ΕΛ.ΑΣ. - 4.540 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. και 207 ακινητοποιήσεις οχημάτων στις 2/12/23

Δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι σε οχήματα και άτομα, σε καθημερινή πλέον βάση
Έλεγχοι ΕΛ.ΑΣ.
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

4/12/2023

Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια στις 2 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με χιλιάδες κλήσεις Κ.Ο.Κ. και εκατοντάδες ακινητοποιήσεις οχημάτων.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχθηκαν συνολικά 21.890 άτομα και 16.397 οχήματα, ενώ

  • προσήχθησαν –754– άτομα,
  • συνελήφθησαν –328– άτομα για διάφορα αδικήματα,
  • βεβαιώθηκαν –4.540– παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,
  • ακινητοποιήθηκαν -207- οχήματα και
  • βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις για την αντικαπνιστική νομοθεσία.

Ενδεικτικά, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες δράσεις στο πλαίσιο των οποίων:

  • ελέγχθηκαν –1.461- άτομα,
  • συνελήφθησαν -10- άτομα, ενώ
  • βεβαιώθηκαν -314- παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Επιπλέον, στην περιοχή της Κηφισιάς ελέγχθηκαν -32- άτομα και -25- οχήματα, και βεβαιώθηκαν -30- παραβάσεις Κ.Ο.Κ., ενώ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Χαλκίδας ελέγχθηκαν -9- άτομα, προσήχθησαν -3-, ενώ συνελήφθησαν -3- άτομα για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Παράλληλα, στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα σε περιοχή των Τρικάλων ελέγχθηκαν –50– άτομα και –43– οχήματα, προσήχθησαν –2– άτομα, ενώ ακινητοποιήθηκαν –3– οχήματα.

Περαιτέρω, σε περιοχή της Λάρισας ελέγχθηκαν -38- άτομα και -30- οχήματα, προσήχθησαν -2- άτομα, συνελήφθησαν -2- άτομα για ανυποταξία, ενώ βεβαιώθηκαν -15- παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Ακόμα, στην Ήπειρο και συγκεκριμένα σε περιοχές της Θεσπρωτίας ελέγχθηκαν –52- άτομα και –42– οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν –15– παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και συγκεκριμένα σε περιοχή της Δράμας ελέγχθησαν -97- άτομα και -43- οχήματα, προσήχθησαν -2- άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν -3- παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Τέλος, στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε περιοχή της Πέλλας ελέγχθησαν -60- άτομα και -45- οχήματα, προσήχθησαν -3- άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν -20- παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Η διαδικασία ξεκινά από την 1η Απριλίου

Ποιο είναι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί και ποιες οι προϋποθέσεις
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους, με τη ρύθμιση που έρχεται ενόψει της πασχαλινής περιόδου.

Στην πλατφόρμα myCAR, από την πρώτη Απριλίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν μόνο τα τέλη που αναλογούν στο χρονικό διάστημα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους έως το τέλος του έτους και χωρίς προσαυξήσεις.

Περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων είχαν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους τον Δεκέμβριο του 2025, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και με το μέτρο αυτό μπορούν να τις πάρουν πίσω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιδιοκτήτης που θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για ένα μήνα, θα καταβάλει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12 κλπ.

Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος, ενώ όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να τις παραλάβουν. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Θυμίζουμε πως:

  • Κάθε ιδιοκτήτης οχήματος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα μόνο μια φορά κάθε χρόνο.
  • Ο μήνας άρσης ακινησίας λογίζεται ακέραιος, ακόμη κι αν η διαδικασία γίνει μέσα στον μήνα.
  • Η πληρωμή των τελών για το επιθυμητό διάστημα γίνεται εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
  • Όταν λήξει η περίοδος που πληρώθηκαν τα τέλη ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ξαναθέσει ο όχημα σε ακινησία, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο που εκδίδεται αυτομάτως.