ΕΛ.ΑΣ. - 303 συλλήψεις, 4.034 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. και 103 ακινητοποιήσεις οχημάτων σε μία μέρα

Σε ελέγχους τη Δευτέρα 18/9 στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και σε Δυτική Αττική, Παιανία, Κορινθία, Θεσσαλία, Κατερίνη και Άρτα
Έλεγχοι ΕΛ.ΑΣ.
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/9/2023

Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. την 18η Σεπτεμβρίου 2023 οδήγησαν σε 4.034 κλήσεις για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., 848 προσαγωγές, 303 συλλήψεις και 103 ακινητοποιήσεις οχημάτων.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε όλη την χώρα ελέγχθηκαν 15.410 οχήματα και 21.094 άτομα ενώ πραγματοποιήθηκαν:

  • 303 συλλήψεις για διάφορα αδικήματα
  • 848 προσαγωγές,
  • 4.034 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.
  • 103 ακινητοποιήσεις οχημάτων και
  • 3 κατασχέσεις οχημάτων.

Ειδικότερα, αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, όπου διενεργήθηκαν 386 έλεγχοι ατόμων, προσήχθησαν 32 άτομα, ενώ συνελήφθησαν 7 άτομα, από τα οποία τα 4 για παρεμπόριο.

Επιπλέον, συνεχίστηκαν οι ειδικές επιχειρησιακές δράσεις σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, οι οποίες επικεντρώθηκαν στις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, των Αχαρνών και του Ζεφυρίου.

Πιο αναλυτικά:

  • πραγματοποιήθηκαν 266 έλεγχοι ατόμων και 127 έλεγχοι οχημάτων,
  • προσήχθησαν 50 άτομα,
  • συνελήφθησαν 5 άτομα, από τους οποίους οι 2 για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, 1 για ενδοοικογενειακή βία,1 για κλοπή και 1 για απειλή ενώ
  • βεβαιώθηκαν 38 παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Παρόμοιες δράσεις έλαβαν χώρα και στην περιοχή της Παιανίας, όπου πραγματοποιήθηκαν 43 έλεγχοι ατόμων, ενώ προσήχθησαν 5 άτομα και συνελήφθησαν 5 άτομα μεταξύ των οποίων οι 4 για ρευματοκλοπή και 1 για απόφαση.

Αντίστοιχα, σε στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα σε περιοχές της Κορινθίας (Βραχάτι και Εξαμίλια) πραγματοποιήθηκαν 42 έλεγχοι ατόμων, 39 έλεγχοι οχημάτων, ενώ συνελήφθη 1 άτομο για παράβαση του Κ.Ο.Κ.. και προσήχθησαν 5 άτομα.

Ανάλογες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον υφιστάμενο στρατηγικό σχεδιασμό των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με αυξημένα περιστατικά εγκληματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, σε περιοχές της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Πύλη και Φαρκαδώνα:

  • ελέγχθησαν 110 άτομα και 91 οχήματα,
  • προσήχθη 1 άτομο,
  • συνελήφθη 1 άτομο για απόφαση,
  • βεβαιώθηκαν 11 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,
  • ακινητοποιήθηκε 1 όχημα ενώ,
  • ελέγχθησαν 2 επιχειρήσεις συλλογής και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (ΣΚΡΑΠ).

Περαιτέρω, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες δράσεις στη Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Πέλεκα Κατερίνης, στο πλαίσιο των οποίων ελέγχθησαν 23 άτομα και 15 οχήματα.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε στοχευμένη αστυνομική δράση στην Άρτα, όπου ελέγχθησαν 30 άτομα και 19 οχήματα, ενώ προσήχθησαν 3 άτομα.

IRID: Ηλεκτροχρωμική ζελατίνα χωρίς μπαταρίες – Σκουραίνει με ηλιακή ενέργεια [Video]

Στην παραγωγή και για κράνη μοτοσυκλέτας - Ποιες εταιρείες θα τη βάλουν πρώτες
Ηλεκτροχρωμική LCD ζελατίνα IRID 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

6/2/2026

Η ιταλική IRID φέρνει στην παραγωγή την δική της πρόταση για την προστασία των ματιών του αναβάτη με την ηλεκτροχρωμική ζελατίνα που έχει εξελίξει να μην χρειάζεται μπαταρίες για τη λειτουργία της.

