσυκλετών με κινητήρα εσωτερικής καύσης καινούργιων ή μεταχειρισμένων στη Βόρεια Αμερική, καθώς σύμφωνα με την ίδια ένα εξάρτημα στο σύστημα εξαγωγής πιθανότατα να μην συμμορφώνεται με τους κανονισμούς εκπομπής ρύπων.

Διαβάζοντας τη συγκεκριμένη είδηση αναμφίβολα το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς είναι το σκάνδαλο dieselgate που ξέσπασε στις H.Π.Α. το 2015 και αφορούσε τα οχήματα της Volkswagen και μετέπειτα της Audi και της Porsche τα οποία είχαν εγκατεστημένο παράνομο λογισμικό το οποίο παραποιούσε τις τιμές εκπομπής ρύπων. Μπορεί αυτό να αφορούσε τον χώρο του αυτοκινήτου ωστόσο έχει πολλά κοινά με τη δική μας περίπτωση. Αρχικά πρόκειται για μία γερμανική εταιρεία ενώ και η τοποθεσία είναι κοινή καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά την Αμερική. Όσον αφορά την ανακοίνωση της βαυαρικής εταιρείας, αυτή αναφέρει πως η παύση των πωλήσεων συμβαίνει ελέω ενός εξαρτήματος το οποίο βρίσκεται στο σύστημα εξαγωγής και σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της Βόρειας Αμερικής δεν πληροί τις προδιαγραφές των εκπομπών ρύπων.

BMW

Η γερμανική εταιρεία αναφέρει επίσης πως δεν γνωρίζει σε ποια μοντέλα υπάρχει το συγκεκριμένο εξάρτημα και για αυτό τον λόγο αποφάσισε να σταματήσει ολοκληρωτικά τις πωλήσεις μοτοσυκλετών με θερμικό κινητήρα. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς η BMW προσπαθεί να βρει μία λύση καθώς το θέμα που σχετίζεται ξεκάθαρα με τους ρύπους μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις και οδυνηρές συνέπειες, κυρίως στο εμπορικό κομμάτι. Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω και το νομικό κομμάτι καθώς ακόμη και σήμερα για το σκάνδαλο dieselgate στελέχη των VW, Audi και Porsche βρίσκονται στις δικαστικές αίθουσες ώστε να αποδείξουν την αθωότητα τους.

Παρόλα αυτά η BMW στην ανακοίνωση της ανέφερε πως οι πωλήσεις των ηλεκτρικών scooter της συνεχίζονται κανονικά. Μένει να δούμε αν αυτό το ζήτημα που προέκυψε στην γερμανική εταιρεία αποτελέσει την αρχή ενός μεγαλύτερου προβλήματος που αφορά τους κανονισμούς εκπομπών ρύπων.

Ετικέτες

JETOIL: Οικειοθελής αναστολή λειτουργίας εξαιτίας των κυρώσεων προς τη Ρωσία

Η εταιρεία που κάποτε ίδρυσε η οικογένεια Μαμιδάκη είχε περάσει στον Murtaza Lakhani
JETOIL: Οικειοθελής αναστολή λειτουργίας εξαιτίας των κυρώσεων προς τη Ρωσία
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/12/2025

Ο πακιστανοκαναδός, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που ελέγχει την JETOIL, δεν είναι κάποιος αχυράνθρωπος, ούτε αυτοφοράκιας, αλλά ο άνθρωπος που εδώ και δεκαετίες διακινεί στα ίσια, το πετρέλαιο που δεν μπορεί να διακινηθεί από τους υπόλοιπους. Ο 63χρονος δισεκατομμυριούχος Murtaza Ali Lakhani (κεντρική φωτογραφία) έχει υπηκοότητα Μ. Βρετανίας και Καναδά με τα διαβατήριά του να γίνονται δεκτά σε κάθε χώρα του κόσμου και τον περασμένο Ιούλιο κατονομάστηκε από το Αγγλικό περιοδικό Business Matters, το Ν1 στον κλάδο των επιχειρήσεων, ως ο μεγαλύτερος διακινητής Ρωσικού πετρελαίου.

