Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Ετοιμάζεται λιλιπούτειο Honda!

Νέες πατέντες από την Big-H!

Σε σχεδιαστικό οργασμό φαίνεται πώς βρίσκονται οι άνθρωποι της Honda, καθώς το τελευταίο διάστημα δεν έχουν σταματήσει να καταθέτουν πατέντες διάφορων μοτοσυκλετών ή τεχνολογιών που μπορεί να δούμε στο μέλλον. Αυτή τη φορά ο ιαπωνικός τιτάνας έχει καταπιαστεί με τη δημιουργία μιας ακόμη μικρής σε διαστάσεις και κυβισμό μοτοσυκλέτας, παρότι στη γκάμα της υπάρχουν ήδη τα… hobbit που ακούν στο όνομα Monkey και MSX 125. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας τον ίδιο κινητήρα από αυτά τα μοντέλα έχει εξοπλίσει τόσο το Super Cub 125 όπως και το επικείμενο στην αγορά της Ευρώπης CT125, σε μια προσπάθεια να αποσβέσει πιο εύκολα το κόστος εξέλιξής του.

Οι πρόσφατες πατέντες που κατέθεσε, αφορούν μια ακόμη μικρότερη και απ’ το Monkey 125 μοτοσυκλέτα. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται, αν κρίνουμε απ’ τη φιλοσοφία του λιλιπούτειου πλαισίου της, το οποίο συνεργάζεται με δύο αμορτισέρ πίσω και ένα τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός. Το ρεζερβουάρ βρίσκεται αφενός μεν στην κλασσική θέση – μεταξύ τιμονιού και σέλας – όμως είναι πιο χαμηλά τοποθετημένο και “φωλιάζει” μέσα στο σωληνωτό πλαίσιο, οπότε η χωρητικότητά του αναμένεται να μην είναι μεγάλη. Ρίχνοντας μια καλύτερη ματιά στα σχέδια, φαίνεται πως η μπαταρία (σ.σ. 18) είναι τοποθετημένη ακριβώς μπροστά απ’ το λαιμό του πλαισίου επάνω στο πιρούνι, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση του μπροστινού. Οι τροχοί είναι δυσανάλογα μεγάλοι συγκριτικά με το σύνολο και όπως με το Monkey έτσι και εδώ το μεγάλο προφίλ των ελαστικών θα έχει καταλυτικό ρόλο στην απόσβεση των ανωμαλιών της ασφάλτου, λειτουργώντας υποστηρικτικά στο έργο των αναρτήσεων.

Ο κινητήρας είναι σχεδόν παράλληλα με το έδαφος και η αρχιτεκτονική του θυμίζει αυτούς που χρησιμοποιούνται στα σκούτερ με το φίλτροκουτι (σ.σ. 69) να είναι πάνω απ’ τη μετάδοση (σ.σ. 54). Πιθανόν να έχει ημι-αυτόματη μετάδοση, ή στην πιο απίθανη περίπτωση μετάδοση CVT, όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Όπως και να ‘χει η νέα πατέντα της Honda έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, με αρκετούς να εξυμνούν την πρόθεσή της να φτιάξει μια ακόμη πιο μικρή μοτοσυκλέτα απ’ το ήδη μινιόν Monkey. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς το Monkey δεν είναι δα και τόσο μικρό αλλά μοιάζει με γορίλλα ιδίως αν το βάλεις δίπλα στον πρόγονό του… Ένα σενάριο που δικαιολογεί την δημιουργία για κάτι τέτοιο, είναι ότι πιθανόν να προορίζεται για την ασιατική αγορά, όμως το πιο βασικό είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν χρειάζονται λογικά επιχειρήματα για τη δημιουργία του, καθώς ο παράγοντας είναι ένας: Η διασκέδαση που θα προσφέρει μέσα απ’ την οδήγησή του!

Tags: