Επιτέλους ψηφίζεται η μείωση ΦΠΑ στα κράνη στο 13% από 24%

Στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/11/2019

Μετά από… αιώνες θα γίνει τελικά το αυτονόητο και τα κράνη δεν θα επιβαρύνονται με τον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ του 24% σαν να πρόκειται για είδη πολυτελείας. Όχι πως ο νέος ΦΠΑ του 13% έχει λογική για ένα καταναλωτικό είδος που η κατοχή και η χρήση του επιβάλλεται δια νόμου και έχει άμεση σχέση με την ανθρώπινη ζωή. Τουλάχιστον όμως το πρώτο βήμα προς τη λογική έγινε και η μείωση κατά 11% είναι αρκετή για να κάνει μια σημαντική διαφορά τιμής στα ποιοτικά κράνη της μεσαίας και premium κατηγορίας. Προφανώς στα πολύ φτηνά η μείωση της τελικής τιμής θα είναι αμελητέα και τα 5-10 ευρώ της μείωσης δεν πρόκειται να δημιουργήσουν ουρές αγοραστών έξω από τα καταστήματα.

Όμως για τα κράνη άνω των 200€ και κυρίως για τα κράνη που προσφέρουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε υλικά κατασκευής και άνεσης, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% μπορεί να τα φέρει πιο κοντά στο πορτοφόλι του μέσου μοτοσυκλετιστή, αφού σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπερνά τα 200€.

Όπως κι αν έχει, η φορολογική ελάφρυνση στα κράνη έχει κυρίως συμβολική αξία και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά, εμείς πιστεύουμε πως τα κράνη μοτοσυκλέτας θα έπρεπε να μπουν στον χαμηλότερο συντελεστή, διότι δεν μπορείς να λες ως κράτος πως κάνεις ό,τι μπορείς για την μείωση των ατυχημάτων στους δρόμους και την ίδια στιγμή να φορολογείς τον εξοπλισμό ασφαλείας που είναι απαραίτητος για να πετύχεις τον στόχο σου. 

Οδηγός πήγαινε με την όπισθεν στη ΛΕΑ της λεωφόρου Σχιστού για να αποφύγει την κίνηση [Video]

Τελικά τα καλύτερα μυαλά έχουν μείνει στην Ελλάδα
sxistou
Από τον

Παύλο Καρατζά

13/2/2026

Ένας ασυνείδητος οδηγός αυτοκινήτου κινούταν με την όπισθεν στην λεωφόρο Σχιστού-Σκαραμαγκά στο Χαϊδάρι για να αποφύγει την κίνηση.

Το περιστατικό κατέγραψε μία μοτοσυκλέτα από το αντίθετο ρεύμα και ευελπιστούμε να το έκανε ο συνεπιβάτης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το ίδιο ασυνείδητος με τον οδηγό αυτοκίνητου είναι και ο αναβάτης της μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα και αρκετοί σχολίασαν πως αυτή είναι μία πρακτική που ακολουθούν κι άλλοι οδηγοί ανά καιρούς για να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα που είναι εντονότατο στο σημείο αυτό. Πάντως το γεγονός αποδεικνύει πως ο “πολυμήχανος” Έλληνας θα τη βρει τη λύση του, ακόμα κι αν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τους γύρω του.

Την αδιανόητη αυτή ενέργεια μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο: