ΕΛ.ΑΣ. - 4.540 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. και 207 ακινητοποιήσεις οχημάτων στις 2/12/23

Δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι σε οχήματα και άτομα, σε καθημερινή πλέον βάση
Έλεγχοι ΕΛ.ΑΣ.
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

4/12/2023

Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια στις 2 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με χιλιάδες κλήσεις Κ.Ο.Κ. και εκατοντάδες ακινητοποιήσεις οχημάτων.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχθηκαν συνολικά 21.890 άτομα και 16.397 οχήματα, ενώ

  • προσήχθησαν –754– άτομα,
  • συνελήφθησαν –328– άτομα για διάφορα αδικήματα,
  • βεβαιώθηκαν –4.540– παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,
  • ακινητοποιήθηκαν -207- οχήματα και
  • βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις για την αντικαπνιστική νομοθεσία.

Ενδεικτικά, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες δράσεις στο πλαίσιο των οποίων:

  • ελέγχθηκαν –1.461- άτομα,
  • συνελήφθησαν -10- άτομα, ενώ
  • βεβαιώθηκαν -314- παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Επιπλέον, στην περιοχή της Κηφισιάς ελέγχθηκαν -32- άτομα και -25- οχήματα, και βεβαιώθηκαν -30- παραβάσεις Κ.Ο.Κ., ενώ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Χαλκίδας ελέγχθηκαν -9- άτομα, προσήχθησαν -3-, ενώ συνελήφθησαν -3- άτομα για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Παράλληλα, στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα σε περιοχή των Τρικάλων ελέγχθηκαν –50– άτομα και –43– οχήματα, προσήχθησαν –2– άτομα, ενώ ακινητοποιήθηκαν –3– οχήματα.

Περαιτέρω, σε περιοχή της Λάρισας ελέγχθηκαν -38- άτομα και -30- οχήματα, προσήχθησαν -2- άτομα, συνελήφθησαν -2- άτομα για ανυποταξία, ενώ βεβαιώθηκαν -15- παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Ακόμα, στην Ήπειρο και συγκεκριμένα σε περιοχές της Θεσπρωτίας ελέγχθηκαν –52- άτομα και –42– οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν –15– παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και συγκεκριμένα σε περιοχή της Δράμας ελέγχθησαν -97- άτομα και -43- οχήματα, προσήχθησαν -2- άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν -3- παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Τέλος, στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε περιοχή της Πέλλας ελέγχθησαν -60- άτομα και -45- οχήματα, προσήχθησαν -3- άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν -20- παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Τελωνειακοί έκαναν φύλλο και φτερό συμμετέχοντες εντουροβόλτας στην Θάσο

Σε μία κατά τα άλλα άψογη διοργάνωση με πάνω από 400 συμμετοχές
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

7/4/2026

Η ομάδα Enduro Squad Thassos πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο μία διήμερη εντουροβόλτα που δυστυχώς έκλεισε με ένα απρόσμενο γεγονός που δεν αφορούσε την διοργάνωση.

Αυτή ήταν συνολικά η τρίτη εκδήλωση της ομάδας, που εκκινούσε από την παραλία Αγίου Αντωνίου και περνούσε από επιβλητικά παλιά λατομεία και ιστορικά μεταλλεία της Θάσου. Οι συμμετέχοντες έμειναν έκπληκτοι από τα φυσικά τοπία, τα μονοπάτια τόσο σε βουνό, όσο και σε θάλασσα αλλά και από το υψηλό επίπεδο οργάνωσης.

3

Βέβαια, αυτό που σίγουρα δεν περίμεναν ήταν τα τρία συνεργία της τελωνειακής υπηρεσίας που περίμεναν τους συμμετέχοντες στην έξοδο της Κεραμωτής και έκαναν φύλλο και φτερό κυριολεκτικά για να βρουν έστω και την παραμικρή παρατυπία, με αποτέλεσμα να κόψουν πολλά και ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα σε ορισμένους αναβάτες.

Ο λόγος που έπεσαν βροχή τα πρόστιμα ήταν η μεταφορά των μοτοσυκλετών που έγινε σε αγροτικά και επαγγελματικά οχήματα, όπως και σε κάποιες περιπτώσεις για την έλλειψη των εγγράφων των μοτοσυκλετών αλλά και των εγγράφων εισαγωγής, αφού αρκετοί συμμετέχοντες ήρθαν από άλλες χώρες για να λάβουν μέρος.

Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο και θα πρέπει να έχει γίνει καταγγελία για να βρεθούν εκεί όχι ένα, αλλά τρία κλιμάκια για έρευνες και προσωπικά θα ήθελα να δω τις υπηρεσίες αυτές (η Τελωνειακή Υπηρεσία υπάγεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) να είναι το ίδιο σχολαστικές με τα δημόσια πρόσωπα που αποδεδειγμένα έχουν πιαστεί με την γίδα στην πλάτη (βλέπε ΟΠΕΚΕΠΕ) και κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι, χωρίς την παραμικρή ενόχληση!

Για να προλάβουμε όσους πουν το συνηθισμένο "ας πρόσεχαν, να ήταν νόμιμοι κτλ" το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό και οι έλεγχοι αυτοί απλά είναι σπάνιοι, ακόμη και στην βασική Εθνική Οδό της χώρας που η παρουσία των Αρχών είναι καθημερινή όλο το χρόνο. Αυτό άλλωστε συμβαίνει σε κάθε περίπτωση που το γράμμα του νόμου είναι πολύ κοντά στην υπερβολή και λιγότερο στην πραγματικότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η διήθηση των μοτοσυκλετών που μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να προβλέπεται από τον ΚΟΚ όχι όμως με τον τρόπο που εδώ και δεκαετίες λαμβάνει χώρα καθημερινά στην ζωή όλων των πολιτών. Δεν διώκεται καθημερινά η πρακτική αυτή και όπως έχουμε εξηγήσει με σχετική αρθρογραφία, είναι από τις περιπτώσεις που λέμε πως ο νόμος είναι λάθος.
Το να μην μπορείς να μεταφέρεις την δική σου μοτοσυκλέτα με το δικό σου όχημα οπουδήποτε θέλεις, είναι άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα.
Στην προκειμένη περίπτωση εξαντλήθηκαν τα περιθώρια από τις Αρχές, ενώ ήταν ξεκάθαρο πως πρόκειται για ιδιώτες που κάνουν το χόμπι τους με τις μοτοσυκλέτες τους.

2

Είναι απίστευτο το γεγονός πως βλέπουμε μία τέτοια αντιμετώπιση σε μία εκδήλωση που η συμμετοχή είναι δωρεάν, η διοργάνωση έχει μεριμνήσει για μειωμένες τιμές σε ακτοπλοϊκά και διαμονή και με πάνω από 400 συμμετέχοντες που έδωσαν εμπορικά – και όχι μόνο - μία πνοή στην τοπική κοινωνία σε μία περίοδο εκτός της κύριας σεζόν.