ΕΛ.ΑΣ. - Αφαίρεσε 490 άδειες κυκλοφορίας & 626 άδειες ικανότητας οδήγησης το τελευταίο τριήμερο

Μετά την παράνομη στάθμευση η μη χρήση κράνους έρχεται δεύτερη στον τομέα των παραβάσεων
ΕΛΑΣ - Παραβάσεις
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/4/2024

Οι στοχευεμένοι έλεγχοι των Διευθύνσεων Τροχαίας σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στις οποίες παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικών και επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών, συνεχίστηκαν το τριήμερο 12 έως 14 Απριλίου, με τα αρμόδια κλιμάκια να προχωρούν σε 7.169 τροχονομικούς ελέγχους καταγράφοντας 3.214 παραβάσεις.

Ειδικότερα, στην Αττική, το τριήμερο (12-14 Απριλίου 2024), κλιμάκια της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς των τοπικών Τμημάτων Τροχαίας, πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης, της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος, την υπέρβαση των ορίων ταχύτητας, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους αλλά και λοιπές επικίνδυνες παραβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκαν 6.886 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 3.144- παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • 1.076 για παράνομη στάθμευση
  • 400 για μη χρήση προστατευτικού κράνους
  • 291 για υπερβολική ταχύτητα
  • 273 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας
  • 232 για παραβίαση σηματοδότη
  • 182 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης, εκ των οποίων 10 πλημμεληματικού χαρακτήρα
  • 164 για χρήση κινητού τηλεφώνου
  • 155 για ταχογράφο - ωράριο εργασίας
  • 91 για παραβάσεις ΚΤΕΟ
  • 83 για παραβίαση του Δακτυλίου
  • 63 για αντικανονικούς ελιγμούς
  • 62 για κίνηση σε Λεωφορειόδρομο
  • 60 για ανασφάλιστα οχήματα
  • 12 για παραβάσεις φορτηγών οχημάτων

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 447 ζεύγη πινακίδων, 474 άδειες κυκλοφορίας, 616 άδειες ικανότητας οδήγησης, ακινητοποιήθηκαν 360 και μεταφέρθηκαν 39 οχήματα.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, αστυνομικοί της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, καθώς και της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκη, απέτρεψαν το βράδυ της Παρασκευής (12-04-2024) συνάντηση οδηγών σε πάρκινγκ εμπορικού κέντρου, όπου θα προχωρούσαν σε επίδειξη ικανοτήτων (χειρόφρενο, πλαγιολισθήσεις κ.α.) με «πειραγμένα» οχήματα (εξατμίσεις, ηχοσυστήματα κ.λπ.).

Στο πλαίσιο αυτό ελέγχθηκαν 283 οχήματα και βεβαιώθηκαν 70 παραβάσεις, από τις οποίες:

  • 14 για θορύβους
  • 9 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης
  • 8 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης
  • 5 για μη χρήση προστατευτικού κράνους
  • 5 για δυσδιάκριτες πινακίδες
  • 3 για φιμέ τζάμια
  • 1 για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.
  • 1 για ληγμένη άδεια
  • 1 για σύνεση και προσοχή
  • 23 λοιπές παραβάσεις

Επίσης, αφαιρέθηκαν 16 άδειες κυκλοφορίας, 10 άδειες ικανότητας οδήγησης και ακινητοποιήθηκαν 34 οχήματα.

CFMOTO: 1η τον Απρίλιο, μπροστά από Honda, Yamaha στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών

Παραμένει 1η η Honda στο 4μηνο αλλά και στο σύνολο των δικύκλων
CFMOTO ταξινομήσεις Απρίλιος 2026 1η στην Ελλάδα μοτοσυκλέτες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/7/2026

H CFMOTO κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των ταξινομήσεων στις μοτοσυκλέτες τον Απρίλιο μπροστά από Honda και Yamaha.

Το πρώτο τετράμηνο του 2026 ανήκει πλέον στην ιστορία και γράφτηκε με σημαντικές "υποσημειώσεις" για την ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας, αφού η CFMOTO κατάφερε να βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση στις ταξινομήσεις των μοτοσυκλετών.

Με 289 ταξινομήσεις τον Απρίλιο η CFMOTO κατέκτησε ως εταιρεία την πρώτη θέση στην κατηγορία των μοτοσυκλετών εκθρονίζοντας τη Honda που έπεσε στην 3η θέση με 247 ταξινομήσεις -είχε τα πρωτεία τους τρεις προηγούμενους μήνες - έχοντας μπροστά της στη 2η θέση τη Yamaha με 280 μονάδες. Στην 4η θέση ακολουθεί η Voge με 167 μοτοσυκλέτες και 5η είναι η BMW με  116 μονάδες.

Honda και CFMOTO βρίσκονται σχετικά κοντά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών στο 1ο τετράμηνο του 2026 με τους Ιάπωνες να διατηρούνται στην κορυφή καθώς έχουν ταξινομήσει 933 μοτοσυκλέτες και τους Κινέζους να ακολουθούν με 839 μονάδες από την αρχή της χρονιάς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Yamaha με 761 ταξινομήσεις, 4η η Voge με 530 μονάδες και η BMW βάζει την Ευρώπη στην πρώτη πεντάδα με 343 ταξινομημένες μοτοσυκλέτες.

Αιχμή του δόρατος για τη CFMOTO ήταν για μία ακόμη φορά το περσινό best seller της ελληνικής αγοράς, 450MT, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση με 94 ταξινομήσεις και το Yamaha Tracer 9, σε όλες τις εκδόσεις του, να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 85 μοτοσυκλέτες. Τρίτο ήταν το Honda X-ADV με 74 μονάδες και τέταρτο το Voge DS525X με 49 ταξινομήσεις, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε το "αδελφό" DS625X με 47 μοτοσυκλέτες. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών με τις Honda, CFMOTO και Yamaha να κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. Τα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι και με την είσοδο του εξαιρετικά προσιτού 250 Dual, η κινέζικη εταιρεία έχει έναν ακόμη άσο στο μανίκι της για να ανατρέψει την κατάσταση στην κορυφή και να φτάσει σε ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα μας, να βγει πρώτη στο 12μηνο του 2026 στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και να γράψει ιστορία.

Να σημειωθεί πως στο σύνολο των ταξινομήσεων όλων των κατηγοριών η Honda βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση στο 4μηνο με 4.351 ταξινομήσεις και τη SYM να ακολουθεί με 3.797 μονάδες. Στην τρίτη θέση έχουμε τη Yamaha με 2.677 ταξινομήσεις και τέταρτη είναι η Piaggio με 2.138 ταξινομημένα μοντέλα. Την πεντάδα κλείνει η Daytona με 1.512 ταξινομήσεις. Η CFMOTO είναι έβδομη με 1.267 ταξινομήσεις, πίσω από την 6η Voge με τις 1.352 μοτοσυκλέτες στους πρώτους τέσσερεις μήνες του έτους.