ΕΛ.ΑΣ. - Αφαίρεσε 490 άδειες κυκλοφορίας & 626 άδειες ικανότητας οδήγησης το τελευταίο τριήμερο

Μετά την παράνομη στάθμευση η μη χρήση κράνους έρχεται δεύτερη στον τομέα των παραβάσεων
ΕΛΑΣ - Παραβάσεις
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/4/2024

Οι στοχευεμένοι έλεγχοι των Διευθύνσεων Τροχαίας σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στις οποίες παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικών και επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών, συνεχίστηκαν το τριήμερο 12 έως 14 Απριλίου, με τα αρμόδια κλιμάκια να προχωρούν σε 7.169 τροχονομικούς ελέγχους καταγράφοντας 3.214 παραβάσεις.

Ειδικότερα, στην Αττική, το τριήμερο (12-14 Απριλίου 2024), κλιμάκια της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς των τοπικών Τμημάτων Τροχαίας, πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης, της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος, την υπέρβαση των ορίων ταχύτητας, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους αλλά και λοιπές επικίνδυνες παραβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκαν 6.886 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 3.144- παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • 1.076 για παράνομη στάθμευση
  • 400 για μη χρήση προστατευτικού κράνους
  • 291 για υπερβολική ταχύτητα
  • 273 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας
  • 232 για παραβίαση σηματοδότη
  • 182 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης, εκ των οποίων 10 πλημμεληματικού χαρακτήρα
  • 164 για χρήση κινητού τηλεφώνου
  • 155 για ταχογράφο - ωράριο εργασίας
  • 91 για παραβάσεις ΚΤΕΟ
  • 83 για παραβίαση του Δακτυλίου
  • 63 για αντικανονικούς ελιγμούς
  • 62 για κίνηση σε Λεωφορειόδρομο
  • 60 για ανασφάλιστα οχήματα
  • 12 για παραβάσεις φορτηγών οχημάτων

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 447 ζεύγη πινακίδων, 474 άδειες κυκλοφορίας, 616 άδειες ικανότητας οδήγησης, ακινητοποιήθηκαν 360 και μεταφέρθηκαν 39 οχήματα.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, αστυνομικοί της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, καθώς και της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκη, απέτρεψαν το βράδυ της Παρασκευής (12-04-2024) συνάντηση οδηγών σε πάρκινγκ εμπορικού κέντρου, όπου θα προχωρούσαν σε επίδειξη ικανοτήτων (χειρόφρενο, πλαγιολισθήσεις κ.α.) με «πειραγμένα» οχήματα (εξατμίσεις, ηχοσυστήματα κ.λπ.).

Στο πλαίσιο αυτό ελέγχθηκαν 283 οχήματα και βεβαιώθηκαν 70 παραβάσεις, από τις οποίες:

  • 14 για θορύβους
  • 9 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης
  • 8 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης
  • 5 για μη χρήση προστατευτικού κράνους
  • 5 για δυσδιάκριτες πινακίδες
  • 3 για φιμέ τζάμια
  • 1 για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.
  • 1 για ληγμένη άδεια
  • 1 για σύνεση και προσοχή
  • 23 λοιπές παραβάσεις

Επίσης, αφαιρέθηκαν 16 άδειες κυκλοφορίας, 10 άδειες ικανότητας οδήγησης και ακινητοποιήθηκαν 34 οχήματα.

ΗΠΑ: Νομιμοποίηση της κίνησης μοτοσυκλετών στη ΛΕΑ εξετάζει η πολιτεία της Washington

Εναλλακτική πρόταση στη διήθηση διχάζει τους νομοθέτες
Shoulder Riding
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

9/2/2026

Στην πολιτεία Washington των ΗΠΑ η κίνηση ανάμεσα στις λωρίδες κίνησης των αυτοκινήτων (διήθηση) παραμένει μια παράνομη πρακτική, όμως μια νέα νομοθετική πρόταση επιδιώκει να δώσει λύση προτείνοντας τη νομιμοποίηση της κίνησης στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) των αυτοκινητοδρόμων, θεωρώντας την ως μια πιο ασφαλή διέξοδο από το μποτιλιάρισμα.

Το νομοσχέδιο HB 1367, που κατατέθηκε στις αρχές του 2026, εισάγει τον όρο “shoulder riding” ως μια λύση στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αναβάτες στον δρόμο. Ο Ed Orcutt, βουλευτής της Washington που έχει ταχθεί δημόσια κατά της διήθησης ανάμεσα στις λωρίδες κυκλοφορίας με το επιχείρημα ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ο αναβάτης να “συνθλιβεί” ανάμεσα σε δύο οχήματα, θεωρεί πως η κίνηση στο δεξί άκρο του οδοστρώματος προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια χωρίς να διαταράσσει τη ροή των υπολοίπων.

Shoulder Riding

Η πρόταση αυτή ακολουθεί το παράδειγμα της Ισπανίας, του Βελγίου και άλλων χωρών ενώ και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ όπως η Georgia έχουν υιοθετήσει την πολιτική, στην Ελλάδα η πρακτική, παρότι χρησιμοποιείται κατά κόρον, παραμένει παράνομη, ενώ παράλληλα άλλες πολιτείες, λ.χ. New Hampshire, χρησιμοποιούν αποθαρρυντικά μέτρα όπως ανάγλυφες διαγραμμίσεις για να αποτρέψουν την κίνηση στις ΛΕΑ.

Shoulder Riding

Σύμφωνα με την πρόταση, η χρήση της ΛΕΑ από μοτοσυκλέτες θα επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες. Η πρόταση αφορά μόνο κλειστούς αυτοκινητόδρομους, όταν η κίνηση είναι πλήρως σταματημένη ή κινείται με ταχύτητες κάτω των 40 χιλιομέτρων την ώρα. Επιπλέον, οι αναβάτες θα περιορίζονται από αυστηρούς κανόνες ταχύτητας, καθώς δεν θα επιτρέπεται να κινούνται με διαφορά μεγαλύτερη των περίπου 15 χιλιομέτρων την ώρα από τα υπόλοιπα οχήματα. Το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει επίσης ότι οι μοτοσυκλέτες θα πρέπει να κινούνται σε μονό στοίχο και όχι δίπλα-δίπλα, ενώ θα υποχρεούνται να επιστρέφουν στην κανονική ροή της κυκλοφορίας πριν πλησιάσουν σε εξόδους ή εάν συναντήσουν ακινητοποιημένο όχημα στην άκρη του δρόμου.

Shoulder Riding

Η επιχειρηματολογία πίσω από αυτή την κίνηση εστιάζει κυρίως στην αποφυγή των συγκρούσεων, που αποτελούν έναν από τους πολλούς φόβους αρκετών μοτοσυκλετιστών σε συνθήκες έντονης συμφόρησης. Πολλοί αναβάτες που κατέθεσαν τη γνώμη τους στη δημόσια διαβούλευση τόνισαν ότι το να παραμένουν εκτεθειμένοι πίσω ή μπροστά από έναν απρόσεκτο οδηγό αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Shoulder Riding

Παράλληλα, τέθηκε και το ζήτημα της μηχανικής αντοχής, καθώς οι αερόψυκτοι κινητήρες παλαιότερης τεχνολογίας (ναι καλά διαβάσατε, υπάρχουν αρκετοί ακόμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανάθεμα τις Euro 5+) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υπερθέρμανσης όταν μένουν ακινητοποιημένοι, χωρίς ροή αέρα, σε υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο των δημόσιων ακροάσεων στην Επιτροπή Μεταφορών, με την κοινότητα των αναβατών στη Washington να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Shoulder Riding