Ένα ρεύμα μόνο η Εθνική Οδός και μόνο για ΙΧ και ελαφρά φορτηγά

Παραμένουν τα προβλήματα στην σύνδεση Βορρά – Νότου της χώρας
Ένα ρεύμα μόνο η Εθνική Οδός και μόνο για ΙΧ και ελαφρά φορτηγά
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/9/2023

Ανοίγει με προβλήματα η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης καθώς μόνο το ένα ρεύμα δίνεται σε κυκλοφορία σε ένα μεγάλο τμήμα καθώς η στάθμη των υδάτων παραμένει υψηλή.

Αύριο Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει και η είσπραξη διοδίων για τα αντίστοιχα οχήματα στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στα διόδια της Εγνατίας οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιονία Οδό και κατά μήκος της Ιονίας Οδού που είχε ανασταλεί καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος μετακίνησης στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Καμία έκπληξη, μόνο θλίψη πως από την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στις μοτοσυκλέτες. Βέβαια η φράση «αποκλειστικά για Ι.Χ. αυτοκίνητα και οχήματα βάρους έως 3,5 τόνους» δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας. Απλά αναρωτιέται κανείς μήπως και ξέχασαν τις μοτοσυκλέτες όπως άλλωστε πάντα κάνουν στο Υπουργείου Μεταφορών, σαν να μην έχουν μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Ή τουλάχιστον μία εξήγηση για την απαγόρευσή τους μαζί με τα βαρέα οχήματα από την στιγμή που δεν τίθεται θέμα αυξημένης ολισθηρότητας ή άλλων εμποδίων στο ρεύμα που ανοίγει.

Αξιωματικός του τοπικού τμήματος τροχαίας που δεν θέλει να κατονομαστεί δήλωσε πως δεν έχει κάποια οδηγία να απαγορεύσει την διέλευση των μοτοσυκλετών από το συγκεκριμένο σημείο.

Σε κάθε περίπτωση συνίσταται η προσοχή στο συγκεκριμένο τμήμα και ελπίζουμε σύντομα τα πράγματα για ολόκληρη την περιοχή να εξελιχθούν πολύ καλύτερα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών:

«Αποκαθίσταται, σήμερα, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου και από τις 17:00, η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, μετά την έγκριση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της σχετικής εισήγησης από την Αυτοκινητόδρομος «Αιγαίο Α.Ε.».

Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την αριστερή λωρίδα και στις δύο κατευθύνσεις αποκλειστικά για Ι.Χ. αυτοκίνητα και οχήματα βάρους έως 3,5 τόνων. Μετά την πλήρη αποχώρηση των υδάτων από τα πρανή του Αυτοκινητοδρόμου και σχετική επιθεώρηση θα δοθεί σε κυκλοφορία και για βαρέα οχήματα.

Εξαιρούνται του περιορισμού τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας, τα κρατικά οχήματα κάθε κατηγορίας τα οποία παρέχουν υπηρεσίες στις πληγείσες περιοχές καθώς και οχήματα άνω των 3,5 τόνων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποκομιδή και μεταφορά νεκρών ζώων.

Αίρεται, αύριο, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και από τις 6:00 π.μ. η εντολή παύσης είσπραξης διοδίων στα οχήματα έως 3,5 τόνων, στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στα διόδια της Εγνατίας οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιονία Οδό και κατά μήκος της Ιονίας Οδού (ανεξαρτήτως κατευθύνσεως)

Για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων, ορίζεται παράταση 48 ωρών στην εντολή μη είσπραξης διοδίων στους ανωτέρω δρόμους.

Επιπλέον, ορίζεται παράταση 48 ωρών, έως τις 6:00 π.μ. της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, στην εντολή για παύση είσπραξης διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου από Νίκαια έως Μαλιακό Κόλπο (συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών διοδίων στην εν λόγω περιοχή του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου).

Σημειώνεται, ότι οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με αναλυτική καταγραφή των διελεύσεων. Το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης, ενώ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί τυχόν παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.»

Ανοίγει για το κοινό το FIM Racing Motorcycle Museum

Το Μουσείο Αγωνιστικής Μοτοσυκλέτας της FIM στην Ελβετία ανοίγει τις πύλες του για το κοινό στις 18 Φεβρουαρίου 2026
FIM Racing Motorcycle Museum
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/2/2026

Το κτήριο που στέγαζε ως πρόσφατα το στρατηγείο της FIM στην πόλη Mies της Ελβετίας έχει μετατραπεί πλέον σε ένα μοναδικό μουσείο, το FIM Racing Motorcycle Museum (RMM), το οποίο εγκαινιάστηκε με πάσα επισημότητα την ημέρα της τελετής 2025 FIM Awards Ceremony τον περασμένο Δεκέμβρη.

Στους χώρους του ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά μοτοσυκλέτες που έγραψαν ιστορία στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της FIM, συναντώντας θρύλους όπως την AJS Porcupine με την οποία ο Leslie Graham κατέκτησε το 1949 το παρθενικό πρωτάθλημα FIM Grand Prix 500cc, την περίφημη Honda RC166 του Mike Hailwood από το 1967 ή την Kawasaki Ninja ZX-10R του 2016 με την οποία ο Jonathan Rea κατέκτησε τον δεύτερο από τους έξι τίτλους WorldSBK που κατέχει.

Η εκτός δρόμου πτέρυγα περιλαμβάνει ιστορικές μοτοσυκλέτες όπως την BMW R80 G/S με την οποία θριάμβευσε το 1981 στο Paris-Dakar ο Hubert Auriol, την πρωτότυπη Beta Zero του Jordi Tarres από το 1989, τη Yamaha YZ450F του Stefan Everts με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα FIM MX1 το 2006 και την εξαιρετικά εξειδικευμένη Zaeta DT450RS με την οποία ο Francesco Cecchini πήρε τον τίτλο στο FIM Flat Track World Championship το 2019.

Στα εκθέματα του RMM περιλαμβάνονται και πρωταθλήτριες μοτοσυκλέτες σπουδαίων θρύλων του παρόντος, όπως οι Marc Marquez (MotoGP), Toprak Razgatlioglu (WSBK), Toni Bou (TrialGP), Daniel Sanders (World Rally-Raid), Josep Garcia (EnduroGP), Bartosz Zmarzlik (Speedway) and Romain Febvre (MXGP).

Το μουσείο έχει οργανωθεί γύρω από τρεις κεντρικούς πυλώνες: Heroes (ήρωες), Technologies (τεχνολογίες) και From Race to Road (από τον αγώνα στον δρόμο), προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να εξερευνήσει τα πρόσωπα και τις καινοτομίες που έδωσαν στους αγώνες μοτοσυκλέτας τη μορφή που έχουν σήμερα.

Στο RMM ο επισκέπτης θα βρει ακόμη το Paddock Café, ένα ιδανικό σημείο συναντήσεων αλλά και για παρακολούθηση αγώνων σε μεγάλη οθόνη, καθώς και τη Simulator Zone για να ζήσει εικονικά τη συγκίνηση ενός αγώνα Motocross ή Ταχύτητας.

Το FIM Racing Motorcycle Museum βρίσκεται στην ελβετική πόλη Mies, στην οδό Route de Suisse 11b, εύκολα προσβάσιμο με μια μικρή διαδρομή με τρένο από τη Γενεύη. Οι ώρες λειτουργίας του για το κοινό είναι από 10 το πρωί ως 6 το απόγευμα, από Τετάρτη ως Κυριακή.