Honda: Αιφνίδια παραίτηση του Shinji Aoyama, Vice President του Ομίλου για ανάρμοστη συμπεριφορά!

Οικονομικό «χαρακίρι» από τον πρόεδρο Toshihiro Mibe σε ένδειξη σεβασμού
Honda: Αιφνίδια παραίτηση του Shinji Aoyama, Vice President του Ομίλου για ανάρμοστη συμπεριφορά!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/4/2025

Η Honda ανακοίνωσε μόλις τώρα την αιφνίδια απομάκρυνση του Vise President, Shinji Aoyama, σε μία σοκαριστική τροπή γεγονότων. Ο 61χρονος Aoyama είναι ουσιαστικά ο δεύτερος στην ιεραρχία του Ομίλου και διατηρεί αυτή τη θέση από τον Απρίλιο του 2011.

Είναι μέρος της Honda από το 1986 ξεκινώντας από γενικός διευθυντής κλάδου μοτοσυκλετών και διεύθυνε πριν λίγους μήνες τις συνομιλίες για την συγχώνευση της Honda με την Nissan που τελικά ναυάγησαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το περιστατικό που οδήγησε στην απομάκρυνσή του ήταν σε εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα εκτός ωραρίου εταιρείας, αλλά συμμετείχε σε αυτό βάση του τίτλου του.

Η ανακοίνωση της Honda αποφεύγει να κατονομάσει τόσο την εκδήλωση, όσο και οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το περιστατικό υπό τον φόβο πως θα φωτογραφηθεί το θύμα ή το περιβάλλον του και θα υπάρξει διαρροή για την ταυτότητά του κάνοντας τα πράγματα χειρότερα.

Ωστόσο από τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει αυτή την στιγμή, το περιστατικό κρίνεται σοβαρό καθότι υπήρξε εμπλοκή της αστυνομίας. Φαίνεται επίσης πως η Honda περίμενε την καταγραφή από τις αρχές και από την στιγμή που υπάρχει δίωξη του Aoyama, η πρόοδος των διαδικασιών κλιμακώθηκε

Δεν είναι λοιπόν μία πράξη ατίμωσης που στην Ιαπωνική κουλτούρα μετρά περισσότερο από αυτό που συμβαίνει στον δυτικό κόσμο, οδηγώντας σε παραίτηση, αλλά κάτι πιο σοβαρό που οδήγησε στην εμπλοκή των αρχών και την δικαστική οδό.

Η Honda διόρισε μάλιστα ελεγκτική εσωτερική επιτροπή που προχώρησε σε ταχεία διερεύνηση των γεγονότων και ανέφερε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου πως οι κατηγορίες ευσταθούν. Πριν όμως το Διοικητικό Συμβούλιο ορίσει συνάντηση με τον Aoyama, εκείνος προχώρησε στην παραίτησή του.

Μπροστά στην σοβαρότητα του ζητήματος και αναλαμβάνοντας την ευθύνη του ως ηγεσία της διοικητικής ομάδας, ο Πρόεδρος της Honda, Toshihiro Mibe ζήτησε εθελοντικά την περικοπή του 20% του μισθού του για δύο μήνες και η πρότασή του έγινε δεκτή.

Η ανακοίνωση της Honda αναφέρει:

«Είναι βαθύτατα λυπηρό το γεγονός πώς ένα πρόσωπο που κατέχει ηγετική θέση στη διοίκηση της Εταιρείας και από το οποίο περιμένουν όλοι να αποτελεί παράδειγμα για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συμμόρφωση με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς, έχει γίνει αντικείμενο καταγγελίας για συμπεριφορά αντίθετη προς τις αρχές αυτές. Η Εταιρεία ζητά ειλικρινά συγγνώμη για την όποια δυσφορία προκάλεσε η εν λόγω συμπεριφορά, καθώς και για τη σημαντική αναστάτωση και ανησυχία που προκάλεσε σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η Εταιρεία αντιμετωπίζει το θέμα αυτό πολύ σοβαρά και αναγνωρίζει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ως ύψιστη προτεραιότητά της. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η Εταιρεία δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω το εσωτερικό σύστημα επιτήρησης στο σύνολο της εταιρικής της δομής».

Ενημερώνουν πως θα υπάρχει σύντομα αντικαταστάτης του Aoyama, το όνομα του οποίου θα ανακοινώσουν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ετικέτες

Γερμανία: Περιβαλλοντικές οργανώσεις απαιτούν οι μοτοσυκλέτες να μην κάνουν σχεδόν καθόλου θόρυβο!

Ιδρύεται Γερμανική Ομοσπονδιακή Ένωση Κατά του Θορύβου από Μοτοσυκλέτες!
exhaust
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/6/2026

Ομάδες ακτιβιστών για το περιβάλλον έχουν δημιουργήσει τη λεγόμενη Ομοσπονδιακή Ένωση Κατά του Θορύβου από Μοτοσυκλέτες στη Γερμανία και πιέζουν προς τον αυστηρό έλεγχο των θορυβωδών μοτοσυκλετών.

Τo αίτημα αυτό μεταφέρθηκε πρόσφατα σε συνέδριο υπουργών Μεταφορών στη Γερμανία, βασισμένο στην πεποίθηση της συγκεκριμένης Ένωσης πως “ο υπερβολικός θόρυβος που εκλύεται στιγμιαία από σπορ μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα είναι επικίνδυνος για την υγεία και την ποιότητα ζωής”.

