BRP - Αγοράζει την Great Wall Motor Austria

Για την εξέλιξη της νέας ηλεκτρικής της γκάμας
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/7/2022
Η καναδέζικη BRP (Bombardier Recreational Products) ανακοίνωσε πως κατέληξε σε οριστική συμφωνία για την αγορά της Great Wall Motor Austria, ώστε να επωφεληθεί της εμπειρίας της εν λόγω εταιρείας για την ανάπτυξη της νέας ηλεκτρικής γκάμας της εταιρείας που θα περιλαμβάνει οχήματα θαλάσσης, μοτοσυκλέτες της Can-Am, τρίκυκλα οχήματα και καρτ.
 
Στις 7 Ιουλίου 2022, η BRP ανακοίνωσε τη συμφωνία για την εξαγορά της Great Wall Motor Austria, θυγατρικής της κινέζικης Great Wall Motor. Το κέντρο έρευνας και εξέλιξης για ηλεκτρικά οχήματα της Great Wall Motor Austria βρίσκεται στην πόλη Kottinbgrunn της Αυστρίας και ειδικεύεται σε ηλεκτροκινητήρες και συστήματα μετάδοσης, ενώ στη συμφωνία εξαγοράς περιλαμβάνεται σύσσωμο και το προσωπικό.
“Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους 53 ιδιαίτερα έμπειρους και αναγνωρισμένους τεχνικούς και μηχανικούς, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε την EV εμπειρία που χρειαζόμαστε για την φιλόδοξη στρατηγική μας. Η εξαγορά αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω την τεχνογνωσία μας σε τεχνολογίες ηλεκτρικών κινητήρων, εναλλακτών, και εξέλιξης λογισμικού”, ανέφερε ο Thomas Uhr, επικεφαλής τεχνολογίας της BRP.
 
Η τοποθεσία του νέου κέντρου έρευνας και εξέλιξης EV οχημάτων, κοντά στη Βιέννη, είναι ιδανική για να προσελκύσει κορυφαία ταλέντα από κοντινά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
 
Τώρα αναμένουμε να δούμε αν η συμφωνία θα πάρει την έγκριση από τα αρμόδια κρατικά όργανα της Αυστρίας, αν και η διαδικασία είναι μάλλον τυπική.
Θυμίζουμε πως στις 25 Μαρτίου 2021, η BRP είχε ανακοινώσει επένδυση 300 εκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα 5 χρόνια, παρουσιάζοντας ηλεκτρικά μοντέλα σε κάθε μία από τις γραμμές προϊόντων της μέχρι τα τέλη του 2026. Ανάμεσα στα προϊόντα είναι η γκάμα των θαλάσσιων Sea-Doo, των τρίκυκλων Ryker, ενώ στα ηλεκτρικά καρτ η εταιρεία έχει παρουσία από το 2019 με το Rotax Sonic E-Kart. Τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα παραγωγής της BRP αναμένονται μέσα στο 2023.
Μην ξεχνάμε επίσης πως το 2019 η BRP είχε αγοράσει εξοπλισμό και τεχνολογία από την Alta Motors, ενώ στις 25 Μαρτίου του 2022 η εταιρεία ανακοίνωσε την επιστροφή της ιστορικής Can-Am, με μια οικογένεια αποκλειστικά ηλεκτρικών δίκυκλων μοτοσυκλετών.

Ηλεκτροκίνηση: Honda R&D και QuantumScape εξελίσσουν μπαταρίες στερεάς κατάστασης

Ανακοινώθηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών με το βλέμμα στην ηλεκτροκίνηση
QuantumScape
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/6/2026

Με ανακοίνωσή της η αμερικανική QuantumScape Corporation αποκαλύπτει πως ήρθε σε συμφωνία με τη Honda R&D Co., Ltd., θυγατρική της Honda Motor Co., Ltd., προκειμένου να εξελίξουν την πλατφόρμα μπαταριών στερεάς κατάστασης (solid state). Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, οι δύο πλευρές θα εστιάσουν την προσοχή τους αφενός στην εξέλιξη της απόδοσης αυτής της τεχνολογίας, αλλά και της κατασκευαστικής αλυσίδας τους.

Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης αντικαθιστούν τον υγρό ηλεκτρολύτη με στερεό υλικό και προτείνουν ως βασικά τους πλεονεκτήματα τη μεγαλύτερη ενεργειακή χωρητικότητα για ίδιο όγκο, ταχύτερη φόρτιση, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά και την πλήρη εξάλειψη του κινδύνου ανάφλεξης που έχουν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Η QuantumScape εξελίσσει μια δική της τεχνολογία μπαταριών λιθίου-μετάλλου, η οποία είναι και το σημείο αιχμής που την έφερε δίπλα στη Honda. Όπως εξηγεί ο Atsushi Ogawa, διευθυντής του Research Center of Excellence της Honda R&D, “η τεχνολογία της QS έχει επιδείξει μοναδικά και πειστικά πλεονεκτήματα κατά τη διάρκεια της αξιολόγησής μας. Βλέπουμε τη δυναμική αυτής της τεχνολογίας στο να προσθέσει αξία σε μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών, συμπεριλαμβάνοντας τα ηλεκτρικά οχήματα, και είμαστε ενθουσιασμένοι που προχωρούμε στο επόμενο βήμα της συνεργασίας μας.”

Μάλιστα αυτή η τεχνολογία της QuantumScape είναι η ίδια που εξετάζεται από τον Όμιλο Volkswagen με τη βοήθεια της Ducati και της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας V21L που χρησιμοποιήθηκε για την ηλεκτρική κατηγορία MotoE του MotoGP.