Brembo HYPURE, GP4-MotoGP και 16RCS corsa corta RR - Δύο νέες δαγκάνες και νέα τρόμπα συμπλέκτη

Τρία εντυπωσιακά προϊόντα μοτοσυκλέτας της ιταλικής εταιρείας για το 2024
Brembo νέα προϊόντα 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

28/11/2023

Η ιταλική εταιρεία παρουσίασε στα πλαίσια της EICMA 2023 τρία νέα προϊόντα, δύο δαγκάνες και μία τρόμπα συμπλέκτη, μεταφέροντας την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από την συμμετοχή της σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου και τα MotoGP, στους καταναλωτές της και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Η τρόμπα συμπλέκτη 16RCS corsa corta RR και η δαγκάνα GP4-MotoGP, αντλούν στοιχεία απόδοσης και σχεδιασμού κατευθείαν από τα MotoGP, και απευθύνονται σε κορυφαίες σπορ μοτοσυκλέτες υψηλού κόστους και αντίστοιχα υψηλών επιδόσεων. Από την άλλη, η HYPURE αφορά σε σπορ μοτοσυκλέτες μεν, με πιο λογικό budget δε, ενώ αποτελεί και νέα επιλογή πρώτης τοποθέτησης από ορισμένους κατασκευαστές σε μοτοσυκλέτες του 2024.

HYPURE

Hypure

Ο χαρακτηριστικός ασύμμετρος σχεδιασμός της HYPURE έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερο βάρος κατά 10%, σε σχέση με τις υπόλοιπες δαγκάνες της κατηγορίας, όντας η ελαφρύτερη αυτή τη στιγμή. Παρά το χαμηλό βάρος η ακαμψία της δεν θυσιάζεται, διατηρώντας υψηλή και σταθερή απόδοση και συμπεριφορά. Ο σχεδιασμός της επιτρέπει την γρήγορα απαγωγή του καυτού αέρα, προκειμένου η ισχύς της πέδησης να παραμένει σταθερή, ακόμα και σε σκληρή χρήση με συνεχόμενα δυνατά φρεναρίσματα όπως π.χ. στην πίστα.

Η Brembo χρησιμοποιεί ένα πατενταρισμένο από την ίδια σύστημα συγκράτησης ελατηρίων/τακακιού/πείρου, που μαζί με μία ειδικά διαμορφωμένη επιφάνεια μεταξύ της δαγκάνας και του τακακιού, ελαχιστοποιεί τις τριβές μεταξύ τους, κρατώντας το τακάκι στην θέση του. Αυτό όχι μόνο αυξάνει τη δύναμη πέδησης, αλλά χάρη στον χαμηλότερο αριθμό μικροσωματιδίων που διαφεύγουν στον αέρα από τη μειωμένη τριβή, η HYPURE είναι επίσης πιο φιλική στο περιβάλλον από προηγούμενες εφαρμογές της Brembo.

Η ονομασία HYPURE προέρχεται από την σύνθεση των λέξεων “HYPER” και “PURE”. Με το όνομα αυτό η Brembo θέλει να δηλώσει τον συνδυασμό της ασύγκριτης απόδοσης (HYPER) με τον απλό (PURE) σχεδιασμό που χαρακτηρίζεται από καθαρές γραμμές και την ανοδίωση που προσφέρει αυτό το ασημένιο χρώμα. 

GP4-MotoGP

Όπως δηλώνει το όνομά της η δαγκάνα GP4-MotoGP φέρνει την τεχνολογία του κορυφαίου αγωνίσματος με μοτοσυκλέτα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Έτσι, τα τακάκια έρχονται σε επαφή υπό γωνία (oblique pad slide) με τους δίσκους, κάτι το οποίο η Brembo αναφέρει πως βελτιώνει την ισχύ πέδησης, χωρίς να ζητάει από τον αναβάτη να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση. Επιπλέον, ελαχιστοποιεί το φαινόμενο της ολίσθησης στα τακάκια, τα οποία απελευθερώνουν άμεσα τον δίσκο όταν η πίεση σταματήσει να ασκείται, οδηγώντας και σε μικρότερη φθορά τους.

Τα αγωνιστικού τύπου έμβολα είναι νέα, ενώ κατά την διάρκεια του σχεδιασμού της GP4-MotoGP δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις ψύκτρες που υπάρχουν στο εξωτερικό τμήμα. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά βελτιώνουν την απαγωγή της θερμότητας από το σύστημα των φρένων, συμβάλλοντας στην ταχύτερη ψύξη του. Για να επιτευχθεί αυτό, η Brembo αξιοποιεί τον αέρα που χτυπάει τη μοτοσυκλέτα καθώς κινείται, αλλά και αυτόν που δημιουργείται από την περιστροφή των δίσκων και των τροχών.

