Brembo HYPURE, GP4-MotoGP και 16RCS corsa corta RR - Δύο νέες δαγκάνες και νέα τρόμπα συμπλέκτη

Τρία εντυπωσιακά προϊόντα μοτοσυκλέτας της ιταλικής εταιρείας για το 2024
Brembo νέα προϊόντα 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

28/11/2023

Η ιταλική εταιρεία παρουσίασε στα πλαίσια της EICMA 2023 τρία νέα προϊόντα, δύο δαγκάνες και μία τρόμπα συμπλέκτη, μεταφέροντας την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από την συμμετοχή της σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου και τα MotoGP, στους καταναλωτές της και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Η τρόμπα συμπλέκτη 16RCS corsa corta RR και η δαγκάνα GP4-MotoGP, αντλούν στοιχεία απόδοσης και σχεδιασμού κατευθείαν από τα MotoGP, και απευθύνονται σε κορυφαίες σπορ μοτοσυκλέτες υψηλού κόστους και αντίστοιχα υψηλών επιδόσεων. Από την άλλη, η HYPURE αφορά σε σπορ μοτοσυκλέτες μεν, με πιο λογικό budget δε, ενώ αποτελεί και νέα επιλογή πρώτης τοποθέτησης από ορισμένους κατασκευαστές σε μοτοσυκλέτες του 2024.

HYPURE

Hypure

Ο χαρακτηριστικός ασύμμετρος σχεδιασμός της HYPURE έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερο βάρος κατά 10%, σε σχέση με τις υπόλοιπες δαγκάνες της κατηγορίας, όντας η ελαφρύτερη αυτή τη στιγμή. Παρά το χαμηλό βάρος η ακαμψία της δεν θυσιάζεται, διατηρώντας υψηλή και σταθερή απόδοση και συμπεριφορά. Ο σχεδιασμός της επιτρέπει την γρήγορα απαγωγή του καυτού αέρα, προκειμένου η ισχύς της πέδησης να παραμένει σταθερή, ακόμα και σε σκληρή χρήση με συνεχόμενα δυνατά φρεναρίσματα όπως π.χ. στην πίστα.

Η Brembo χρησιμοποιεί ένα πατενταρισμένο από την ίδια σύστημα συγκράτησης ελατηρίων/τακακιού/πείρου, που μαζί με μία ειδικά διαμορφωμένη επιφάνεια μεταξύ της δαγκάνας και του τακακιού, ελαχιστοποιεί τις τριβές μεταξύ τους, κρατώντας το τακάκι στην θέση του. Αυτό όχι μόνο αυξάνει τη δύναμη πέδησης, αλλά χάρη στον χαμηλότερο αριθμό μικροσωματιδίων που διαφεύγουν στον αέρα από τη μειωμένη τριβή, η HYPURE είναι επίσης πιο φιλική στο περιβάλλον από προηγούμενες εφαρμογές της Brembo.

Η ονομασία HYPURE προέρχεται από την σύνθεση των λέξεων “HYPER” και “PURE”. Με το όνομα αυτό η Brembo θέλει να δηλώσει τον συνδυασμό της ασύγκριτης απόδοσης (HYPER) με τον απλό (PURE) σχεδιασμό που χαρακτηρίζεται από καθαρές γραμμές και την ανοδίωση που προσφέρει αυτό το ασημένιο χρώμα. 

GP4-MotoGP

Όπως δηλώνει το όνομά της η δαγκάνα GP4-MotoGP φέρνει την τεχνολογία του κορυφαίου αγωνίσματος με μοτοσυκλέτα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Έτσι, τα τακάκια έρχονται σε επαφή υπό γωνία (oblique pad slide) με τους δίσκους, κάτι το οποίο η Brembo αναφέρει πως βελτιώνει την ισχύ πέδησης, χωρίς να ζητάει από τον αναβάτη να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση. Επιπλέον, ελαχιστοποιεί το φαινόμενο της ολίσθησης στα τακάκια, τα οποία απελευθερώνουν άμεσα τον δίσκο όταν η πίεση σταματήσει να ασκείται, οδηγώντας και σε μικρότερη φθορά τους.

Τα αγωνιστικού τύπου έμβολα είναι νέα, ενώ κατά την διάρκεια του σχεδιασμού της GP4-MotoGP δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις ψύκτρες που υπάρχουν στο εξωτερικό τμήμα. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά βελτιώνουν την απαγωγή της θερμότητας από το σύστημα των φρένων, συμβάλλοντας στην ταχύτερη ψύξη του. Για να επιτευχθεί αυτό, η Brembo αξιοποιεί τον αέρα που χτυπάει τη μοτοσυκλέτα καθώς κινείται, αλλά και αυτόν που δημιουργείται από την περιστροφή των δίσκων και των τροχών.

