ΕΛ.ΑΣ. - 303 συλλήψεις, 4.034 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. και 103 ακινητοποιήσεις οχημάτων σε μία μέρα

Σε ελέγχους τη Δευτέρα 18/9 στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και σε Δυτική Αττική, Παιανία, Κορινθία, Θεσσαλία, Κατερίνη και Άρτα
Έλεγχοι ΕΛ.ΑΣ.
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/9/2023

Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. την 18η Σεπτεμβρίου 2023 οδήγησαν σε 4.034 κλήσεις για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., 848 προσαγωγές, 303 συλλήψεις και 103 ακινητοποιήσεις οχημάτων.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε όλη την χώρα ελέγχθηκαν 15.410 οχήματα και 21.094 άτομα ενώ πραγματοποιήθηκαν:

  • 303 συλλήψεις για διάφορα αδικήματα
  • 848 προσαγωγές,
  • 4.034 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.
  • 103 ακινητοποιήσεις οχημάτων και
  • 3 κατασχέσεις οχημάτων.

Ειδικότερα, αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, όπου διενεργήθηκαν 386 έλεγχοι ατόμων, προσήχθησαν 32 άτομα, ενώ συνελήφθησαν 7 άτομα, από τα οποία τα 4 για παρεμπόριο.

Επιπλέον, συνεχίστηκαν οι ειδικές επιχειρησιακές δράσεις σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, οι οποίες επικεντρώθηκαν στις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, των Αχαρνών και του Ζεφυρίου.

Πιο αναλυτικά:

  • πραγματοποιήθηκαν 266 έλεγχοι ατόμων και 127 έλεγχοι οχημάτων,
  • προσήχθησαν 50 άτομα,
  • συνελήφθησαν 5 άτομα, από τους οποίους οι 2 για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, 1 για ενδοοικογενειακή βία,1 για κλοπή και 1 για απειλή ενώ
  • βεβαιώθηκαν 38 παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Παρόμοιες δράσεις έλαβαν χώρα και στην περιοχή της Παιανίας, όπου πραγματοποιήθηκαν 43 έλεγχοι ατόμων, ενώ προσήχθησαν 5 άτομα και συνελήφθησαν 5 άτομα μεταξύ των οποίων οι 4 για ρευματοκλοπή και 1 για απόφαση.

Αντίστοιχα, σε στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα σε περιοχές της Κορινθίας (Βραχάτι και Εξαμίλια) πραγματοποιήθηκαν 42 έλεγχοι ατόμων, 39 έλεγχοι οχημάτων, ενώ συνελήφθη 1 άτομο για παράβαση του Κ.Ο.Κ.. και προσήχθησαν 5 άτομα.

Ανάλογες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον υφιστάμενο στρατηγικό σχεδιασμό των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με αυξημένα περιστατικά εγκληματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, σε περιοχές της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Πύλη και Φαρκαδώνα:

  • ελέγχθησαν 110 άτομα και 91 οχήματα,
  • προσήχθη 1 άτομο,
  • συνελήφθη 1 άτομο για απόφαση,
  • βεβαιώθηκαν 11 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,
  • ακινητοποιήθηκε 1 όχημα ενώ,
  • ελέγχθησαν 2 επιχειρήσεις συλλογής και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (ΣΚΡΑΠ).

Περαιτέρω, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες δράσεις στη Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Πέλεκα Κατερίνης, στο πλαίσιο των οποίων ελέγχθησαν 23 άτομα και 15 οχήματα.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε στοχευμένη αστυνομική δράση στην Άρτα, όπου ελέγχθησαν 30 άτομα και 19 οχήματα, ενώ προσήχθησαν 3 άτομα.

Η αστυνομία της Φινλανδίας δεν αστειεύεται – Καταδίωξη με σοκαριστική κατάληξη [Video]

Υπερβολική αντίδραση των αστυνομικών ή δικαιολογημένη πράξη εντός ορίων των καθηκόντων τους;
finnish-police-chase-moped
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/8/2026

Στη Φινλανδία ένα φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις – μάστιγα, κατά τα ΜΜΕ της χώρας – είναι αυτό των παράνομων μοτοποδηλάτων. Καθώς τα ασφαλιστικά κόστη είναι πολύ υψηλά στη χώρα, παρατηρείται το φαινόμενο νέοι αναβάτες να αγοράζουν μικρές μοτοσυκλέτες 50 κυβικών και να τις μετατρέπουν με βελτιωτικά εξαρτήματα σε πολλαπλάσια ιπποδύναμη από την ονομαστική τους.

Η αστυνομία της χώρας είναι προφανώς εν γνώση του γεγονότος και, όποτε ένα τέτοιο δίτροχο εμφανιστεί να κινείται σε δημόσιους δρόμους με ταχύτητα άνω των 50 km/h (η θεωρητική μέγιστη ταχύτητα κάθε μοτοποδηλάτου), ξέρουν πως πρόκειται για ένα παρανόμως τροποποιημένο όχημα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν φινλανδικά ΜΜΕ για το εν λόγω συμβάν, που έγινε το Σάββατο 8 Αυγούστου, το αυτοκίνητο (χωρίς διακριτικά) της αστυνομίας εντόπισε τον αναβάτη να κινείται με ταχύτητα γύρω στα 90 km/h και έσπευσε να τον σταματήσει, αλλά αυτός επιτάχυνε και προσπάθησε να διαφύγει.

Τότε το αυτοκίνητο τον πλησίασε από αριστερά και του έκλεισε τον δρόμο, σπρώχνοντάς τον στο χαντάκι στην άκρη του δρόμου, όπου ο νεαρός έπεσε άσχημα και τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά κατά τα φαινόμενα. Μάλιστα η κίνηση των αστυνομικών ήταν τόσο έντονη που και το υπηρεσιακό αυτοκίνητο ενδεχομένως να υπέστη κι αυτό ζημιές περνώντας βίαια μέσα από το χαντάκι.

Το ερώτημα είναι αν δικαιολογείται αυτός ο βαθμός βίας. Από το βίντεο είναι προφανές πως ο αναβάτης της μοτοσυκλέτας θα μπορούσε εύκολα να έχει τραυματιστεί πολύ σοβαρότερα ή ακόμη και να σκοτωθεί με τον τρόπο που έπεσε σε ένα σημείο που τριγύρω υπήρχαν δέντρα, κολώνες και φράχτες. Εξίσου εύκολα, θα μπορούσε να έχει τραυματίσει (ή χειρότερα) οποιονδήποτε είχε την ατυχία να περπατά παραδίπλα από το σημείο.

Αν δηλαδή οι ίδιοι αστυνομικοί κυνηγούσαν έναν ύποπτο βαρύτερου εγκλήματος, τι θα του έκαναν; Θα καλούσαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό;

Για την ιστορία, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του φινλανδικού Τύπου, οι αρχές πλέον έχουν ανοίξει δύο έρευνες σχετικές με το συμβάν, μια για τον αναβάτη της μοτοσυκλέτας και μια για τον αστυνομικό-οδηγό του αυτοκινήτου.

Δείτε το βίντεο στη συνέχεια και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.