Ακριβώς όπως συμβαίνει και στις δαγκάνες της Brembo που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες αναβάτες σε MotoGP και Motul WSBK, η νέα monobloc δαγκάνα της ιταλικής εταιρείας έχει κατασκευαστεί από μασίφ τμήμα billet αλουμινίου. Σε σχέση με αυτές που κατασκευάζονται με τη διαδικασία της χύτευσης, η κατεργασία ενός μασίφ τμήματος επιτρέπει την χρήση υλικών με καλύτερα μηχανικά χαρακτηριστικά και αυξημένη αντίσταση, ακόμα και σε σκληρή χρήση. Συνεπώς, η βελτίωση αφορά ολόκληρο το σύστημα πέδησης, χωρίς όμως να επηρεάζεται η διάρκεια ζωής των φρένων.

Οι ραβδώσεις στο μπροστινό μέρος καλύπτουν τα τέσσερα αλουμινένια έμβολα, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ακαμψία του συστήματος, για την καλύτερη πληροφόρηση του αναβάτη. Στη δύναμη και τη σταθερή απόδοση ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες, συμβάλει η επίστρωση νικελίου, η οποία χαρίζει μία γυαλιστερή και λεία εμφάνιση, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την αντοχή στη φθορά, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής.

Η Brembo προμηθεύει με συστήματα πέδησης τις ομάδες των MotoGP από τις απαρχές του θεσμού, ενώ από το 2016 και έπειτα την εμπιστεύονται όλοι οι αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας. Την τεχνογνωσία όλων αυτών των ετών μετουσιώνει τώρα σε αυτή την δαγκάνα, η οποία αφορά τους αναβάτες που αναζητούν το απόλυτο από τα φρένα τους στην άσφαλτο, είτε στην πίστα είτε στο δρόμο.

16RCS corsa corta RR

Με την παρουσίαση της τρόμπας συμπλέκτη 16RCS, η Brembo επεκτείνει την οικογένεια corsa corta RR, προσφέροντας τεχνολογικές λύσεις που χρησιμοποιούνται ήδη στα MotoGP. Ο σχεδιασμός της νέας τρόμπας συμπλέκτη ενσωματώνει όλα τα στοιχεία που βρίσκουμε και στα υπόλοιπα προϊόντα της οικογένειας RCS corsa corta RR. Θυμίζουμε ότι στην ίδια οικογένεια ανήκει και το προϊόν που χάρισε στην Brembo τη “red dot” διάκριση στην κατηγορία Product Design. Η σχεδιαστική ταυτότητα που έχει αποκτήσει η οικογένεια RCS corsa corta RR δίνει επίσης το πλεονέκτημα στον αναβάτη να έχει στην διάθεσή του μία ευρεία γκάμα προϊόντων και ανταλλακτικών, από τα οποία μπορεί να επιλέξει.

Το κύριο σώμα του συμπλέκτη είναι κατασκευασμένο από billet αλουμινίο, με μαύρη ανοδίωση για το φινίρισμα, για μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο. Το πλευστό έμβολο και οι τσιμούχες είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα MotoGP.

GP4-MotoGP
Ετικέτες

H CFMOTO στέλνει το 450ΜΤ στο Romaniacs με τον Mario Roman! Συνεργασία στις Adventure μοτοσυκλέτες – Όχι Enduro!

Δεν είναι στα άμεσα σχέδια της CFMOTO να μπεί στο Enduro
H CFMOTO στέλνει το 450ΜΤ στο Romaniacs με τον Mario Roman! Συνεργασία στις Adventure μοτοσυκλέτες – Όχι Enduro!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/1/2026

Ο Mario Roman, αναβάτης τους Extreme Enduro και μέχρι τώρα αθλητής με την Sherco, ανακοίνωσε την συνεργασία του με την CFMOTO με στόχο να τρέχει στο Romaniacs με το 450ΜΤ.

Με το Romaniacs να είναι το επίκεντρο της συνεργασίας τους, η CFMOTO κάλεσε τον Mario Roman να γίνει πρεσβευτής τους στις Adventure μοτοσυκλέτες βλέποντας ακόμη μία μεταπήδηση από τον χώρο του Enduro στους αγώνες Rally και συγκεκριμένα στις κατηγορίες που μπορούν να συμμετάσχουν μοτοσυκλέτες του εμπορίου και όχι πανάκριβα αγωνιστικά μονοκύλινδρα.

