Daytona Virtus 250 - Scooter με Adventure look

Αναμένεται στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/12/2022

Στην δημοφιλέστατη τον τελευταίο καιρό κατηγορία των Adventure scooters έρχεται να προστεθεί και το Daytona Virtus 250, με ασιατική προέλευση, On-Off εμφάνιση και εντυπωσιακό επίπεδο εξοπλισμού.

Το Virtus 250 πατάει πάνω στο XDV scooter της κινέζικης Longjia, που είχαμε δει το 2021, και που κατόπιν βρέθηκε και στην Ευρώπη μέσω διαφόρων κατασκευαστών (LexMoto, Keeway, κ.α.), ενώ τώρα ήρθε η σειρά και της Daytona Motors.

Πρόκειται για ένα scooter με μονοκύλινδρο, τετράχρονο, υγρόψυκτο και ψεκαστό τετραβάλβιδο κινητήρα 250 κ.εκ. (που μάλλον προέρχεται από συνεργασία του Piaggio Group με κινέζικα εργοστάσια), με επίσημα νούμερα απόδοσης 24,85 hp / 8.750 rpm και 2,34 kgm / 6.750 rpm, και τροχούς 13 ιντσών.

Εντυπωσιακή και καλαίσθητη (αν και ταυτόχρονα και λίγο φλύαρη) είναι η εμφάνιση του Virtus, με μεγάλα floordboards για μαρσπιέ, προβολάκια ενσωματωμένα χαμηλά στο φέρινγκ, LED φωτιστικά σώματα με επιθετικό design, άπειρες αιχμές και εξίσου πολλές επιφάνειες και επίπεδα στο κοστούμι του.

Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 13,5 λίτρων καυσίμου, το μεταξόνιο ανακοινώνεται στα 1.390 mm, το ύψος σέλας στα 800 mm, και το γεμάτο υγρά βάρος στα 168 κιλά.

Στον εντυπωσιακό στάνταρ εξοπλισμό του Virtus περιλαμβάνονται: full LED φώτα, LCD οθόνη οργάνων 5 ιντσών, Keyless σύστημα, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, αναρτήσεις KYB με ανεστραμμένο πιρούνι 38 mm και 2 πίσω αμορτισέρ, φρένα J.Juan με δίσκο 240 mm μπροστά με ακτινική δαγκάνα, δίσκο 220 mm πίσω και δικάναλο ABS, ρυθμιζόμενη ζελατίνα χωρίς τη χρήση εργαλείων, έξοδος ρεύματος 12V/10Ah, θερμαινόμενα γκριπ 3 επιπέδων (!), αλουμινένιο τιμόνι μεταβλητής διατομής, άνετη και μεγάλη σέλα 2 ατόμων, σχάρα με χειρολαβές συνεπιβάτη, ντουλαπάκι με θύρα USB στην ποδιά, ρυθμιζόμενες μανέτες σε 5 θέσεις, αποθηκευτικός χώρος για ένα κράνος και μικροαντικείμενα κάτω από τη σέλα.

Vespa: Γιορτάζει από σήμερα τα 80 της χρόνια στη Ρώμη

Πρόκειται μάλιστα για μια τετραήμερη εκδήλωση
Vespa
Από τον

Παύλο Καρατζά

25/6/2026

Από τις 25 έως τις 28 Ιουνίου, το αθλητικό συγκρότημα της Ρώμης, το Foro Italico, γνωστό για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1960 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990, θα φιλοξενήσει Vespa Clubs από περίπου 60 χώρες.

Ο Ιταλός Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει ένα αναμνηστικό νόμισμα με θέμα τη Vespa για την έναρξη της εκδήλωσης, ενώ στο επίκεντρο θα βρίσκεται μια έκθεση φωτογραφίας που επιμελήθηκε ο διάσημος φωτογράφος Giacomo Bretzel.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Piaggio, Matteo Colaninno, δήλωσε: “Η Vespa δημιουργήθηκε το 1946, την ίδια χρονιά με την Ιταλική Δημοκρατία: σε 80 χρόνια έχει γίνει μάρτυρας μεταβαλλόμενων εποχών, τρόπων ζωής και γενεών.

Η πορεία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Ιταλίας: τις δυσκολίες και τις ελπίδες της μεταπολεμικής περιόδου, την ανάκαμψη των δεκαετιών του 1950 και του 1960, την οικονομική άνθηση και την κινητικότητα”.

Vespa

Η εκδήλωση θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Rally Vespa και θα δοκιμάσει τους πιο έμπειρους αναβάτες με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Vespa Gymkhana, πριν από μια μεγάλη παρέλαση στην οποία χιλιάδες Vespa όλων των μοντέλων και ηλικιών θα βγουν στους δρόμους της Ρώμης και θα περιηγηθούν στα ιστορικά μνημεία της πόλης.

Το μεγάλο φινάλε θα είναι ο Διαγωνισμός Κομψότητας, στο πλαίσιο του οποίου τα πιο σπάνια και ενδιαφέροντα μοντέλα από όλες τις δεκαετίες θα παρελάσουν σε όλο το συγκρότημα. Μεταξύ αυτών των μοντέλων συγκαταλέγεται και η Vespa 150 Troupes Aero Portees, η οποία κατασκευάστηκε κατόπιν παραγγελίας του γαλλικού στρατού για τη μεταφορά αντιαρματικών όπλων. 

Το πρώτο σκούτερ Vespa, κυβισμού 98cc και ισχύος 3,2bhp, κυκλοφόρησε το 1946. Όπως πολλές εταιρείες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Piaggio, η οποία προηγουμένως κατασκεύαζε αεροπλάνα, χρειάστηκε να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου μεταπολεμικού κόσμου.

Μέσα στα χρόνια έχουν κατασκευαστεί πάνω από 150 διαφορετικά μοντέλα και εκδόσεις Vespa, από τα κλασικά δίχρονα, ημιαυτόματα μοντέλα τριών και τεσσάρων ταχυτήτων του 20ού αιώνα έως τα πιο στρογγυλεμένα, σύγχρονα τετράχρονα μοντέλα CVT της σημερινής εποχής.

Vespa

Χάρη στην κοινή προσπάθεια των εργοστασίων στην Ιταλία, καθώς και στο Βιετνάμ και την Ινδία, η εταιρεία πλησιάζει το ορόσημο των είκοσι εκατομμυρίων σκούτερ που έχουν κατασκευαστεί παγκοσμίως. 

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους και η είσοδος είναι δωρεάν· ωστόσο, οι εγγραφές πρέπει να γίνουν εκ των προτέρων εδώ.