Ducati - Οι άνθρωποι πίσω από την Off-Road επέλαση των Ιταλών

Στα τμήματα πωλήσεων και προώθησης αλλά και στους αγώνες
Desmo450 MX
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/9/2024

Η Ducati εκτός από τις διακρίσεις που έχει σε ασφάλτινους αγώνες είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει και στο Off-Road, τόσο αγωνιστικά, όσο και στις παγκόσμιες αγορές.

O 8 φορές Πρωταθλητής Motocross Ιταλίας, A. Luppino, θα πάρει μέρος στον τελικό γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MXGP στις 28-29 Σεπτεμβρίου του 2024 στο Cózar της Ισπανίας, και στη συνέχεια στον τελικό γύρο του Ιταλικού Πρωταθλήματος Motocross στο Arco di. Trento, στις 12-13 Οκτωβρίου ως επίσημος αναβάτης της Ducati Corse R&D – Factory MX Team. Ο Ελβετός J. Seewer θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP, με την ομάδα της Ducati Corse Off-Road, ως ένας από τους δύο επίσημους αναβάτες για την περίοδο 2025-2026 -ο επόμενος μένει να ανακοινωθεί.

Στα ηνία της ομάδας θα βρεθεί όπως είχε ήδη ανακοινωθεί στα τέλη του 2023, ο Paolo Ciabatti ως Γενικός Διευθυντής της Ducati Corse Off-Road. Ο Paolo μετά από συζητήσεις με τον CEO Claudio Domenicali υπόσχεται ότι θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να διακριθεί η Ducati και στους εκτός δρόμου αγώνες, οδηγώντας την εταιρεία από το Borgo Panigale σε παρόμοιες επιτυχίες όπως στο MotoGP.

Jeremy Seewer
Jeremy Seewer

Η εταιρεία από το το Borgo Panigale σε συνεργασία με τον εννέα φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Motocross, Antonio Cairoli, τον σημερινό ηγέτη του ιταλικού πρωταθλήματος Prestige MX1 με το Ducati Desmo450 MX, Alessandro Lupino και τον Jeremy Seewer βάζουν στόχο να βρεθούνε πάνω στα βάθρα σε Motocross και MXGP.

Schlabitz
Michael Schlabitz

Από τον Σεπτέμβριο, ο Michael Schlabitz ανέλαβε τον ρόλο του Off-Road Sales Project Manager, με ευθύνη να συντονίσει το Sales και After Sales για προϊόντα Off-Road σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Michael, συνεργάζεται με εταιρικούς φορείς και όλα τα υποκαταστήματα και διανομείς της Ducati, συμβάλλοντας στη σωστή τοποθέτηση του νέου προϊόντος (Desmo450 MX) στις αγορές, στη δημιουργία διαδικασιών πελατειακής εμπειρίας και στην ανάπτυξη σχετικών επιχειρήσεωνs.

Ducati Factory MX Team
Antonio Cairoli και Alessandro Lupino

Ο Schlabitz, θα δίνει λόγο στον Francesco Milicia, Αντιπρόεδρο Παγκόσμιων Πωλήσεων & after sales, έχοντας μια ισχυρή εμπειρία στις πωλήσεις από την πολύχρονη ενασχόλησή του με το κομμάτι των Off-Road μοτοσυκλετών, τόσο από προηγούμενη εμπειρία όσο και από προσωπικό πάθος. Το νέο αυτό ιστορικό off-road κεφάλαιο της Ducati είναι ένα όνειρο ετών που τώρα αποκτά σάρκα και οστά.

Cairoli

Ο νέος ρόλος που έχει ανατεθεί στον Schlabitz, θα δώσει σημαντική βοήθεια στον Davide Perni, Τεχνικό Συντονιστή Έρευνας & Ανάπτυξης εκτός δρόμου, ο οποίος στην ανάπτυξη των μοτοσυκλετών θα διατηρήσει στενή συνεργασία με τον Pierluigi Zampieri (Τεχνικός Διευθυντής της Ducati) βρίσκοντας νέες λύσεις για την αύξηση απόδοσης των εκτός δρόμου μοτοσικλετών.

