BMW R 1300 GS - Ένα λάθος στη συναρμολόγηση στέλνει 52 μοτοσυκλέτες σε αντικατάσταση κινητήρα!

Εντόπισαν το πρόβλημα σε δυσνόητες οδηγίες συναρμολόγησης!
motomagBMW R 1300 GS - Ένα λάθος στη συναρμολόγηση στέλνει 52 μοτοσυκλέτες σε αντικατάσταση κινητήρα!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

13/2/2024

Η BMW προχωρά σε τεχνική οδηγία αντικατάστασης ολόκληρου του boxer κινητήρα του R 1300 GS μετά από πρόβλημα σε μπιέλα, καθώς διαπιστώθηκε ότι 52 μοτοσυκλέτες έχουν φύγει από την γραμμή παραγωγής με τις βίδες της μπιέλας να έχουν βιδωθεί λάθος, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του κινητήρα.

Όλα ξεκίνησαν από την λάθος κατανόηση των οδηγιών συναρμολόγησης, είτε γιατί ο μηχανικός που ανέλαβε να την κάνει δεν κατανόησε κάποιο τμήμα τους, είτε γιατί ο μηχανολόγος που τις συνέταξε είχε αφήσει δυσνόητα σημεία στα οποία ανατρέχοντας για επαλήθευση μετά την πρακτική εκπαίδευση, κατέληγες σε διαφορετικό συμπέρασμα. Σε κάθε περίπτωση, το λάθος αυτό οδηγεί 52 μοτοσυκλέτες πίσω στο συνεργείο, με την BMW να επιβαρύνεται με την αλλαγή των κινητήρων που έχουν το συγκεκριμένο ζήτημα στις βίδες της μπιέλας.

BMW R 1300 GS - Ένα λάθος στη συναρμολόγηση στέλνει 52 μοτοσυκλέτες σε αντικατάσταση κινητήρα!

Μία εξ αυτών είναι και η μοτοσυκλέτα που έχουν στα χέρια τους γερμανόφωνοι συνάδελφοι για τις ανάγκες long-term δοκιμής, οι οποίοι και ανέδειξαν το ζήτημα. Φαίνεται ότι οι Αυστριακοί δεν ήταν πολύ τυχεροί, καθώς στην πολύ σύντομη ζωή του μοντέλου, μόλις 700 χιλιομέτρων, έχουν ήδη αντιμετωπίσει πρόβλημα με το ρελέ της μίζας, ενώ τώρα ενημερώθηκαν ότι πρέπει να αλλάξουν και τον κινητήρα του επόμενου R 1300 GS πριν αυτός φτάσει τα πρώτα χίλια χιλιόμετρα!

Οι Βαυαροί έκαναν το αυτονόητο, ψάχνοντας και βρίσκοντας τόσο το πλήθος των μοτοσυκλετών που επηρεάστηκαν και έπειτα εντοπίζοντας τις 52 συνολικά μοτοσυκλέτες που έφυγαν από την γραμμή παραγωγής με λάθος σύσφιξη των βιδών του μεγάλου άκρου της μπιέλας.

Η απόφαση της εταιρείας, ήταν να ενημερώσει μέσω τεχνικής οδηγίας τους ιδιοκτήτες των εν λόγω μοντέλων, οι οποίοι θα πρέπει να επισκεφθούν την πλησιέστερη αντιπροσωπεία, προκειμένου να αλλαχτεί ολόκληρος ο κινητήρας του R 1300 GS τους. Μία απρογραμμάτιστη, λοιπόν, επίσκεψη στο συνεργείο, που σίγουρα δεν είναι κάτι που περίμεναν, τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα και για κάτι τόσο σημαντικό όσο ο κινητήρας.

BMW R 1300 GS - Ένα λάθος στη συναρμολόγηση στέλνει 52 μοτοσυκλέτες σε αντικατάσταση κινητήρα!

Αυτό δεν γίνεται ως μία κίνηση εντυπωσιασμού, αλλά γιατί οι Βαυαροί θέλουν να είναι απολύτως σίγουροι ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των μοτοσυκλετών δεν θα επιστρέψουν μετά από λίγο καιρό πίσω, για το ίδιο πρόβλημα. Η μπιέλα είναι ένα ευαίσθητο σημείο του κινητήρα, που καλείται να έχει υψηλή ανοχή και μεγάλες αντοχές, καθώς δουλειά της είναι να οδηγεί το έμβολο, ακολουθώντας την κίνηση του στροφάλου. Για να κάνει σωστά την δουλειά της, ο κατασκευαστής ορίζει συγκεκριμένο εύρος ροπής σύσφιξης των βιδών για το μεγάλο άκρο της μπιέλας που εδράζεται στον στρόφαλο, υπολογίζοντας πολλούς παράγοντες, όπως τον τύπο του κινητήρα, την απόδοση κ.α. Ακόμη, πολλές φορές αρκεί μόνο ένα λάθος κατά την σύσφιξη για να χρειαστείς ένα νέο σετ, που με την σειρά του θα αυξήσει πολύ το κόστος της αντικατάστασης.

Σε μία συνθήκη όπως αυτή που έχει τώρα να αντιμετωπίσει η BMW, δεν μιλάμε μόνο για τις ίδιες τις μπιέλες. Η λάθος σύσφιξη των βιδών, είναι βέβαιο πως έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στον κινητήρα και έτσι η απόφαση για την αλλαγή του και όχι για την επισκευή του, είναι η μόνη σωστή.

 

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες