Ducati - Μείωση πωλήσεων το 2023 μετά τη μετάβαση στη "luxury" κατηγορία

Η τρίτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της
Ducati - Πωλήσεις 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/2/2024

Έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε στα ετήσια απολογιστικά δελτία τύπου των εταιρειών τη φράση “η καλύτερη χρονιά της ιστορίας μας” καθώς έχει μεγαλώσει η αγορά της μοτοσυκλέτας και έτσι κάθε κατασκευαστής κάνει ατομικό ρεκόρ. Ωστόσο το 2023 έκλεισε λίγο διαφορετικά για τη Ducati. Κι αυτό γιατί παραδίδοντας 58.224 μοτοσυκλέτες σε παγκόσμια κλίμακα, η ιταλική εταιρεία κάνει λόγο για την 3η καλύτερη επίδοση της, παρουσιάζοντας πτώση 5% σε σχέση με το 2022 (61.562 πωλήσεις) και 2,1% σε σχέση με το 2021 (59.447).

Η απόφαση της Ducati να μεταλαχθεί από "premium" σε "luxury" brand με τη συνοδεία σημαντικών αυξήσεων στις τιμές των μοτοσυκλετών της εταιρείας, αποτελεί σίγουρα έναν από τους λόγους της πτώσης πωλήσεων, κάτι που ίσως περίμεναν οι Ιταλοί, αν και ίσως όχι σε αυτό τον βαθμό ειδικά όταν η αγορά μοτοσυκλέτας το 2023 παρουσίασε ανοδική πορεία. Μένει να δούμε αν το Borgo Panigale προχωρήσει σε κινήσεις για να ανεβάσει ξανά τις πωλήσεις, ή αν τα νούμερα αυτά θεωρηθούν ικανοποιητικά με αύξηση της κερδοφορίας τους, σε συνάρτηση με την αλλαγή του χαρακτήρα της εταιρείας σε σήμα πολυτελείας. 

Για το 2023 η Ιταλία παρέμεινε η σπουδαιότερη αγορά για την Ducati, ακολουθούμενη από τις Η.Π.Α. στη δεύτερη θέση και τη Γερμανία στην τρίτη. Η Κίνα έπεσε από 4η το 2022, 6η το 2023 με μεγάλη μείωση πωλήσεων 47% - γεγονός που επίσης συνέβαλε στη γενικότερη μείωση πωλήσεων της εταιρείας.

“Στην Ducati, μας αρέσει να δημιουργούμε πολυτελείς, ραφιναρισμένες και τεχνολογικά προηγμένες μοτοσυκλέτες, με ξεχωριστό design για όλους τους Ducatisti που θέλουν μοναδικά προϊόντα υψηλού κύρους”, δήλωσε ο Francesco Milicia, Υπεύθυνος Παγκόσμιων Πωλήσεων της Ducati. “Το 2023 η γκάμα μας εκτιμήθηκε δεόντως από ενθουσιώδεις φαν της εταιρείας σε παγκόσμια κλίμακα. Εκδόσεις αριθμημένες, και εκδόσεις περιορισμένης παραγωγής όπως η Ducati Streetfighter V4 Lamborghini ξεπούλησαν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αποτελώντας πραγματικά συλλεκτικά αντικείμενα μεγάλης αξίας. Το ίδιο συνέβη και με τα Ducati Diavel for Bentley και Panigale V4 SP2 30° Anniversario 916, που παρουσιάστηκαν στα τέλη της χρονιάς."

Όσον αφορά στα δημοφιλέστερα μοντέλα της Ducati, το Multistrada V4 σε όλες τις εκδόσεις του ήταν και πάλι η best-selling μοτοσυκλέτα των Ιταλών με 10.480 πωλήσεις, ακολουθούμενη από την οικογένεια Scrambler Ducati 800 με 7.010 πωλήσεις και το Monster με 6.854 πωλήσεις.

