Έκαναν ληστείες με κλεμμένες μοτοσυκλέτες, με ντύσιμο και τετραμελή σύνθεση που θύμιζε ΔΙ.ΑΣ.

Συνελήφθη ο ένας, αναζητούνται τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/8/2022
Συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός μέλος συμμορίας που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε καταστήματα και κλοπές μοτοσυκλετών
 
Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δυο αλλοδαποί, μέλη της συμμορίας
 
Εξιχνιάστηκαν έξι ένοπλες ληστείες και μια κλοπή μοτοσυκλέτας
 
Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής και τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) συνελήφθη προχθές, Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, σε περιοχή της Αττικής, 26χρονος αλλοδαπός για ληστείες, κλοπή μοτοσυκλέτας κατά συναυτουργία και κατά συρροή, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, συμμορία και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
 
Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται επιπλέον δύο αλλοδαποί, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως καθώς και ένα ακόμη άτομο, που αναζητούνται.
 
Όσον αφορά στη μεθοδολογία τους, οι κατηγορούμενοι αφού συνέστησαν εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και με σκοπό το παράνομο οικονομικό όφελος, διέπρατταν κλοπές μοτοσυκλετών σταθμευμένων σε πυλωτές πολυκατοικιών και με αυτές μετέβαιναν σε πρατήρια υγρών καυσίμων, περίπτερα και άλλα καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
 
Στη συνέχεια εισέρχονταν σε αυτά και με την απειλή πυροβόλων όπλων ακινητοποιούσαν τους υπαλλήλους αφαιρώντας τις εισπράξεις από τα ταμεία καθώς και καπνικά προϊόντα, ενώ σε περίπτωση που οι υπάλληλοι δεν ακολουθούσαν τις εντολές τους ασκούσαν σωματική βία.
 
Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν ότι κατά τη διάπραξη των παράνομων πράξεών τους, κάλυπταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με λευκά κράνη, χρησιμοποιούσαν σκουρόχρωμο ρουχισμό, γάντια και λευκές μοτοσυκλέτες ενώ η σύνθεση τους ήταν τετραμελής προκειμένου να προσομοιάζουν με αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
 
Ως ορμητήριο είχαν σημεία που τους παρείχαν απόλυτη κάλυψη ενώ επέλεγαν να χρησιμοποιούν μοτοσυκλέτες οι οποίες τους προσέφεραν το πλεονέκτημα να κινούνται με ευελιξία.
 
Για τον τερματισμό της δράσης τους συστήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής ειδική ομάδα αστυνομικών και στο πλαίσιο αυτό, πρωινές ώρες της 29-07-2022 σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η σύλληψη του 26χρονου, μετά τη διάπραξη δύο ληστειών σε σούπερ μάρκετ σε Γλυφάδα και Παλαιό Φάληρο.
 
Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιασθεί -6- ένοπλες ληστείες και -1- κλοπή μοτοσυκλέτας.
 
Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του δικογραφία, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ΚΤΜ: Πατέντες για ημι-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Αφορά αρχικά τη σειρά 1290
KTM Αυτόματο κιβώτιο
Από το

motomag

26/5/2023

Σύμφωνα με σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ΚΤΜ φαίνεται να εργάζεται πάνω στην δημιουργία ενός ημι-αυτόμαυτου κιβωτίου το οποίο θα λειτουργεί με τη χρήση φυγοκεντρικού συμπλέκτη, ενώ ένας μηχανισμός θα αποτρέπει την μοτοσυκλέτα από το να κινηθεί όταν αυτή είναι σταθμευμένη

Όπως μαρτυρούν οι πωλήσεις των μοντέλων της Honda με DCT, η οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση της μανέτας του συμπλέκτη για την αλλαγή ταχυτήτων, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ωστόσο, το σύστημα διπλού συμπλέκτη της Honda είναι αρκετά βαρύ (+10kg) και απαιτεί διάφορα ηλεκτρονικά και υδραυλικά συστήματα για να λειτουργήσει, καθιστώντας το αρκετά περίπλοκο.

Στην προκειμένη περίπτωση το σύστημα της KTM, μοιάζει περισσότερο με το SCS (Smart Clutch System) που χρησιμοποιεί η MV Agusta στο Turismo Veloce. Όπως εκεί, έτσι και εδώ βλέπουμε ότι χρησιμοποιείται ένας φυγοκεντρικός συμπλέκτης -όπως στα σκούτερ-, ο οποίος μειώνει την περιπλοκότητα του συστήματος και το βάρος του.

