Επετειακό R nineT/5

Για τα 50 χρόνια από τη δημιουργία της σειράς /5
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

5/7/2019

Η BMW είναι μια απ’ τις παλαιότερες ευρωπαϊκές εταιρείες που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες, καθώς το πρώτο μοντέλο της βγήκε στην παραγωγή πριν από 97 χρόνια, το 1921, ενώ πριν από 50 χρόνια έβγαλε στην παραγωγή τη σειρά /5 με τις R50, R60 και R75 να είναι οι αντιπρόσωποί της. Αυτά τα μοντέλα θεωρούνται εκ των ουκ άνευ σε εκδηλώσεις με θέμα τις κλασικές μοτοσυκλέτες, όπως οι “Ημέρες Μοτοσυκλέτας” για παράδειγμα, γεγονός που αποδεικνύει την διαχρονική τους αξία. Με αφορμή το μισό αιώνα απ’ τη δημιουργία της σειράς /5, η BMW έφτιαξε μια επετειακή έκδοση της R nineT, μιας μοτοσυκλετιστικής οικογένειας που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την παράδοση και το ιστορικό παρελθόν της φίρμας.

Η επετειακή έκδοση R nineT /5 περιορίζεται μόνο σε αισθητικές αλλαγές οι οποίες όμως αναδεικνύουν και συνδέουν περισσότερο το R nineT με τους προγόνους του. Αρχικά, το ρεζερβουάρ είναι πλέον μονόχρωμο και το μπλε είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό με την βαθιά απόχρωσή του, ενώ η BMW έχει φροντίσει να διατίθεται σε περισσότερα χρώματα.

Τα διπλά λευκά σιρίτια και τα προστατευτικά του ρεζερβουάρ εκεί που ακουμπούν τα πόδια του αναβάτη τονίζουν περισσότερο την κλασσική χροιά που απορρέει το μοντέλο. Πίσω απ’ την τάπα υπάρχει και το μεταλλικό έμβλημα της σειράς /5, ενώ η ίδια τεχνοτροπία βαφής χρησιμοποιείται και στο εμπρός φτερό του τροχού. Οι ζάντες, οι σωλήνες και το τελικό της εξάτμισης είναι χρωμιομένα όπως και οι καθρέπτες. Αντίστοιχα υπάρχει και το κλασικό χρωμιωμένο σιρίτι στη σέλα, που ήταν σημείο αναφοράς των μοντέλων της προηγούμενης χιλιετίας, όπως και η στάμπα πάνω της με τον χαρακτηριστικό έλικα.

Στους υπόλοιπους τομείς το R nineT παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο με τον αεροελαίοψυκτο κινητήρα των 1.170cc καθώς και όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που τον συνοδεύουν, όπως το ABS και το ASC της BMW, ενώ τα θερμαινόμενα grip ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό.

BENDA: Έρχονται και επίσημα Ελλάδα με Teoren Motors! Φέρνουν το μεσαίο cruiser με το μεγαλύτερο ελαστικό!

Αποκλειστικός εισαγωγέας για τα ATV και τις μοτοσυκλέτες της κινέζικής εταιρείας
BENDA: Έρχονται και επίσημα Ελλάδα με Teoren Motors! Φέρνουν το μεσαίο cruiser με το μεγαλύτερο ελαστικό!
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

15/1/2026

Η TEOREN MOTORS A.E. ανακοίνωσε την ανάληψη της αποκλειστικής εισαγωγής και διανομής των προϊόντων της BENDA στην ελληνική αγορά, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της στον χώρο των ATV και των δίκυκλων.

Η TEOREN MOTORS A.E., εταιρεία του γνωστού ομίλου Β.Ν. Θεοχαράκης, γνωστοποίησε και επίσημα την έναρξη συνεργασίας με τη BENDA, όπως σας είχαμε ενημερώσει στις αρχές του περασμένου μήνα.

Η εταιρεία του ομίλου αναλαμβάνει την αποκλειστική διάθεση των μοντέλων της Benda στην Ελλάδα. Η συμφωνία αφορά τόσο ATV όσο και μοτοσυκλέτες, οι οποίες προστίθενται σταδιακά στην γκάμα της εταιρείας.

Η BENDA αποτελεί εμπορική ονομασία της Hangzhou Saturn Power Technology Co., Ltd., κινεζικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 2016 και διαθέτει ήδη δύο μονάδες παραγωγής.

Η δραστηριότητά της επικεντρώνεται στην εξέλιξη και κατασκευή τετράκυκλων και δίκυκλων οχημάτων, με εσωτερικά τμήματα έρευνας και ανάπτυξης που αξιοποιούν την χρήση ψηφιακών εργαλείων σχεδιασμού και προσομοίωσης.

Στην Κίνα έχουν καταφέρει να εξειδικευτούν ως η εταιρεία των cruiser μοτοσυκλετών, με την γκάμα της να προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση περισσότερο. Από πολύ νωρίς προσπάθησαν να μπουν στην Ευρώπη, ωστόσο δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πιο δύσκολη αγορά του κόσμου με τα υψηλότερα στάνταρ, κάτι που αλλάξε τα τελευταία δύο χρόνια. Ακόμη και η εικόνα τους στην EICMA 2025 ήταν τελείως διαφορετική από άλλες χρονιές με πολύ μεγαλύτερο περίπτερο και σαφώς υψηλότερο προϋπολογισμό.

Θυμηθείτε τι είδαμε από κοντά στην EICMA:

 

 

Στον τομέα της αισθητικής, τα μοντέλα BENDA ακολουθούν την νεο-ρετρο γραμμή που συνδυάζει σύγχρονες σιλουέτες με κλασσικές αναφορές.

Benda

Έλευση LFC 700

Για την ελληνική αγορά, η αρχική γκάμα περιλαμβάνει δύο ATV: τα Redstone 550 και Redstone 1000. Στα δίκυκλα, διατίθενται τα Chinchilla 350 CVT, Chinchilla 500 και LFC 700 Pro. Το τελευταίο, είναι το μεσαίο cruiser με το μεγαλύτερο ελαστικό σε μοτοσυκλέτα παραγωγής και όπως φαίνεται από την ανακοίνωση, θα έρθει και στην Ελλάδα! Τα μοντέλα καλύπτουν διαφορετικές κατηγορίες κυβισμού και χρήσης, απευθυνόμενα σε αναβάτες με διαφορετικές απαιτήσεις.

Η TEOREN MOTORS A.E. αναλαμβάνει τόσο τη διάθεση όσο και την υποστήριξη after sales των προϊόντων BENDA στην Ελλάδα, μέσω του υπάρχοντος εμπορικού και τεχνικού της δικτύου. Περισσότερες πληροφορίες για τιμές, τεχνικά χαρακτηριστικά και διαθεσιμότητα αναμένονται στο προσεχές διάστημα.

 

Benda