Ευρωπαϊκές Ταξινομήσεις 9μηνου - Άνοδος στη μοτοσυκλέτα, πτώση στα μοτοποδήλατα

Η μεγαλύτερη αύξηση των σημαντικότερων αγορών της Ε.Ε. στη γείτονα Ιταλία
Ταξινομήσεις ACEM 9μηνου 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/11/2023

Οι ταξινομήσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές κατά τους εννέα πρώτους μήνες του 2023 δείχνουν αυξητική τάση στις μοτοσυκλέτα, αλλά πτώση στα μοτοποδήλατα (ΑΜ).

Οι ταξινομήσεις καινούργιων μοτοσυκλετών σε πέντε από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές (δηλαδή στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο) έφτασαν τις 873.985 κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση περίπου 11,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 (781.839 μοτοσυκλέτες).

Ο όγκος των ταξινομήσεων μοτοσυκλετών αυξήθηκε σημαντικά στην Ιταλία (271.552 μοτοσυκλέτες, +19,4% σε ετήσια βάση) και την Ισπανία (154.019 μοτοσυκλέτες, +13,4%), ενώ η Γερμανία (190.490 μονάδες, +9,6%) και η Γαλλία (168.118 μοτοσυκλέτες, +8,7%) παρουσίασαν επίσης ανοδική τάση. Ο όγκος παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός στο Ηνωμένο Βασίλειο (89.806 μοτοσυκλέτες, -0,4%).

Οι ταξινομήσεις μοτοποδηλάτων ανήλθαν σε συνολικό όγκο 155.098 μονάδων στις έξι ευρωπαϊκές αγορές μοτοποδηλάτων που παρακολουθεί ο ACEM (δηλαδή στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία). Αυτός ο όγκος ταξινομήσεων αντιπροσωπεύει μείωση 25,0% σε σύγκριση με πέρυσι (206.927 μονάδες). Η μείωση είναι εκτεταμένη σε όλες τις χώρες που παρακολουθούνται, αν και λιγότερο στο Βέλγιο (-2,7%) και την Ισπανία (-2,8%).

Σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση του τομέα, ο Antonio Perlot, Γενικός Γραμματέας της ACEM, δήλωσε: "Η ισχυρή ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς κατά τους πρώτους εννέα μήνες αναδεικνύει το σταθερό μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, τόσο για τις καθημερινές μετακινήσεις όσο και για τον ελεύθερο χρόνο. Τα πρώτα στοιχεία για τον Οκτώβριο επιβεβαιώνουν τη θετική τάση για τις μοτοσυκλέτες, με τον όγκο των μοτοποδηλάτων να ανακάμπτει εν μέρει".

Πηγή στοιχείων: ACEM

Ετικέτες

Sherco 300 SE Factory vs Toyota GR DKR Hilux T1, στον πιο επικίνδυνο ορεινό χωματόδρομο της Ν. Αφρικής [Video]

Με πρωταγωνιστές τους Wade Young και Giniel de Villiers - Ο χαμένος πίνει Red Bull από τη μπότα του νικητή!
motomag Κόντρα μεταξύ Sherco 300 SE Factory και Toyota GR DKR Hilux T1 στον πιο επικίνδυνο ορεινό δρόμο της Αφρικής [Video]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/12/2023

H Red Bull κατά καιρούς μας έχει χαρίσει μοναδικά βίντεο τα οποία αποτυπώνουν την αέναη αγωνιστική κόντρα μεταξύ μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου, τώρα η διάσημη εταιρεία ενεργειακών ποτών αποφάσισε να μας προσφέρει άλλο ένα αυτή τη φορά στο χώμα, με πρωταγωνιστές το Toyota GR DKR Hilux T1 το οποίο έχει κερδίσει τρεις φορές το Rally Dakar και την δίχρονη enduro μοτοσυκλέτα Sherco 300 SE Factory η οποία θα έκλεβε την παράσταση μερικές ημέρες αργότερα στο φετινό Roof of Africa.

Οι δύο μονομάχοι οι οποίοι έφερε η Red Bull δεν ήταν τυχαίοι. Από την μία ο πολυνίκης του Roof of Africa, Wade Young -o αναβάτης της Sherco λίγες ημέρες αργότερα θα κέρδιζε τον αγώνα φτάνοντας τις οκτώ νίκες- και από την άλλη ο Giniel de Villiers, νικητής του Rally Dakar το 2009. Οι δύο τους λίγο πριν την έναρξη του αγώνα Hard Enduro Roof of Africa ο οποίος διεξάγεται στο Λεσότο της Αφρικής δέχθηκαν να λάβουν μέρος σε έναν σύντομο αγώνα σε μία διαδρομή που μόνο τρόμο μπορεί να προκαλέσει. H Red Bull αποφάσισε πως το γνωστό πέρασμα Sani Pass θα αποτελούσε το σημείο της αγωνιστικής κόντρας ενώ για να κάνει πιο πικάντικο τον αγώνα, ο ηττημένος θα έπρεπε να πιει το γνωστό σε όλους μας Red Bull από το παπούτσι του νικητή στην αφρικανική pub που βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής... Για όσους δεν γνωρίζουν, το Sani Pass είναι μια ορεινή χωμάτινη διαδρομή γεμάτη φουρκέτες, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.865 μέτρων, γεμάτη με κροκάλες και νερόλακκους, ενώ όπως θα δείτε και στο βίντεο δεν υπάρχει κανένα μέτρο ασφαλείας όπως μπαριέρες ή τοιχία στις άκρες του δρόμου!

Κόντρα μεταξύ Sherco 300 SE Factory και Toyota GR DKR Hilux T1 στον πιο επικίνδυνο ορεινό δρόμο της Αφρικής [Video]

Στη διαδρομή των 4 χιλιομέτρων πρώτος μπήκε στην μάχη με το χρονόμετρο ο Wade Young, με τον 27χρονο να οδηγεί με λύσσα το Sherco SE 300 ενώ το πως κατάφερε να αντιμετωπίσει τις κροκάλες και τα λούκια είναι άξιο θαυμασμού. Ο παρουσιαστής του βίντεο ανακοινώνει πως ο χρόνος του Young ήταν 4 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα λέγοντας στον Giniel de Villiers πως ήρθε η σειρά του. Ο επίσης Νοτιοαφρικάνος ξεκινά με το θηριώδες pick up της Toyota απόδοσης 405 ίππων έχοντας ως στόχο να κερδίσει τον Young και όπως μπορεί κανείς να δει... είχε σαφές πλεονέκτημα. Σε κάθε φουρκέτα το Hilux κουβαλούσε μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το Sherco ενώ ταυτόχρονα η ανάρτηση κατάπινε κάθε ανωμαλία. Μετά το τέλος της εντυπωσιακής κόντρας οι Young και De Villiers βρέθηκαν στην αφρικανική pub για να αποκαλυφθεί ο τελικός νικητής που ήταν ο De Villiers με χρόνο 3 λεπτά και 45 δεθτερόλεπτα. Ο Wade Young ο οποίος έχασε το στοίχημα ήπιε το Red Bull από το μποτάκι του De Villers αν και από ότι είδαμε η γεύση του φάνηκε... να μην τον ενθουσιάζει.

Ετικέτες