Desmo450 MX

Για την Ducati, η είσοδος στον Off-Road χώρο θα αποτελέσει μια σημαντική πρόκληση, η οποία εμπνέεται από τα πολύ καλά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στους αγώνες ταχύτητας. Η απόφαση των “κόκκινων” επιβεβαιώνει την επιθυμία τους να επεκτείνουν την παρουσία της μάρκας σε νέους κόσμους, απευθυνόμεντοι και σε ένα διαφορετικό κοινό μεγαλώνοντας κι άλλο την κοινότητα των Ducatisti.

Ετικέτες

Ε.Ε.: Χάνεται ο στόχος της οδικής ασφάλειας – Προτείνει ακόμη περισσότερους περιορισμούς και αστυνόμευση

Το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών καταλήγει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων – Ο καλός βορράς και ο απείθαρχος νότος
athens road
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/7/2026

Στα τέλη του Ιούνη δημοσιεύτηκε το πόρισμα του ETSC, European Transport Safety Council ή Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, για τα πεπραγμένα της γηραιάς ηπείρου στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Πρόκειται για μια μελέτη που έγινε σε ένα ενδιάμεσο στάδιο της δεκαετίας 2020-2030, για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο να μειωθούν στο μισό οι θάνατοι από τροχαία.

Τέσσερα χρόνια πριν φτάσουμε στο 2030, το ETSC διαπιστώνει πως ο ρυθμός μείωσης των θανάτων σε τροχαία είναι ο μισός από τον επιθυμητό, κάτι που σημαίνει πως ο στόχος πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί.

Το 2025 περίπου 19.500 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους σε τροχαία και περισσότεροι από 100.000 τραυματίστηκαν σοβαρά. Αυτό ωστόσο συνιστά μείωση κατά 15% από τα επίπεδα προ covid, δηλαδή ως το 2019, ενώ η Ε.Ε. αναζητούσε μια μείωση της τάξης του 31% για να βγει ο στόχος του 2030.

eu road death rates
Με γαλάζιο η καμπύλη που αντιστοιχεί στην μετρήσιμη πραγματικότητα, με μπλε σκούρο η καμπύλη που στόχευε η Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει επιπλέον πως για τα επόμενα χρόνια ως το τέλος αυτής της δεκαετίας η ετήσια μείωση θα πρέπει να είναι διπλάσια του τρέχοντος ρυθμού για να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα.

Η μελέτη ενσωματώνει στοιχεία από 31 χώρες, περιλαμβάνοντας τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. – που έχουν δεσμευτεί στον στόχο του 2030 – συν τις Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Νορβηγία και Σερβία.

Το συμπέρασμα που αβίαστα αναδύεται από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων από τις χώρες αυτές είναι πως κάποιες λίγες έχουν υπερβεί τους στόχους τους, ενώ οι περισσότερες υπολείπονται, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Τη μεγαλύτερη μείωση σε θανάτους από τροχαία μετά το 2019 σημειώνει η Πολωνία με 43%, ενώ πάνω από τον στόχο κινήθηκαν στο διάστημα αυτό η Δανία (32%) και το Βέλγιο (31%).

Η Νορβηγία και η Σουηδία δεν εμφάνισαν ανάλογα μεγάλα ποσοστά μείωσης, αλλά δεν χρειαζόταν κιόλας καθώς αυτές είναι οι δύο χώρες που ήδη είχαν τα μικρότερα ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την Ευρώπη, με 19 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Υπάρχει δε και το αντιπαράδειγμα της Ολλανδίας, η οποία εμφάνισε αύξηση των θανάτων σε τροχαία κατά την τελευταία δεκαετία και είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με επίδοση που επιδεικνύει “λάθος” πρόσημο.