KTM Ημί-αυτόματο κιβώτιο

Όπως φαίνεται στα σχέδια, ο μηχανισμός της ΚΤΜ χρησιμοποιεί βραχίονες και ξεχωριστή μονάδα ελέγχου για την αλλαγή των ταχυτήτων, που συνεργάζονται με τον φυγοκεντρικό συμπλέκτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο η ΚΤΜ αντιμετωπίζει στα συγκεκριμένα σχέδια το πρόβλημα που έχει εν γένει ο φυγοκεντρικός συμπλέκτης. Αυτό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε στάση το κιβώτιο απεμπλέκεται εντελώς από τον υπόλοιπο κινητήρα. Επομένως στην περίπτωση μας είναι αδύνατον να μπει ταχύτητα, με συνέπεια να ενέχει ο κίνδυνος να τσουλήσει η μοτοσυκλέτα, στην περίπτωση που έχεις παρκάρει σε κεκλιμένο επίπεδο.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι περισσότερες εταιρείες έχουν εξοπλίσει τα σκούτερ τους με ένα μοχλό στο τιμόνι που εκτελεί χρέη χειρόφρενου, συνήθως χρησιμοποιώντας ένα επιπλέον έμβολο στους δίσκους που πιάνει όταν χρησιμοποιηθεί ο μοχλός,. Το ίδιο κάνει και η Honda στα DCT μοντέλα της με χαρακτηριστικό παράδειγμα την CRF1100 Africa Twin όπου στον πίσω δίσκο υπάρχει ένα επιπλέον έμβολο που ενεργοποιείται όταν ο αναβάτης τραβήξει τον μοχλό στο αριστερό grip προς τα μέσα, όπως και η MV Agusta που αναφέραμε παραπάνω. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αποτρέπει την κατά λάθος απενεργοποίηση του συστήματος, μιας και ο μοχλός είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμος.

KTM Ημί-αυτόματο κιβώτιο

Η ΚΤΜ, όπως φαίνεται στα σχέδια, κάνει κάτι διαφορετικό. Χρησιμοποιεί ένα μοχλό σχήματος “L” που κλειδώνει τα γρανάζια στη θέση τους. Ο τρόπος που θα το κάνει αυτό είναι ότι όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη και έχει επιλεχθεί η θέση “Park”, τότε ένα κομμάτι του μοχλού εμπλέκεται στα δόντια ενός από τα γρανάζια της πρωτεύουσας μετάδοσης, κλειδώνοντας το κιβώτιο ταχυτήτων. Ο έλεγχος του μοχλού γίνεται ηλεκτρονικά, όπως φαίνεται από τα σχέδια CAD όπου κάτω από τα γρανάζια υπάρχει κάτι που μοιάζει με σερβομηχανισμό, και πιθανότατα δεν θα απενεργοποιείται όσο η μοτοσυκλέτα είναι σβηστή, προσθέτοντας πόντους και στην ασφάλεια.

Αν και τα σχέδια CAD έχουν ιδιαίτερα λεπτομερή περιγραφή του συστήματος, δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς ο αναβάτης θα μπορεί να αλλάζει χειροκίνητα ταχύτητες. Η Honda έχει επιλέξει να τοποθετήσει κουμπιά στο χειριστήριο με τα οποία μπορείς να αλλάξεις σχέσεις στο κιβώτιο, χειροκίνητα. Η περίπτωση της MV Agusta, στην οποία μοιάζει και περισσότερο το σύστημα της ΚΤΜ, χρησιμοποιεί έναν φυγοκεντρικό συμπλέκτη που σε συνδυασμό με το quickshifter up/down και τον παραδοσιακό λεβιέ στο πόδι, επιτρέπει να αλλάξεις ταχύτητα χωρίς να χρησιμοποιήσεις τον συμπλέκτη. Στην περίπτωση όμως της πατέντας που κατοχύρωσε η ΚΤΜ, αναφέρεται ότι και οι δύο τρόποι λειτουργίας είναι εφικτοί, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το ποιο από τα δύο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει.

Ο μηχανισμός αυτός, όπως φαίνεται από τα τόσο λεπτομερή σχέδια που δείχνουν μέχρι και τους αριθμούς στο γρανάζι της πρώτης σχέσης (έτσι γίνεται γνωστό και σε ποιον κινητήρα έχει εφαρμοστεί), σχετίζεται με τον LC8 V2 κινητήρα της ΚΤΜ των 1301 κυβικών. Επομένως, τα μοντέλα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί αρχικά σαν τεχνολογία είναι τα Super Adventure S / R και 1290 Super Duke R / GT, σε επόμενη ανανέωσή τους.

Ετικέτες