CFMOTO Moto3 Qatar: Ντεμπούτο στο κορυφαίο παγκόσμιο πρωτάθλημα

Πήρε τους πρώτους βαθμούς
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

10/3/2022

Η CFMOTO έκανε στην πίστα του Qatar το ντεμπούτο της στην Moto3, παίρνοντας ταυτόχρονα τους πρώτους έξι βαθμούς της στο κορυφαίο παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας. Στο δελτίο τύπου της ελληνικής αντιπροσωπείας που ακολουθεί θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες από αυτή τη νέα αρχή της εργοστασιακής ομάδας της CFMOTO:

 

 

Δελτίο Τύπου

 

2022 Moto3 is Go! CFMOTO race to top ten at thrilling Qatar Grand Prix

 

Ένα ολοκαίνουριο ξεκίνημα για την CFMOTO με την συμμετοχή της στο MotoGP. Η αγωνιστική ομάδα CFMOTO RACING PRUESTELGP έκανε ένα επιτυχημένο ντεμπούτο του που συνοδεύτηκε και με τους πρώτους 6 βαθμούς για την σεζόν.

 

 

 

 

To Παγκόσμιo Πρωτάθλημα MotoGP 2022 άρχισε με τους πρώτους 21 γύρους να πραγματοποιούνται στο Grand Prix του Κατάρ, που ήταν και η παρθενική εμφάνιση της CFMOTO στο Moto3.

Ο απολογισμός του αγώνα στο Lusail International Circuit:

- Το ντεμπούτο της CFMOTO Racing PrustelGP στο MotoGP συνδυάστηκε με αξιόλογα αποτελέσματα.

- Η ομάδα κατέκτησε τη 10η θέση στο Κατάρ, ενώ και οι δύο οδηγοί κατάφεραν να προκριθούν στην πρώτη 13άδα

- Ο Artigas κέρδισε 6 βαθμούς, ενώ ο Tatay ήταν άτυχος αφού χτυπήθηκε από άλλον αναβάτη στον 1ο γύρο

Η έντονη ηλιοφάνεια, ο άνεμος και η σκόνη στο Lusail International Circuit ήταν χαρακτηριστικές για τον πρώτο αγώνα του MotoGP. Το Κατάρ είναι παραδοσιακά ο πρώτος αγώνας του παγκόσμιου πρωταθλήματος από το 2008 και με αυτόν ξεκίνησε και η φετινή σεζόν που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Η ίδια η πίστα είναι σε μεγάλο βαθμό επίπεδη με φαρδιά τμήματα, δεκαέξι στροφές (εκ των οποίων οι δέκα δεξιές) και μια μεγάλη κύρια ευθεία. Οι συνθήκες αέρα σημαίνουν ότι η σκόνη από το γύρω τμήμα της ερήμου μπορεί συχνά να κάνουν την άσφαλτο να γλιστράει, αν και συνήθως ο αγώνας είναι συνήθως «κλειστός» και συναρπαστικός.

 

 

Το πρόγραμμα των αγώνων στο Καταρ ξεκίνησε ελαφρώς νωρίτερα φέτος σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, ώστε και οι τρεις κατηγορίες (Moto3, Moto2 και MotoGP) να επωφεληθούν από το θερμότερο απογευματινό κλίμα, προτού το εντυπωσιακό σύστημα προβολέων κάνει την νύχτα μέρα.

 

Η CFMOTO Racing PruestelGP παρουσίασε τα χρώματα της για πρώτη φορά και οι δύο γρήγοροι Ισπανοί αστέρες, ο Carlos Tatay και ο Xavi Artigas, διασφάλισαν ότι οι μοτοσυκλέτες της νέας ομάδας έκαναν αισθητή την παρουσία τους τη διάρκεια των Ελεύθερων Προπονήσεων και των Προκριματικών. Ο Tatay ήταν 11ος το Σάββατο και κατέλαβε μια θέση στην τέταρτη σειρά του grid ενώ ο Artigas ήταν ακριβώς από πίσω στην 13η.

Όταν τα κόκκινα φώτα έσβησαν και ξεκίνησαν οι 18 γύροι του μανιασμένου ανταγωνισμού, ήταν ο Tatay που μπήκε στο γκρουπ των πρώτων. Η συνέχεια για το #99 ήταν καταστροφική, καθώς έπεσε και χτύπησε μετά από ένα σπρώξιμο από τον Sergio Garcia. Ο Garciaα τιμωρήθηκε για το περιστατικό και ο Tatay μπόρεσε να ξαναρχίσει, αλλά αναγκάστηκε να πάει στο pitlane. Ο Artigas πίεζε για μια θέση στην δεκάδα, και τελικά τα κατάφερε!

