ΕΛ.ΑΣ. - Ακινητοποίηση 504 οχημάτων και 20.265 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. το τελευταίο τετραήμερο

Και 1.090 συλλήψεις σε ολόκληρη την επικράτεια για την πρόληψη της εγκληματικότητας
Έλεγχοι ΕΛ.ΑΣ.
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/3/2024

Συνεχίζονται οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια το τελευταίο τετραήμερο, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχθηκαν συνολικά 96.590 άτομα και 85.024 οχήματα, ενώ

  • προσήχθησαν -3.444- άτομα,
  • συνελήφθησαν -1.090- άτομα για διάφορα αδικήματα,
  • βεβαιώθηκαν -20.265- παραβάσεις Κ.Ο.Κ., -91- για παράβαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και -13– για ηχόμετρα,
  • ακινητοποιήθηκαν -504- οχήματα, ενώ
  • κατασχέθηκαν -5-.

Ενδεικτικά, αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν:

  • στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου διενεργήθηκαν –6.197– έλεγχοι ατόμων, συνελήφθησαν –28– άτομα και βεβαιώθηκαν –1.218– παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,
  • στην περιοχή της Κηφισιάς, όπου διενεργήθηκαν –233– έλεγχοι ατόμων, –37– έλεγχοι οχημάτων, προσήχθησαν –13– άτομα, συνελήφθησαν -3- άτομα και βεβαιώθηκαν -39- παραβάσεις για Κ.Ο.Κ.

Ηνωμένο Βασίλειο: Ποιοι είναι οι ULEZ Blade Runners που καταστρέφουν κάμερες [Video]

Η ομάδα που σαμποτάρει τις κάμερες καταγραφής παραβάσεων
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/3/2026

Οι ULEZ Blade Runners είναι μία πολύ γνωστή ομάδα που καταστρέφει κάμερες καταγραφής παραβάσεων στις ομώνυμες ULEZ (Ultra Low Emission Zone) περιοχές του Λονδίνου.

Στις ULEZ περιοχές της Αγγλίας δεν επιτρέπονται μοτοσυκλέτες αν δεν πληρούν τουλάχιστον τις Euro 3 προδιαγραφές και ανάλογα ισχύει για αυτοκίνητα, φορτηγά κλπ. Αυτό αρχικά συνέβαινε μόνο στο κεντρικό Λονδίνο, όμως πλέον το μέτρο έχει επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές, ουσιαστικά αποκλείοντας την κίνηση μοτοσυκλετών με άδεια κυκλοφορίας προγενέστερη του 2007. Οι παραβάσεις διαπιστώνονται αυτόματα από τις έξυπνες κάμερες που σκανάρουν την πινακίδα και το ημερήσιο πρόστιμο είναι 12,5 λίρες, δηλαδή περίπου 15 ευρώ.

Οι ζώνες αυτές των χαμηλών εκπομπών ξεκίνησαν στο Λονδίνο το 2021 και σ' αυτές τις περιοχές δρουν οι ULEZ Blade Runners που “σαμποτάρουν” τις κάμερες καταγραφής παραβάσεων. Μέλη της ομάδας αυτής έχουν δηλώσει ανώνυμα στα κοινωνικά δίκτυα πως αντιδρούν στο μέτρο αυτό, αφού χτυπά τους οικονομικά ασθενέστερους που δεν μπορούν να αγοράσουν καινούργια οχήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία του Λονδίνου, μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου του 2023 είχαν καταγραφεί σχεδόν 1.000 αδικήματα βανδαλισμού εναντίον αυτών των καμερών. Στο παρακάτω video, μπορείτε να δείτε πως σε 30 δευτερόλεπτα καταστρέφουν δύο από αυτές.