Έριξαν άσφαλτο πριν φύγουν οι κολώνες της ΔΕΗ

Σε αναμονή για το μπάλωμα
Από το

motomag

21/11/2022

Η ΔΕΗ ετοιμάζεται να μπει και στην εργολαβία των επικοινωνιών στρώνοντας οπτικές ίνες σε 14 δήμους μιας και της περισσεύει η ρευστότητα αλλά ίσως θα έπρεπε να επενδύσει ακόμη περισσότερο στην βελτίωση των δικτύων, μιας και πληρώνονται ακόμη πιο ακριβά από πριν.

Μπορεί βέβαια το παρακάτω να είναι έργο του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος που χρησιμοποιεί τις υποδομές του και εκείνη που καταβάλει το μεγαλύτερο τίμημα. Ίσως ο ΔΕΔΔΗΕ να θεωρεί πως χρειάζεται ενδυνάμωση για να μην υπάρχει δικαιολογία που δεν πρόλαβε να μετακινήσει τις κολώνες του, πριν προχωρήσει η κατασκευή του δρόμου.

Τοπικό μέσο από τον Δήμο Ήλιδας αποκαλύπτει μία αστεία εικόνα με την ασφαλτόστρωση να έχει προχωρήσει πριν φύγουν οι κολώνες από την μέση. Προφανώς και πιστεύουμε πως δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία πριν μετακινηθούν οι κολώνες, τοποθετώντας στην συνέχεια το ανάλογο μπάλωμα. Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε βέβαια η σειρά των εργασιών να ήταν άλλη.

Επίσης δεν είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση, έχει ξανά συμβεί πολλές φορές στην ελληνική επικράτεια κυρίως εξαιτίας αδυναμίας συγχρονισμού των συνεργείων, όπως έχει συμβεί να σκαφτεί εκ νέου ολοκαίνουριος δρόμος για να περαστούν καλώδια υπηρεσίας που δεν πρόλαβε να τελειώσει πριν την ασφαλτόστρωση. Σε αυτή την χώρα όλα έχουν συμβεί διπλασιάζοντας το κόστος του έργου ή τον κόπο, κι αυτή είναι απλά η πιο πρόσφατη περίπτωση.

Είναι ένα παράδειγμα επίσης του κινδύνου που αντιμετωπίζει κανείς, όταν προσπερνά την σήμανση ανακατεύθυνσης και μπαίνει σε δρόμο κλειστό προς την κυκλοφορία με δική του ευθύνη. Ας γνωρίζει πως μπορεί να βρει μπροστά του το οτιδήποτε, ακόμη και κολώνα της ΔΕΗ.

Πρόβλημα με τις αγωνιστικές προδιαγραφές FIM για κράνη

Με μαύρο κράνος χωρίς λογότυπα ο Nicolo Bulega στις ελεύθερες δοκιμές του Phillip Island, ενδεχόμενο πρόβλημα και με άλλους αναβάτες WSBK και MotoGP
nicolo bulega
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/2/2026

Όσοι πρόσεξαν το κράνος του Bulega στις δοκιμές της Παρασκευής 20/2 ενόψει του πρώτου αγώνα WSBK 2026 στην Αυστραλία θα πρέπει να απόρησαν με την απουσία λογότυπου κατασκευαστή από αυτό, καθώς και την πλήρη έλλειψη γραφικών.

Ο Ιταλός αγωνίστηκε με άλλο κράνος από το ΚΥΤ KX-1 Race GP που κανονικά φορά και το πρόβλημα δεν ήταν ούτε δικό του, ούτε του κατασκευαστή του κράνους.

Φέτος τίθενται σε ισχύ οι νέες αγωνιστικές προδιαγραφές της FIM, FRHPhe-02, για τα κράνη που χρησιμοποιούνται στα πρωταθλήματα που γίνονται υπό την αιγίδα της, ωστόσο προκύπτουν καθυστερήσεις στη διαδικασία πιστοποίησής τους.

Πηγή του ζητήματος είναι το γεγονός πως υπάρχει μόνο ένα εργαστήριο που μπορεί να κάνει τα απαραίτητα τεστ και να εκδώσει το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του κράνους, το Impact Laboratory που εδρεύει στην πίστα Motorland Aragon στην Ισπανία. Και φέτος έχει πέσει πολλή δουλειά, καθώς όλα τα μοντέλα κρανών που φοριούνται σε αγώνες FIM – ασφάλτινους και off-road - πρέπει να περάσουν από εκεί για να περάσουν τις απαραίτητες δοκιμές και να πιστοποιηθούν.

Αυτό σημαίνει μια μεγάλη σειρά τεστ για κάθε κράνος, αλλά και για κάθε μέγεθος κελύφους στο ίδιο μοντέλο κράνους, κάτι που συνήθως περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις (Small-Medium-Large). Οι δε δοκιμασίες που περιλαμβάνει η πιστοποίηση ξεπερνούν αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECE) που ήδη κατέχουν όλα αυτά τα κράνη.

nicolo bulega

Κάπως έτσι λοιπόν έχουμε φτάσει προ της έναρξης του WSBK και σε μια εβδομάδα ξεκινά και το MotoGP, την ώρα που εκκρεμούν οι πιστοποιήσεις κατασκευαστών όπως οι ΚΥΤ, Suomy, Nolan και HJC.

Γι’ αυτό ο Bulega συμμετείχε στα FP1 και FP2 με άλλο δανεικό κράνος, γι’ αυτό και αναβάτες όπως οι Pecco Bagnaia (Suomy) και Fabio Quartararo (HJC) είναι στην αναμονή για να διαπιστώσουν αν θα προλάβουν να έχουν τα κράνη τους αυτό το σαββατοκύριακο (21-22/2) στο Buriram Test του MotoGP στην Ταϊλάνδη.

Μαθαίνουμε μάλιστα πως σε κάποιες περιπτώσεις όπως του Bulega, δηλαδή της ΚΥΤ, οι δοκιμές για την πιστοποίηση έχουν ολοκληρωθεί μεν, αλλά εκκρεμεί η σχετική γραφειοκρατία.

Αν λοιπόν δείτε αυτό το σαββατοκύριακο αναβάτες στον αγώνα WSBK του Phillip Island ή στο MotoGP Buriram Test στην Ταϊλάνδη να μη φορούν το κανονικό τους κράνος, θα σημαίνει πως η διαδικασία δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί για τον συγκεκριμένο κατασκευαστή του κράνους – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, πληρώνει όλα τα κόστη των δοκιμών συμμόρφωσης με τις νέες προδιαγραφές.

Ετικέτες