Έτσι κάναμε ΔΩΡΟ ένα ολοκαίνουριο CFMOTO 300SR

Μαζί με την MUVUS κληρώσαμε ένα ολοκαίνουριο CFMOTO 300SR
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/9/2022

Ένα ολοκαίνουριο CFMOTO 300SR πηγαίνει στην Δέσποινα Μπαζή από την Καρδίτσα, που είναι η μεγάλη νικήτρια ενός ακόμη διαγωνισμού του MOTO. Η MUVUS A.E. αποκλειστικός αντιπρόσωπος και εισαγωγική εταιρεία για τις μοτοσυκλέτες και τα ATV της CFMOTO, μεταξύ άλλων, προσέφερε στο MOTO ένα ολοκαίνουριο 300SR με στόχο να κληρωθεί στο αναγνωστικό κοινό.

Επί τρεις μήνες δώσαμε την ευκαιρία στους αναγνώστες και φίλους του περιοδικού ΜΟΤΟ, να πάρουν μέρος από όλα τα διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας μας και να κερδίσουν πρόσθετες συμμετοχές κοινοποιώντας την ανακοίνωση του διαγωνισμού, «ταγκάροντας» φίλους κτλ αλλά όσο πλησίαζε η προγραμματισμένη ημέρα της κλήρωσης, τόσο μεγάλωνε και η αγωνία να προλάβουν να συμμετάσχουν όσοι το είχαν αφήσει για την τελευταία στιγμή. Με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε εκατοντάδες μηνύματα για μία μικρή παράταση. Όπως η μουσική στον «Ζορμπά» που κλιμακώνεται στο τέλος, όπως όλα τα προλαβαίνουμε όλοι μας την τελευταία στιγμή, έτσι έτρεχαν και τα σχόλια στις φωτογραφίες του διαγωνισμού μέχρι και τα τελευταία λεπτά πριν κλειδώσουν για να ξεκινήσει η καταμέτρηση που θα μας οδηγούσε στην μεγάλη ημέρα:

Την ΖΩΝΤΑΝΗ κλήρωση με την ανακοίνωση του τυχερού / τυχερής που θα ήταν πλέον ο ιδιοκτήτης του CFMOTO300SR!


Πατήστε εδώ για το video της κλήρωσης, όπως αυτή μεταδόθηκε LIVE

 

Η πλατφόρμα που διεξάγει την κλήρωση ανέδειξε μεγάλο τυχερό τον χρήση από το Instagram με το ψευδώνυμο depy_m97 που αποδείχτηκε πως ανήκει στην ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΑΖΗ από την Καρδίτσα!

 

 

Η πλατφόρμα της κλήρωσης εκδίδει ανεξάρτητο πιστοποιητικό αυθεντικότητας και ταυτόχρονα και τους τρεις επιλαχόντες που με την σειρά τους θα καλούνταν σε περίπτωση που ο έλεγχος στο αρχικό προφίλ έφερνε κάποιο μη αποδεκτό αποτέλεσμα.

Όπως μπορεί να δει όποιος ακολουθήσει τον σύνδεσμο στην παραπάνω φωτογραφία, οι τρεις εναλλακτικοί ήταν οι Νίκος Τσέρτος και Ιωσήφ Κουτσοπουλος που είχαν πάρει μέρος και μέσα από το motomag.gr, όπως και το προφίλ simos_lzrds από το Instagram, στους οποίους ευχόμαστε να είναι πάντα τυχεροί και λίγο ακόμη μάλιστα, την επόμενη φορά.

Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε νικήτρια η Δέσποινα Μπαζή, άρχισε να αποκτά και νέους ακόλουθους αλλά να δέχεται και μηνύματα με προσφορές, θεωρώντας ίσως κάποιοι πως η Δέσποινα τυχαία είχε περάσει από τον διαγωνισμό και θα προτιμούσε να εξαργυρώσει γρήγορα το δώρο της.

Μιλώντας όμως στο τηλέφωνο μαζί της αποδείχτηκε πως η Δέσποινα είχε ήδη δίπλωμα για έως 125 κυβικά, οδηγεί καθημερινά το αυτοκίνητό της και είχε ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για να βγάλει δίπλωμα τόσο επαγγελματικό για φορτηγό(!) όσο και απεριόριστο για μοτοσυκλέτα! Η χαρά της ήταν αυτή που αντιλαμβάνεστε όσοι μπορείτε να μπείτε στην θέση της, καθώς πήρε αμέσως άδεια από την εργασία της για να κατέβει στην Αθήνα, απλά για να δει το CFMOTO 300SR από κοντά! Κάθισε στην σέλα του, βολεύτηκε στην καινούρια της μοτοσυκλέτα και δήλωσε πως το κλειδί δεν θα πάει πουθενά, ούτε και στον αδερφό της!