Η ενσωμάτωση φωτοχρωμικών ζελατίνων στα κράνη δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο με τους κατασκευαστές ωστόσο να ψάχνουν διαρκώς νέους τρόπους για να τις κάνουν πιο αποδοτικές και χρηστικές, δίνοντας παράλληλα και μεγαλύτερη ελευθερία επιλογές στους αναβάτες.

Οι φωτοχρωμικές ζελατίνες είναι πλέον κάτι αρκετά συνηθισμένο στα κράνη, όμως κατασκευαστές όπως η Shoei έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα με την διάθεση ηλεκτροχρωμικών LCD ζελατινών που χρησιμοποιούν μικρές μπαταρίες (διαβάστε περισσότερα εδώ). 

Το όφελος για τον αναβάτη σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν χρειάζεται να αφαιρέσει τη ζελατίνα από το κράνος αν οδηγεί το βράδυ ή σε συνθήκες με χαμηλό περιβαλλοντικό φωτισμό, όπως θα έκανε με μία φωτοχρωμική που χρησιμοποιεί το φως και θα γινόταν σκούρα αν έπεφταν επάνω της φώτα αυτοκινήτου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει αναβάτης είναι να την απενεργοποιήσει.

Ηλεκτροχρωμική LCD ζελατίνα IRID 2026

Τώρα έρχεται η ιταλική IRID να κάνει τα πράγματα πιο απλά και ταυτόχρονα πιο φιλικά περιβαλλοντικά αφού η δική της ηλεκτροχρωμική ζελατίνα εξαλείφει την ανάγκη για χρήση μπαταριών ως πηγή ενέργειας.

Η πρόταση της ιταλικής εταιρείας χρησιμοποιεί ένα μικρό ηλιακό πάνελ στην κορυφή της, όπως αυτό που έχουν τα κομπιουτεράκια, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο και τοποθετείται στη μέση, στο πάνω μέρος της ζελατίνας. Έτσι η ζελατίνα αλλάζει ενεργεία το ποσοστό διαφάνειας με παράλληλη χρήση αισθητήρα φωτός.

Οι Ιταλοί υπόσχονται εξαιρετική απόδοση σε πραγματικές συνθήκες για την LCD ζελατίνα τους με πολύ χαμηλούς χρόνους απόκρισης, εξαιρετικά ομοιόμορφη λειτουργία σε όλη την έκταση της ζελατίνας, μηδενικές χρωματικές αλλοιώσεις, μηδενικό "τρεμόπαιγμα" (flickering), αλλά και "ανοσία" στην πόλωση του φωτός που σημαίνει ότι ο αναβάτης δεν θα παρατηρεί περίεργες γραμμές και... ουράνια τόξα όταν λειτουργεί.

Για την εξέλιξη της ηλεκτροχρωμικής ζελατίνας η IRID έχει κατοχυρώσει πατέντες σε 15 διαφορετικούς τομείς, ενώ η εφαρμογή της δεν περιορίζεται στα κράνη μοτοσυκλέτας αφού μπορεί να τοποθετηθεί σε γυαλιά οράσεως και ηλίου αλλά και σε μάσκες enduro-MX-ski, ακόμη και σε παρμπρίζ οχήματος. Στα χαρακτηριστικά της ζελατίνας περιλαμβάνεται και η αντιθαμβωτική επίστρωση.

Ηλεκτροχρωμική LCD ζελατίνα IRID 2026

Το αρνητικό σε αυτό το χρονικό σημείο είναι η τσουχτερή τιμή της ζελατίνας που ξεκινά από τα 390 περίπου ευρώ με την ιταλική εταιρεία να αναφέρει ότι το κόστος θα μειωθεί όταν δημιουργηθούν οι απαραίτητες κλίμακες οικονομίες και η ζελατίνα υιοθετηθεί από περισσότερους κατασκευαστές κρανών. Πρώτη εταιρεία που θα διαθέσει την τεχνολογία της IRID στα κράνη της είναι η SHARK, ενώ θα ακολουθήσουν η Nolan και η LS2.