Η δε Ελλάδα, κατά την προηγούμενη δεκαετία ήταν σταθερά μεταξύ των χειρότερων κρατών σε θανάτους από τροχαία, με πάνω από 113 ανά εκατομμύριο κατοίκων την πρώτη δεκαετία του 2000. Το 2015 η χώρα μας είχε βελτιώσει πολύ τη θέση της, αλλά παρέμενε μεταξύ των χειρότερων παραδειγμάτων με πάνω από 68 θανάτους ανά εκατομμύριο. Αφήσαμε πίσω την κόκκινη αυτή ζώνη για να περάσουμε στη δεύτερη χειρότερη το τελευταίο διάστημα (2020-2025) όπου βρίσκονται χώρες με 44-55 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, όπως οι Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία και Ουγγαρία. Μάλιστα το 2021 το ETSC είχε βραβεύσει την Ελλάδα για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σε θανατηφόρα ατυχήματα εκείνη τη χρονιά.

eu road death rates
Η εικόνα της Ε.Ε. το 2025 (σε θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων)

Το πρόβλημα τώρα είναι πώς το ETSC, βλέποντας πως ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, στρέφει τα βέλη του προς κάθε σκέψη ή τακτική που θεωρεί πως εκτροχιάζει τον σκοπό του. Έτσι επιτίθεται εναντίον μέτρων που είχαν περισσότερο οικονομική χροιά, όπως το πάγωμα των απαιτήσεων για εξοπλισμό ασφαλείας στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για μια δεκαετία, απόφαση που είχε ληφθεί για να βοηθήσει την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης διατηρώντας το κόστος τους σε σταθερά επίπεδα.

Ζητά από την Ε.Ε. να μην κάνει καμιά υποχώρηση στα στάνταρ ασφαλείας των οχημάτων (όπως η προαναφερθείσα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα), ενώ προτείνει οριζόντια θέσπιση ορίων ταχύτητας 30 km/h στις πόλεις, 70 km/h στους επαρχιακούς και 120 km/h στους αυτοκινητοδρόμους.

Θέλει επίσης από τα κράτη-μέλη να εντείνουν την επιβολή του νόμου – βλέπε ακόμη περισσότερα μπλόκα και τεχνικοί έλεγχοι – και να δώσουν περισσότερα κονδύλια για την οδική ασφάλεια.

Αν δεν διαβάσατε πουθενά σε αυτό το κείμενο τη λέξη “παιδεία”, μην ψάχνετε, δεν σας διέφυγε, απλώς δεν υπάρχει καν. Η κλασική λύση κάθε πολιτικού φορέα είναι πάντα η ίδια: αστυνόμευση, αστυνόμευση κι άλλη αστυνόμευση. Αυτή όμως είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος και δυστυχώς η λιγότερο αποδοτική, καθώς στοχεύει στις συνέπειες του προβλήματος και όχι στις αιτίες του.

Αν θεωρείται πρόβλημα όταν κάποιος τρέχει πολύ γρήγορα με τη μοτοσυκλέτα μου, είναι ακόμη χειρότερο πρόβλημα να θεωρεί ως αναφαίρετο δικαίωμά του να τρέχει. Το δε κράτος, όχι απλώς δεν φρόντισε από νωρίς να του μάθει τι σημαίνει υπευθυνότητα στην κοινωνία που όλοι μαζί ζούμε, αλλά δεν του προσφέρει και καμιά εναλλακτική για να μπορεί να ξεμπουκώσει νόμιμα.

autobahn
Το μαγικό σήμα των γερμανικών Autobahn που δηλώνει πως δεν υπάρχει όριο ταχύτητας

Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα σε όλη την Ευρώπη που έχει αυτοκινητόδρομους χωρίς όρια ταχύτητας και ταυτόχρονα απολαμβάνει μια από τις καλύτερες επιδόσεις σε οδική ασφάλεια με λιγότερους από 34 θανάτους ανά εκατομμύριο. Αυτό με τη λογική του ETSC θα έπρεπε να είναι πρακτικά αδύνατον. Ίσως λοιπόν να μην είναι η ίδια η ταχύτητα το πρόβλημα, αλλά το πώς και πότε τη χρησιμοποιούμε.

Αν λοιπόν υπάρχει κάτι με ουσιαστική αξία σε αυτήν την έκθεση, κρύβεται στις λέξεις “περισσότερα κονδύλια για την οδική ασφάλεια”. Ναι, χρειάζονται πόροι, όχι όμως για νέα περιπολικά και κάμερες μόνο, αλλά για σωστούς δρόμους και για εκπαιδευτικά προγράμματα που να μαθαίνουν στα παιδιά τη σωστή κουλτούρα οδήγησης πριν πιάσουν τιμόνι, αντί για συμμόρφωση υπό τον φόβο του προστίμου.