Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Επετειακό R nineT/5

Για τα 50 χρόνια από τη δημιουργία της σειράς /5

Η BMW είναι μια απ’ τις παλαιότερες ευρωπαϊκές εταιρείες που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες, καθώς το πρώτο μοντέλο της βγήκε στην παραγωγή πριν από 97 χρόνια, το 1921, ενώ πριν από 50 χρόνια έβγαλε στην παραγωγή τη σειρά /5 με τις R50, R60 και R75 να είναι οι αντιπρόσωποί της. Αυτά τα μοντέλα θεωρούνται εκ των ουκ άνευ σε εκδηλώσεις με θέμα τις κλασικές μοτοσυκλέτες, όπως οι “Ημέρες Μοτοσυκλέτας” για παράδειγμα, γεγονός που αποδεικνύει την διαχρονική τους αξία. Με αφορμή το μισό αιώνα απ’ τη δημιουργία της σειράς /5, η BMW έφτιαξε μια επετειακή έκδοση της R nineT, μιας μοτοσυκλετιστικής οικογένειας που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την παράδοση και το ιστορικό παρελθόν της φίρμας.

Η επετειακή έκδοση R nineT /5 περιορίζεται μόνο σε αισθητικές αλλαγές οι οποίες όμως αναδεικνύουν και συνδέουν περισσότερο το R nineT με τους προγόνους του. Αρχικά, το ρεζερβουάρ είναι πλέον μονόχρωμο και το μπλε είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό με την βαθιά απόχρωσή του, ενώ η BMW έχει φροντίσει να διατίθεται σε περισσότερα χρώματα.

Τα διπλά λευκά σιρίτια και τα προστατευτικά του ρεζερβουάρ εκεί που ακουμπούν τα πόδια του αναβάτη τονίζουν περισσότερο την κλασσική χροιά που απορρέει το μοντέλο. Πίσω απ’ την τάπα υπάρχει και το μεταλλικό έμβλημα της σειράς /5, ενώ η ίδια τεχνοτροπία βαφής χρησιμοποιείται και στο εμπρός φτερό του τροχού. Οι ζάντες, οι σωλήνες και το τελικό της εξάτμισης είναι χρωμιομένα όπως και οι καθρέπτες. Αντίστοιχα υπάρχει και το κλασικό χρωμιωμένο σιρίτι στη σέλα, που ήταν σημείο αναφοράς των μοντέλων της προηγούμενης χιλιετίας, όπως και η στάμπα πάνω της με τον χαρακτηριστικό έλικα.

Στους υπόλοιπους τομείς το R nineT παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο με τον αεροελαίοψυκτο κινητήρα των 1.170cc καθώς και όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που τον συνοδεύουν, όπως το ABS και το ASC της BMW, ενώ τα θερμαινόμενα grip ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό.