Ευρωπαϊκές Ταξινομήσεις 9μηνου - Άνοδος στη μοτοσυκλέτα, πτώση στα μοτοποδήλατα

Η μεγαλύτερη αύξηση των σημαντικότερων αγορών της Ε.Ε. στη γείτονα Ιταλία
Ταξινομήσεις ACEM 9μηνου 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/11/2023

Οι ταξινομήσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές κατά τους εννέα πρώτους μήνες του 2023 δείχνουν αυξητική τάση στις μοτοσυκλέτα, αλλά πτώση στα μοτοποδήλατα (ΑΜ).

Οι ταξινομήσεις καινούργιων μοτοσυκλετών σε πέντε από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές (δηλαδή στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο) έφτασαν τις 873.985 κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση περίπου 11,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 (781.839 μοτοσυκλέτες).

Ο όγκος των ταξινομήσεων μοτοσυκλετών αυξήθηκε σημαντικά στην Ιταλία (271.552 μοτοσυκλέτες, +19,4% σε ετήσια βάση) και την Ισπανία (154.019 μοτοσυκλέτες, +13,4%), ενώ η Γερμανία (190.490 μονάδες, +9,6%) και η Γαλλία (168.118 μοτοσυκλέτες, +8,7%) παρουσίασαν επίσης ανοδική τάση. Ο όγκος παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός στο Ηνωμένο Βασίλειο (89.806 μοτοσυκλέτες, -0,4%).

Οι ταξινομήσεις μοτοποδηλάτων ανήλθαν σε συνολικό όγκο 155.098 μονάδων στις έξι ευρωπαϊκές αγορές μοτοποδηλάτων που παρακολουθεί ο ACEM (δηλαδή στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία). Αυτός ο όγκος ταξινομήσεων αντιπροσωπεύει μείωση 25,0% σε σύγκριση με πέρυσι (206.927 μονάδες). Η μείωση είναι εκτεταμένη σε όλες τις χώρες που παρακολουθούνται, αν και λιγότερο στο Βέλγιο (-2,7%) και την Ισπανία (-2,8%).

Σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση του τομέα, ο Antonio Perlot, Γενικός Γραμματέας της ACEM, δήλωσε: "Η ισχυρή ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς κατά τους πρώτους εννέα μήνες αναδεικνύει το σταθερό μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, τόσο για τις καθημερινές μετακινήσεις όσο και για τον ελεύθερο χρόνο. Τα πρώτα στοιχεία για τον Οκτώβριο επιβεβαιώνουν τη θετική τάση για τις μοτοσυκλέτες, με τον όγκο των μοτοποδηλάτων να ανακάμπτει εν μέρει".

Πηγή στοιχείων: ACEM

Ετικέτες

Ατύχημα με μοτοσυκλέτα είχε ο Τσέχος Πρόεδρος Petr Pavel

Λάτρης των δυο τροχών, ο Pavel έπεσε την ώρα που οδηγούσε στην πίστα
Petr Pavel
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/5/2024

Ο 62χρονος Petr Pavel, ο 4ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας και φανατικός αναβάτης μοτοσυκλέτας, είχε ένα μικροατύχημα οδηγώντας μοτοσυκλέτα με χαμηλή ταχύτητα σε ασφάλτινη πίστα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της χώρας του, όπου και παρέμεινε για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ μέσα στην Παρασκευή οι γιατροί του έδωσαν εξιτήριο.

Πρόσφατα έχουμε δει τον Pavel να δίνει το παρών τόσο σε επίσκεψη στο εργοστάσιο της Moto Guzzi στο Mandello Del Lario, όπου οδήγησε το νέο Stelvio, αλλά και στη διοργάνωση της Harley-Davidson στην Πράγα. Ο Pavel έχει για προσωπική μοτοσυκλέτα μια BMW R 1250 GS, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι ακριβώς έκανε στην πίστα και το πώς και πού χτύπησε.

Ο Pavel δεν παρέμεινε για πολύ στο νοσοκομείο, ενώ το γραφείο τύπου του Τσέχου Προέδρου ανακοίνωσε πως ο πρώην αρχηγός του στρατού της Τσεχίας θα επιστρέψει άμεσα στα καθήκοντά του.

Ετικέτες