Brembo HYPURE, GP4-MotoGP και 16RCS corsa corta RR - Δύο νέες δαγκάνες και νέα τρόμπα συμπλέκτη

Τρία εντυπωσιακά προϊόντα μοτοσυκλέτας της ιταλικής εταιρείας για το 2024
Brembo νέα προϊόντα 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

28/11/2023

Η ιταλική εταιρεία παρουσίασε στα πλαίσια της EICMA 2023 τρία νέα προϊόντα, δύο δαγκάνες και μία τρόμπα συμπλέκτη, μεταφέροντας την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από την συμμετοχή της σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου και τα MotoGP, στους καταναλωτές της και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Η τρόμπα συμπλέκτη 16RCS corsa corta RR και η δαγκάνα GP4-MotoGP, αντλούν στοιχεία απόδοσης και σχεδιασμού κατευθείαν από τα MotoGP, και απευθύνονται σε κορυφαίες σπορ μοτοσυκλέτες υψηλού κόστους και αντίστοιχα υψηλών επιδόσεων. Από την άλλη, η HYPURE αφορά σε σπορ μοτοσυκλέτες μεν, με πιο λογικό budget δε, ενώ αποτελεί και νέα επιλογή πρώτης τοποθέτησης από ορισμένους κατασκευαστές σε μοτοσυκλέτες του 2024.

HYPURE

Hypure

Ο χαρακτηριστικός ασύμμετρος σχεδιασμός της HYPURE έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερο βάρος κατά 10%, σε σχέση με τις υπόλοιπες δαγκάνες της κατηγορίας, όντας η ελαφρύτερη αυτή τη στιγμή. Παρά το χαμηλό βάρος η ακαμψία της δεν θυσιάζεται, διατηρώντας υψηλή και σταθερή απόδοση και συμπεριφορά. Ο σχεδιασμός της επιτρέπει την γρήγορα απαγωγή του καυτού αέρα, προκειμένου η ισχύς της πέδησης να παραμένει σταθερή, ακόμα και σε σκληρή χρήση με συνεχόμενα δυνατά φρεναρίσματα όπως π.χ. στην πίστα.

Η Brembo χρησιμοποιεί ένα πατενταρισμένο από την ίδια σύστημα συγκράτησης ελατηρίων/τακακιού/πείρου, που μαζί με μία ειδικά διαμορφωμένη επιφάνεια μεταξύ της δαγκάνας και του τακακιού, ελαχιστοποιεί τις τριβές μεταξύ τους, κρατώντας το τακάκι στην θέση του. Αυτό όχι μόνο αυξάνει τη δύναμη πέδησης, αλλά χάρη στον χαμηλότερο αριθμό μικροσωματιδίων που διαφεύγουν στον αέρα από τη μειωμένη τριβή, η HYPURE είναι επίσης πιο φιλική στο περιβάλλον από προηγούμενες εφαρμογές της Brembo.

Η ονομασία HYPURE προέρχεται από την σύνθεση των λέξεων “HYPER” και “PURE”. Με το όνομα αυτό η Brembo θέλει να δηλώσει τον συνδυασμό της ασύγκριτης απόδοσης (HYPER) με τον απλό (PURE) σχεδιασμό που χαρακτηρίζεται από καθαρές γραμμές και την ανοδίωση που προσφέρει αυτό το ασημένιο χρώμα. 

GP4-MotoGP

Όπως δηλώνει το όνομά της η δαγκάνα GP4-MotoGP φέρνει την τεχνολογία του κορυφαίου αγωνίσματος με μοτοσυκλέτα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Έτσι, τα τακάκια έρχονται σε επαφή υπό γωνία (oblique pad slide) με τους δίσκους, κάτι το οποίο η Brembo αναφέρει πως βελτιώνει την ισχύ πέδησης, χωρίς να ζητάει από τον αναβάτη να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση. Επιπλέον, ελαχιστοποιεί το φαινόμενο της ολίσθησης στα τακάκια, τα οποία απελευθερώνουν άμεσα τον δίσκο όταν η πίεση σταματήσει να ασκείται, οδηγώντας και σε μικρότερη φθορά τους.

