Ducati - Οικονομικά αποτελέσματα Α’ 6μηνου 2022

Έσοδα ρεκόρ και 33.265 παραδόσεις μοτοσυκλετών
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/7/2022
Η Ducati ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το A’ 6μηνο του 2022, με αύξηση εσόδων κατά 5,4%, από 514 σε 542 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι και ψηλότερο νούμερο για τους πρώτους 6 μήνες του έτους που έχει καταγράψει η ιταλική εταιρεία στην ιστορία της.
 
Τα λειτουργικά κέρδη επίσης αυξήθηκαν κατά 14,8%, σε σύγκριση πάντα με το Α’ 6μηνο του 2022, και από τα 59 εκατομμύρια ευρώ ανέβηκαν στα 68.
 
Συνολικά το Borgo Panigale παρέδωσε 33.625 μοτοσυκλέτες στους πελάτες της, κάτι που μεταφράζεται σε πτώση παραδόσεων κατά 3,6%, σε σχέση με τις 34.515 μοτοσυκλέτες του Α’ 6μηνου του 2021.
Claudio Domenicali, Ducati CEO: "Το 2021 ήταν χρονιά ρεκόρ για τη Ducati, με το καλύτερο αποτέλεσμα της ιστορίας της σε παραδόσεις, έσοδα και λειτουργικά κέρδη. Το 2022 είναι μια χρονιά με περισσότερες προκλήσεις: παρά τη μεγάλη ζήτηση, όπως βλέπουμε από το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών που έχει άνοδο 86% το Α’ 6μηνο του 2022, η υλικοτεχνική δυστοκία δυσκολεύει τις παραδόσεις. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά σε σχέση με τον πλαίσιο στο οποίο είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε, ειδικά σε θέμα εσόδων που είναι τα υψηλότερα που έχον καταγραφεί ποτέ στους πρώτους 6 μήνες ενός έτους.  Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους αναβάτες που συνεχίζουν να μας επιλέγουν και θέλω να ζητήσω συγγνώμη προσωπικά από όλους όσοι χρειάστηκαν να περιμένουν περισσότερο από ότι χρειάζεται για να παραλάβουν τη μοτοσυκλέτα τους.”
Henning Jens, Ducati CFO: "Τα οικονομικά αποτελέσματα μας δείχνουν μια σαφής βελτίωση της εταιρείας σε σχέση με πέρυσι. Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που βιώνουμε όσον αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων και των σημαντικών αυξήσεων στα κόστη των πρώτων υλών, και στις ελλείψεις εξαρτημάτων, το αποτέλεσμα αυτό δείχνει την ανθεκτικότητα και την ευελιξία της οικονομικής λειτουργίας μας.”
 
Η πιο δυνατή αγορά για τη Ducati είναι η Ιταλία με 6.028 παραδόσεις μοτοσυκλετών, με δεύτερη την αγορά της Βόρειας Αμερικής με 5.239 παραδόσεις, τρίτη τη Γερμανία με 3.745 μοτοσυκλέτες και τέταρτη τη Γαλλία με 2.647 μοτοσυκλέτες. Εξαιρετικές είναι οι επιδόσεις της αναπτυσσόμενης κινέζικης αγοράς με 2.411 παραδόσεις και άνοδο 12%. 
Όσον αφορά στα best-selling μοντέλα της Ducati, το Multistrada V4 παραμένει η δημοφιλέστερη μοτοσυκλέτα της φίρμας, με 6.139 παραδόσεις. Ακολουθούν τα Monster με 4.776 μοτοσυκλέτες, και η οικογένεια Scrambler Ducati 800 με 3.999 μοτοσυκλέτες.
 
Τέλος άνοδος παρατηρείται και στον συνολικό αριθμό των dealer της εταιρείας παγκοσμίως, με 21 επιπλέον μαγαζιά να ανοίγουν τους πρώτους 6 μήνες του 2022, φτάνοντας το σύνολο των dealer στους 797 σε περισσότερες από 90 χώρες.

Ξεμένουμε πάλι από πινακίδες κυκλοφορίας! Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας

Εν μέσω Καλοκαιριού, της εποχής με την υψηλότερη ζήτηση στην αγορά Μοτοσυκλέτας, δεν υπάρχουν διαθέσιμες πινακίδες κυκλοφορίας. Ξανά
pinakides
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο είχε δοθεί ένα προσωρινό διέξοδο στην ασφυξία της αγοράς λόγω έλλειψης πινακίδων κυκλοφορίας για νέα οχήματα. Αποδείχθηκε λίγο, όπως περιμέναμε. Το πρόβλημα που αφορά τόσο σε μοτοσυκλέτες όσο και σε αυτοκίνητα δεν είναι νέο, έχοντας την πηγή του στην προφανή αδυναμία του υπουργείου Μεταφορών να διεξάγει έναν διαγωνισμό για την προμήθεια των πινακίδων.

Η αντιπαλότητα δύο υποψηφίων για τη συγκεκριμένη ανάθεση και οι προσφυγές που καταθέτουν κάθε φορά στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) έχουν πρακτικά ακυρώσει κάθε προσπάθεια για διαγωνισμό και το αποτέλεσμα είναι οι συνεχείς ελλείψεις στην αγορά.

Ήδη από τον Μάρτιο ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδος (ΣΕΜΕ) προειδοποιούσε για τις ελλείψεις αυτές και τις τραγικές συνέπειες που θα έχουν στην αγορά, ωστόσο η μόνη απτή απάντηση που ήρθε από την κυβέρνηση ήταν άλλη μια απευθείας ανάθεση μικρού αριθμού πινακίδων που απλώς κουκούλωσε το πρόβλημα προσωρινά.

Τότε το γράφαμε πως η έλλειψη θα ξαναεμφανιζόταν και να που τρεις μήνες μετά η αγορά στερεύει εκ νέου από πινακίδες, με τους εμπόρους να βρίσκονται άθελά τους στην πρώτη γραμμή διαμαρτυριών, καθώς αυτοί έρχονται σε επαφή με τον πελάτη που έχει πληρώσει τη μοτοσυκλέτα του και περιμένει εβδομάδες και μήνες για να μπορέσει να την κυκλοφορήσει. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως, αυτοί δεν έχουν καμιά ευθύνη για το πρόβλημα, παρότι είναι οι αποδέκτες των παραπόνων και φυσικά οι χαμένοι της υπόθεσης αν μια πώληση ακυρωθεί από τον πελάτη πάνω στον εκνευρισμό του.

Τι να περιμένουμε αυτή τη φορά; Όχι και πολλά. Ένα γνωστό ρητό λέει πως ο ορισμός της ανοησίας είναι να επαναλαμβάνεις διαρκώς το ίδιο πείραμα χωρίς καμιά αλλαγή και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα.

Θα μπορούσαμε ίσως να διατηρήσουμε μια νότα αισιοδοξίας πως κάποια στιγμή κάποιος θα καταφέρει να κάνει αυτόν τον στοιχειωμένο διαγωνισμό – είναι και νέος στο πόστο του ο υπουργός Μεταφορών τώρα. Αλλά μετά θυμόμαστε την άλλη απέλπιδα προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει ήδη αποτύχει δύο φορές να κάνει τον διαγωνισμό για τις έξυπνες κάμερες και η αισιοδοξία μας πέφτει πιο γρήγορα κι από προδικαστική προσφυγή στην ΕΑΔΗΣΥ.