 

Ο δεύτερος αγώνας εμφανίζει μια καινούρια και ιδιαίτερη πρόκληση. Τα Moto3 θα αγωνιστούν για πρώτη φορά στο ολοκαίνουργιο Pertamina Mandalika Circuit στις 20 Μαρτίου. Στον πρώτο αγώνα στην Ινδονησία για αυτόν τον αιώνα οι οδηγοί και οι ομάδες είναι αναγκασμένες να μάθουν γρήγορα την πίστα και τα μυστικά της. Αναμένεται να ζήσουμε έντονες στιγμές με μεγάλες ταχύτητες και δυνατές συγκινήσεις!

Xavi Artigas: «Είμαι πολύ χαρούμενος με όλο το Σαββατοκύριακο γιατί δέθηκα με τη μοτοσυκλέτα και εντόπισα πού πρέπει να βελτιωθούμε. Θα είμαστε έτοιμοι για τον επόμενο αγώνα χρησιμοποιώντας αυτά που μάθαμε και θέλω να ευχαριστήσω πολύ την ομάδα για όλη τη σκληρή δουλειά της. Αυτή είναι μόνο η αρχή.”

 

 

Carlos Tatay: «Συνολικά, πρέπει να είμαι χαρούμενος γιατί είχαμε μια δυνατή προετοιμασία, δουλέψαμε καλά και ο ρυθμός μου εδώ στο Κατάρ ήταν αρκετά. Αλλά είμαι απογοητευμένος με τον αγώνα γιατί όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο που δεν είναι δικό σου λάθος, τότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, να συνεχίσουμε να πιέζουμε και να πάμε καλύτερα στην Ινδονησία. Θα διατηρήσουμε τη στρατηγική μας. Αυτός είναι μόνο ο πρώτος αγώνας και έχουμε ακόμα είκοσι μπροστά μας».

 

 

Αποτελέσματα

 

1. Andrea Migno, ITA, Honda 37:59.522

2. Sergio Garcia, ESP, GASGAS +0.037

3. Kaito Toba, JPN, KTM +0.573

4. Deniz Öncü, TUR, KTM +0.594

5. John McPhee, GBR, Husqvarna +1.064

10. Xavier Artigas, ESP, CFMOTO +6.055

DNF. Carlos Tatay, ESP, CFMOTO

 

Μια καλή αρχή είναι το ήμισυ της επιτυχίας. Το πρώτο βήμα της CFMOTO στο MOTO GP έγινε επιτέλους. Συγχαρητήρια στον Xavier Artigas που κατέκτησε την 10η θέση και έφερε 6 βαθμούς στην ομάδα, ενώ εκτιμούμε επίσης την προσπάθεια που κατέβαλε ο Carlos Tatay και την επίπονη προετοιμασία του για τον αγώνα. Ανυπομονούμε για καλύτερες επιδόσεις από τους αναβάτες μας στην Ινδονησία στις 20 Μαρτίου.

Σε κακή κατάσταση τα οικονομικά του VW Group – Αυξάνουν οι πιθανότητες πώλησης της Ducati

Η καλή τιμή που πιάνει στην αγορά η ιταλική εταιρεία ίσως κριθεί σημαντικότερη από τη σταθερή της κερδοφορία
ducati
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Ο Όμιλος Volkswagen (VW Group) κολυμπά σε θολά νερά αυτόν τον καιρό, καθώς οι πληροφορίες που βγαίνουν από τον γερμανικό Τύπο ακούγονται ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η αλληλουχία που ξεδιπλώθηκε με αφετηρία το σκάνδαλο Dieselgate και συνέχισε με τις τεράστιες επενδύσεις στην Ηλεκτροκίνηση, ιδιαίτερα την περίοδο 2017-2019 και πριν η άφιξη του Covid ανατρέψει την κατάσταση, έχουν φέρει σε οικονομικές δυσκολίες τον Όμιλο, ενώ η σαρωτική είσοδος των Κινέζων κατασκευαστών στις δυτικές αγορές τρίτωσε το κακό για τους Γερμανούς.

Τώρα η εικόνα έχει επιδεινωθεί, καθώς η Porsche Automobilholding SE έχει μπει για τα καλά στα κόκκινα με απώλειες 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2026. Το πρόβλημα ακουμπά ολόκληρο τον Όμιλο VW, καθώς η Porsche αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από τους μισούς ψήφους στο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου, συνεπώς οι εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι έχουν αμεσότερες και βαρύτερες συνέπειες στη λήψη αποφάσεων.