Οι μάρκες βλέπουν πως δεν υπάρχει απήχηση ευρύτερου κοινού στους εξιδεικευμένους αγώνες μοτοσυκλετών στο χώμα, σε αντίθεση με τις κατηγορίες που μπορούν να πάρουν μέρος οι Adventure μοτοσυκλέτες, όπου ξαφνικά το ενδιαφέρον ξεφεύγει του στενού κύκλου που πάντα παρακολουθούσε αυτές τις διοργανώσεις.

Με λίγα λόγια αγώνες Enduro παρακολουθούν λιγότεροι από όσους κάνουν Enduro, ενώ φωτογραφίες και video από μοτοσυκλέτες του εμπορίου που πηγαίνουν στους αγώνες αυτούς, έχει πολλαπλάσια διασπορά και καταλήγει σε μεγαλύτερο κοινό.

Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε συνέχεια περισσότερες τέτοιες συνεργασίες και μάλιστα η CFMOTO είχε καθυστερήσει να κάνει περισσότερα βήματα. Υπήρχαν έτσι και αλλιώς πολλές CFMOTO μοτοσυκλέτες από ιδιώτες σε αυτές τις διοργανώσεις, όπως είδαμε και στο Romaniacs πέρσι που φέτος μία τέτοια κίνηση ήταν επιβεβλημένη σχεδόν και η επιλογή του Mario Roman είναι η κατάλληλη.

H CFMOTO στέλνει το 450ΜΤ στο Romaniacs με τον Mario Roman! Συνεργασία στις Adventure μοτοσυκλέτες – Όχι Enduro!
Αυτό θέλει η CFMOTO από τον Mario Roman αυτή την στιγμή: Το 450MT σε δράση όπως λίγοι μπορούν να δείξουν!

Το ζήτημα είναι όμως πως η CFMOTO δεν έχει μοτοσυκλέτες Enduro και δεν γίνεται να συνεργαστείς με έναν ενεργό αθλητή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Hard Enduro μόνο για το Adventure κομμάτι.

Για αυτό και επέκτειναν την συνεργασία τους, επιτρέποντας μέσα από γενναία χρηματοδότηση στον Mario Roman να φτιάξει αγωνιστική ομάδα για να μπορέσει να απεμπλακεί από την Sherco με την οποία έτρεχε έως τώρα.

Οπότε η νέα αγωνιστική ομάδα MR74 δεν είχε μοτοσυκλέτες. Επέλεξαν να ξεκινήσουν προπονήσεις με δίχρονα Husqvarna TE300 τα οποία προφανώς ντύθηκαν στα λογότυπα της CFMOTO και η εικόνα αυτή μπέρδεψε ακόμη και επαγγελματίες του χώρου που έκαναν λόγο για είσοδο της CFMOTO στον Enduro!

H CFMOTO στέλνει το 450ΜΤ στο Romaniacs με τον Mario Roman! Συνεργασία στις Adventure μοτοσυκλέτες – Όχι Enduro!
Η εικόνα αυτή μπέρδεψε ακόμη και επαγγελματίες της μοτοσυκλέτας που θεώρησαν πως η CFMOTO θα μπει στον κόσμο του Enduro!

Αυτη η εικασία είναι ωστόσο πέρα για πέρα λάθος και τελείως μακριά από την πραγματικότητα!

Η ιστορία μας διδάσκει τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα. Όποιος την παρακολουθεί ζωντανά δεκαετίες μπορεί να δει τα μονοπάτια που ανοίγονται μπροστά από την MR74. Ο Mario Roman χτίζει την πορεία στους αγώνες ανεξάρτητος πλέον, η CFMOTO τον πλαισιώνει με μηχανολόγους που έχουν στόχο να αποκτήσουν εμπειρία στους αγώνες στο χώμα και βήμα – βήμα ο Roman έχει και συμβουλευτικό χαρακτήρα ώστε να φτάσουμε μετά από χρόνια σε μία πρωτότυπη, έχοντας πρώτα χτίσει πρωτόκολλα επικοινωνίας μεταξύ αγωνιζομένων και R&D με δικλείδες ασφαλείας, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν!

Φανταστείτε πως για το concept T7, η Yamaha έπρεπε να κάνει την ίδια διαδικασία, για αυτό και καθυστέρησε άλλα τρία χρόνια, φτάνοντας συνολικά τα πέντε μέχρι να δούμε επιτέλους το Tenere που περιμέναμε. Το ενδεχόμενο να μπει η CFMOTO στο Enduro μπορεί να προχωρήσει μόνο αν θέσει έναν τέτοιο χαρακτήρα στη συνεργασία της με αναβάτες όπως ο Roman, και μόνο αν αυτή η συνεργασία προχωρήσει βάση προγράμματος. Κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό, οπότε είναι διπλό λάθος να λέει κανείς πως η CFMOTO μπαίνει στο Enduro!

