Hayabusa – Snowmobile VIDEO: Έφτιαξαν στις ΗΠΑ το ταχύτερο Snow-Bike!

Σίγουρα και ένα από τα πιο βαριά
Hayabusa - Snowmobile
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/1/2023

Ακόμη μία χρήση του κινητήρα της Suzuki και της Hayabusa ως σύνολο, αυτή τη φορά για χρήση στο χιόνι. Οι άνθρωποι της Grind Hard Plumbing Co που έχουν γίνει γνωστοί από τις κατασκευές τους κυρίως τοποθετώντας μεγάλους κινητήρες σε παλιά ηλεκτρικά παιδικά αυτοκίνητα, έπιασαν στα χέρια τους τώρα μία Hayabusa. Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούνται με δίκυκλα και πάντα ξεκινούν από το να προσθέτουν τροχούς.

Αυτή την φορά όμως σειρά είχε μία ερπύστρια. Πρόκειται για μία Timbersled Riot 3 Premium που κατασκευάζεται για χρήση σε μοτοσυκλέτες Motocross. Κοστίζει περίπου 6.900 Ευρώ, με τωρινές ισοτιμίες όπως πρόσφατη είναι και η μετατροπή, χωρίς το εμπρός σκι. Φυσικά το η Timbersled που ανήκει στην Polaris, δεν έχει κάτι αντίστοιχο για Hayabusa οπότε χρειαζόντουσαν αρκετές μετατροπές για να ταιριάξει με την βαριά -για την χρήση- street μοτοσυκλέτα. Το σύστημα της ερπύστριας από μόνο του ζυγίζει περίπου 50 κιλά, που σημαίνει πως προσθέτει βάρος πίσω, με την κατανομή της γενιάς αυτής να είναι κοντά στο 50% εμπρός και πίσω σε αντίθεση με τις μεταγενέστερες.

Η συγκεκριμένη είναι μία Suzuki Hayabusa 2005 όπου η ζωή δεν της είχε φερθεί με το γάντι καθώς συμμετείχε σε αγώνες dragster και διάφορες κόντρες πριν πέσει στα χέρια των παιδιών από το Β. Άϊνταχο κοντά στα σύνορα του Καναδά και μετατραπεί σε Snow – Bike όπου ποτέ ξανά δεν θα πατήσει στην άσφαλτο.

Η περιοχή γύρω από την μεγάλη λίμνη Pend Oreille (380 τετ.χιλ.) όπου είναι πλέον το νέο σπίτι της Hayabusa, καλύπτεται από πυκνό χιόνι για αρκετές ημέρες κάθε χρόνο, οπότε το πεδίο δράσης της δεν θα είναι περιορισμένο. Έχοντας την εμπειρία οδήγησης ενός κανονικού Snow Bike, αντιλαμβανόμαστε αυτό που λένε και οι δημιουργοί, πως θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά για να βγει στο βουνό για να κάνει διαδρομή η οποία σίγουρα πρέπει να είναι με παρέα έτοιμη και εξοπλισμένη ώστε να μπορεί να το ρυμουλκήσει σε περίπτωση που «στουμπώσει» κάπου, πράγμα καθόλου δύσκολο από την στιγμή που λίγα πράγματα μπορεί να κάνει ο αναβάτης που βασίζεται μόνο στην ερπύστρια και την ροπή και πρέπει συνέχεια να είναι σε κίνηση.

Δείτε το VIDEO:

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Ακολουθώντας τα χνάρια του R6, το superbike της Yamaha θα πωλείται μόνο για αγωνιστική χρήση
motomag Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha σκοπεύει να μην προχωρήσει στην εξέλιξη των YZF-R1 και YZF-R1M προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με τις Euro5+ προδιαγραφές, σημαίνοντας ταυτόχρονα το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2025.

Μετά τον ντόρο που σήκωσε η συγκεκριμένη είδηση ήρθε και η απάντηση από την ίδια την Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να επιβεβαιώνει πως τo superbike της θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε από το 2020 και μετά το YZF-R6. Με απλά λόγια το R1 θα συνεχίσει να πωλείται ωστόσο από το 2025 και μετά θα χρησιμοποιείται μόνο για αγωνιστική χρήση χωρίς αυτό να μπορεί να βγάλει πινακίδες για το δρόμο.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Η συγκεκριμένη απόφαση της Yamaha έγκειται αφενός στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού καθώς βλέπουμε πως οι Adventure μοτοσυκλέτες αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή των αγοραστών και αφετέρου πως η αγωνιστική εμπλοκή της Yamaha στο WSBK απαιτεί την ύπαρξη του YZF-R1 έστω και χωρίς αυτή να βγάζει πινακίδες (λόγω των κανονισμών που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής).

Η φετινή χρονιά ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία που θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα YZF-R1 και YZF-R1M με πινακίδες ωστόσο το θετικό είναι πως το κεφάλαιο του R1 θα συνεχιστεί έστω και αν αυτό σχετίζεται με την αποκλειστική χρήση του μοντέλου στις πίστες.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025