Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 στο METROPOLITAN Expo - Όλες οι εταιρείες που θα λάβουν μέρος

10-14 Απριλίου δείτε από κοντά τα καινούργια μοντέλα μοτοσυκλέτας και scooter και οδηγήστε τα
Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/3/2024

Η  Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 επιστρέφει πιο δυναμική από κάθε άλλη χρονιά και υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες στους λάτρεις των δύο τροχών! Η κορυφαία έκθεση-θεσμός για τον κόσμο του δικύκλου, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της από τις 10 έως και τις 14 Απριλίου 2024, για πρώτη φορά στο υπερσύγχρονο και διεθνών προδιαγραφών  εκθεσιακό κέντρο του METROPOLITAN Expo. 
 
Σε διοργάνωση των εταιρειών Be Best και Κ. Λαμάρης και υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδας (ΣΕΜΕ), όλες οι κορυφαίες εταιρείες και όλα τα νέα μοντέλα, αποκαλύπτονται στη σκηνή της ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2024. Οι φίλοι  των δύο τροχών θα έχουν την αποκλειστική δυνατότητα να δουν για πρώτη φορά όλα τα νέα μοντέλα μοτοσυκλέτας & σκούτερ, να κάνουν Test Rides σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, καθώς επίσης να ενημερωθούν για ότι νέο κυκλοφορεί σε εξοπλισμό ασφάλειας και ένδυσης, ελαστικά, ανταλλακτικά και συντήρηση των δικύκλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με θέμα "Το μέλλον της μοτοσυκλέτας: Βιώσιμη και ασφαλής κινητικότητα", με την παρουσία διακεκριμένων ομιλητών.
 
Οι  συνδιοργανώτριες εταιρείες και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν όλες τις μάρκες μοτοσυκλετών και σκούτερ που θα συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, στον πιο συναρπαστικό εκθεσιακό θεσμό Μοτοσυκλέτας που έγινε ποτέ.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική εμπειρία να δουν από κοντά όλα τα νέα και κορυφαία μοντέλα των παρακάτω brands όπως παρατίθενται κατά αλφαβητική σειρά: AJP, ASUS, Bajaj, Benelli, Blueshark, BMW Motorrad, Brixton, Buggy Motors, CF Moto, Daytona Best Electric, Daytona Motors, Ducati, Ecooter, E-FUN, Electricmoto, ΕMOUV by Eurolamp, E-Ride, Ezi, Fangpower/Sheng Wo, Gasgas, Gowow, Honda, Horwin, Husqvarna, Hyosung, Kawasaki, Keeway, Kove, KTM, Kymco, Lvneng, Malaguti, MBP, Moto Morini, MV Agusta, Nerva, Next Electric, Ohvale, Peugeot, Polaris, Powerland, Qjmotor, RKS, Royal Alloy, Royal Enfield, Segway, Sherco, Suzuki, SWM, SYM, Talaria, TGB, Tinbot, TM Moto, Tomini, Triumph Motorcycles, UM Motorcycles, Vmoto, Voge, Yadea, Yamaha, YCF και Zontes. 
 
Όλος ο κόσμος της μοτοσυκλέτας δίνει ραντεβού στο METROPOLITAN Expo, στην αποκαλυπτική σκηνή της ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ. Ετοιμαστείτε για το πιο συναρπαστικό μοτοσυκλετιστικό γεγονός! 
 
Ημέρες και Ώρες Λειτουργίας

  • Τετάρτη 10 Απριλίου: 14:00-21:00
  • Πέμπτη 11 Απριλίου: 14:00-21:00
  • Παρασκευή 12 Απριλίου: 14:00-21:00
  • Σάββατο 13 Απριλίου: 10:00-21:00
  • Κυριακή 14 Απριλίου: 10:00-21:00

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: BE BEST & Κ. ΛΑΜΑΡΗΣ
 
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 

 
Πληροφορίες: www.moto-expo.gr

Βενζίνη Ε20: Η ΕΕ σκοπεύει να την υιοθετήσει, στην Ινδία έχει ξεσπάσει σκάνδαλο με αυτή

Η Ινδία πέρασε στη βενζίνη Ε20 από φέτος, μα αυτή αποδεικνύεται επικίνδυνη για παλιότερης τεχνολογίας οχήματα
Βενζίνη Ε20
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/8/2026

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η στάνταρ βενζίνη (95 RON) που πωλείται στα πρατήρια έχει σήμανση Ε10, που σημαίνει πως είναι ένα μίγμα με περιεκτικότητα 10% σε αιθανόλη (ethanol) και 90% βενζίνη, ενώ η premium των 98 οκτανίων έχει σήμανση Ε5 και περιεκτικότητα από μηδέν ως 5% αιθανόλη, ανάλογα με τον κατασκευαστή.