Ακριβώς όπως συμβαίνει και στις δαγκάνες της Brembo που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες αναβάτες σε MotoGP και Motul WSBK, η νέα monobloc δαγκάνα της ιταλικής εταιρείας έχει κατασκευαστεί από μασίφ τμήμα billet αλουμινίου. Σε σχέση με αυτές που κατασκευάζονται με τη διαδικασία της χύτευσης, η κατεργασία ενός μασίφ τμήματος επιτρέπει την χρήση υλικών με καλύτερα μηχανικά χαρακτηριστικά και αυξημένη αντίσταση, ακόμα και σε σκληρή χρήση. Συνεπώς, η βελτίωση αφορά ολόκληρο το σύστημα πέδησης, χωρίς όμως να επηρεάζεται η διάρκεια ζωής των φρένων.

Οι ραβδώσεις στο μπροστινό μέρος καλύπτουν τα τέσσερα αλουμινένια έμβολα, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ακαμψία του συστήματος, για την καλύτερη πληροφόρηση του αναβάτη. Στη δύναμη και τη σταθερή απόδοση ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες, συμβάλει η επίστρωση νικελίου, η οποία χαρίζει μία γυαλιστερή και λεία εμφάνιση, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την αντοχή στη φθορά, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής.

Η Brembo προμηθεύει με συστήματα πέδησης τις ομάδες των MotoGP από τις απαρχές του θεσμού, ενώ από το 2016 και έπειτα την εμπιστεύονται όλοι οι αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας. Την τεχνογνωσία όλων αυτών των ετών μετουσιώνει τώρα σε αυτή την δαγκάνα, η οποία αφορά τους αναβάτες που αναζητούν το απόλυτο από τα φρένα τους στην άσφαλτο, είτε στην πίστα είτε στο δρόμο.

16RCS corsa corta RR

Με την παρουσίαση της τρόμπας συμπλέκτη 16RCS, η Brembo επεκτείνει την οικογένεια corsa corta RR, προσφέροντας τεχνολογικές λύσεις που χρησιμοποιούνται ήδη στα MotoGP. Ο σχεδιασμός της νέας τρόμπας συμπλέκτη ενσωματώνει όλα τα στοιχεία που βρίσκουμε και στα υπόλοιπα προϊόντα της οικογένειας RCS corsa corta RR. Θυμίζουμε ότι στην ίδια οικογένεια ανήκει και το προϊόν που χάρισε στην Brembo τη “red dot” διάκριση στην κατηγορία Product Design. Η σχεδιαστική ταυτότητα που έχει αποκτήσει η οικογένεια RCS corsa corta RR δίνει επίσης το πλεονέκτημα στον αναβάτη να έχει στην διάθεσή του μία ευρεία γκάμα προϊόντων και ανταλλακτικών, από τα οποία μπορεί να επιλέξει.

Το κύριο σώμα του συμπλέκτη είναι κατασκευασμένο από billet αλουμινίο, με μαύρη ανοδίωση για το φινίρισμα, για μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο. Το πλευστό έμβολο και οι τσιμούχες είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα MotoGP.

GP4-MotoGP
Ετικέτες

Η Aprilia Tuareg Racing ενισχύεται με τον Thomas Marini για το 2026

Θα συνδράμει τον Jacopo Cerutti στο Ευρωπαϊκό Tout Terrain Rally Cup
aprilia
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

12/3/2026

Η Aprilia Tuareg Racing επεκτείνει το αγωνιστικό της πρόγραμμα για το 2026, ανακοινώνοντας τη συνεργασία με τον Thomas Marini και διπλασιάζοντας τις συμμετοχές της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Rally και Ιταλικό Motorally.

Η Aprilia Tuareg Racing προετοιμάζεται για το υπόλοιπο της αγωνιστικής χρονιάς του 2026 ανακοινώνοντας την ένταξη του Thomas Marini στο εργοστασιακό της πρόγραμμα Rally Raid. Ο αναβάτης από το Σαν Μαρίνο θα αγωνιστεί με την Aprilia Tuareg Rally στο πλαίσιο της συνεργασίας της Aprilia με τη GCorse, την ομάδα των αδελφών Guareschi.

Ένας αναβάτης με ισχυρό βιογραφικό στο rally raid

Ο Marini θεωρείται ένας από τους πλέον δυνατούς αναβάτες της ευρωπαϊκής σκηνής Rally Raid. Στο παλμαρέ του ξεχωρίζει ο τίτλος στο Ιταλικό Πρωτάθλημα Raid TT το 2024, ενώ το 2025 πέτυχε σημαντικές διεθνείς νίκες στο Albania Rally και στο Transanatolia Rally.

