Επιτέλους ψηφίζεται η μείωση ΦΠΑ στα κράνη στο 13% από 24%

Στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/11/2019

Μετά από… αιώνες θα γίνει τελικά το αυτονόητο και τα κράνη δεν θα επιβαρύνονται με τον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ του 24% σαν να πρόκειται για είδη πολυτελείας. Όχι πως ο νέος ΦΠΑ του 13% έχει λογική για ένα καταναλωτικό είδος που η κατοχή και η χρήση του επιβάλλεται δια νόμου και έχει άμεση σχέση με την ανθρώπινη ζωή. Τουλάχιστον όμως το πρώτο βήμα προς τη λογική έγινε και η μείωση κατά 11% είναι αρκετή για να κάνει μια σημαντική διαφορά τιμής στα ποιοτικά κράνη της μεσαίας και premium κατηγορίας. Προφανώς στα πολύ φτηνά η μείωση της τελικής τιμής θα είναι αμελητέα και τα 5-10 ευρώ της μείωσης δεν πρόκειται να δημιουργήσουν ουρές αγοραστών έξω από τα καταστήματα.

Όμως για τα κράνη άνω των 200€ και κυρίως για τα κράνη που προσφέρουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε υλικά κατασκευής και άνεσης, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% μπορεί να τα φέρει πιο κοντά στο πορτοφόλι του μέσου μοτοσυκλετιστή, αφού σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπερνά τα 200€.

Όπως κι αν έχει, η φορολογική ελάφρυνση στα κράνη έχει κυρίως συμβολική αξία και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά, εμείς πιστεύουμε πως τα κράνη μοτοσυκλέτας θα έπρεπε να μπουν στον χαμηλότερο συντελεστή, διότι δεν μπορείς να λες ως κράτος πως κάνεις ό,τι μπορείς για την μείωση των ατυχημάτων στους δρόμους και την ίδια στιγμή να φορολογείς τον εξοπλισμό ασφαλείας που είναι απαραίτητος για να πετύχεις τον στόχο σου. 

Moto Guzzi Days - Test rides για τις ιταλικές μοτοσυκλέτες - Δείτε πού μπορείτε να τις οδηγήσετε

Έως τις 16 Μαΐου - Συνεχίζονται οι προσφορές με όφελος έως 1.500 ευρώ σε κάθε αγορά
Moto Guzzi Days Maios Ελλάδα 2026 test rides
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

15/5/2026

Η Moto Guzzi συνεχίζει με τα test rides και τον Μάιο δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από πρώτο χέρι τις μοτοσυκλέτες του Mandello del Lario.

Ειδικότερα στο επίσημο δίκτυο συνεργατών που συμμετέχουν στα test rides της Moto Guzzi οι αναβάτες μπορούν να ανακαλύψουν την πλήρη γκάμα της ιταλικής εταιρείας και να οδηγήσει, τη V100 Mandello, τη Stelvio, την οικογένεια V85 και τη σειρά V7.

Moto Guzzi Days Maios 2026

Κατά την περίοδο των test rides ισχύουν και ειδικές τιμές για τα μοντέλα της Guzzi με όφελος για τον αναβάτη που φτάνει τα 750 ευρώ στη σειρά V7, 1.000 ευρώ στη σειρά V85 και 1.500 ευρώ για τη Stelvio και τη V100 Mandello.

Για να κλείσετε ένα test ride επισκεφτείτε εδώ τη σελίδα της Moto Guzzi.