Η Δέσποινα Μπαζή στα γραφεία του MOTO 

Δεσμευμένοι πως το CFMOTO 300SR θα ήταν ολοκαίνουριο, δεν είχε περάσει ούτε και από την διαδικασία του PDI (Pre-Delivery Inspection) είχε απλά βγει από την κούτα μεταφοράς του, όσο παρέμενε στα γραφεία μας περιμένοντας τον νικητή του.

Η Δέσποινα λοιπόν ήρθε, μας γνώρισε, βεβαιώθηκε πως είναι σίγουρα δικό της και εμείς με την σειρά μας πως πηγαίνει εκεί που του αξίζει. Σε έναν νέο άνθρωπο που έψαχνε τρόπο να αποκτήσει την πρώτη του μοτοσυκλέτα χωρίς να επιβαρύνει κανέναν άλλο!

Μακάρι να είναι πάντα τόσο τυχερή και καλά χιλιόμετρα με το 300SR το οποίο θα παραλάβει τις επόμενες ημέρες και θα ανανεώσουμε αυτή την σελίδα με τις φωτογραφίες από την παραλαβή του!

Συγχαρητήρια στην CFMOTO και την MUVUS A.E. για την προμήθεια του CFMOTO 300SR

Ευχαριστούμε θερμά όσους πήραν μέρος – Στην ενότητα ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ του motomag.gr, βλέπετε πάντα τους ενεργούς διαγωνισμούς αλλά και τα αποτελέσματα κάθε κλήρωσης, καθώς βασικός όρος σε κάθε διαγωνισμό που κάνουμε είναι ο νικητής να αποδεχτεί την ανακοίνωση του ονόματος, την φωτογράφιση και την βιντεοσκόπησή του!

Μην χάνετε λοιπόν τους διαγωνισμούς του MOTO, σας περιμένουμε να φωτογραφηθείτε μαζί μας!

 

 


Πατέντα Kawasaki για τροφοδοσία με υγροποιημένο υδρογόνο - Ο πεντακύλινδρος κινητήρας του H2 HySE

Οι Ιάπωνες επιμένουν πως το υδρογόνο είναι προτιμότερη λύση από τις μπαταρίες
kawasaki h2 hyse
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/4/2026

Σε ένα από τα ισχυρότερα αναχώματα στην προτεινόμενη λαίλαπα της βεβιασμένης Ηλεκτροκίνησης εξελίσσεται η χρήση υδρογόνου ως καύσιμο στους κινητήρες εσωτερικής καύσης και οι Ιάπωνες πρωτοπορούν στο θέμα αυτό, έχοντας στήσει εδώ και μερικά χρόνια την κοινοπραξία HySE με συμμετοχή των περισσότερων κατασκευαστών μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων της χώρας.

Η Kawasaki είναι μια από τις πιο δραστήριες εταιρείες στον τομέα αυτόν, όσον αφορά στη Μοτοσυκλέτα τουλάχιστον, έχοντας ήδη παρουσιάσει το λειτουργικό πρωτότυπο H2 HySE που έκανε γύρους επίδειξης στις πίστες των Le Mans και Suzuka στα περιθώρια των αγώνων Endurance σε Γαλλία και Ιαπωνία πέρυσι.

kawasaki-h2-hyse

Αυτό το φουτουριστικό πρωτότυπο ωστόσο επιδεικνύει με μια ματιά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τεχνολογία υδρογόνου: την αποθήκευσή του. Οι γιγάντιες βαλίτσες του H2 HySE είναι απαραίτητες για να φιλοξενήσουν κάμποσα κάνιστρα υδρογόνου υπό πολύ υψηλή πίεση μα, ακόμη κι έτσι, η αυτονομία της μοτοσυκλέτας αυτής φέρεται να είναι ακόμη μη ανταγωνιστική συγκριτικά με μιας βενζινοκίνητης.

Η χρήση αερίου υδρογόνου έχει τα προβλήματά της, γι’ αυτό στο Akashi εξετάζουν ως λύση το υγροποιημένο υδρογόνο, καθώς έτσι θα μπορεί να χωρέσει περισσότερο στη μοτοσυκλέτα. Αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο της πιο πρόσφατης ευρεσιτεχνίας που κατοχύρωσε η Kawasaki στην Ιαπωνία.

kawasaki-h2-hyse
Η ευρεσιτεχνία της Kawasaki μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τύπους κινητήρων, όπως λ.χ. σε έναν V8 που θα μοιάζει με V10

Στο σχέδιο βλέπουμε έναν κινητήρα που μοιάζει πεντακύλινδρος σε σειρά, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι τετρακύλινδρος – ως ήταν εξαρχής ο κινητήρας του H2 HySE με τον υπερσυμπιεστή. Μόνο που ο ακριανός κύλινδρος στη δεξιά πλευρά του κινητήρα δεν λειτουργεί όπως οι υπόλοιποι τέσσερεις και αντί να ωθεί τον στρόφαλο, παίρνει κίνηση απ’ αυτόν για να αντλήσει καύσιμο.

Εξηγούμαι αναλυτικότερα, γιατί τα νούμερα που συνοδεύουν την πατέντα της Kawasaki έχουν ιδιαίτερο τεχνικό ενδιαφέρον.

Στα χαρτιά, το υδρογόνο έχει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από τη βενζίνη ανά μονάδα μάζας. Αυτό σημαίνει πως ένα κιλό υδρογόνου έχει περίπου τριπλάσια αποθηκευμένη ενέργεια από ένα κιλό βενζίνης. Αν όμως μιλήσουμε για ενέργεια ανά μονάδα όγκου, τότε η κατάσταση αντιστρέφεται ραγδαία, καθώς στον ίδιο όγκο η (υγρή) βενζίνη έχει ασύγκριτα περισσότερη ενέργεια από το (αέριο) υδρογόνο. Ενδεικτικά, αναφέρει πως ακόμη κι αν συμπιέσουμε το υδρογόνο στα 700 bar (πάνω από 10.000 psi), στο ίδιο όγκο η βενζίνη έχει εξαπλάσια ενέργεια αποθηκευμένη.

kawasaki-h2-hyse

Και το πρόβλημα στη μοτοσυκλέτα είναι πως ο δεσμευτικός παράγοντας δεν είναι τόσο το βάρος, όσο ο διαθέσιμος χώρος για αποθήκευση του υδρογόνου, δηλαδή ο όγκος.

Η ιδέα της Kawasaki είναι προφανέστατη: το υγροποιημένο υδρογόνο απαιτεί πολύ μικρότερο όγκο για την αποθήκευσή του, άρα θα μπορούμε να φορτώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα στη μοτοσυκλέτα χωρίς να απαιτεί βαλίτσες σε μέγεθος μικρής καλύβας. Μόνο που δεν είναι τόσο απλό το θέμα.

Το υγροποιημένο υδρογόνο έχει τα δικά του προβλήματα. Πρώτον, πρέπει να διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία για να μην εξαερωθεί, άρα το δοχείο αποθήκευσής του θα πρέπει να είναι άριστα μονωμένο για να διατηρεί το υδρογόνο σε υγρή φάση.

​ kawasaki h2 hyse
Στο σχέδιο της Kawasaki το υγρό υδρογόνο ψεκάζεται μέσω δύο μπεκ τόσο απευθείας στον θάλαμο καύσης (29) όσο και στην εισαγωγή του αέρα (28)

Μετά προκύπτει ένα θέμα με την πίεση που δεν θα έχουμε πλέον στο δοχείο του. Στα 700 και 1000 bar, μόλις ανοίξει δίοδος στο κύκλωμα τροφοδοσίας το αέριο θα εκτοξευτεί με μεγάλη πίεση. Δεν θα συμβεί το ίδιο με το υγρό όμως, οπότε τώρα χρειαζόμαστε τρόμπες για να δημιουργήσουν την απαιτούμενη πίεση στη γραμμή τροφοδοσίας.

Η προτεινόμενη λύση της Kawasaki στο θέμα είναι ένα δίδυμο από αντλίες, μια παραδοσιακή σαν αυτή που έχουν οι περισσότεροι κινητήρες της αγοράς ήδη για τη βενζίνη και μια δεύτερη την οποία στα σχέδια των Ιαπώνων υποδύεται το πέμπτο πιστόνι στον τετρακύλινδρο κινητήρα. Η Kawasaki λέει πως αυτός ο έξτρα κύλινδρος μπορεί να δημιουργήσει πίεση τουλάχιστον 1500 psi για να οδηγήσει το υγρό υδρογόνο στον θάλαμο καύσης.

Τα παραπάνω προφανώς και δεν λύνουν όλα τα ζητήματα της Υδρογονοκίνησης, αλλά αν μη τι άλλο δείχνουν πως οι Ιάπωνες επιμένουν πολύ ζεστά στο θέμα. Η Kawasaki μάλιστα δείχνει πολύ πρόθυμη να αναλάβει ρόλο πρωτοπόρου, καθώς εκτός από τη μοτοσυκλέτα κι ένα UTV που θα φορέσει τον ίδιο κινητήρα, έχει αναλάβει να εξελίξει ένα πλοίο ειδικά σχεδιασμένο για τη μεταφορά υγροποιημένου υδρογόνου, το οποίο υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2026.

​ kawasaki h2 hyse

Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είμαστε ακόμη κοντά στο σημείο που το υδρογόνο μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο και τη βενζίνη στις μεταφορές, ειδικά όταν βάλουμε στην εξίσωση και όλους τους χωροταξικούς περιορισμούς που ισχύουν στα δίκυκλα. Πλησιάζουμε όμως και η δουλειά που κάνει η κοινοπραξία HySE βρίσκεται στην πρώτη γραμμή τεχνολογικής καινοτομίας.

Μετά, θα απομένει το πιο δύσκολο βήμα απ’ όλα: το δίκτυο ανεφοδιασμού, το πρόβλημα που πια ξεφεύγει από τον έλεγχο των εργοστασίων και της επιστήμης για να κυλιστεί στη λάσπη πολιτικών και επιχειρηματικών λογικών.