Η μίξη της βενζίνης με αιθανόλη υπηρετεί περιβαλλοντικούς σκοπούς, θεωρητικά μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και συνεισφέροντας με μια ανανεώσιμη πηγή (αιθανόλη) στην προέλευση του καυσίμου. Η ΕΕ ωστόσο ήδη έχει στα πλάνα να αλλάξει τις προδιαγραφές της βενζίνης στην επικράτειά της, προχωρώντας στην υιοθέτηση της Ε20, όπου η περιεκτικότητα σε αιθανόλη διπλασιάζεται στο 20% κατ’ όγκο.

Στα χαρτιά είναι μια λογική κίνηση στην πορεία προς λιγότερα ορυκτά καύσιμα και περισσότερα προερχόμενα από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στις Βρυξέλλες φοριέται πολύ ως δικαιολογία και η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενο πετρέλαιο, ωστόσο το παράδειγμα της Ινδίας θα πρέπει να μας βάλει σε σοβαρές σκέψεις.

Η Ινδία έκανε υποχρεωτική φέτος την Ε20 βενζίνη, δηλαδή έγινε το βασικό καύσιμο σε κάθε πρατήριο της χώρας αντικαθιστώντας την Ε10, αλλά τα παρατράγουδα είναι πλέον αρκετά, καθώς αποδεικνύεται πως τα οχήματα που είχαν σχεδιαστεί για την παλιότερη βενζίνη δεν τα πάνε και τόσο καλά με την καινούργια.

Ο μεγάλος ντόρος φούντωσε όταν ο ινδικός Τύπος αποκάλυψε έκθεση της ARAI, Automotive Research Association of India, στην οποία οι ερευνητές της ισχυρίζονται πως στα αυτοκίνητα τεχνολογίας Ε10 η νέα βενζίνη διαβρώνει με την πάροδο του χρόνου κάθε λαστιχένιο εξάρτημα με το οποίο έρχεται σε επαφή: τσιμούχες, φλάντζες, σωληνάκια, o-rings κ.ο.κ. Στα μεταλλικά εξαρτήματα δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση, αλλά και πάλι όλα όσα επηρεάζονται αρνητικά από την Ε20 μπορούν να προκαλέσουν σε βάθος χρόνου σοβαρές ζημιές στα οχήματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, στις δοκιμές που έκανε η ARAI, ένας κινητήρας τελευταίων προδιαγραφών (BS6 στην Ινδία) που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές έκαψε βαλβίδες.

Και το πρόβλημα απέκτησε μια σκανδαλώδη πτυχή όταν έγινε γνωστό πως η έκθεση της ARAI ουδέποτε δημοσιεύτηκε για να γίνει γνωστή στο κοινό, με το άρωμα συνομωσίας να προκύπτει αυθόρμητα από τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα της υπηρεσίας αυτής. Προσπάθησαν άραγε κυβερνητικοί κύκλοι να θάψουν τα ευρήματα της έρευνας;

Η ινδική κυβέρνηση απάντησε με μια συνέντευξη Τύπου στην οποία ήταν παρόντα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, με τη Maruti Suzuki να επιβεβαιώνει πως έχει κάνει δικές της δοκιμές και δεν βρήκε κανένα πρόβλημα με τη χρήση της νέας βενζίνης, ενώ η Toyota θεωρεί πως τα προβλήματα προκλήθηκαν από πρατήρια που νοθεύουν τη βενζίνη και όχι από την Ε20 καθαυτή.

Προφανώς δεν είναι κανείς σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα, καθώς όμως ζούμε στην εποχή που τα ορυκτά καύσιμα έχουν δαιμονοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνιμη επωδός κάθε συζήτησης με θέμα το περιβάλλον, καλό θα ήταν εκεί στις Βρυξέλλες να εξετάσουν το θέμα προσεκτικά πριν πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις. Διότι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν εκατομμύρια μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα σε νεότερης τεχνολογίας εν μια νυκτί, ειδικά σε οικονομίες που έχουν στενάξει από την ακρίβεια, τις κρίσεις και τους πολέμους.

Στο μεταξύ στην Ινδία έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί η βενζίνη Ε85, όπου η περιεκτικότητα σε αιθανόλη κυμαίνεται από 60 ως 80% και σε αυτήν την περίπτωση απευθύνεται αποκλειστικά στα λιγοστά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να την καταναλώνουν απροβλημάτιστα – όπως το ινδικό Honda ADV160 που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες ως το πρώτο σκούτερ συμβατό με την Ε85.

Καλώς ή κακώς τα εναλλακτικά καύσιμα, τα λεγόμενα Flex Fuels, είναι αναπόφευκτα στο μέλλον της προσωπικής μετακίνησης και, αν θέλουμε να δούμε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης να επιβιώνει την επόμενη δεκαετία, πιθανότατα θα πρέπει να ζήσουμε με αυτά. Αρκεί να μπορεί να ζήσει και ο κινητήρας μαζί τους…