BMW R 1300 GS - Ένα λάθος στη συναρμολόγηση στέλνει 52 μοτοσυκλέτες σε αντικατάσταση κινητήρα!

Εντόπισαν το πρόβλημα σε δυσνόητες οδηγίες συναρμολόγησης!
motomagBMW R 1300 GS - Ένα λάθος στη συναρμολόγηση στέλνει 52 μοτοσυκλέτες σε αντικατάσταση κινητήρα!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

13/2/2024

Η BMW προχωρά σε τεχνική οδηγία αντικατάστασης ολόκληρου του boxer κινητήρα του R 1300 GS μετά από πρόβλημα σε μπιέλα, καθώς διαπιστώθηκε ότι 52 μοτοσυκλέτες έχουν φύγει από την γραμμή παραγωγής με τις βίδες της μπιέλας να έχουν βιδωθεί λάθος, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του κινητήρα.

Όλα ξεκίνησαν από την λάθος κατανόηση των οδηγιών συναρμολόγησης, είτε γιατί ο μηχανικός που ανέλαβε να την κάνει δεν κατανόησε κάποιο τμήμα τους, είτε γιατί ο μηχανολόγος που τις συνέταξε είχε αφήσει δυσνόητα σημεία στα οποία ανατρέχοντας για επαλήθευση μετά την πρακτική εκπαίδευση, κατέληγες σε διαφορετικό συμπέρασμα. Σε κάθε περίπτωση, το λάθος αυτό οδηγεί 52 μοτοσυκλέτες πίσω στο συνεργείο, με την BMW να επιβαρύνεται με την αλλαγή των κινητήρων που έχουν το συγκεκριμένο ζήτημα στις βίδες της μπιέλας.

BMW R 1300 GS - Ένα λάθος στη συναρμολόγηση στέλνει 52 μοτοσυκλέτες σε αντικατάσταση κινητήρα!

Μία εξ αυτών είναι και η μοτοσυκλέτα που έχουν στα χέρια τους γερμανόφωνοι συνάδελφοι για τις ανάγκες long-term δοκιμής, οι οποίοι και ανέδειξαν το ζήτημα. Φαίνεται ότι οι Αυστριακοί δεν ήταν πολύ τυχεροί, καθώς στην πολύ σύντομη ζωή του μοντέλου, μόλις 700 χιλιομέτρων, έχουν ήδη αντιμετωπίσει πρόβλημα με το ρελέ της μίζας, ενώ τώρα ενημερώθηκαν ότι πρέπει να αλλάξουν και τον κινητήρα του επόμενου R 1300 GS πριν αυτός φτάσει τα πρώτα χίλια χιλιόμετρα!

Οι Βαυαροί έκαναν το αυτονόητο, ψάχνοντας και βρίσκοντας τόσο το πλήθος των μοτοσυκλετών που επηρεάστηκαν και έπειτα εντοπίζοντας τις 52 συνολικά μοτοσυκλέτες που έφυγαν από την γραμμή παραγωγής με λάθος σύσφιξη των βιδών του μεγάλου άκρου της μπιέλας.

Η απόφαση της εταιρείας, ήταν να ενημερώσει μέσω τεχνικής οδηγίας τους ιδιοκτήτες των εν λόγω μοντέλων, οι οποίοι θα πρέπει να επισκεφθούν την πλησιέστερη αντιπροσωπεία, προκειμένου να αλλαχτεί ολόκληρος ο κινητήρας του R 1300 GS τους. Μία απρογραμμάτιστη, λοιπόν, επίσκεψη στο συνεργείο, που σίγουρα δεν είναι κάτι που περίμεναν, τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα και για κάτι τόσο σημαντικό όσο ο κινητήρας.

BMW R 1300 GS - Ένα λάθος στη συναρμολόγηση στέλνει 52 μοτοσυκλέτες σε αντικατάσταση κινητήρα!

Αυτό δεν γίνεται ως μία κίνηση εντυπωσιασμού, αλλά γιατί οι Βαυαροί θέλουν να είναι απολύτως σίγουροι ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των μοτοσυκλετών δεν θα επιστρέψουν μετά από λίγο καιρό πίσω, για το ίδιο πρόβλημα. Η μπιέλα είναι ένα ευαίσθητο σημείο του κινητήρα, που καλείται να έχει υψηλή ανοχή και μεγάλες αντοχές, καθώς δουλειά της είναι να οδηγεί το έμβολο, ακολουθώντας την κίνηση του στροφάλου. Για να κάνει σωστά την δουλειά της, ο κατασκευαστής ορίζει συγκεκριμένο εύρος ροπής σύσφιξης των βιδών για το μεγάλο άκρο της μπιέλας που εδράζεται στον στρόφαλο, υπολογίζοντας πολλούς παράγοντες, όπως τον τύπο του κινητήρα, την απόδοση κ.α. Ακόμη, πολλές φορές αρκεί μόνο ένα λάθος κατά την σύσφιξη για να χρειαστείς ένα νέο σετ, που με την σειρά του θα αυξήσει πολύ το κόστος της αντικατάστασης.

Σε μία συνθήκη όπως αυτή που έχει τώρα να αντιμετωπίσει η BMW, δεν μιλάμε μόνο για τις ίδιες τις μπιέλες. Η λάθος σύσφιξη των βιδών, είναι βέβαιο πως έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στον κινητήρα και έτσι η απόφαση για την αλλαγή του και όχι για την επισκευή του, είναι η μόνη σωστή.

