Ducati - Ξεπέρασε τις 60.000 ετήσιες πωλήσεις για πρώτη φορά στην ιστορία της

Σε συνεχόμενη τροχιά ανόδου και το 2022
Ducati οικονομικά αποτελέσματα 2022
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/1/2023

Το 2022, η Ducati σημείωσε πωλήσεις 61.562 μοτοσυκλετών, νούμερο-ρεκόρ για την ιστορία της ιταλικής εταιρείας, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 3,6% σε σχέση με το 2021.

Ο CEO της Ducati Claudio Domenicali επεσήμανε μεταξύ άλλων πως το θετικό πρόσημο του 2022 γίνεται ακόμα πιο σημαντικό αν λάβει κανείς υπόψη του τις δυσκολίες με τις συνεχιζόμενες ελλείψεις ημιαγωγών.

Η Ιταλία παρέμεινε και το 2022 η σημαντικότερη αγορά της Ducati, με 9.578 πωλήσεις μοτοσυκλετών, κάτι που μεταφράζεται σε άνοδο 10% σε σχέση με το 2021. Οι Η.Π.Α. βρέθηκαν στη δεύτερη θέση με 8.441 μοτοσυκλέτες, νούμερο που όμως μεταφράζεται σε μείωση 6% σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω δυσκολιών στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαρτημάτων. Στη Γερμανία, μία ακόμα στρατηγική αγορά και την τρίτη σε μέγεθος για τη Ducati, οι πωλήσεις έφτασαν τις 6.678, κάτι που αντιστοιχεί σε άνοδο 9% σε σχέση με το 2021.

Δημοφιλέστερο μοντέλο της εταιρείας ήταν το Multistrada V4 σε όλες του τις εκδόσεις, με 10.716 πωλήσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Η οικογένεια Monster σημείωσε 7.971 πωλήσεις, ενώ τα Scrambler 800 έκλεισαν το 2022 με 6.880 πωλήσεις.

Το 2022 ήταν χρονιά-ρεκόρ και για το δίκτυο dealer της Ducati, που συνεχίζει να μεγαλώνει, φτάνοντας τους 821 dealer στα τέλη της χρονιάς, που μαζί με την προσθήκη νέων αγορών όπως του Μπρουνέι, του Εκουαντόρ, του Ελ Σαλβαντόρ και της Μογγολίας φέρνουν τη Ducati παρούσα σε 96 αγορές

Ετικέτες

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ορίζει εκ νέου τι είναι Μοτοσυκλέτα

Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην αμερικανική βουλή αλλάζει τον ορισμό της Μοτοσυκλέτας και προκαλεί αντιδράσεις στη βιομηχανία
polaris slingshot
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/2/2026

Το νομοσχέδιο H.R. 3385 που κατατέθηκε πέρυσι τον Μάιο στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Derrick Van Orden ήταν συντομότατο και πολύ απλό. Η ουσία του είναι μια και μόνη πρόταση, με την οποία επιχειρεί να «τροποποιήσει τον ορισμό της έννοιας μοτοσυκλέτα».

Ο νέος ορισμός που προτείνεται είναι ο εξής:

Μηχανοκίνητο όχημα, ως είχε αρχικά κατασκευαστεί με κινητήρια δύναμη, έχοντας ένα κάθισμα ή σέλα που απαιτεί από τον αναβάτη να καθίσει καβαλώντας τη (astride), σχεδιασμένη να κινείται με όχι περισσότερους από τρεις τροχούς σε επαφή με το έδαφος, με τον έλεγχο διεύθυνσης μέσω ίσιου τιμονιού (handlebars), με επιτάχυνση και πέδηση να ελέγχονται μέσω ίσιου τιμονιού και χειριστηρίων στα πόδια και ικανό να επιτυγχάνει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 30 mph (48 km/h).

Αυτός ο ορισμός προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Motorcycle Industry Council (MCI), δηλαδή του οργάνου που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μοτοσυκλέτας στις ΗΠΑ και το οποίο διέγνωσε αμέσως ένα σοβαρό πρόβλημα: ο νέος ορισμός εξαιρεί οχήματα όπως τo Polaris Slingshot, καθώς ο χειριστής του δεν κρατά ίσιο τιμόνι και κάθεται μέσα στο όχημα, όχι καβάλα.

Η αντίδραση αποκρυσταλλώθηκε σε μια επιστολή προς την υποεπιτροπή της βουλής που είχε αναλάβει να εξετάσει το θέμα – με πρόεδρο τον βουλευτή Gus Bilirakis, προφανώς ελληνικής καταγωγής – αναλύοντας το πρόβλημα από την οπτική της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το MCI, βγάζοντας από τον ορισμό της μοτοσυκλέτας αυτά τα οχήματα που στις ΗΠΑ περιγράφονται ως “autocycles” δημιουργείται ένα νομοθετικό κενό, καθώς δεν υπάρχει ανάλογη κατηγορία για να ενταχθούν. Δεδομένου πως εξαρχής αυτά κατασκευάζονταν ως μοτοσυκλέτες, ο σχεδιασμός τους γινόταν και γίνεται με γνώμονα τη νομοθεσία που ισχύει για τη μοτοσυκλέτα και τα σχετικά χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Αφαιρώντας τα από τη νομική περιγραφή της μοτοσυκλέτας, το νομοσχέδιο απειλεί τη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων με εξαφάνιση, καθώς δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στάνταρ για την κατασκευή τους και επιπλέον δημιουργείται περαιτέρω πρόβλημα με τις πολιτειακές νομοθεσίες, καθώς οι περισσότερες βασίζονται στον ομοσπονδιακό ορισμό της μοτοσυκλέτας.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν επηρεάζει τα πάσης φύσεως ATV που στις ΗΠΑ καταχωρούνται διαφορετικά από τη μοτοσυκλέτα, ενώ δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις αγορές του υπόλοιπου κόσμου όποια και να είναι η τελική έκβαση.

Για την ιστορία, το νομοσχέδιο έχει φύγει από την επιτροπή του κυρίου Bilirakis και έχει κατατεθεί προς ψήφιση στην αμερικανική βουλή, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν εισακούστηκε η έκκληση του MCI – που πάντως δεν έχει εκδώσει καμιά άλλη ανακοίνωση επί του θέματος.

Ετικέτες