EICMA 2023: Benelli BKX 300 και BKX 300 S 2024 – Στην παραγωγή με νέο κινητήρα!

Έρχονται το καλοκαίρι
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/11/2023

Το Benelli BKX 300 είναι η έκδοση παραγωγής του BKX 250 που είχε παρουσιάσει ως πρωτότυπο πέρσι στην EICMA η Benelli. Το διαστημικής εμφάνισης μικρό on-off θα διαθέτει για την Ευρωπαϊκή αγορά έναν νέο μονοκύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα 292,4 κυβικών, με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους και 4 βαλβίδες.

Η τροφοδοσία του γίνεται με ένα σώμα ψεκασμού 42mm.  Ο κινητήρας βασίζεται στον γνωστό μας κινητήρα των 250 κυβικών του Leoncino 250, όμως η αύξηση του κυβισμού έγινε μέσω της αύξησης της διαμέτρου του εμβόλου και όχι της διαδρομής του. Αυτό επέτρεψε στους σχεδιαστές να βάλουν μεγαλύτερες βαλβίδες και να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα την ευστροφία του κινητήρα. Ο θάλαμος καύσης έχει αλλάξει σχήμα και εντελώς καινούρια είναι ολόκληρη η εξάτμιση, έχοντας δώσει έμφαση στην αύξηση της ροπής στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Ταυτόχρονα βρήκαν την ευκαιρία να αλλάξουν τον αντικραδασμικό άξονα για μείωση των κραδασμών. Βελτιώσεις υπάρχουν και στις σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων και την αντικατάσταση του συμβατικού συμπλέκτη με έναν νέο μονόδρομο για ομαλότερες αλλαγές ταχυτήτων. Ο κινητήρας των 300 κυβικών είναι Euro 5+ προδιαγραφών, ενώ για τις υπόλοιπες αγορές εκτός Ευρώπης θα υπάρχουν και οι εκδόσεις των 250 και 125 κυβικών. Πιθανότατα στο μέλλον να δούμε στην Ευρώπη το 125, καθώς η Α1 κατηγορία διπλωμάτων είναι δυνατή εμπορικά. Προς το παρόν πάντως στα μέσα του 2024 θα έχουμε μόνο την έκδοση των 300 κυβικών.

Την εντυπωσιακή εμφάνιση του BKX 300 συμπληρώνει και ένας αντίστοιχα εντυπωσιακός εξοπλισμός που περιλαμβάνει φώτα LED εμπρός-πίσω, ψηφιακό πίνακα οργάνων και θύρα φόρτισης USB. Οι αναρτήσεις αποτελούνται από ένα Upside/Down πιρούνι 41mm με διαδρομή 180mm και πίσω έχουμε μονό αμορτισέρ με προοδευτικό μοχλικό και ίδια διαδρομή στα 180mm, το οποίο ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση.

2

Τα φρένα με ABS απαρτίζουν δύο δίσκοι 280mm εμπρός και 240mm πίσω και οι τροχοί του είναι 19” και 17” με ελαστικά 110/90-19 και 140/80-17 αντίστοιχα.

Η Benelli δηλώνει μέση κατανάλωση 3,2 λίτρων για κάθε 100 χιλιόμετρα που μας δίνουν αυτονομία πάνω από 468 χιλιόμετρα με το ρεζερβουάρ των 15 λίτρων.

Το επίσημο βάρος για το BKX 300 με το φαίρινγκ είναι στα 165 κιλά με 90% βενζίνη στο ρεζερβουάρ και σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μονοκύλινδρα on-off των 250-400 κυβικών είναι από τα ελαφρύτερα της αγοράς.

Το ύψος της σέλας είναι στα 837mm από το έδαφος, τόσο για το BKX 300 όσο και για το BKX 300 S.

4759

 

H Autoliv εξελίσσει αποσπώμενο αερόσακο για δίκυκλα που μένει πάνω στον αναβάτη

Από την εταιρεία που φτιάχνει τον αερόσακο του Yamaha Tricity
autoliv
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/7/2026

Στον κόσμο των αυτοκινήτων η Autoliv είναι μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν ως προμηθεύτρια συστημάτων αερόσακων, εξοπλίζοντας περίπου το 40% των ανάλογων συστημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η αμερικανο-σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να επεκταθεί και στα δίκυκλα, έχοντας μια σύμπραξη με την Piaggio (για τα Mp3) που ακόμη δεν έχει παράξει αποτέλεσμα, ενώ δικός της θα είναι και ο αερόσακος που θα φορέσει το νέο Tricity 300 της Yamaha.

Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Autoliv και αποτελεί αντικείμενο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας είναι ένας αποσπώμενος αερόσακος που μπορεί να τοποθετηθεί σε πληθώρα σκούτερ και μοτοσυκλετών.

autoliv

Η ιδέα είναι απλή και κατά βάση αποτελείται από τη συνήθη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Ο αερόσακος είναι τοποθετημένος μέσα σε έναν μακρόστενο σωλήνα, μαζί με την ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου, το αέριο και τον μηχανισμό ενεργοποίησής του.

Η καινοτομία στο σχέδιο αυτό έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του αερόσακου. Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός που πυροδοτεί το φούσκωμα του αερόσακου είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε ταυτόχρονα να σπάει τη σύνδεση με το τιμόνι, έτσι όταν ο αναβάτης εκτοξευτεί από τη μοτοσυκλέτα ο αερόσακος παραμένει πάνω στο σώμα του και όχι στη μηχανή.

autoliv

Το σχήμα του αερόσακου συνεπώς είναι εδώ διαφορετικό, μελετημένο να αγκαλιάζει τον κορμό του αναβάτη και να περνά πάνω από τους ώμους του, προστατεύοντας από τυχόν σύγκρουση του σώματος με την άσφαλτο ή όποιο άλλο εμπόδιο απειλήσει τη σωματική του ακεραιότητα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διάταξης είναι αρκετά και εμφανή. Πρώτον, κατά την Autoliv είναι ένα εξάρτημα με σχετικά μικρό κόστος παραγωγής, άρα δεν θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του δικύκλου που θα το φορέσει. Δεύτερον, προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής σε πληθώρα μοντέλων, κάτι που θα τον κάνει ελκυστικό για εργοστασιακή τοποθέτηση (ΟΕΜ) από πολλούς κατασκευαστές και, τρίτον, απολαμβάνει την καινοτομία της απόσπασής του από το όχημα για να μείνει στο σώμα του αναβάτη, αντικαθιστώντας έτσι τζάκετ ή ανεξάρτητα γιλέκα με ενσωματωμένο αερόσακο που πωλούνται ξεχωριστά στην αγορά.