BRP - Αγοράζει την Great Wall Motor Austria

Για την εξέλιξη της νέας ηλεκτρικής της γκάμας
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/7/2022
Η καναδέζικη BRP (Bombardier Recreational Products) ανακοίνωσε πως κατέληξε σε οριστική συμφωνία για την αγορά της Great Wall Motor Austria, ώστε να επωφεληθεί της εμπειρίας της εν λόγω εταιρείας για την ανάπτυξη της νέας ηλεκτρικής γκάμας της εταιρείας που θα περιλαμβάνει οχήματα θαλάσσης, μοτοσυκλέτες της Can-Am, τρίκυκλα οχήματα και καρτ.
 
Στις 7 Ιουλίου 2022, η BRP ανακοίνωσε τη συμφωνία για την εξαγορά της Great Wall Motor Austria, θυγατρικής της κινέζικης Great Wall Motor. Το κέντρο έρευνας και εξέλιξης για ηλεκτρικά οχήματα της Great Wall Motor Austria βρίσκεται στην πόλη Kottinbgrunn της Αυστρίας και ειδικεύεται σε ηλεκτροκινητήρες και συστήματα μετάδοσης, ενώ στη συμφωνία εξαγοράς περιλαμβάνεται σύσσωμο και το προσωπικό.
“Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους 53 ιδιαίτερα έμπειρους και αναγνωρισμένους τεχνικούς και μηχανικούς, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε την EV εμπειρία που χρειαζόμαστε για την φιλόδοξη στρατηγική μας. Η εξαγορά αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω την τεχνογνωσία μας σε τεχνολογίες ηλεκτρικών κινητήρων, εναλλακτών, και εξέλιξης λογισμικού”, ανέφερε ο Thomas Uhr, επικεφαλής τεχνολογίας της BRP.
 
Η τοποθεσία του νέου κέντρου έρευνας και εξέλιξης EV οχημάτων, κοντά στη Βιέννη, είναι ιδανική για να προσελκύσει κορυφαία ταλέντα από κοντινά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
 
Τώρα αναμένουμε να δούμε αν η συμφωνία θα πάρει την έγκριση από τα αρμόδια κρατικά όργανα της Αυστρίας, αν και η διαδικασία είναι μάλλον τυπική.
Θυμίζουμε πως στις 25 Μαρτίου 2021, η BRP είχε ανακοινώσει επένδυση 300 εκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα 5 χρόνια, παρουσιάζοντας ηλεκτρικά μοντέλα σε κάθε μία από τις γραμμές προϊόντων της μέχρι τα τέλη του 2026. Ανάμεσα στα προϊόντα είναι η γκάμα των θαλάσσιων Sea-Doo, των τρίκυκλων Ryker, ενώ στα ηλεκτρικά καρτ η εταιρεία έχει παρουσία από το 2019 με το Rotax Sonic E-Kart. Τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα παραγωγής της BRP αναμένονται μέσα στο 2023.
Μην ξεχνάμε επίσης πως το 2019 η BRP είχε αγοράσει εξοπλισμό και τεχνολογία από την Alta Motors, ενώ στις 25 Μαρτίου του 2022 η εταιρεία ανακοίνωσε την επιστροφή της ιστορικής Can-Am, με μια οικογένεια αποκλειστικά ηλεκτρικών δίκυκλων μοτοσυκλετών.

Η Δημοτική Αστυνομία απέκτησε και εξουσίες Τροχαίας – Στις αρμοδιότητές της έλεγχοι και πρόστιμα

Πολλαπλασιάζονται οι αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών σε 24ωρη βάση
dimotiki-astynomia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/10/2026

Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ψηφίστηκε το Καλοκαίρι και τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ δίνει διευρυμένες αρμοδιότητες στη Δημοτική Αστυνομία (Δ.Α.), προβλέποντας 24ωρες βάρδιες χωρισμένες σε τρία οκτάωρα (πρωινή, απογευματινή, νυχτερινή) και ευθύνες που πλέον περιλαμβάνουν και τροχονομικά καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, τα όργανα της Δ.Α. θα μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους ΙΧ οχημάτων τόσο για τα πρέποντα έγγραφα που οφείλουν να έχουν, όσο και για μια σειρά ελεγκτικών αρμοδιοτήτων που αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Έτσι θα επιτηρούν ζητήματα όπως παράνομη στάθμευση, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, υπερβολικός θόρυβος, κατάληψη θέσεων φόρτισης από οχήματα που είτε δεν είναι ηλεκτρικά ή δεν φορτίζουν εκείνη τη στιγμή κ.ά.

Ειδικά δε για τα πάσης φύσεως δίκυκλα, από ποδήλατα ως μοτοσυκλέτες, για τρίτροχα και τετράτροχα, αλλά και για τα ελαφριά προσωπικά οχήματα (ΕΠΗΟ), η Δ.Α. εξουσιοδοτείται να προβαίνει σε κάθε έλεγχο των ειδικών διατάξεων του ΚΟΚ που ισχύουν γι’ αυτά.

Τα παραπάνω ωστόσο ισχύουν με μια προϋπόθεση. Στον εκάστοτε Δήμο θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός Δημοτικών Αστυνομικών για να μπορούν να αναλάβουν και τροχονομικές αρμοδιότητες και ο αριθμός αυτός προκύπτει χοντρικά διαιρώντας τον πληθυσμό του Δήμου διά 2.000. Αν η στελέχωση της Δ.Α. είναι κάτω από το απαιτούμενο όριο, τότε η τοπική αρχή έχει το δικαίωμα να περικόψει τις ευθύνες τους με τέτοιον τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζονται οι υπόλοιπες αρμοδιότητές τους.

Δίνονται μάλιστα δύο παραδείγματα, με τον Δήμο Αθηναίων που βάσει πληθυσμού θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 322 Δημοτικούς Αστυνομικούς, μα στην πράξη έχει 522. Το δεύτερο παράδειγμα είναι του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος εμφανίζεται υποστελεχωμένος, καθώς η δύναμη της Δ.Α. θα έπρεπε να αριθμεί 90 αστυνομικούς, μα έχει μόλις 32. Ανάλογες ελλείψεις σε προσωπικό εμφανίζουν και άλλοι δήμοι που φέρνει ως παράδειγμα το υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικών που καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες της Δ.Α., ήτοι της Αργυρούπολης (8 αντί 30) και της Πάρου (3 αντί 7).

Επιπλέον, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δ.Α. υπαινίσσεται και μελλοντική τους ενίσχυση, τόσο σε προσωπικό (για όσους εμφανίζονται υποστελεχωμένοι) όσο και σε απαραίτητο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, απαιτούνται συσκευές που να διαβάζουν τα ψηφιακά έγγραφα του Gov.gr Wallet ώστε να μπορούν να ελέγξουν ταυτότητες, άδειες οχημάτων και διπλώματα οδήγησης, καθώς και ραντάρ χειρός για τον έλεγχο της ταχύτητας οχημάτων.

Παραμένει ασαφές αν τα πρόστιμα που βεβαιώνουν τα όργανα της Δ.Α. είναι όμοια με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλαδή πού καταλήγουν τα έσοδα και κατά πόσο θα αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα από τους πολίτες ή αν οι Δήμοι θα γεμίσουν κούτες με αγνοημένες απλήρωτες κλήσεις, όπως πολλάκις στο παρελθόν έχει γίνει με τις δημοτικές κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

Ελπίζουμε τουλάχιστον η Δ.Α. να περάσει και από κάποια σχετική εκπαίδευση πριν αρχίσει να μοιράζει τροχονομικούς ελέγχους και πρόστιμα, γιατί καλά τα έσοδα, αλλά δεν θέλει και πολύ για να μπλοκάρει το σύστημα με ενστάσεις και μηνύσεις.