Το τί ορίζει ο καθένας ως “υπερβολικό θόρυβο” είναι πάντως ένα αμφιλεγόμενο θέμα, καθώς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εστιάζουν σε ένα προτεινόμενο όριο 80 ντεσιμπέλ (dB). Το αίτημά τους προς τη γερμανική κυβέρνηση είναι να τεθεί αυτό το όριο ως βάση και όλες οι μοτοσυκλέτες που κυκλοφορούν στη χώρα να υποχρεούνται να έχουν πάνω στις εξατμίσεις τους αυτοκόλλητα που να αναγράφουν τον παραγόμενο θόρυβό τους.

Ζητούν επίσης την πλήρη απαγόρευση τεχνολογικών διατάξεων όπως οι βαλβίδες στις εξατμίσεις που ανοίγουν σε συγκεκριμένες στροφές και επηρεάζουν τον ήχο, καθώς και την απαγόρευση επεμβάσεων από τον ιδιοκτήτη σε όσα μέρη της μοτοσυκλέτας αυξάνουν τον παραγόμενο θόρυβό της.

Παράλληλα, απαιτούν όσες μοτοσυκλέτες ξεπερνούν αυτό το όριο να μην τους επιτρέπεται η είσοδος σε διαδρομές που θα χαρακτηριστούν ως Ζώνες Προστασίας από τον Θόρυβο, με το αυτοκόλλητο να απλοποιεί (υποτίθεται) την αστυνόμευση αυτών των ζωνών. Αυτές ωστόσο δεν περιορίζονται σε ήσυχα γραφικά χωριουδάκια, αλλά περιλαμβάνουν διαδρομές που προσελκύουν πολλές μοτοσυκλέτες, όπως ορεινά πάσα και πάσης φύσεως δημοφιλή στροφιλίκια.

Το μεγάλο πρόβλημα που εστιάζει η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι οι after market εξατμίσεις που πολλοί φορούν, αλλά το γεγονός πως πολλές μοτοσυκλέτες που ικανοποιούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές με τις εργοστασιακές τους εξατμίσεις ξεπερνούν αυτό το όριο όταν οι στροφές του κινητήρα ανέβουν ψηλά, άρα ζητούν κάτι που πρακτικά συνεπάγεται αλλαγή στα κατασκευαστικά δεδομένα της βιομηχανίας.

Είναι προφανές πως ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε εν δυνάμει να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην ευρωπαϊκή αγορά Μοτοσυκλέτας, καθώς αμφισβητεί γενικότερα τις προδιαγραφές θορύβου που συνεπάγονται οι επίσημες προδιαγραφές βάσει των οποίων κατασκευάζονται όλες οι μοτοσυκλέτες που εισάγονται στην Ευρώπη.

Βάζει επίσης σε κίνδυνο ένα μεγάλο κομμάτι της after market αγοράς για τη Μοτοσυκλέτα, όπως οι κατασκευαστές εξατμίσεων.

Στη Γερμανία αυτή η λογική απαγόρευσης έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές στον ευρύτερο πληθυσμό, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει μια σωστή ανάλυση της πραγματικότητας. Για παράδειγμα, η επιλογή των 80 dB ως μέγιστο όριο εκπομπής θορύβου από τις εξατμίσεις μοτοσυκλετών είναι παντελώς άσχετη με την πραγματικότητα και, αν ποτέ γινόταν αποδεκτή από τι αρχές, θα σήμαινε πρακτικά πως κανένα δίκυκλο δεν θα μπορούσε να μπει στις προτεινόμενες ζώνες προστασίας από τον θόρυβο – θα ήταν επί της ουσίας μια πλήρης απαγόρευση των δικύκλων!

Ενδεικτικά ας δούμε τι σημαίνουν τα 80 ντεσιμπέλ. Είναι ο ήχος που εκλύεται από έναν μεγάλο χώρο με πολλούς ανθρώπους, ο θόρυβος που παράγει εν λειτουργία μια ηλεκτρική σκούπα, ένα μπλέντερ χειρός, ένα σεσουάρ μαλλιών ή απλά ένας δρόμος με πυκνή κυκλοφορία.

Ένα όριο πάνω από το οποίο ο θόρυβος μπορεί να γίνει επικίνδυνος για την υγεία ενός ανθρώπου θεωρούνται τα 85 dB και διεθνείς οργανώσεις που μελετούν την ασφάλεια σε χώρους εργασίας μιλούν για κινδύνους στην ακοή όταν οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε αυτά τα επίπεδα για κατά μέσο όρο 8-10 ώρες κάθε μέρα.

Πρέπει ωστόσο να τονίσουμε πως η κλίμακα των ντεσιμπέλ δεν είναι γραμμική, αλλά λογαριθμική (όπως η κλίμακα Ρίχτερ λ.χ.), κάτι που σημαίνει πως η απόσταση μεταξύ 80 και 85 ντεσιμπέλ δεν είναι όσο μικρή ακούγεται. Τα δε 80 dB που προτείνουν οι ακτιβιστές φαντάζουν παντελώς εκτός πραγματικότητας αν σκεφτούμε πως με τα σημερινά δεδομένα ένας τετράχρονος κινητήρας μικρού κυβισμού παράγει ανάλογο επίπεδο θορύβου στο ρελαντί.

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως θα επικρατήσει η λογική και τέτοιες προτάσεις δεν θα βρουν ευήκοους δέκτες στους κυβερνώντες της Γερμανίας, διαφορετικά θα αρχίσουμε να μιλάμε για έναν ευθύ πόλεμο κατά της Μοτοσυκλέτας (άλλον ένα για την ακρίβεια, μιας και στη Γερμανία φαίνεται πως εσχάτως τρώγονται ακόμη και με τα εντούρο), ακόμη κι αν αυτή δεν ήταν ποτέ η πρόθεση των εν λόγω ακτιβιστών.

Ετικέτες