Bosch - Επιπλέον επένδυση 3 δις. Ευρώ στους ημιαγωγούς

Στα ευρωπαϊκά εργοστάσια του Reutlingen και της Δρέσδης
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/7/2022
Μέχρι το 2026, η Bosch θα επενδύσει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην παραγωγή ημιαγωγών, ως μέρος του προγράμματος συνεργασίας IPCEI (Important Projects of Common European Interest, ήτοι Σημαντικά Project Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος) στην μικροηλεκτρονική, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Οι ημιαγωγοί είναι η κινητήρια δύναμη της σύγχρονης βιομηχανίας ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και των ηλεκτρονικών συστημάτων των οχημάτων, και οι πρόσφατες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην έλλειψη τους. 
 
Στην έλλειψη αυτή συνηγόρησαν οι κάτωθι λόγοι: 
α) η μεγάλη ζήτηση των ημιαγωγών, γνωστών και ως “τσιπ” τα πρώτα δυο χρόνια της πανδημίας του νέου Κορωνοϊού, όπου ένα τεράστιο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού προσπαθούσε να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται την καραντίνα αγοράζοντας παιχνιδομηχανές, κομπιούτερ, smartphones και λοιπές ηλεκτρικές συσκευές.
 
β) η καταστροφική φωτιά στο εργοστάσιο ημιαγωγών του Ιάπωνα κατασκευαστή ημιαγωγών Renesas που κατασκευάζει περίπου το 1/3 των ημιαγωγών της παγκόσμιας αγοράς.
 
γ) η μεγάλη ζήτηση σε οχήματα (αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, scooter, ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια) που ήρθε με τη χαλάρωση των μέτρων της καραντίνας, ώστε να αποφευχθεί η χρήση των ΜΜΜ.
Πρόσφατα, η ιαπωνική κυβέρνηση αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση (με τη δέσμη μέτρων European Chips Act) ανακοίνωσαν μεγάλες επενδύσεις σε εργοστάσια ημιαγωγών, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις, μια σωστή κίνηση που όμως θα έχει μακροπρόθεσμα μόνο αποτελέσματα, καθώς οι νέες επενδύσεις αναμένεται να καρποφορήσουν σε αρκετά χρόνια. Για παράδειγμα, ο στόχος του European Chips Act είναι να διπλασιάσει το μερίδιο της παγκόσμιας πίτας ημιαγωγών της Ευρώπης από το 10 στο 20%, στα τέλη της δεκαετίας. 
 
Όσον αφορά στην Ευρώπη, πρωτοπόρος στην κατασκευή και στην εξέλιξη των ημιαγωγών είναι η γερμανική Bosch, που στις 13/7/2022 ανακοίνωσε περαιτέρω επένδυση 3 δις ευρώ, μέσω του προγράμματος συνεργασίας IPCEI.
Ένα από τα project που η Bosch θα χρηματοδοτήσει με αυτή την επένδυση είναι η κατασκευή δυο νέων κέντρων εξέλιξης, σε Reutlingen και Δρέσδης, με συνολικό κόστος πάνω από 170 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπρόσθετα, η εταιρεία θα επενδύσει 250 ακόμα εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση του εργοστασίου της Δρέσδης με 3.000 ακόμα τετραγωνικά μέτρα χώρου.
“Προετοιμαζόμαστε για μια συνεχή άνοδο της ζήτησης για ημιαγωγούς. Για εμάς τα μικροσκοπικά εξαρτήματα μεταφράζονται σε μεγάλες δουλειές,” αναφέρει ο Δρ. Stefan Hartung, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bosch.

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.