Εντυπωσιακά pc case-mods με θέμα τη μοτοσυκλέτα

Από τον Ταϊλανδό Juggapat Thonglue
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/7/2022
Ο Ταϊλανδός Juggapat Thonglue δημιουργεί θεαματικά custom κουτιά (Case Mods) για ηλεκτρονικούς υπολογιστές που παίρνουν ότι μορφή μπορεί να φανταστεί κανείς: το σφυρί του Θωρ, όπλο ελεύθερου σκοπευτή, κινητήρα Ferrari, ή στο θέμα μας, Ducati Panigale και Yamaha YZF-R1M!
Οι δημιουργίες του Juggapat Thonglue εντυπωσιάζουν εδώ και πολλά χρόνια τους φαν του είδους, ενώ αναδεικνύονται τακτικά μέσα στις κορυφαίες του κόσμου, μέσα από διαγωνισμούς όπως ο “Case Mod World Series 2022” της Cooler Master.
Το 2017, η JMDF, η εταιρεία του Ταϊλανδού modder είχε παρουσιάσει την πρώτη της δημιουργία με θέμα τη μοτοσυκλέτα, μια ιδέα σε πρωτόλεια μορφή καθώς η πρώτη απόπειρα ελάχιστα θύμιζε το Ducati από όπου εμπνεόταν.
Όμως το 2018, ο Thonglue βελτίωσε κατά πολύ τη συνταγή, με δυο κουτιά  pc που είχαν τη μορφή μιας Ducati Panigale V4R και μιας BMW S 1000 RR, κομπλέ με φέρινγκ, “ρεζερβουάρ”, σέλα και “κινητήρα”, αν και χωρίς ρόδες. 
Το 2019 η συνταγή συνεχίστηκε με ένα YZF-R1M…
…αλλά και με ένα βελτιωμένο S 1000 RR… κοιτάξτε το υποπλαίσιο!
Φτάνουμε στο 2021 όπου παρουσιάζεται το πρώτο κουτί της JMDF με πίσω αμορτισέρ, ψαλίδι και ρόδα σε ένα ροζ που βγάζει μάτι.
Και το σωτήριο έτος 2022, ο άνθρωπος μας παρουσιάζει δυο νέες δημιουργίες, μια με εμφάνιση Ducati Panigale V4 και μια με Yamaha YZF-R1M, κομπλέ με ψαλίδι αλλά και πίσω τροχό, υπερβολικά φαρδύ για εντυπωσιασμό, και με LED DRL φώτα που δουλεύουν.
Πίσω από την εντυπωσιακή τους εμφάνιση βρίσκονται δυο υγρόψυκτοι υπολογιστές με κορυφαία χαρακτηριστικά, ενώ στη σελίδα της εταιρείας ο πελάτης μπορεί να παραγγείλει το κουτί-μοτοσυκλέτα με κόστος 1.760 ευρώ περίπου.

Η Δημοτική Αστυνομία απέκτησε και εξουσίες Τροχαίας – Στις αρμοδιότητές της έλεγχοι και πρόστιμα

Πολλαπλασιάζονται οι αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών σε 24ωρη βάση
dimotiki-astynomia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/10/2026

Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ψηφίστηκε το Καλοκαίρι και τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ δίνει διευρυμένες αρμοδιότητες στη Δημοτική Αστυνομία (Δ.Α.), προβλέποντας 24ωρες βάρδιες χωρισμένες σε τρία οκτάωρα (πρωινή, απογευματινή, νυχτερινή) και ευθύνες που πλέον περιλαμβάνουν και τροχονομικά καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, τα όργανα της Δ.Α. θα μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους ΙΧ οχημάτων τόσο για τα πρέποντα έγγραφα που οφείλουν να έχουν, όσο και για μια σειρά ελεγκτικών αρμοδιοτήτων που αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Έτσι θα επιτηρούν ζητήματα όπως παράνομη στάθμευση, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, υπερβολικός θόρυβος, κατάληψη θέσεων φόρτισης από οχήματα που είτε δεν είναι ηλεκτρικά ή δεν φορτίζουν εκείνη τη στιγμή κ.ά.

Ειδικά δε για τα πάσης φύσεως δίκυκλα, από ποδήλατα ως μοτοσυκλέτες, για τρίτροχα και τετράτροχα, αλλά και για τα ελαφριά προσωπικά οχήματα (ΕΠΗΟ), η Δ.Α. εξουσιοδοτείται να προβαίνει σε κάθε έλεγχο των ειδικών διατάξεων του ΚΟΚ που ισχύουν γι’ αυτά.

Τα παραπάνω ωστόσο ισχύουν με μια προϋπόθεση. Στον εκάστοτε Δήμο θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός Δημοτικών Αστυνομικών για να μπορούν να αναλάβουν και τροχονομικές αρμοδιότητες και ο αριθμός αυτός προκύπτει χοντρικά διαιρώντας τον πληθυσμό του Δήμου διά 2.000. Αν η στελέχωση της Δ.Α. είναι κάτω από το απαιτούμενο όριο, τότε η τοπική αρχή έχει το δικαίωμα να περικόψει τις ευθύνες τους με τέτοιον τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζονται οι υπόλοιπες αρμοδιότητές τους.

Δίνονται μάλιστα δύο παραδείγματα, με τον Δήμο Αθηναίων που βάσει πληθυσμού θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 322 Δημοτικούς Αστυνομικούς, μα στην πράξη έχει 522. Το δεύτερο παράδειγμα είναι του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος εμφανίζεται υποστελεχωμένος, καθώς η δύναμη της Δ.Α. θα έπρεπε να αριθμεί 90 αστυνομικούς, μα έχει μόλις 32. Ανάλογες ελλείψεις σε προσωπικό εμφανίζουν και άλλοι δήμοι που φέρνει ως παράδειγμα το υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικών που καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες της Δ.Α., ήτοι της Αργυρούπολης (8 αντί 30) και της Πάρου (3 αντί 7).

Επιπλέον, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δ.Α. υπαινίσσεται και μελλοντική τους ενίσχυση, τόσο σε προσωπικό (για όσους εμφανίζονται υποστελεχωμένοι) όσο και σε απαραίτητο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, απαιτούνται συσκευές που να διαβάζουν τα ψηφιακά έγγραφα του Gov.gr Wallet ώστε να μπορούν να ελέγξουν ταυτότητες, άδειες οχημάτων και διπλώματα οδήγησης, καθώς και ραντάρ χειρός για τον έλεγχο της ταχύτητας οχημάτων.

Παραμένει ασαφές αν τα πρόστιμα που βεβαιώνουν τα όργανα της Δ.Α. είναι όμοια με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλαδή πού καταλήγουν τα έσοδα και κατά πόσο θα αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα από τους πολίτες ή αν οι Δήμοι θα γεμίσουν κούτες με αγνοημένες απλήρωτες κλήσεις, όπως πολλάκις στο παρελθόν έχει γίνει με τις δημοτικές κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

Ελπίζουμε τουλάχιστον η Δ.Α. να περάσει και από κάποια σχετική εκπαίδευση πριν αρχίσει να μοιράζει τροχονομικούς ελέγχους και πρόστιμα, γιατί καλά τα έσοδα, αλλά δεν θέλει και πολύ για να μπλοκάρει το σύστημα με ενστάσεις και μηνύσεις.