ΕΛ.ΑΣ. - Μηνιαία επιχείρηση ενάντια στους αυτοσχέδιους αγώνες στο Πέραμα

Κλήσεις, αφαιρέσεις αδειών και πινακίδων και ακινητοποιήσεις οχημάτων
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/6/2022
Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα επιχείρησης "ενάντια στους αυτοσχέδιους αγώνες", όπως την ονομάζει κλασικά, που διεξήχθη στο Πέραμα. Η διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες αντίστοιχες επιχειρήσεις είναι πως η συγκεκριμένη έλαβε χώρα για έναν ολόκληρο μήνα, σε περιοχή που "παρουσιάζει αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα" στις παραβάσεις που έχουν κριθεί ως επικίνδυνες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
 
Παρόλο που η ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για αυξημένη παραβατικότητα στο Πέραμα, παρατηρούμε πως οι κλήσεις και οι αφαιρέσεις αδειών και διπλωμάτων στον ένα μήνα της νέας αυτής δράσης δεν είναι το ίδιο πολυπληθείς όσο σε ανάλογες επιχειρήσεις της μιας βραδιάς, πιθανώς λόγω της επαναληψιμότητας που κάνει τους συγκεκριμένος παραβάτες να αποφεύγουν την περιοχή.
 
Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ.:
 
"Στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν από 1 έως 26 Ιουνίου 2022 στην περιοχή του Περάματος, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.
 
Στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν συμμετείχαν αστυνομικοί των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.).
 
Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω ελέγχων σχηματίστηκαν 6 δικογραφίες πλημμεληματικού χαρακτήρα και βεβαιώθηκαν 49 παραβάσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.
 
Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:
 
  • 10 για θορύβους (εξατμίσεις),
  • 6 για στέρηση αδείας ικανότητας οδήγησης,
  • 5 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • 2 για χρήση αδιαφανών υαλοπινάκων (φιμέ)
  • 1 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • 1 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
  • 1 μη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
  • 1 για στέρηση Κ.Τ.Ε.Ο.
  • 22 λοιπές παραβάσεις
Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν ένα ζεύγος πινακίδων, 9 άδειες κυκλοφορίας οχημάτων καθώς και 6 άδειες ικανότητας οδήγησης, ενώ ακινητοποιήθηκαν 6 οχήματα.
 
Οι έλεγχοι, αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα."
 
Φωτό αρχείου, από ανάλογη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στον Σχιστό τον Απρίλιο.

Papanoelada Motera: Η μοτοσυκλετιστική Άγιο Βασιλειάδα ετοιμάζεται στην Ισπανία - Δεν τη θέλουν όμως στη Βαρκελώνη

Δημόσιος φορέας ζητά την απαγόρευση της φιλανθρωπικής παρέλασης- Για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

8/12/2025

Η Papanoelada Motera είναι η ετήσια παρέλαση μοτοσυκλετιστών που ντύνονται Αη-Βασίληδες και πραγματοποιείται σε πολλές πόλεις της Ισπανίας έχοντας φιλανθρωπικό σκοπό. Όμως και φέτος η εκδήλωση δεν είναι ευπρόσδεκτη στη Βαρκελώνη.

Η συμμετοχή στην Papanoelada Motera είναι τεράστια και σε προηγούμενες χρονιές έχουν αναφερθεί πως συμμετείχαν 5.000 μοτοσυκλέτες και 7.000 αναβάτες και συνεπιβάτες λόγω και του φιλανθρωπικού της χαρακτήρα με τους συμμετέχοντες μοτοσυκλετιστές Άγιο Βασίληδες να συγκεντρώνουν δώρα και χρήματα τα οποία έπειτα προσφέρουν κυρίως σε παιδιά και φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Βέβαια, η Papanoelada Motera δεν αρέσει σε όλους, καθώς υπάρχουν παράπονα για αυξημένη κίνηση, ρύπανση και θόρυβο και η Βαρκελώνη είναι η μεγαλύτερη πόλη που η συγκεκριμένη μοτοσυκλετιστική παρέλαση δεν είναι ευπρόσδεκτη. Ο Síndic de Greuges, ένας φορέας του οποίου η αποστολή είναι η υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δημόσιων ελευθεριών των πολιτών, ζητά από το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης να απαγορεύσει την εκδήλωση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά!

Papanoelada

Ο οργανισμός αναφέρει ότι στην εκδήλωση του 2024 ξεπεράστηκε επανειλημμένα το όριο των 70 ντεσιμπέλ, με κορυφές στα 85 ντεσιμπέλ με περίπου 2.000 μοτοσυκλετιστές να συμμετέχουν στην περσινή παρέλαση και την Αστυνομία να επιβάλλει συνολικά 173 πρόστιμα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούσαν θόρυβο και κυκλοφορία στις λεωφορειολωρίδες.

Μάλιστα, πέρυσι περιβαλλοντικές οργανώσεις έκλεισαν τη Gran Vía στο ύψος της οδού Urgell σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επικαλούμενες περιβαλλοντικούς λόγους και αναγκάζοντας τους μοτοσυκλετιστές να αλλάξουν τη διαδρομή τους. Μένει λοιπόν να δούμε τι θα γίνει με την φετινή εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, μία από τις μέρες που θα γίνεται αναμφίβολα χαμός στους δρόμους της Βαρκελώνης, με τη δίτροχη Αγιο Βασιλειάδα να πραγματοποιείται και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ισπανίας όπως είναι η Βαλένθια και η Γρανάδα.