Αυτό σήμαινε πως κάποιος άναψε ένα προβολέα πάνω του, κάτι που είχε αποφευχθεί όταν ο ίδιος άνθρωπος διακινούσε το πετρέλαιο του Ιράκ σε καιρό πολέμου με τις ΗΠΑ, έπειτα το Κουρδικό πετρέλαιο επί εποχής πολέμου επίσης και πλέον και το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, επί εποχής που όλοι ελπίζουν να μην καταλήξει σε πόλεμο, όπως υπάρχει η απειλή να γίνει.

Ο επικεφαλής του γκρουπ Mercantile Maritime απέκτησε την JETOIL από την οικογένεια Μαμιδάκη μετά την πτώχευση της μέσα στην πανδημία και την αυτοκτονία που επέφερε η ένταξη το άρθρο 99, ενός εκ των ιδρυτών της. Ξεκινώντας το 1968 ενώ είχαν ήδη την Mamidoil την οποία ένωσαν με την JETOIL, οι οικογένεια Μαμιδάκη δημιούργηε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας καυσίμων στα Βαλκάνια.

Παρόλο που κατά την περίοδο της πτώχευσης η εταιρεία έχασε σχεδόν το 80% του δικτύου πρατηρίων ο Lakhani επένδυσε σε αυτή έχοντας ως στόχο τις τεράστιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης που αγγίζουν τους 300.000 τόνους, ενώ αντίστοιχα υπάρχει εγκατάσταση και στο Κόσσοβο. Παραμένει επίσης δίκτυο χονδρικής πώλησης εκτός της Ελλάδας σε Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια και Σερβία ώστε ο Βαρόνος αυτός να στρέψει την προσοχή του στην περιοχή.

Για τον ίδιο τον Lakhani, όπως και για τον Etibar Eyyub από το Αζερμπαϊτζάν που μπαινοβγαίνει στις λίστες από πέρσι, αυτή είναι μάλλον μία αναμενόμενη εξέλιξη κι αυτό γιατί είχαν γίνει κινήσεις πριν την ανακοίνωση του κ. Χαραλαμπου Βουρλιώτη, της Αρχής Καταπολέμησης κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων συνολικά 5 εταιρειών εμπορίας πετρελαίου στην Ελλάδα, με την JETOIL να είναι αυτή που απασχολεί το κοινό καθώς θα βλέπει από αύριο τα πρατήρια να αλλάζουν όνομα ή να κλείνουν.

JETOIL: Οικειοθελής αναστολή λειτουργίας εξαιτίας των κυρώσεων προς τη Ρωσία

Είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνουν οι εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι ιδιαίτερα τώρα, δύο μόλις μήνες πριν συμπληρωθούν 30 χρόνια από την μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις εγκαστάσεις αυτές, επί αυτοκρατορίας Μαμιδάκιδων.

Ήταν μεσημέρι, 24 Φεβρουαρίου 1986 όταν ξέσπασε φωτιά η οποία έκαιγε για επτά μέρες πνίγοντας την Θεσσαλονίκη σε τοξικά αέρια, ιδιαίτερα μετά την έκρηξη της τρίτης ημέρας που συμπληρώθηκε από δεκάδες επόμενες. Από τις 12 δεξαμενές τότε καταστράφηκαν οι 8, ενώ κλιμάκια από την Γιουγκοσλαβία κατέβηκαν να συνδράμουν το έργο της ελληνικής πυροσβεστικής που μετρούσε ήδη 25 τραυματίες. Η Θεσσαλονίκη γλίτωσε τότε γιατί άντεξε η δεξαμενή υγρής αμμωνίας. Αν είχε εκραγεί, τότε η πόλη θα έπρεπε να εκκενωθεί και θα μιλούσαμε για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία της Ευρώπης, δύο ημέρες και δύο μήνες πριν το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ.

Ετικέτες