Ευρωπαϊκές Ταξινομήσεις 9μηνου - Άνοδος στη μοτοσυκλέτα, πτώση στα μοτοποδήλατα

Η μεγαλύτερη αύξηση των σημαντικότερων αγορών της Ε.Ε. στη γείτονα Ιταλία
Ταξινομήσεις ACEM 9μηνου 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/11/2023

Οι ταξινομήσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές κατά τους εννέα πρώτους μήνες του 2023 δείχνουν αυξητική τάση στις μοτοσυκλέτα, αλλά πτώση στα μοτοποδήλατα (ΑΜ).

Οι ταξινομήσεις καινούργιων μοτοσυκλετών σε πέντε από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές (δηλαδή στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο) έφτασαν τις 873.985 κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση περίπου 11,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 (781.839 μοτοσυκλέτες).

Ο όγκος των ταξινομήσεων μοτοσυκλετών αυξήθηκε σημαντικά στην Ιταλία (271.552 μοτοσυκλέτες, +19,4% σε ετήσια βάση) και την Ισπανία (154.019 μοτοσυκλέτες, +13,4%), ενώ η Γερμανία (190.490 μονάδες, +9,6%) και η Γαλλία (168.118 μοτοσυκλέτες, +8,7%) παρουσίασαν επίσης ανοδική τάση. Ο όγκος παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός στο Ηνωμένο Βασίλειο (89.806 μοτοσυκλέτες, -0,4%).

Οι ταξινομήσεις μοτοποδηλάτων ανήλθαν σε συνολικό όγκο 155.098 μονάδων στις έξι ευρωπαϊκές αγορές μοτοποδηλάτων που παρακολουθεί ο ACEM (δηλαδή στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία). Αυτός ο όγκος ταξινομήσεων αντιπροσωπεύει μείωση 25,0% σε σύγκριση με πέρυσι (206.927 μονάδες). Η μείωση είναι εκτεταμένη σε όλες τις χώρες που παρακολουθούνται, αν και λιγότερο στο Βέλγιο (-2,7%) και την Ισπανία (-2,8%).

Σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση του τομέα, ο Antonio Perlot, Γενικός Γραμματέας της ACEM, δήλωσε: "Η ισχυρή ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς κατά τους πρώτους εννέα μήνες αναδεικνύει το σταθερό μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, τόσο για τις καθημερινές μετακινήσεις όσο και για τον ελεύθερο χρόνο. Τα πρώτα στοιχεία για τον Οκτώβριο επιβεβαιώνουν τη θετική τάση για τις μοτοσυκλέτες, με τον όγκο των μοτοποδηλάτων να ανακάμπτει εν μέρει".

Πηγή στοιχείων: ACEM

Ετικέτες

Ανακοινώθηκε πλαφόν στα κέρδη καυσίμων και τροφίμων ως το τέλος Ιουνίου

Η εξαγγελία της κυβέρνησης στοχεύει σε προστασία από φαινόμενα αισχροκέρδειας συνεπεία του πολέμου στη Μέση Ανατολή
fuel
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/3/2026

Ως αναμενόταν, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε επιβολή ανώτατου ορίου στα περιθώρια κέρδους των καυσίμων και των τροφίμων. Πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπεί στο να συγκρατήσει τις λιανικές τιμές σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας που έχουμε εισέλθει μετά το ξέσπασμα πολέμου στο Ιράν, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές μέσω του Περσικού Κόλπου, αλλά και στην παραγωγή πετρελαίου σε αρκετές χώρες της περιοχής.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Μαρτίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη και των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου και Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Θα περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός της ημέρας ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και η διάρκειά της θα είναι, σε πρώτη φάση, ως την 30ή Ιουνίου 2026.

Ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε κάθε ισχυρισμό περί προβλημάτων εφοδιασμού της αγοράς, εξηγώντας πως ειδικά στην ενέργεια η επάρκεια στη χώρα μας δεν κινδυνεύει καθώς πάνω από 50% της παραγωγής της προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνέχεια ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 λεπτά ανά λίτρο στο χονδρεμπόριο και τα 12 λεπτά στα πρατήρια καυσίμων. Ειδικά για τα νησιά, οι εταιρείες εμπορίας μπορούν να επιβάλλουν επιπλέον ειδικό κόστος διανομής μεταφοράς πάνω από το ανώτατο όριο των 5 λεπτών, το οποίο θα καθορίζεται με σχετική υπουργική απόφαση.

Στα τρόφιμα ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως τα τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης δεν θα επιτρέπεται να πωλούνται με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο ποσοστό κέρδους ανά κωδικό από αυτό που είχε ο ίδιος κωδικός κατά μέσο όρο το 2025.

Τυχόν παραβάτες των ανακοινωθέντων πλαφόν θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, τα οποία θα φτάσουν ως τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την ποσότητα στην οποία σημειώθηκε η αθέμιτη κερδοφορία.

Η επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους δεν μπορεί από μόνο του ως μέτρο να συγκρατήσει τις τιμές, καθώς ειδικά στα καύσιμα αυτές ορίζονται από τις διεθνείς χρηματαγορές, επιχειρεί ωστόσο να εξασφαλίσει πως εντός της χώρας η όποια χονδρική τιμή ισχύσει για την αγορά καυσίμων δεν θα επιβαρυνθεί με υπερβολικά κέρδη από πρατηριούχους και ανάλογη λογική ισχύει και στα μέτρα για τα προϊόντα πρώτης ανάγκης.