Έλεγχοι της Τροχαίας στα Χανιά στις 12 Σεπτεμβρίου - Κλήσεις και αφαιρέσεις αδειών και πινακίδων

Σε μία ημέρα βεβαιώθηκαν 130 παραβάσεις με την μη χρήση κράνους να βρίσκεται στην κορυφή των παραβάσεων
Troxonomikoi elegxoi Xania
Από το

motomag

14/9/2023

Κατά τη διάρκεια τροχονομικών ελέγχων στις 12 Σεπτεμβρίου 2023 με στόχο την πρόληψη επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χανίων από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Χανιών, βεβαιώθηκαν 130 παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Οι στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2023 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χανίων από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Χανιών με σκοπό την πρόληψη και τον έλεγχο επικίνδυνων παραβάσεων που προκαλούν τροχαία ατυχήματα και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συγκοινωνιών και των πολιτών εν γένει είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Συνολικά βεβαιώθηκαν 130 παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν αφορούσαν :

  • 9 για στέρηση αποτελεσματικού σιγαστήρα,
  • 5 για δυσδιάκριτη / μη τοποθετημένη πινακίδα,
  • 2 για φιμέ μεμβράνες,
  • 10 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • 11 για στέρηση καθρέφτη
  • 22 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • 15 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
  • 1 για επίδειξη ικανοτήτων,
  • 2 για επικίνδυνους ελιγμούς,
  • 3 για παραβίαση διπλής διαχωριστικής γραμμής,
  • 6 για ΚΤΕΟ,
  • 6 για φθαρμένα ελαστικά
  • 3 για μέθη και
  • 35 λοιπές παραβάσεις

Επίσης αφαιρέθηκαν:

  • 15 άδειες κυκλοφορίας
  • 7 άδειες ικανότητας οδήγησης
  • 31 πινακίδες

Τέλος ακινητοποιήθηκαν 12 οχήματα.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν  με στόχο τη βελτίωση  του επιπέδου οδικής ασφάλειας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Ετικέτες

Ηθικό ζήτημα με χορηγό στικ νικοτίνης στο BSB

Η Oxford Products εναντίον της -θυγατρικής της Philip Morris- ZYN
Oxford vs ZYN στο BSB
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/2/2026

Από τις εποχές που τα τσιγάρα ήταν ο νούμερο ένα χορηγός στην αγωνιστική μοτοσυκλέτα, περάσαμε στην καθολική απαγόρευση καπνικών προϊόντων στις μεγάλες διοργανώσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Τώρα, ζήτημα προκύπτει στις αρχές του 2026 με τα στικ / σακουλάκια νικοτίνης που αποτελούν μεγάλο χορηγό του Βρετανικού Πρωταθλήματος Superbikes BSB.

Λίγο πριν την έναρξη της σεζόν 2026 του BSB, ο μεγάλος χορηγός του Πρωταθλήματος (ασφάλειες μοτοσυκλετών Bennetts) είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από τη διοργάνωση, μετά από πολλά χρόνια παρουσίας του σε αυτό. Η Bennets είχε αρχικά πάρει τη θέση του χορηγού το 2005, μετά αποχώρησε, για να ξεκινήσει ξανά ως κύριος χορηγός το 2018, μέχρι και το 2025, γράφοντας συνολικά πάνω από 10 έτη χορηγίας στα βρετανικά Superbikes.

Το κενό της Bennetts ανέλαβαν να καλύψουν συνδυαστικά η βρετανική Oxford Products (γνωστή για τα αξεσουάρ και τον ρουχισμό μοτοσυκλέτας και ποδηλάτου) και η σουηδική ZYN, θυγατρική του αμερικάνικου κολοσσού Philip Morris, που κατασκευάζει και διαθέτει σακουλάκια / στικάκια νικοτίνης.

Θα ερωτηθεί κανείς: μπορεί να είναι χορηγός Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας ένα προιόν νικότινης; Όπως φαίνεται -για την ώρα- μπορεί, αφού υπάρχει νομικό κενό στη Βρετανία για τα συγκεκριμένα προϊόντα που έχουν γίνει γνωστά και στη χώρα μας ως "Snus", μια λέξη που στα σουηδικά σημαίνει "snuff", το παλιό καπνικό προϊόν που ίσως έχετε δει σε ταινίες εποχής να... “σνιφάρουν” από τη μύτη. Tα σακουλάκια του Snus παλιότερα περιείχαν καπνό, ενώ τώρα έχουν μόνο νικοτίνη -και πολλές φορές και διάφορα πρόσθετα, γλυκαντικά, τεχνητές γεύσεις, κλπ.

Παρόλο που ο ιδιοκτήτης του BSB (MSV) δεν εξέφρασε αντίθεση στη χορηγία της ZYN, στις 24 Φεβρουαρίου του 2026, ο έτερος μεγάλος χορηγός Oxford Products έδωσε τη δική του -αρνητική- άποψη για το θέμα με την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η προώθηση της εξάρτησης από ουσίες δεν συνάδει με τη φιλοσοφία μας για το ‘MAKING LIFE ON BIKES BETTER’.

Η ZYN είναι θυγατρική του καπνοβιομηχανικού κολοσσού Philip Morris International, επομένως αυτό φαίνεται να αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια των μεγάλων επιχειρήσεων να αποκομίσουν κέρδη από την πώληση εθισμού, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη σημερινή ‘επιδημία’ του ατμίσματος.

Δεν πιστεύουμε ότι οι φίλοι των αγώνων μοτοσυκλέτας ή γενικότερα οι μοτοσυκλετιστές θα ωφεληθούν από την προώθηση της εξάρτησης με αυτόν τον τρόπο.

Με λύπη μας, οφείλουμε να εξετάσουμε αν επιθυμούμε να συνδέσουμε τα εμπορικά μας σήματα με το British Superbike Championship (BSB), που κατά τα άλλα αποτελεί την κορυφαία μορφή αγώνων μοτοσυκλέτας στο Ηνωμένο Βασίλειο.”

Το θέμα πάντως δείχνει πως θα πάρει σύντομα τροπή κατά της ΖΥΝ, αφού ο νέος βρετανικός νόμος με τίτλο “The Tobacco and Vapes Bill” ετοιμάζεται να τεθεί σε ισχύ, καθώς πέρασε με επιτυχία τη μάχη στη Βουλή των Λόρδων, εκεί όπου με 246 ψήφους κατά και μόλις 78 υπέρ απορρίφθηκε κίνηση των συντηρητικών να ακυρωθεί η εφαρμογή του. Ο νέος αυτός νόμος αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2027, και είναι ιδιαίτερα αυστηρός τόσο για τα vape όσο και για όλα τα προϊόντα νικοτίνης, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων κάθε χορηγία από τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Μένει να δούμε αν η Oxford αποσυρθεί μέσα στο 2026 από το BSB, ή αν θα παραμείνει, μέχρι την εφαρμογή του νέου νόμου που θα διώξει τη ZYN από το Πρωτάθλημα.

Ετικέτες