BMW Vision E³ Way

Υπερυψωμένοι δρόμοι για τα ηλεκτρικά!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

24/11/2017

Η BMW έχει γίνει συνώνυμο της αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων σε όλους τομείς, με ριζοσπαστικές προτάσεις και ματιές στο μέλλον που οραματίζονται οι άνθρωποί της από το σήμερα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο τομέας "Έρευνα, Νέες Τεχνολογίες, Καινοτομίες" του BMW Group, το εξειδικευμένο κέντρο που ασχολείται με την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η συμβατική φιλοσοφία της μετακίνησης, είναι ένα από τα πιο δραστήρια τμήματα της εταιρείας. Τα Γραφεία Τεχνολογίας του BMW Group σε Mountain View (Καλιφόρνια), Σαγκάη, Τόκιο και Σεούλ παρέχουν άμεση επαφή με τα διεθνή τεχνολογικά κέντρα, ενώ μία κεντρική υπηρεσία για τον εντοπισμό τάσεων και νέων τεχνολογιών αντιπαραβάλλει και συμπληρώνει τις πληροφορίες από τον πραγματικό κόσμο. Μόλις αναγνωριστούν οι προκλήσεις και ανάγκες, διοχετεύονται σε συγκεκριμένα, ερευνητικά projects.


Μια τέτοια πρόκληση που διαγνώστηκε πρόσφατα, είναι το πρόβλημα της βιώσιμης μετακίνησης που αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις στα αστικά κέντρα και στα προάστεια. Η αστικοποίηση είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο που εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνωστίζονται στις πόλεις, με αποτέλεσμα οι συμβατικές λύσεις της μετακίνησης και τα τοπικά δημόσια μέσα μεταφοράς να φτάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους. Αποτέλεσμα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που έχουν δραματικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
O Dr. Gerd Schuster, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Έρευνας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομιών, δίνει το στίγμα της λύσης που προτείνει η BMW, λέγοντας πως "στόχος μας είναι να συνδέσουμε τη βιώσιμη και αποδοτική μετακίνηση με μία υψηλή ποιότητα ζωής στις πόλεις. Χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες και την εφευρετικότητά μας για να δημιουργούμε νέες φιλοσοφίες όπως το BMW Vision E³ Way".

Πρόκειται για το προϊόν εξέλιξης του Γραφείου Τεχνολογίας του BMW Group στην Σαγκάη, το οποίο ενσαρκώνει μια καινοτόμα φιλοσοφία μετακίνησης που βασίζεται σε μία φιλοσοφία υπερυψωμένου δρόμου, για ηλεκτρικά δίτροχα οχήματα που συνδέει τους βασικούς κυκλοφοριακούς κόμβους στα προάστεια. Τα τρία "E" συμβολίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας "elevated" (υπερυψωμένος), "electric" (ηλεκτρικός) και "efficient" (αποδοτικός). Η χρήση τέτοιων δρόμων προσβλέπει στο να δημιουργηθεί πρόσθετη "κυκλοφοριακή χωρητικότητα" και θα προορίζεται αποκλειστικά για οχήματα μηδενικών ρύπων. Η κατασκευή του σύμφωνα με την μελέτη είναι απλή και αρθρωτή, πράγμα που σημαίνει χαμηλό κόστος, και θα προσφέρει μία ταχεία, άμεση σύνδεση μεταξύ κύριων κυκλοφοριακών κόμβων, που τον καθιστά ιδανική εναλλακτική λύση για καθημερινές μετακινήσεις απόστασης έως 15 χιλιομέτρων, μειώνοντας σημαντικά και τον χρόνο μετακίνησης.
"Το BMW Vision E³ Way ανοίγει νέους ορίζοντες στις μετακινήσεις σε πυκνοκατοικημένα προάστια, καθώς είναι αποδοτικό, πρακτικό και ασφαλές. Ουσιαστικά, δημιουργεί πρόσθετο χώρο για να κινούνται τα δίτροχα μηδενικών ρύπων", εξηγεί ο Dr. Markus Seidel, Διευθυντής του Γραφείου Τεχνολογίας του BMW Group στην Κίνα. "Στην Κίνα, πάνω από ένα δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε πόλεις μέχρι το 2050. Η χώρα θα γίνει το παγκόσμιο εκκολαπτήριο πολυάριθμων καινοτομιών μετακίνησης όπως το BMW Vision E³ Way", προσθέτει ο Seidel, "Στο κάτω-κάτω πουθενά αλλού δεν υπάρχει τόσο επείγουσα ανάγκη για δράση".


Ένα σύστημα από ράμπες και υδρορροές θα συνδέει το Vision E³ Way με το συμβατικό οδικό δίκτυο, με υπόγειους σταθμούς, αλλά και με εμπορικά κέντρα. Επίσης, το γεγονός ότι θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ηλεκτρικά δίτροχα οχήματα, σημαίνει ότι αποκλείονται συγκρούσεις με άλλα οχήματα, ενώ ο κίνδυνος γενικότερα των ατυχημάτων μειώνεται περισσότερο, χάρη στο αυτόματο όριο ταχύτητας των 25km/h. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα σε όσους δεν διαθέτουν ηλεκτρικό όχημα να χρησιμοποιούν τους δρόμους μέσω ενός συστήματος που θα διαθέτει ενοικιαζόμενα οχήματα σε κάθε σημείο πρόσβασης. Ο υπερυψωμένος δρόμος θα είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένος, εξασφαλίζοντας προστασία από τη βροχή και τη ζέστη αλλά και επαρκή εξαερισμό. Ένα σύστημα ψύξης με καθαρό βρόχινο νερό θα δημιουργεί ευχάριστες θερμοκρασίες, ενώ αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται και για τον καθαρισμό του δρόμου τη νύχτα.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λύση, η οποία χάρη στην προσαρμοστικότητα που χαρακτηρίζει την κατασκευή της μπορεί να εφαρμοσθεί σε πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Ετικέτες

Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 - Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ

Η προσφορά ισχύει για όλες τις εκδόσεις των ΧΜΑΧ 125 & ΧΜΑΧ 300
motomag Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 – Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

24/4/2024

Η Yamaha προχωρά σε μία προσφορά για τα scooter XMAX 125 και XMAX 300 η οποία περιλαμβάνει έκπτωση 200 ευρώ στο κιτ γνήσιων αξεσουάρ.

Πιο συγκεκριμένα το κιτ γνήσιων αξεσουάρ περιλαμβάνει σχάρα στήριξης, βάση τοποθέτησης κεντρικής βαλίτσας, κλειδαριά, κεντρική βαλίτσα χωρητικότητας 45 λίτρων καθώς και σετ μαύρα διακοσμητικά βαλίτσας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες