ΕΛ.ΑΣ. - Αφαίρεσε 490 άδειες κυκλοφορίας & 626 άδειες ικανότητας οδήγησης το τελευταίο τριήμερο

Μετά την παράνομη στάθμευση η μη χρήση κράνους έρχεται δεύτερη στον τομέα των παραβάσεων
ΕΛΑΣ - Παραβάσεις
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/4/2024

Οι στοχευεμένοι έλεγχοι των Διευθύνσεων Τροχαίας σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στις οποίες παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικών και επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών, συνεχίστηκαν το τριήμερο 12 έως 14 Απριλίου, με τα αρμόδια κλιμάκια να προχωρούν σε 7.169 τροχονομικούς ελέγχους καταγράφοντας 3.214 παραβάσεις.

Ειδικότερα, στην Αττική, το τριήμερο (12-14 Απριλίου 2024), κλιμάκια της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς των τοπικών Τμημάτων Τροχαίας, πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης, της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος, την υπέρβαση των ορίων ταχύτητας, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους αλλά και λοιπές επικίνδυνες παραβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκαν 6.886 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 3.144- παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • 1.076 για παράνομη στάθμευση
  • 400 για μη χρήση προστατευτικού κράνους
  • 291 για υπερβολική ταχύτητα
  • 273 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας
  • 232 για παραβίαση σηματοδότη
  • 182 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης, εκ των οποίων 10 πλημμεληματικού χαρακτήρα
  • 164 για χρήση κινητού τηλεφώνου
  • 155 για ταχογράφο - ωράριο εργασίας
  • 91 για παραβάσεις ΚΤΕΟ
  • 83 για παραβίαση του Δακτυλίου
  • 63 για αντικανονικούς ελιγμούς
  • 62 για κίνηση σε Λεωφορειόδρομο
  • 60 για ανασφάλιστα οχήματα
  • 12 για παραβάσεις φορτηγών οχημάτων

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 447 ζεύγη πινακίδων, 474 άδειες κυκλοφορίας, 616 άδειες ικανότητας οδήγησης, ακινητοποιήθηκαν 360 και μεταφέρθηκαν 39 οχήματα.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, αστυνομικοί της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, καθώς και της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκη, απέτρεψαν το βράδυ της Παρασκευής (12-04-2024) συνάντηση οδηγών σε πάρκινγκ εμπορικού κέντρου, όπου θα προχωρούσαν σε επίδειξη ικανοτήτων (χειρόφρενο, πλαγιολισθήσεις κ.α.) με «πειραγμένα» οχήματα (εξατμίσεις, ηχοσυστήματα κ.λπ.).

Στο πλαίσιο αυτό ελέγχθηκαν 283 οχήματα και βεβαιώθηκαν 70 παραβάσεις, από τις οποίες:

  • 14 για θορύβους
  • 9 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης
  • 8 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης
  • 5 για μη χρήση προστατευτικού κράνους
  • 5 για δυσδιάκριτες πινακίδες
  • 3 για φιμέ τζάμια
  • 1 για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.
  • 1 για ληγμένη άδεια
  • 1 για σύνεση και προσοχή
  • 23 λοιπές παραβάσεις

Επίσης, αφαιρέθηκαν 16 άδειες κυκλοφορίας, 10 άδειες ικανότητας οδήγησης και ακινητοποιήθηκαν 34 οχήματα.

Ιταλία: Η Beta πουλάει μαθήματα Trial και στους εντουράδες

Γνωριμία με το trial από εκπαιδευτές της Beta, με κόστος μόλις 39 ευρώ
Try Trial
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/8/2026

Η Beta δίνει την ευκαιρία σε αναβάτες κάθε επιπέδου να δοκιμάσουν την οδήγηση trial μοτοσυκλετών, μέσα από το νέο πρόγραμμα "Try Trial Special Edition", που συνδυάζει εκπαίδευση, εξοπλισμό και την αγωνιστική ατμόσφαιρα

Το Try Trial Special Edition περιλαμβάνει ένα μάθημα διάρκειας 60 λεπτών με επίσημους εκπαιδευτές της Beta, σχεδιασμένο για να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στον κόσμο του trial μέσα από βασικές τεχνικές και ασκήσεις που βελτιώνουν τον έλεγχο και την ισορροπία πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε δεξιότητες όπως η δυναμική ισορροπία, ο ακριβής έλεγχος και χειρισμός γκαζιέρας και συμπλέκτη, οι ελιγμοί σε περιορισμένους χώρους και οι σωστές μεταφορές βάρους για την υπέρβαση εμποδίων.

Το κόστος συμμετοχής είναι 39 ευρώ και περιλαμβάνει τη χρήση της μοτοσυκλέτας, το ωριαίο μάθημα με τους εκπαιδευτές, καθώς και τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό και ρουχισμό.

Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες και ημερομηνίες στην Ιταλία με αφορμή μοτοσυκλετιστικά αγωνιστικά δρώμενα, στις 5 με 6 Σεπτεμβρίου, στο Abetone (Pistoia), παράλληλα με αγώνα Hard Enduro, προσφέροντας μια ιδανική ευκαιρία στους φίλους του enduro να γνωρίσουν τις τεχνικές του trial και στις 12 με 13 Σεπτεμβρίου, στο Gaby (Aosta), κατά τη διάρκεια του τελικού γύρου του Ιταλικού Πρωταθλήματος Trial, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τους κορυφαίους αναβάτες του θεσμού και να γνωρίσουν τις απαιτήσεις του αθλήματος.