Το Diavel V4 που βασίζεται στον V4 Granturismo κινητήρα σημείωσε 2.883 πωλήσεις, ενώ όπως αναφέραμε οι συλλεκτικές εκδόσεις περιορισμένης παραγωγής πωλήθηκαν μέχρι τελευταίας μοτοσυκλέτας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Panigale V4 σημείωσε αύξηση πωλήσεων 16% σε σχέση με το 2022, με τη αυξημένη δημοφιλία της Superbike των Ιταλών να οφείλεται σε ένα βαθμό και στην απόλυτη κυριαρχία της Ducati τόσο σε WorldSBK και WorldSSP όσο και στο MotoGP. Και για να γιορτάσει τους τίτλους της στα τρία αυτά Παγκόσμια Πρωταθλήματα, η ιταλική εταιρεία παρουσίασε 5 εορταστικές ειδικές εκδόσεις Panigale στα χρώματα των Πρωταθλητών, που στόχο έχουν να γίνουν συλλεκτικά αντικείμενα κύρους, όταν φτάσουν στους Dealers τον Μάιο του 2024, με το δίκτυο dealer της Ducati να αποτελείται από 843 καταστήματα σε περισσότερες από 90 χώρες.

Ετικέτες

QJMOTOR SRT 700S - Παρουσιάστηκε ανανεωμένο στην Κίνα

Το νέο μοντέλο ξεφεύγει από την σχεδιαστική ταυτότητα του προηγούμενου SRT 700
motomagQJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσεις
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

27/5/2024

Η QJMOTOR παρουσίασε στην Έκθεση του Πεκίνο την ανανεωμένη έκδοση του γνωστού και στη χώρα μας SRT 700, βάζοντάς του δίπλα κι ένα “S”, ξεφεύγοντας εντελώς από την πρότερη σχεδιαστική ταυτότητα της περιπετειώδους οικογένειας, ενώ το νέο SRT 700S έρχεται σε δύο εκδόσεις, μία με πιο ασφάλτινο προσανατολισμό και μία για όσους αναζητούν το κάτι παραπάνω στο χώμα.

Εξωτερικά, το νέο SRT 700S δεν θυμίζει σε τίποτα το SRT 700 που έχουμε εδώ στην Ελλάδα, έχοντας αλλαγές παντού. Ξεκινώντας από μπροστά, οι δύο LED προβολείς είναι πλέον ο ένας πάνω από τον άλλον -βλ. Suzuki. Ταυτόχρονα, η ζελατίνα είναι πιο κοντή και πιο μαζεμένη σε διαστάσεις, ενώ τουλάχιστον σύμφωνα με τις φωτογραφίες, το φτερό κάτω από την μάσκα φαίνεται να είναι ελαφρώς μικρότερο. Τα κάγκελα παραμένουν κομμάτι του βασικού εξοπλισμού, με παρόμοιο σχεδιασμό με του προηγούμενου μοντέλου. Αλλαγές έχουμε και στο πίσω τμήμα με περισσότερα πλαστικά γύρω από τη σέλα του συνεπιβάτη και σχάρα που έρχεται πιο ψηλά από την σέλα, θέτοντας ερωτηματικά για την ευκολία φορτώματος της μοτοσυκλέτας.

QJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσεις

Ο κινητήρας παραμένει ο ίδιος υγρόψυκτος δικύλινδρος εν σειρά 698 κυβικών που έχουμε γνωρίσει μέσα από το SRT 700. Η απόδοση αγγίζει τους 73,4 ίππους στις 8.000 στροφές και τα 6,83 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές, με το SRT 700S να εξοπλίζεται με υγρό, πολύδισκο συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης και κιβώτιο 6 σχέσεων. Όπως βλέπουμε, η Brembo παραμένει ο προμηθευτής στα φρένα, με δύο ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες 4 εμβόλων να πιάνουν πάνω σε δίσκους τύπου μαργαρίτα -στο SRT 700S- 320 χιλιοστών, ενώ πίσω μία δαγκάνα ενός εμβόλου πιάνει πάνω σε δίσκο 260 χιλιοστών.

QJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσεις

Το ευμέγεθες ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και το επίσης ρυθμιζόμενο μονό αμορτισέρ πίσω, είναι της Marzzocchi. Για την ώρα, δεν αναφέρονται οι διαδρομές, όμως το ύψος της σέλας στα 795 χιλιοστά υποδηλώνει ότι πιθανότατα δεν ξεφεύγουν ιδιαίτερα. Το ρεζερβουάρ των 19,5 λίτρων συνεχίζει να υφίσταται και στο SRT 700S, με το βάρος της μοτοσυκλέτας να ανακοινώνεται στα 238 γεμάτα κιλά, 3 περισσότερα από τα 235.

Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων εντοπίζεται στους τροχούς. Στη μεν πρώτη, την ασφάλτινη, έχουμε 17 ιντσών χυτούς με μπράτσα μπροστά και πίσω, με τις διαστάσεις ελαστικών 120/70-17 και 160/60-17, αντίστοιχα. Από την άλλη, η “off-road” όπως την ονομάζει η εταιρεία έκδοση αποκτά ακτινωτούς τροχούς 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω, με διαστάσεις 110/80-19 και 150/70-17, αντίστοιχα, ενώ κρίνοντας από τις φωτογραφίες τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης έρχονται από την Metzeler.

​QJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσεις

Συγκρίνοντας λίγο τις διαστάσεις μεταξύ του SRT 700 και SRT 700S βλέπουμε ότι το νέο μοντέλο έχει δεχτεί μία γενναία αύξηση στο πλάτος -από τα 925 φτάνει πλέον τα 940 χιλιοστά-, ενώ έχει μεγαλώσει σε μήκος (2.330 χιλιοστά έναντι 2.200 χιλιοστών). Το SRT 700S χαμήλωσε και σε ύψος, φτάνοντας τα 1.395 χιλιοστά από τα 1.450 του προγόνου του.

QJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσεις

Στον βασικό εξοπλισμό του SRT 700S συναντάμε έγχρωμη TFT οθόνη 7 ιντσών με συνδεσιμότητα, θερμαινόμενες σέλες, φωτιζόμενους διακόπτες, κεντρικό σταντ, κάγκελα προστασίας, έτοιμες βάσεις για πλαϊνές βαλίτσες, ABS, traction control, σύστημα μέτρησης πίεσης ελαστικών, σχάρα και χούφτες. Η τιμή για την έκδοση με τους χυτούς τροχούς στην Κίνα έχει ανακοινωθεί στα 37.999 γουάν (4.834€). Ελαφρώς ακριβότερη είναι αυτή με τους ακτινωτούς τροχούς και τον 19 ιντσών μπροστινό στα 41.999 γουάν (5.343€). Οι τιμές βέβαια είναι ενδεικτικές και αφορούν την αγορά της Κίνας, όπου προς το παρόν είναι διαθέσιμο μόνο στον κόκκινο χρωματισμό που βλέπουμε και στις φωτογραφίες.

QJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσεις

Λόγω των νέων Euro5+ προδιαγραφών, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από 1/1/2025 για όλα τα νέα μοντέλα που θα πατάνε τις ρόδες τους στην Ευρώπη, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια από αυτά που βλέπουμε να παρουσιάζονται στην Κίνα αυτή την περίοδο, θα έρθουν και προς τα μέρη μας. Το κόστος της έγκρισης τύπου είναι αρκετά αυξημένο, επομένως κάθε κατασκευαστής θα πρέπει να αποφασίσει για ποια μοντέλα αξίζει να δαπανήσει το ποσό που απαιτείται, ανάλογα με το αν η αγορά που απευθύνεται θα μπορέσει να κάνει απόσβεση του κόστους στην πορεία.

QJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσειςQJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσειςQJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσειςQJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσεις

 

Ετικέτες