EICMA 2021: Διεθνής Έκθεση Δύο Τροχών – Νέο λογότυπο και όνομα

Νέα εποχή για την EICMA
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/8/2021

Επιστρέφει φέτος η μεγαλύτερη Έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο, η EICMA στο Εκθεσιακό Κέντρο του Μιλάνο με την 78η να γίνει στις 23-28 Νοεμβρίου 2021, αλλάζοντας από σήμερα όνομα και με νέο πλέον λογότυπο. Δίνοντας βαρύτητα σε όλα τα μέσα με δύο τροχούς, από ποδήλατα μέχρι μοτοσυκλέτες, η EICMA έχει πλέον ως λογότυπο έναν εμπρός τροχό με το πιρούνι, εσωκλείοντας στον συμβολισμό της όλα τα δίκυκλα.

Το κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει το πάθος, την κινητήρια δύναμη κάθε δικύκλου, ο τροχός έχει απευθείας αναφορά στο δίκυκλο αλλά ταυτόχρονα συμβολίζει και την υδρόγειο, αντιπροσωπεύοντας το ταξίδι. Το πιρούνι από την άλλη τονίζει τον έλεγχο που απαιτείται αλλά ταυτόχρονα είναι εκεί για να δείξει πως το μεγαλύτερο κομμάτι της EICMA είναι για τα ανταλλακτικά και τον εξοπλισμό, ενώ ταυτόχρονα μοιάζει και σαν πτέρυγα, δίνοντας στο λογότυπο δυναμισμό χωρίς να το βαραίνει οπτικά. Τουλάχιστον έτσι τα περιγράφει η ίδια η EICMA, εξηγώντας το νέο της λογότυπο.

Ο Paolo Magri, Managing Director of EICMA S.p.A. δήλωσε πως μαζί με το λογότυπο ολόκληρη η Έκθεση επαναλανσάρεται με σκοπό να ανανεωθεί μετά τις δυσκολίες των τελευταίων μηνών και φυσικά από την περσινή ακύρωσή της εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Η EICMA φέτος αναπτύσσεται σε όλα τα μέτωπα των δύο τροχών, όπως ακριβώς δηλώνει και το όνομά της, που αλλάζει από το πιο παραδοσιακό «ποδήλατο και μοτοσυκλέτα» σε μία διεθνή έκθεση για τους δύο τροχούς. Ένας εκμοντερνισμός της EICMA που επιμελήθηκε ο διάσημος διαφημιστής Lorenzo Marini. Στόχος να αποδώσει τον σύγχρονο χαρακτήρα της EICMA, τονίζοντας τις διαχρονικές της αξίες και τους λόγους που την έχουν αναγάγει στην πλέον δημοφιλή Έκθεση μοτοσυκλέτας του κόσμου.

το προηγούμενο λογότυπο:
 
Το νέο λογότυπο 2021:

 
Ετικέτες

Ιταλία: Νέο σύστημα διοδίων Free Flow καταργεί γκισέ και ουρές, φέρνει όμως βαριά πρόστιμα

Χρέωση μέσω κάμερας και πληρωμή μέσω εφαρμογής
italia diodia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/8/2026

Η ιδέα είναι απλή στη σύλληψή της: έχουμε ήδη κάμερες που μπορούν να διαβάσουν πινακίδες κυκλοφορίας, βάζουμε λοιπόν τέτοιες στη θέση των διοδίων και τους αναθέτουμε να καταγράφουν κάθε όχημα που περνά και να του χρεώνει αυτομάτως τα διόδια.

Το Free Flow είναι ένα σύστημα που εξετάζεται από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προς αντικατάσταση των παραδοσιακών διοδίων και έχει το πλεονέκτημα πως δεν δημιουργεί ουρές όταν ο φόρτος του οδικού δικτύου είναι μεγάλος, επιτρέποντας αυτό που λέει το όνομά του: ελεύθερη ροή των οχημάτων.

Στην ιταλική εφαρμογή μάλιστα διατηρεί το σύστημα που ήδη ίσχυε, όπου το κόστος των διοδίων δεν είναι σταθερό αλλά υπολογίζεται βάσει των διανυθέντων χιλιομέτρων στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, κάτι που προφανώς προϋποθέτει ανάλογες κάμερες σε κάθε είσοδο ώστε να προκύπτει το ακριβές αντίτιμο για κάθε όχημα.

Η παγίδα βρίσκεται στην πληρωμή, καθώς προσφέρονται δύο επιλογές. Ο οδηγός πληρώνει είτε ηλεκτρονικώς μέσω της συνοδευόμενης εφαρμογής για τηλέφωνα, ή πάει σε κάποιο σταθερό σημείο διοδίων για να πληρώσει στον υπάλληλο. Το σημείο-κλειδί είναι η προθεσμία, καθώς η πληρωμή πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από τη διέλευση, αλλιώς καραδοκούν τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν ως τα 344 ευρώ!

Όσον αφορά τα ασύρματα συστήματα όπως το Telepass, αυτά θα συνεχίσουν να ισχύουν και υπό το Free Flow, βγάζοντας μάλιστα από την εξίσωση το θέμα της πληρωμής, καθώς αυτή θα γίνεται όπως πριν αυτόματα μέσω του πομποδέκτη του οχήματος.

Πέραν των προφανών ωφελειών στο κυκλοφοριακό και τα παρελκόμενά του, όπως τα καυσαέρια οχημάτων που περιμένουν σταματημένα στο ρελαντί, η ανάγκη να παραμείνουν τα παραδοσιακά γκισέ σε κάποιες λωρίδες δεν μπορεί να εξαλειφθεί, καθώς κάπως θα πρέπει να εξυπηρετηθούν και οι αλλοδαποί που ταξιδεύουν στους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους. Επίσης θα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όσους μπαίνουν καθημερινά ή έστω πολύ τακτικά σε δρόμους με διόδια, καθώς η έννοια “προθεσμία 15 ημερών” αρχίζει να θολώνει επικίνδυνα με τις συνεχείς χρεώσεις.