Τα αγωνιστικού τύπου έμβολα είναι νέα, ενώ κατά την διάρκεια του σχεδιασμού της GP4-MotoGP δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις ψύκτρες που υπάρχουν στο εξωτερικό τμήμα. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά βελτιώνουν την απαγωγή της θερμότητας από το σύστημα των φρένων, συμβάλλοντας στην ταχύτερη ψύξη του. Για να επιτευχθεί αυτό, η Brembo αξιοποιεί τον αέρα που χτυπάει τη μοτοσυκλέτα καθώς κινείται, αλλά και αυτόν που δημιουργείται από την περιστροφή των δίσκων και των τροχών.

Ακριβώς όπως συμβαίνει και στις δαγκάνες της Brembo που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες αναβάτες σε MotoGP και Motul WSBK, η νέα monobloc δαγκάνα της ιταλικής εταιρείας έχει κατασκευαστεί από μασίφ τμήμα billet αλουμινίου. Σε σχέση με αυτές που κατασκευάζονται με τη διαδικασία της χύτευσης, η κατεργασία ενός μασίφ τμήματος επιτρέπει την χρήση υλικών με καλύτερα μηχανικά χαρακτηριστικά και αυξημένη αντίσταση, ακόμα και σε σκληρή χρήση. Συνεπώς, η βελτίωση αφορά ολόκληρο το σύστημα πέδησης, χωρίς όμως να επηρεάζεται η διάρκεια ζωής των φρένων.

Οι ραβδώσεις στο μπροστινό μέρος καλύπτουν τα τέσσερα αλουμινένια έμβολα, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ακαμψία του συστήματος, για την καλύτερη πληροφόρηση του αναβάτη. Στη δύναμη και τη σταθερή απόδοση ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες, συμβάλει η επίστρωση νικελίου, η οποία χαρίζει μία γυαλιστερή και λεία εμφάνιση, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την αντοχή στη φθορά, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής.

Η Brembo προμηθεύει με συστήματα πέδησης τις ομάδες των MotoGP από τις απαρχές του θεσμού, ενώ από το 2016 και έπειτα την εμπιστεύονται όλοι οι αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας. Την τεχνογνωσία όλων αυτών των ετών μετουσιώνει τώρα σε αυτή την δαγκάνα, η οποία αφορά τους αναβάτες που αναζητούν το απόλυτο από τα φρένα τους στην άσφαλτο, είτε στην πίστα είτε στο δρόμο.

16RCS corsa corta RR

Με την παρουσίαση της τρόμπας συμπλέκτη 16RCS, η Brembo επεκτείνει την οικογένεια corsa corta RR, προσφέροντας τεχνολογικές λύσεις που χρησιμοποιούνται ήδη στα MotoGP. Ο σχεδιασμός της νέας τρόμπας συμπλέκτη ενσωματώνει όλα τα στοιχεία που βρίσκουμε και στα υπόλοιπα προϊόντα της οικογένειας RCS corsa corta RR. Θυμίζουμε ότι στην ίδια οικογένεια ανήκει και το προϊόν που χάρισε στην Brembo τη “red dot” διάκριση στην κατηγορία Product Design. Η σχεδιαστική ταυτότητα που έχει αποκτήσει η οικογένεια RCS corsa corta RR δίνει επίσης το πλεονέκτημα στον αναβάτη να έχει στην διάθεσή του μία ευρεία γκάμα προϊόντων και ανταλλακτικών, από τα οποία μπορεί να επιλέξει.

Το κύριο σώμα του συμπλέκτη είναι κατασκευασμένο από billet αλουμινίο, με μαύρη ανοδίωση για το φινίρισμα, για μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο. Το πλευστό έμβολο και οι τσιμούχες είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα MotoGP.

GP4-MotoGP
Ετικέτες

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.