 

Ετικέτες

Fabio Wibmer - Από το ποδήλατο στη σέλα της ΚΤΜ RC16! [VIDEO]

Με τη βοήθεια του Dani Pedrosa όχι μόνο δεν... τσακίστηκε, αλλά τα πήγε και πολύ καλά!
Fabio Wibmer MotoGP challenge 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

19/7/2024

Ο αστέρας του ποδηλατικού freestyle Fabio Wibmer δεν καταλαβαίνει από προκλήσεις και το αποδεικνύει οδηγώντας την εργοστασιακή RC16 MotoGP μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ και κάνοντας μάλιστα και αξιοπρεπέστατο χρόνο για το αρχάριο επίπεδό του!

Τα απίστευτα ακροβατικά που μπορεί να εκτελέσει ο Fabio Wibmer με το ποδήλατό του είναι μόνο ένας από τους λόγους για να θαυμάζει κανείς τον Αυστριακό. Ο 29χρονος αναβάτης είναι γνήσιος λάτρης των δύο τροχών και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα στραβά και ανάποδα στη ζωή του αλλά και τον τρόπο που εκφράζει την αγάπη του για τη μοτοσυκλέτα.

Με περισσότερους από 7,8 εκατ. ακόλουθους στο κανάλι του στο Youtube ο ατρόμητος Wibmer δεν το βάζει κάτω ποτέ και αυτό το απέδειξε έπειτα και από τα δύο πολύ σοβαρά ατυχήματα που είχε, με το δεύτερο μάλιστα να έρχεται σχεδόν άμεσα από την πολύμηνη αποκατάσταση για το πρώτο, όπου ο Αυστριακός τραυματίστηκε σε προπόνηση MX και έκανε να περπατήσει τέσσερεις μήνες.

Fabio Wibmer MotoGP challenge

Ο Wibmer έχει επιστρέψει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στη δράση κάνοντας συγκλονιστικά ακροβατικά με το ποδήλατό του ενώ δεν λέει ποτέ όχι σε κάθε είδους πρόκληση που περιλαμβάνει δύο τροχούς -έτσι έκανε και με εκείνη της ΚΤΜ.

Για να επιτρέψουν οι άνθρωποι της ΚΤΜ στον Wibmer να ανέβει στη σέλα της RC16 των 280+ ίππων και 360+ χλμ./ώρα, και μάλιστα στην πολύ γρήγορη πίστα Red Bull Ring, τον πέρασαν από ολοκληρωμένη εκπαίδευση ξεκινώντας τον από mini bike και "οδηγώντας" τον προοδευτικά σε ολοένα και ισχυρότερες και ταχύτερες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, συγκεκριμένα στη μοτοσυκλέτα των Αυστριακών στη Moto2 κατηγορία και κατόπιν στην RC 8C.

Ένας νέος, πρωτόγνωρος, ασφάλτινος και πισταδόρικος κόσμος ανοίγεται για τον Wibmer, ο οποίος προέρχεται από μια 10ετία αγωνιστικής εμπειρίας στο MX και τα βρίσκει όλα παράξενα. Έχει όμως μαζί του τους σωστούς εκπαιδευτές, αρχικά τον August "Gustl" Auinger επίσης Αυστριακό και παλιό αγωνιζόμενο στα GP125 και GP250 του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας που έχει πλέον επιβλέπων ρόλο στο Red Bull MotoGP Rookies Cup.

Ξεκινώντας από το mini bike ο Wibmer έκλεισε την πρώτη ημέρα της εκπαίδευσής του με το RC 8C, μένοντας εντυπωσιασμένος από τα επίπεδα πρόσφυσης, από το πλάτος της πίστας αλλά και από το πόσο μακριά πρέπει να κοιτάζει. 

Η δεύτερη μέρα για τον Wibmer ξεκίνησε με εκπαιδευτή τον Dani Pedrosa και τη Moto2 μοτοσυκλέτα της KTM πριν από το μεγάλο βήμα στην εργοστασιακή RC16, με τον Pedrosa σε ρόλο πλοηγού-εκπαιδευτή με ένα 1390 Duke -εξαιρετικά άνετος ο Ισπανός ακολουθώντας τον μαθητή του, καβάλα στην hyper-naked της KTM, αποδεικνύοντας ξανά τη διαφορετική "πάστα" των αναβατών MotoGP.

Τελικά ο Wibmer δεν έμεινε απλά ζωντανός πάνω στη σέλα της πανίσχυρης εργοστασιακής ΚΤΜ αλλά κατάφερε να κατέβει και πολύ κάτω από τα δύο λεπτά στον καλύτερο γύρο του, συγκεκριμένα στο 1:53, με τον Pedrosa να μένει εντυπωσιασμένος από την τεχνική του κατάρτιση.

Φυσικά ο Wibmer δεν απείλησε το ρεκόρ πίστας για MotoGP μοτοσυκλέτα που κατέχει ο Marco Bezzecchi από το 2023 με 1:28.533, ωστόσο το ευχαριστήθηκε με την ψυχή του, τα πήγε εξαιρετικά μέσα σε μόλις δύο ημέρες οδήγησης και απεδείχθη ο πιο καλός ο μαθητής, έχοντας και εξαιρετικό δάσκαλο, τον Dani.