Πριν στραφεί πλήρως στους αγώνες Rally, είχε κατακτήσει και εθνικούς τίτλους motocross στην κατηγορία 300 το 2016 και το 2017. Παράλληλα πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στο Africa Eco Race, όπου κατέκτησε μια νίκη σε ειδική διαδρομή και ακόμη τέσσερα αποτελέσματα μέσα στην πρώτη πεντάδα.

Πρεμιέρα στο Ευρωπαϊκό Tout Terrain Rally Cup

Το 2026 ο Marini θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tout Terrain Rally Cup οδηγώντας την Aprilia Tuareg Rally. Εκεί θα είναι ομόσταυλος του Jacopo Cerutti, με τους δύο αναβάτες να συμμετέχουν και στους τέσσερις αγώνες της χρονιάς.

Aprilia Tuareg Racing

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγώνες σε τέσσερις χώρες:

  • Ισπανία (12–18 Απριλίου)
  • Ελλάδα (25–31 Μαΐου)
  • Ρουμανία (10–18 Ιουλίου)
  • Ιταλία (13–17 Οκτωβρίου)

Παράλληλα, ο Marini θα συμμετάσχει σε αρκετές δοκιμές μέσα στη χρονιά, ενώ θα λάβει μέρος ως wildcard και στον πρώτο γύρο του Ιταλικού Πρωταθλήματος Motorally.

Προετοιμασία για το Africa Eco Race

Στο πρόγραμμα του 2026 περιλαμβάνεται επίσης το Addax Rally στο Μαρόκο (25 με 30 Οκτωβρίου), ένας αγώνας που θεωρείται σημαντικό βήμα προετοιμασίας για το Africa Eco Race του 2027. Εκεί ο Marini θα βρεθεί στην εκκίνηση με τα χρώματα της Aprilia, δίπλα στον Cerutti.

Διπλό αγωνιστικό πρόγραμμα για την Aprilia

Η Aprilia Tuareg Racing θα έχει φέτος διπλή αγωνιστική παρουσία. Εκτός από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Rally Raid, η ομάδα θα συμμετάσχει και στο Ιταλικό Πρωτάθλημα Motorally.

Σε αυτό θα αγωνιστούν οι Marco Menichini και Francesco Montanari με την πολυβραβευμένη Tuareg Rally. Το ημερολόγιο του πρωταθλήματος της Ιταλίας περιλαμβάνει τέσσερις γύρους:

  • Alassio (28–29 Μαρτίου)
  • Olbia (16–17 Μαΐου)
  • Gioia dei Marsi (20–21 Ιουνίου)
  • Umbertide (12–13 Σεπτεμβρίου)

Η “Βασίλισσα της Αφρικής”

Η Aprilia Tuareg Rally έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως μια από τις πιο ανταγωνιστικές μοτοσυκλέτες στο Rally Raid. Η αξιοπιστία και οι επιδόσεις της στις αφρικανικές διαδρομές της χάρισαν το προσωνύμιο “Queen of Africa”.

Η συνεργασία της Aprilia με την GCorse τα τελευταία τρία χρόνια έχει οδηγήσει σε μια σειρά σημαντικών επιτυχιών, όπως οι δύο συνεχόμενοι τίτλοι στο Africa Eco Race το 2024 και το 2025, αλλά και νίκες σε αγώνες όπως τα Baja Aragón, Hellas Rally Raid και Ro Rally Marathon, καθώς και στους τρεις τελευταίους τίτλους του Ιταλικού Motorally.

Aprilia Racing

Δηλώσεις

Ο Thomas Marini δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τη νέα του συνεργασία:
“Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που εντάσσομαι στην οικογένεια της Aprilia. Οι στόχοι για τη σεζόν είναι φιλόδοξοι και υπάρχει μεγάλη διάθεση να παλέψουμε για τη νίκη σε κάθε αγώνα. Δεν θα είναι εύκολο, γιατί πρόκειται για μια νέα μοτοσυκλέτα για εμένα, αλλά είμαι βέβαιος ότι μαζί με την Ομάδα Guareschi θα κάνουμε σημαντική δουλειά εξέλιξης.”

Από την πλευρά του, ο Vittoriano Guareschi υπογράμμισε τον ενθουσιασμό του για την συνεργασία:

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τον Thomas Marini στην ομάδα. Η συνεργασία προέκυψε φυσικά, καθώς υπήρχε αμοιβαία επιθυμία. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεχωρίσει διεθνώς για τα εξαιρετικά αποτελέσματά του και γνωρίζουμε πολύ καλά την αξία του. Θα ξεκινήσουμε άμεσα δοκιμές στο Riotorto και στη συνέχεια θα αγωνιστούμε στον πρώτο γύρο του Ιταλικού Motorally πριν το ντεμπούτο μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.”