Έριξαν άσφαλτο πριν φύγουν οι κολώνες της ΔΕΗ

Σε αναμονή για το μπάλωμα
Από το

motomag

21/11/2022

Η ΔΕΗ ετοιμάζεται να μπει και στην εργολαβία των επικοινωνιών στρώνοντας οπτικές ίνες σε 14 δήμους μιας και της περισσεύει η ρευστότητα αλλά ίσως θα έπρεπε να επενδύσει ακόμη περισσότερο στην βελτίωση των δικτύων, μιας και πληρώνονται ακόμη πιο ακριβά από πριν.

Μπορεί βέβαια το παρακάτω να είναι έργο του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος που χρησιμοποιεί τις υποδομές του και εκείνη που καταβάλει το μεγαλύτερο τίμημα. Ίσως ο ΔΕΔΔΗΕ να θεωρεί πως χρειάζεται ενδυνάμωση για να μην υπάρχει δικαιολογία που δεν πρόλαβε να μετακινήσει τις κολώνες του, πριν προχωρήσει η κατασκευή του δρόμου.

Τοπικό μέσο από τον Δήμο Ήλιδας αποκαλύπτει μία αστεία εικόνα με την ασφαλτόστρωση να έχει προχωρήσει πριν φύγουν οι κολώνες από την μέση. Προφανώς και πιστεύουμε πως δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία πριν μετακινηθούν οι κολώνες, τοποθετώντας στην συνέχεια το ανάλογο μπάλωμα. Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε βέβαια η σειρά των εργασιών να ήταν άλλη.

Επίσης δεν είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση, έχει ξανά συμβεί πολλές φορές στην ελληνική επικράτεια κυρίως εξαιτίας αδυναμίας συγχρονισμού των συνεργείων, όπως έχει συμβεί να σκαφτεί εκ νέου ολοκαίνουριος δρόμος για να περαστούν καλώδια υπηρεσίας που δεν πρόλαβε να τελειώσει πριν την ασφαλτόστρωση. Σε αυτή την χώρα όλα έχουν συμβεί διπλασιάζοντας το κόστος του έργου ή τον κόπο, κι αυτή είναι απλά η πιο πρόσφατη περίπτωση.

Είναι ένα παράδειγμα επίσης του κινδύνου που αντιμετωπίζει κανείς, όταν προσπερνά την σήμανση ανακατεύθυνσης και μπαίνει σε δρόμο κλειστό προς την κυκλοφορία με δική του ευθύνη. Ας γνωρίζει πως μπορεί να βρει μπροστά του το οτιδήποτε, ακόμη και κολώνα της ΔΕΗ.

Η Δημοτική Αστυνομία απέκτησε και εξουσίες Τροχαίας – Στις αρμοδιότητές της έλεγχοι και πρόστιμα

Πολλαπλασιάζονται οι αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών σε 24ωρη βάση
dimotiki-astynomia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/10/2026

Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ψηφίστηκε το Καλοκαίρι και τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ δίνει διευρυμένες αρμοδιότητες στη Δημοτική Αστυνομία (Δ.Α.), προβλέποντας 24ωρες βάρδιες χωρισμένες σε τρία οκτάωρα (πρωινή, απογευματινή, νυχτερινή) και ευθύνες που πλέον περιλαμβάνουν και τροχονομικά καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, τα όργανα της Δ.Α. θα μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους ΙΧ οχημάτων τόσο για τα πρέποντα έγγραφα που οφείλουν να έχουν, όσο και για μια σειρά ελεγκτικών αρμοδιοτήτων που αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Έτσι θα επιτηρούν ζητήματα όπως παράνομη στάθμευση, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, υπερβολικός θόρυβος, κατάληψη θέσεων φόρτισης από οχήματα που είτε δεν είναι ηλεκτρικά ή δεν φορτίζουν εκείνη τη στιγμή κ.ά.

Ειδικά δε για τα πάσης φύσεως δίκυκλα, από ποδήλατα ως μοτοσυκλέτες, για τρίτροχα και τετράτροχα, αλλά και για τα ελαφριά προσωπικά οχήματα (ΕΠΗΟ), η Δ.Α. εξουσιοδοτείται να προβαίνει σε κάθε έλεγχο των ειδικών διατάξεων του ΚΟΚ που ισχύουν γι’ αυτά.

Τα παραπάνω ωστόσο ισχύουν με μια προϋπόθεση. Στον εκάστοτε Δήμο θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός Δημοτικών Αστυνομικών για να μπορούν να αναλάβουν και τροχονομικές αρμοδιότητες και ο αριθμός αυτός προκύπτει χοντρικά διαιρώντας τον πληθυσμό του Δήμου διά 2.000. Αν η στελέχωση της Δ.Α. είναι κάτω από το απαιτούμενο όριο, τότε η τοπική αρχή έχει το δικαίωμα να περικόψει τις ευθύνες τους με τέτοιον τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζονται οι υπόλοιπες αρμοδιότητές τους.

Δίνονται μάλιστα δύο παραδείγματα, με τον Δήμο Αθηναίων που βάσει πληθυσμού θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 322 Δημοτικούς Αστυνομικούς, μα στην πράξη έχει 522. Το δεύτερο παράδειγμα είναι του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος εμφανίζεται υποστελεχωμένος, καθώς η δύναμη της Δ.Α. θα έπρεπε να αριθμεί 90 αστυνομικούς, μα έχει μόλις 32. Ανάλογες ελλείψεις σε προσωπικό εμφανίζουν και άλλοι δήμοι που φέρνει ως παράδειγμα το υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικών που καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες της Δ.Α., ήτοι της Αργυρούπολης (8 αντί 30) και της Πάρου (3 αντί 7).

Επιπλέον, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δ.Α. υπαινίσσεται και μελλοντική τους ενίσχυση, τόσο σε προσωπικό (για όσους εμφανίζονται υποστελεχωμένοι) όσο και σε απαραίτητο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, απαιτούνται συσκευές που να διαβάζουν τα ψηφιακά έγγραφα του Gov.gr Wallet ώστε να μπορούν να ελέγξουν ταυτότητες, άδειες οχημάτων και διπλώματα οδήγησης, καθώς και ραντάρ χειρός για τον έλεγχο της ταχύτητας οχημάτων.

Παραμένει ασαφές αν τα πρόστιμα που βεβαιώνουν τα όργανα της Δ.Α. είναι όμοια με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλαδή πού καταλήγουν τα έσοδα και κατά πόσο θα αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα από τους πολίτες ή αν οι Δήμοι θα γεμίσουν κούτες με αγνοημένες απλήρωτες κλήσεις, όπως πολλάκις στο παρελθόν έχει γίνει με τις δημοτικές κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

Ελπίζουμε τουλάχιστον η Δ.Α. να περάσει και από κάποια σχετική εκπαίδευση πριν αρχίσει να μοιράζει τροχονομικούς ελέγχους και πρόστιμα, γιατί καλά τα έσοδα, αλλά δεν θέλει και πολύ για να μπλοκάρει το σύστημα με ενστάσεις και μηνύσεις.