Δήμος Αθηναίων: Παρατείνεται για έναν επιπλέον χρόνο η δωρεάν φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

25 φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων σε 19 σημεία της πόλης
Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων Δήμος Αθηναίων
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/2/2023

Έναν χρόνο μετά την εγκατάσταση και λειτουργία 25 φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε 19 σημεία της πόλης, ο Δήμος Αθηναίων παρατείνει τη δωρεάν φόρτιση για έναν επιπλέον χρόνο, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ηλεκτροκίνηση στην πρωτεύουσα.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Δήμου Αθηναίων:

"Η “πράσινη” πρωτοβουλία υλοποιείται σε συνεργασία με την Protergia, ως αναπόσπαστο κομμάτι της MYTILINEOS. Η εταιρεία -μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων– προέβη στη δωρεά του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και του συστήματος διαχείρισης που αφορά την απομακρυσμένη παρακολούθηση της καλής λειτουργίας και χρήσης των σταθμών φόρτισης.

Εδώ κι έναν χρόνο, οι οδηγοί υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων, φορτίζουν δωρεάν τα οχήματά τους στα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί οι ειδικοί φορτιστές, με τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. 

Το “πράσινο” αποτύπωμα σε αριθμούς

Σύμφωνα με στοιχεία της Protergia, τον τελευταίο χρόνο, έχουν καταγραφεί συνολικά 17.173 φορτίσεις στους 19 σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, που αντιστοιχούν σε κάλυψη απόστασης με «πράσινη» ενέργεια ίσης με 1,52 εκατ. χλμ. ή -διαφορετικά- διάνυσης της περιμέτρου της γης, 38 φορές.

Παράλληλα, μέσω της πρωτοβουλίας, έχει αποτραπεί η εκπομπή 182,35 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (Co2) από την ατμόσφαιρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με Co2 που μπορούν να απορροφήσουν συνολικά 7.294 δέντρα. 

Ο Δήμος Αθηναίων, άλλωστε, έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% έως το 2040, υιοθετώντας ένα πλάνο βιώσιμων μετακινήσεων.  

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Η Αθήνα βήμα-βήμα κερδίζει το στοίχημα της βιώσιμης μετακίνησης. Με πρωτοβουλίες όπως αυτή, ενισχύουμε την ηλεκτροκίνηση και δεσμευόμαστε για μία πόλη όλο και πιο πράσινη και ανθεκτική. Ευχαριστούμε την Protergia για τη συμβολή της στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μέσα στην πόλη». 

Πού μπορείτε να φορτίσετε το ηλεκτρικό/υβριδικό όχημα σας, στην Αθήνα: 

·       Λιοσίων 22 – Πλατεία Βάθη

·       Σκουφά 13 – Κολωνάκι

·       Λουκιανού 7 – Κολωνάκι

·       Πάρκο Μαιάνδρου (Μιχαλακοπούλου) – Ιλίσια

·       Αρχιμήδους 23Β – Παγκράτι

·       Ηρώδου Αττικού, έναντι αρ. 25 – κοντά στο Καλλιμάρμαρο

·       Πλατεία Ελευθερίας 25 (Πλατεία Κουμουνδούρου)

·       Ηρακλειδών 66 – Θησείο

·       Ευμολπιδών 34 – Γκάζι

·       Βελβενδού 47 – Άνω Κυψέλη

·      Χρήστου Μάντικα – Κυψέλη* (μπροστά από πάρκο)

·       Φειδιππίδου 30 – Αμπελόκηποι

·       Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας – Αμπελόκηποι

·       Σούτσου – παραπλεύρως της πλατείας Μαβίλη

·       Αναπαύσεως & Ραζηκότσικα – Μετς

·       Λεωφ. Γεωργίου Καφαντάρη & Λ. Βουλιαγμένης – Άγιος Αρτέμιος

·       Ιακωβίδου 1-3 – Πατήσια

·       Αθηνάς & Λυκούργου – Ομόνοια

·       Τριπόλεως 25 – Κολωνός

Σημειώνεται ότι ο σταθμός φόρτισης στην Κυψέλη δε λειτουργεί προσωρινά – Σχεδιάζεται η μετακίνησή του σε νέα θέση λόγω της εκτέλεσης έργων του Μετρό."

Yamaha: Ανάκληση Υ-ΑΜΤ για βλάβη στη μετάδοση – Πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε και στο long term Μ-09 μας

Ένα εξάρτημα με αντοχή μικρότερη της προβλεπόμενης μπορεί να βγάλει εκτός λειτουργίας την αυτόματη-ημιαυτόματη μετάδοση Υ-ΑΜΤ
y-amt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/10/2026

Η ανάκληση στην οποία προέβη η Yamaha στην Ιαπωνία αφορά συνολικά 1.289 μοτοσυκλέτες ΜΤ-09 και Tracer 9 εφοδιασμένες με την καινοτόμο μετάδοση Υ-ΑΜΤ και κατασκευασμένες μεταξύ Ιουνίου 2024 και Αυγούστου 2026. Το ζήτημα εντοπίζεται στη άκρη του άξονα της μετάδοσης, όπου ένα μικρό εξάρτημα δεν έχει την αντοχή που πρέπει.

Όπως αυτολεξεί το περιγράφει η Yamaha στην ιαπωνική της ανακοίνωση: “Σε οχήματα εφοδιασμένα με Υ-ΑΜΤ η αντοχή του άξονα αλλαγής σχέσεων δεν υπολογίστηκε επαρκώς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά από αλλεπάλληλες αλλαγές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία της μετάδοσης, το Υ-ΑΜΤ ενδέχεται να σταματήσει, κάνοντας αδύνατες τις αλλαγές ταχυτήτων και το όχημα μη οδηγήσιμο.”

Οι ιδιοκτήτες των μοτοσυκλετών που επηρεάζονται θα ειδοποιηθούν από τη Yamaha στην Ιαπωνία για να προσέλθουν προκειμένου το εξάρτημα να αντικατασταθεί χωρίς καμιά χρέωση.

y-amt
Στο σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Yamaha στην Ιαπωνία διακρίνεται το επίμαχο εξάρτημα στην άκρη του άξονα του Υ-ΑΜΤ που εμφανίζει ευπάθεια και έχει προκαλέσει την ανάκληση

Η παραπάνω ανάκληση δεν έχει ακόμη επεκταθεί στον υπόλοιπο κόσμο μέσω των θυγατρικών της Yamaha, ωστόσο στην Ευρώπη έχει ανακοινωθεί στη Φινλανδία και μόνο από την εκεί αντιπρόσωπο της Yamaha Motor Europe, με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2026.

Ευρωπαϊκή διαδικασία ανάκλησης πάντως δεν έχει ανακοινωθεί ως σήμερα (Δευτέρα 19/10/2026).

Σε επικοινωνία μας με τη Μοτοδυναμική, δεν προκύπτει ακόμη εμπλοκή οχημάτων που έχουν ταξινομηθεί στη χώρα μας. Εφόσον κάτι τέτοιο προκύψει η ελληνική Yamaha θα εκδώσει ανάλογη ανάκληση.

Το ενδιαφέρον της ιστορίας αυτής είναι πως το ζήτημα που προκάλεσε την ανάκληση μοιάζει πολύ με ένα πρόβλημα που είχαμε συναντήσει μόλις παραλάβαμε τη ΜΤ-09 Υ-ΑΜΤ που έχουμε για δοκιμή μακράς διάρκειας στο ΜΟΤΟ. Το θέμα έχει περιγραφεί στην αναφορά Long Term του MT-09 Y-AMT στο τεύχος #666 του ΜΟΤΟ, Μάιο 2025. Μάλιστα τότε είχαμε επικοινωνήσει με τη Yamaha στην Ιαπωνία αναφέροντας το πρόβλημα, με τους Ιάπωνες να δηλώνουν έκπληκτοι επ’ αυτού, καθώς μας έλεγαν πως δεν είχε εμφανιστεί πουθενά αλλού.

Στο δικό μας long term MT-09 Y-AMT το πρόβλημα χρειάστηκε τρεις επισκέψεις σε συνεργείο μέχρι να βρεθεί η άκρη και έκτοτε η μοτοσυκλέτα λειτουργεί υποδειγματικά στα χέρια μας.

Εφόσον προκύψει σχετική ανάκληση που να αφορά στην ελληνική αγορά, θα ενημερώσουμε άμεσα, όπως άλλωστε θα κάνει και η Μοτοδυναμική.