ΕΛ.ΑΣ. - Αφαίρεσε 490 άδειες κυκλοφορίας & 626 άδειες ικανότητας οδήγησης το τελευταίο τριήμερο

Μετά την παράνομη στάθμευση η μη χρήση κράνους έρχεται δεύτερη στον τομέα των παραβάσεων
ΕΛΑΣ - Παραβάσεις
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/4/2024

Οι στοχευεμένοι έλεγχοι των Διευθύνσεων Τροχαίας σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στις οποίες παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικών και επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών, συνεχίστηκαν το τριήμερο 12 έως 14 Απριλίου, με τα αρμόδια κλιμάκια να προχωρούν σε 7.169 τροχονομικούς ελέγχους καταγράφοντας 3.214 παραβάσεις.

Ειδικότερα, στην Αττική, το τριήμερο (12-14 Απριλίου 2024), κλιμάκια της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς των τοπικών Τμημάτων Τροχαίας, πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης, της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος, την υπέρβαση των ορίων ταχύτητας, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους αλλά και λοιπές επικίνδυνες παραβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκαν 6.886 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 3.144- παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • 1.076 για παράνομη στάθμευση
  • 400 για μη χρήση προστατευτικού κράνους
  • 291 για υπερβολική ταχύτητα
  • 273 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας
  • 232 για παραβίαση σηματοδότη
  • 182 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης, εκ των οποίων 10 πλημμεληματικού χαρακτήρα
  • 164 για χρήση κινητού τηλεφώνου
  • 155 για ταχογράφο - ωράριο εργασίας
  • 91 για παραβάσεις ΚΤΕΟ
  • 83 για παραβίαση του Δακτυλίου
  • 63 για αντικανονικούς ελιγμούς
  • 62 για κίνηση σε Λεωφορειόδρομο
  • 60 για ανασφάλιστα οχήματα
  • 12 για παραβάσεις φορτηγών οχημάτων

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 447 ζεύγη πινακίδων, 474 άδειες κυκλοφορίας, 616 άδειες ικανότητας οδήγησης, ακινητοποιήθηκαν 360 και μεταφέρθηκαν 39 οχήματα.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, αστυνομικοί της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, καθώς και της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκη, απέτρεψαν το βράδυ της Παρασκευής (12-04-2024) συνάντηση οδηγών σε πάρκινγκ εμπορικού κέντρου, όπου θα προχωρούσαν σε επίδειξη ικανοτήτων (χειρόφρενο, πλαγιολισθήσεις κ.α.) με «πειραγμένα» οχήματα (εξατμίσεις, ηχοσυστήματα κ.λπ.).

Στο πλαίσιο αυτό ελέγχθηκαν 283 οχήματα και βεβαιώθηκαν 70 παραβάσεις, από τις οποίες:

  • 14 για θορύβους
  • 9 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης
  • 8 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης
  • 5 για μη χρήση προστατευτικού κράνους
  • 5 για δυσδιάκριτες πινακίδες
  • 3 για φιμέ τζάμια
  • 1 για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.
  • 1 για ληγμένη άδεια
  • 1 για σύνεση και προσοχή
  • 23 λοιπές παραβάσεις

Επίσης, αφαιρέθηκαν 16 άδειες κυκλοφορίας, 10 άδειες ικανότητας οδήγησης και ακινητοποιήθηκαν 34 οχήματα.

Ξεμένουμε πάλι από πινακίδες κυκλοφορίας! Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας

Εν μέσω Καλοκαιριού, της εποχής με την υψηλότερη ζήτηση στην αγορά Μοτοσυκλέτας, δεν υπάρχουν διαθέσιμες πινακίδες κυκλοφορίας. Ξανά
pinakides
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο είχε δοθεί ένα προσωρινό διέξοδο στην ασφυξία της αγοράς λόγω έλλειψης πινακίδων κυκλοφορίας για νέα οχήματα. Αποδείχθηκε λίγο, όπως περιμέναμε. Το πρόβλημα που αφορά τόσο σε μοτοσυκλέτες όσο και σε αυτοκίνητα δεν είναι νέο, έχοντας την πηγή του στην προφανή αδυναμία του υπουργείου Μεταφορών να διεξάγει έναν διαγωνισμό για την προμήθεια των πινακίδων.

Η αντιπαλότητα δύο υποψηφίων για τη συγκεκριμένη ανάθεση και οι προσφυγές που καταθέτουν κάθε φορά στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) έχουν πρακτικά ακυρώσει κάθε προσπάθεια για διαγωνισμό και το αποτέλεσμα είναι οι συνεχείς ελλείψεις στην αγορά.

Ήδη από τον Μάρτιο ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδος (ΣΕΜΕ) προειδοποιούσε για τις ελλείψεις αυτές και τις τραγικές συνέπειες που θα έχουν στην αγορά, ωστόσο η μόνη απτή απάντηση που ήρθε από την κυβέρνηση ήταν άλλη μια απευθείας ανάθεση μικρού αριθμού πινακίδων που απλώς κουκούλωσε το πρόβλημα προσωρινά.

Τότε το γράφαμε πως η έλλειψη θα ξαναεμφανιζόταν και να που τρεις μήνες μετά η αγορά στερεύει εκ νέου από πινακίδες, με τους εμπόρους να βρίσκονται άθελά τους στην πρώτη γραμμή διαμαρτυριών, καθώς αυτοί έρχονται σε επαφή με τον πελάτη που έχει πληρώσει τη μοτοσυκλέτα του και περιμένει εβδομάδες και μήνες για να μπορέσει να την κυκλοφορήσει. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως, αυτοί δεν έχουν καμιά ευθύνη για το πρόβλημα, παρότι είναι οι αποδέκτες των παραπόνων και φυσικά οι χαμένοι της υπόθεσης αν μια πώληση ακυρωθεί από τον πελάτη πάνω στον εκνευρισμό του.

Τι να περιμένουμε αυτή τη φορά; Όχι και πολλά. Ένα γνωστό ρητό λέει πως ο ορισμός της ανοησίας είναι να επαναλαμβάνεις διαρκώς το ίδιο πείραμα χωρίς καμιά αλλαγή και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα.

Θα μπορούσαμε ίσως να διατηρήσουμε μια νότα αισιοδοξίας πως κάποια στιγμή κάποιος θα καταφέρει να κάνει αυτόν τον στοιχειωμένο διαγωνισμό – είναι και νέος στο πόστο του ο υπουργός Μεταφορών τώρα. Αλλά μετά θυμόμαστε την άλλη απέλπιδα προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει ήδη αποτύχει δύο φορές να κάνει τον διαγωνισμό για τις έξυπνες κάμερες και η αισιοδοξία μας πέφτει πιο γρήγορα κι από προδικαστική προσφυγή στην ΕΑΔΗΣΥ.