Αυτό μπορεί να ειπωθεί όταν θα υπάρχει πρωτότυπη μοτοσυκλέτα, μέχρι τότε θα είναι απλά ένα ενδεχόμενο.

H CFMOTO στέλνει το 450ΜΤ στο Romaniacs με τον Mario Roman! Συνεργασία στις Adventure μοτοσυκλέτες – Όχι Enduro!
Μακάρι να τους δούμε και στο Enduro, όταν και αν έρθει αυτή η ώρα

Ένα καλύτερο ενδεχόμενο είχε με το ηλεκτρικό Motocross, ένα θαύμα της βιομηχανίας κυριολεκτικά και δεν αποτελεί δική μου δήλωση, αλλά μεταφέρω αυτό που μου είπε προσωπικά ο κος Domenicali όταν το είδε για πρώτη φορά στην προ-περσινή EICMA, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2024 δ. Δίπλα ήταν ο V4 κινητήρας που τώρα, πριν μήνες, μόλις σε έναν χρόνο, τον είδαμε σε πρωτότυπη Superbike μοτοσυκλέτα. Για αυτό και είναι πιο σημαντικό που ξεχώρισε το ηλεκτρικό Motocross!

H CFMOTO στέλνει το 450ΜΤ στο Romaniacs με τον Mario Roman! Συνεργασία στις Adventure μοτοσυκλέτες – Όχι Enduro!
Η φωτογραφία που αποδεικνύει τον διάλογο που περιγράφουμε στο άρθρο! Ο CEO της Ducati μιλά με τον Διεθυντή σχεδιασμού της CFMOTO και τον υπεύθυνο παραγωγής!

Διότι το μάτι του έπιασε το tooling που είχε επάνω της αυτή η πρωτότυπη, αναγνώρισε το μέγεθος του βιομηχανικού σχεδιασμού που απαιτείται για να δείξεις κάτι τέτοιο, που με την σειρά του δηλώνει το μηχανολογικό επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει. Οι επιδόσεις είναι για τον πολύ κόσμο και για τις καφετέριες, εκείνος ο άνθρωπος είχε δει κάτι άλλο εκείνη την στιγμή και εκείνο σχολίασε με τον τρόπο που πάντα διατηρεί, ευθέως δηλαδή ενώ ήταν μέσα στο περίπτερο της CFMOTO και συζητούσαμε για τον V4 κινητήρα, θεωρώντας πως εκεί είναι το πρόβλημα για εκείνους! Κι όμως, έβλεπε κάτι άλλο.

Διπλό κρίμα λοιπόν που η CFMOTO τερμάτισε το σχέδιο να βγάλει στην παραγωγή το ηλεκτρικό Motocross βλέποντας πως ακόμη και αν ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικό από την πρώτη στιγμή, πάλι θα έκανε ισχνές πωλήσεις ενώ θα έπρεπε για να το συντηρήσει εκεί έξω, να στρέψει και το δίκτυό της προς το χώμα, κάτι που δεν ήταν ακόμη έτοιμη να το κάνει. Βλέπετε πως τα προβλήματα είναι σύνθετα, ακόμη και αν αναπτύξεις την γκάμα σου σε νέες κατηγορίες δεν είναι αρκετό. Ποιος θα τις διαθέσει αυτές τις μοτοσυκλέτες και ποιος θα τις συντηρήσει; Είναι μία κίνηση που την κάνεις όταν μπορείς να συγκεντρωθείς σε μία κατεύθυνση, όπως η Ducati για παράδειγμα. Αντιθέτως η CFMOTO επεκτείνεται ραγδαία προς κάθε κατεύθυνση, θα ήταν λοιπόν πρόβλημα να προσθέσει ακόμη περισσότερα!

Η κίνηση αυτή, να φτιάξει αγωνιστική ομάδα με έναν κορυφαίο αναβάτη, όπου θα δούμε με τι μοτοσυκλέτες θα μείνει μέχρι να ξεκινήσει το αγωνιστικό πρόγραμμα, είναι στην σωστή κατεύθυνση αυτή την στιγμή, δίνοντας ώθηση στις Adventure μοτοσυκλέτες στις οποίες έχει επενδύσει πάρα πολύ και που η επένδυση αυτή πηγαίνει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο.

Το που θα οδηγήσει η συνεργασία είναι ένα κομμάτι που ούτε οι ίδιοι μπορούν να το έχουν σίγουρο, είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται!