Ενδεχόμενο διακοπής του Dakar: Η Γαλλία αναβαθμίζει την προ ημερών έκρηξη αυτοκινήτου σε τρομοκρατική επίθεση

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών για ακύρωση του Rally
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/1/2022

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών έθεσε σήμερα το πρωί το ενδεχόμενο να σταματήσει στο μέλλον το Dakar μετά από τρομοκρατική επίθεση που έγινε τον Δεκέμβριο, μόλις δύο ημέρες πριν την εκκίνηση του φετινού Rally και τραυμάτισε σοβαρά τον Γάλλο οδηγό Philippe Boutron. Σύντομα το ιστορικό:

Στις 30 Δεκεμβρίου σημειώθηκε έκρηξη σε βοηθητικό όχημα της ομάδας Sodicars που ήταν παρκαρισμένο έξω από ξενοδοχείο τραυματίζοντας πέντε άτομα και πιο σοβαρά τον Philippe Boutron που θα έπαιρνε μέρος στο Dakar τις επόμενες ημέρες. Ο οδηγός μεταφέρθηκε με νοσοκομειακό αεροσκάφος πίσω στο Παρίσι και τοποθετήθηκε σε κώμα από το οποίο ξύπνησε εχθές και φαίνεται πως έχει γλιτώσει τον σοβαρό τραυματισμό στα πόδια.

Η Γαλλική εφημερίδα L'Equipe μεταφέρει την μαρτυρία ενός από τους επιβαίνοντες που λέει πως η έκρηξη ξήλωσε το πάτωμα του αυτοκινήτου και μετά ξέσπασε πυρκαγιά.

Στις 4 Ιανουαρίου, τρεις μέρες πριν, η Γαλλία άνοιξε για πρώτη φορά φάκελο τρομοκρατικής επίθεσης και από εκείνη την στιγμή η έκρηξη θεωρείται τρομοκρατική επίθεση, κάτι που δεν έχει κάνει η Σαουδική Αραβία μέχρι τώρα. Αμέσως μετά την έκρηξη είχε ακολουθήσει Δελτίο Τύπου της ASO, της διοργάνωσης του Dakar που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο κακόβουλης πράξης, λέγοντας πως το ζήτημα θα διερευνηθεί από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Τόνισαν επίσης πως σε συνεργασία με τις αρχές το φετινό Rally Dakar θα αναβαθμίσει την ασφάλειά του και θα έχει μία από τις ισχυρότερες ομάδες προστασίας των τελευταίων ετών.

Το περιστατικό έμεινε εκεί, μέχρι που η Σαουδική Αραβία έδειξε πως ξεκάθαρα προσπαθεί να υποβαθμίσει το συμβάν χωρίς να το αποδίδει σε τρομοκρατική ενέργεια. Στο μεταξύ έρχονται στην επιφάνεια τα στοιχεία των γαλλικών αρχών που κάνουν λόγο για εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε κάτω από το αυτοκίνητο, δεν ήταν τηλεκατευθυνόμενος και δεν χρησιμοποιήθηκε πομπός, στοιχεία που δείχνουν πως ήταν ξεκάθαρος στόχος των δραστών να χτυπήσουν αυτοκίνητο του Rally Dakar. Βάση αυτών οι Γάλλοι ανοίγουν υπόθεση τρομοκρατικού χτυπήματος στην Σαουδική Αραβία. Ο γιος του άτυχου οδηγού που τραυματίστηκε έκανε λόγο για προσπάθεια των αρχών να κουκουλώσουν την έκρηξη.

Όλα αυτά σήμερα επισφραγίστηκαν με δήλωση στο κανάλι BFMTV του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian που βρίσκεται στο αξίωμα από το 2017, πως μάλλον έχει υπάρξει τρομοκρατική επίθεση ενάντια στο Rally Dakar και συνέχισε πως «έχουμε σκεφτεί να αφήσουμε αυτό το event. Οι διοργανωτές αποφάσισαν να το συνεχίσουν με μεγάλη προφύλαξη αλλά το ερώτημα παραμένει στο τραπέζι».

 

 

Ο Γάλλος Υπουργός εξωτερικών τόνισε πως αν ήταν στο δικό του χέρι ή στο χέρι της κυβέρνησης της Γαλλίας, το Rally Dakar θα είχε ματαιωθεί. – «Θα έπρεπε να ακυρωθεί το Dakar;», ρώτησε ο δημοσιογράφος: «τουλάχιστον να διεξαχθεί με ενισχυμένους μηχανισμούς προστασίας που νομίζω ότι το κάνουν, αλλά το ερώτημα παραμένει»

Ετικέτες

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.