Έλεγχοι της Τροχαίας στα Χανιά στις 12 Σεπτεμβρίου - Κλήσεις και αφαιρέσεις αδειών και πινακίδων

Σε μία ημέρα βεβαιώθηκαν 130 παραβάσεις με την μη χρήση κράνους να βρίσκεται στην κορυφή των παραβάσεων
Troxonomikoi elegxoi Xania
Από το

motomag

14/9/2023

Κατά τη διάρκεια τροχονομικών ελέγχων στις 12 Σεπτεμβρίου 2023 με στόχο την πρόληψη επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χανίων από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Χανιών, βεβαιώθηκαν 130 παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Οι στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2023 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χανίων από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Χανιών με σκοπό την πρόληψη και τον έλεγχο επικίνδυνων παραβάσεων που προκαλούν τροχαία ατυχήματα και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συγκοινωνιών και των πολιτών εν γένει είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Συνολικά βεβαιώθηκαν 130 παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν αφορούσαν :

  • 9 για στέρηση αποτελεσματικού σιγαστήρα,
  • 5 για δυσδιάκριτη / μη τοποθετημένη πινακίδα,
  • 2 για φιμέ μεμβράνες,
  • 10 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • 11 για στέρηση καθρέφτη
  • 22 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • 15 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
  • 1 για επίδειξη ικανοτήτων,
  • 2 για επικίνδυνους ελιγμούς,
  • 3 για παραβίαση διπλής διαχωριστικής γραμμής,
  • 6 για ΚΤΕΟ,
  • 6 για φθαρμένα ελαστικά
  • 3 για μέθη και
  • 35 λοιπές παραβάσεις

Επίσης αφαιρέθηκαν:

  • 15 άδειες κυκλοφορίας
  • 7 άδειες ικανότητας οδήγησης
  • 31 πινακίδες

Τέλος ακινητοποιήθηκαν 12 οχήματα.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν  με στόχο τη βελτίωση  του επιπέδου οδικής ασφάλειας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Ετικέτες

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Η διαδικασία ξεκινά από την 1η Απριλίου

Ποιο είναι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί και ποιες οι προϋποθέσεις
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους, με τη ρύθμιση που έρχεται ενόψει της πασχαλινής περιόδου.

Στην πλατφόρμα myCAR, από την πρώτη Απριλίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν μόνο τα τέλη που αναλογούν στο χρονικό διάστημα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους έως το τέλος του έτους και χωρίς προσαυξήσεις.

Περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων είχαν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους τον Δεκέμβριο του 2025, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και με το μέτρο αυτό μπορούν να τις πάρουν πίσω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιδιοκτήτης που θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για ένα μήνα, θα καταβάλει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12 κλπ.

Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος, ενώ όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να τις παραλάβουν. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Θυμίζουμε πως:

  • Κάθε ιδιοκτήτης οχήματος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα μόνο μια φορά κάθε χρόνο.
  • Ο μήνας άρσης ακινησίας λογίζεται ακέραιος, ακόμη κι αν η διαδικασία γίνει μέσα στον μήνα.
  • Η πληρωμή των τελών για το επιθυμητό διάστημα γίνεται εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
  • Όταν λήξει η περίοδος που πληρώθηκαν τα τέλη ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ξαναθέσει ο όχημα σε ακινησία, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο που εκδίδεται αυτομάτως.