ΕΛ.ΑΣ. - Μηνιαία επιχείρηση ενάντια στους αυτοσχέδιους αγώνες στο Πέραμα

Κλήσεις, αφαιρέσεις αδειών και πινακίδων και ακινητοποιήσεις οχημάτων
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/6/2022
Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα επιχείρησης "ενάντια στους αυτοσχέδιους αγώνες", όπως την ονομάζει κλασικά, που διεξήχθη στο Πέραμα. Η διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες αντίστοιχες επιχειρήσεις είναι πως η συγκεκριμένη έλαβε χώρα για έναν ολόκληρο μήνα, σε περιοχή που "παρουσιάζει αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα" στις παραβάσεις που έχουν κριθεί ως επικίνδυνες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
 
Παρόλο που η ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για αυξημένη παραβατικότητα στο Πέραμα, παρατηρούμε πως οι κλήσεις και οι αφαιρέσεις αδειών και διπλωμάτων στον ένα μήνα της νέας αυτής δράσης δεν είναι το ίδιο πολυπληθείς όσο σε ανάλογες επιχειρήσεις της μιας βραδιάς, πιθανώς λόγω της επαναληψιμότητας που κάνει τους συγκεκριμένος παραβάτες να αποφεύγουν την περιοχή.
 
Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ.:
 
"Στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν από 1 έως 26 Ιουνίου 2022 στην περιοχή του Περάματος, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.
 
Στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν συμμετείχαν αστυνομικοί των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.).
 
Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω ελέγχων σχηματίστηκαν 6 δικογραφίες πλημμεληματικού χαρακτήρα και βεβαιώθηκαν 49 παραβάσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.
 
Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:
 
  • 10 για θορύβους (εξατμίσεις),
  • 6 για στέρηση αδείας ικανότητας οδήγησης,
  • 5 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • 2 για χρήση αδιαφανών υαλοπινάκων (φιμέ)
  • 1 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • 1 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
  • 1 μη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
  • 1 για στέρηση Κ.Τ.Ε.Ο.
  • 22 λοιπές παραβάσεις
Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν ένα ζεύγος πινακίδων, 9 άδειες κυκλοφορίας οχημάτων καθώς και 6 άδειες ικανότητας οδήγησης, ενώ ακινητοποιήθηκαν 6 οχήματα.
 
Οι έλεγχοι, αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα."
 
Φωτό αρχείου, από ανάλογη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στον Σχιστό τον Απρίλιο.

Ισπανία: Προσποιήθηκαν κλοπή μοτοσυκλέτας και κατέληξαν φυλακή

Εσώκλειστοι και οι τρεις δράστες
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

17/2/2026

Η ιδέα τριών Ισπανών φίλων ήταν να προσποιηθούν την κλοπή μιας Honda CBR1000RR-R και να μοιραστούν την αποζημίωση της ασφαλιστικής, όμως τα πράγματα δεν πήγαν και πολύ καλά.

Τον Αύγουστο του 2022, οι τρεις εμπλεκόμενοι αποφάσισαν την αγορά μιας Honda Fireblade με στόχο όμως όχι να την οδηγήσουν, αλλά να προσποιηθούν την κλοπή της. Έτσι έκαναν μία ασφάλεια κλοπής και περίμεναν λίγο καιρό μέχρι να δράσουν, για να μην καρφωθούν.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους υπέβαλαν την ψευδή καταγγελία στην Guardia Civil για κλοπή και η ασφαλιστική εταιρεία τους κατέβαλε 22.141 ευρώ ως αποζημίωση. Τα χρήματα κατέληξαν στον λογαριασμό ενός από τους τρεις φίλους και εκεί άρχισαν τα πραγματικά προβλήματα.

Ο λόγος ήταν η απληστία των τριών δραστών, που άρχισαν να μαλώνουν για το πώς θα μοιράσουν τα χρήματα, με αποτέλεσμα να τσακωθούν. Η διαφωνία τους μάλιστα έφτασε σε τέτοιο σημείο που ένας εκ των τριών αποφάσισε πως, αν δεν έπαιρνε αυτό που ήθελε, δεν θα το έπαιρνε κανείς.

Έτσι κι έγινε, αφού ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού παρουσιάστηκε στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας για να ομολογήσει την απάτη. Κατέδωσε τους δύο συνεργούς του και εξήγησε βήμα προς βήμα πώς είχαν στήσει την απάτη από τη στιγμή της αγοράς της Honda.

Η ομολογία του επέτρεψε να γλιτώσει από μια βαρύτερη ποινή. Οι δύο φίλοι του καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκιση και σε πρόστιμο 2.150 ευρώ ο καθένας, ενώ ο καταδότης θα εκτίσει μόνο έξι μήνες φυλάκιση και θα πληρώσει πρόστιμο 360 ευρώ.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι οριστική και εκτός από τις ποινές φυλάκισης, οι τρεις καταδικασθέντες υποχρεούνται να επιστρέψουν από κοινού τα 21.141 ευρώ που τους κατέβαλε τότε η ασφαλιστική εταιρεία, απόφαση που τους αφήνει με ποινικό μητρώο και άδειες τσέπες.