Εκτός δρόμου οδήγηση στην Ιταλία: Καμία πρακτική αλλαγή

Δεν εφαρμόζεται η αλλαγή της νομοθεσίας
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/2/2022

Τον Δεκέμβριο του 2021 εφαρμόστηκε στην Ιταλία ένας νέος νόμους που απαγορεύει σε κάθε είδος οχήματος να χρησιμοποιεί μικρούς χωματόδρομους και μονοπάτια, εκτός κι αν χρησιμοποιείται αποκλειστικά από υπηρεσίες για την συντήρηση αυτών των μονοπατιών και χωματόδρομων. Πρακτικά λοιπόν επιτρέπεται μόνο το περπάτημα στα Ιταλικά βουνά και εξαιρούνται ακόμη και τα ποδήλατα.

Παρότι ο νόμος δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στις μοτοσυκλέτες, μεταδόθηκε με πηχυαίους τίτλους από ιστοσελίδες με θέμα την μοτοσυκλέτα. Ωστόσο η νέα νομοθεσία δεν κάνει καμία εξαίρεση, συμπεριλαμβάνει ακόμη και τα ποδήλατα, όπως και γενικά κάθε είδος οχήματος ακόμη και των ηλεκτρικά που στις μέρες μας απολαμβάνουν περισσότερες ελευθερίες και ιδιαίτερα στην Ιταλία επιτρέπεται η χρήση τους ακόμη και σε πάρκα ήδη από την εποχή του Piaggio MP3 300LT HYBRID, δηλαδή πριν από δέκα χρόνια. Και υπάρχουν πάρκα στην Ιταλία που αν τα διασχίσεις από μέσα μπορείς να γλιτώσεις ακόμη και είκοσι λεπτά οδήγησης.

Η αλλαγή της νομοθεσίας προαναγγέλθηκε τέλη Οκτωβρίου 2021 και μπήκε σε ισχύ από τα μέσα Δεκεμβρίου με την εκτός δρόμου οδήγηση να απαγορεύεται, όπως για παράδειγμα με τις Enduro μοτοσυκλέτες. Ωστόσο αυτή είναι μόνο η θεωρία, στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Διότι αυτό που δεν γνωρίζουν όσοι εκτός Ιταλίας μεταφέρουν την είδηση, είναι πως κάθε νομαρχία όπως και κάθε αυτόνομη διοικητικά περιοχή της Ιταλίας, θα αποφασίσει εκ των υστέρων αν θα τον εφαρμόσει και σε πιο βαθμό! Όπως μας μετέφερε ένας από τους επαγγελματίες στον χώρο των οργανωμένων μηχανοκίνητων δραστηριοτήτων στην Ιταλία, αυτή την στιγμή δεν ισχύει κανένα μέτρο γιατί κανείς δεν μπαίνει στην διαδικασία απαγορεύσεων. Οι Enduro μοτοσυκλέτες κυκλοφορούν στα βουνά, ακριβώς όπως γινόταν και πριν και πολλές φορές διασταυρώνονται με οχήματα της αστυνομίας όταν διασχίζουν κάθετα ή για λίγο, ασφαλτοστρωμένους δρόμους ανοικτούς στην κυκλοφορία.

Σύμφωνα με την ίδιο σε συζήτηση που είχαμε μαζί του κατά την επίσκεψή μας στην Σικελία για την παρουσίαση του νέου Honda ADV350, δεν υπάρχει ουδεμία πρακτική αλλαγή αυτή την στιγμή.

Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει πως παρότι δόθηκε προειδοποίηση ενός μήνα και περιθώριο δύο εβδομάδων για ενστάσεις, ο νόμος αυτός ήρθε σε μία περίοδο που οι εκτός δρόμου δραστηριότητες ήταν σε λήθαργο. Όλες οι οργανώσεις της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων των μοτοσυκλετιστικών συσπειρώνονται αυτή την περίοδο για να μπορέσουν να σώσουν τα πρωταθλήματα αλλά και τους εκατοντάδες τοπικούς αγώνες που διεξάγονται στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων των ποδηλατικών, 4x4, Enduro, Scrambler κτλ.

Διατηρώντας μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που ειδικεύεται στις εκτός δρόμου δραστηριότητες στην Ιταλία, ο συνομιλητής μας θεωρούσε βέβαιο πως πρακτικά δεν θα αλλάξει κάτι και η απαγόρευση αυτή θα προστεθεί στην λίστα των πραγμάτων που ισχύουν στην θεωρία και όχι στην πράξη στην γείτονα χώρα.
Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως παρότι όλοι μας θέλουμε τα βουνά να είναι ελεύθερα για όλους, είναι σημαντικό η κάθε είδους δραστηριότητα, ιδιαίτερα με τα μηχανοκίνητα να γίνεται με πρώτο γνώμονα και μέλημα την ελάχιστη παρέμβαση και την προστασία του περιβάλλοντος. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως τα τελευταία χρόνια Εντουράδες έχουν αποτρέψει την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών στα Ελληνικά βουνά και μάλιστα αυτό θα αποτελέσει ένα από τα επιχειρήματα στην φαρέτρα που γεμίζουν οι ιταλικές μοτοσυκλετιστικές οργανώσεις καθώς αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα και στην γειτονική Ιταλία.

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.