Παρότι λοιπόν η περσινή χρονιά έκλεισε με κέρδη 6,9 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά για το VW Group, ήδη έχει αφαιρέσει περίπου 3 δις από τη φετινή πρόβλεψη και βλέπει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες από την κερδοφορία του χάρη σε μια σειρά προβλημάτων όπως οι αμερικανικοί δασμοί και η κακή εικόνα της παγκόσμιας αγοράς  υπό τη σκιά πολέμων και της αβεβαιότητας που προκαλούν στον ενεργειακό τομέα.

Όταν ξαναγράφαμε για την ιστορία αυτή στα τέλη Ιουνίου 2026, η VW εξέταζε την απόλυση 100.000 εργαζομένων σε όλον τον κόσμο – περίπου το ένα έκτο του παγκόσμιου δυναμικού του – και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων στη Γερμανία.

Πλέον η εικόνα έχει διαμορφωθεί ως εξής: τα τέσσερα γερμανικά εργοστάσια ακόμη μετρούν αντίστροφα για το λουκέτο χωρίς εμφανές παράθυρο αισιοδοξίας, ενώ ήδη η VW έχει κλείσει ή πουλήσει τρία εργοστάσιά της στην Κίνα. Παράλληλα, μιλά πια ανοικτά για 50.000 απολύσεις στη Γερμανία μόνο!

Κάπως έτσι ξαναφτάνουμε στη Ducati, η οποία φερόταν και παλιότερα έτοιμη για πούλημα, ωστόσο η VW αποφάσισε να μην χάσει ένα από τα πιο πετυχημένα ενεργητικά του Ομίλου. Στο μεταξύ όμως έχει ήδη πουλήσει την κατασκευάστρια μεγάλων ντιζελομηχανών Everllence, καθώς και τη Bugatti, εισπράττοντας κάμποσα απαραίτητα δισεκατομμύρια.

Η Lamborghini είναι επίσης εταιρεία που ακούγεται πως ίσως πουληθεί, μόνο που αυτή έχει ένα σημαντικό προσόν: συνέβαλλε στο άθροισμα κερδών του Ομίλου κατά 768 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, γεγονός που την κάνει αρκετά πολύτιμη για να βγαίνουν όμορφα τα νούμερα για τους μετόχους.

Η Ducati από την άλλη, όσο κι αν βρίσκεται στη μάλλον καλύτερη περίοδο της εκατονταετούς ιστορίας της με απανωτά ρεκόρ πωλήσεων και πρωταγωνιστική θέση στο κορυφαίο επίπεδο αγώνων, ως κατασκευάστρια δικύκλων μοιραία εμφανίζει πολύ μικρότερη κερδοφορία σε απόλυτα νούμερα. Τα 52 εκατομμύρια ευρώ που προσέφερε στα κέρδη του Ομίλου VW πέρυσι μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό σε μια συζήτηση που γίνεται σε τάξη μεγέθους δισεκατομμυρίων.

Και εδώ ακριβώς είναι που η πώληση της Ducati αρχίζει να φαντάζει ολοένα και πιο ελκυστική για το διοικητικό συμβούλιο του VW Group. Όντας στην αφρό του κύματος τώρα η Ducati μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια, την ώρα που η διατήρησή της στο εταιρικό σχήμα προσφέρει άφθονη δόξα και προβολή, αλλά σχεδόν τίποτα σε χρήμα. Και η VW αυτή τη στιγμή δεν καίγεται για αγωνιστικές δάφνες, μετρητό χρειάζεται.

Είναι ακριβώς αυτό που γράφαμε προ μερικών εβδομάδων, αλλιώς πουλάς όταν θες να αναδιοργανωθείς υγιώς προς το καλύτερο κι αλλιώς όταν οι πιστωτές σου βαρούν πόρτες και παράθυρα.

Διά του λόγου το αληθές, μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας Patritalia για εξαγορά της Ducati από τον Όμιλο VW και τώρα μαθαίνουμε το προτεινόμενο αντίτιμο. Η Patritalia έχει προτείνει στη VW 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Ducati, τιμή υπερτριπλάσια από τα περίπου 800 εκατομμύρια που είχε κοστίσει στη VW η αρχική αγορά της Ducati το 2012.

Ίσως λοιπόν γι’ αυτό, όταν αμερικανικό μέσο απευθύνθηκε πρόσφατα στον Όμιλο VW ρωτώντας αν σκέφτεται όντως να πουλήσει τη Ducati, το γραφείο Τύπου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά με γενικόλογες απαντήσεις του τύπου, “αναθεωρούμε τακτικά τη δομή του Ομίλου” και “θέλουμε να επικεντρωθούμε στην κεντρική μας δουλειά στον χώρο των αυτοκινήτων”.

Ακόμη κι αν δεν το σκέφτονταν καν πριν έναν μήνα, τώρα φαίνεται πως το βλέπουν πολύ πιο ζεστά το θέμα εκεί στο Wolfsburg.