Honda: Αιφνίδια παραίτηση του Shinji Aoyama, Vice President του Ομίλου για ανάρμοστη συμπεριφορά!

Οικονομικό «χαρακίρι» από τον πρόεδρο Toshihiro Mibe σε ένδειξη σεβασμού
Honda: Αιφνίδια παραίτηση του Shinji Aoyama, Vice President του Ομίλου για ανάρμοστη συμπεριφορά!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/4/2025

Η Honda ανακοίνωσε μόλις τώρα την αιφνίδια απομάκρυνση του Vise President, Shinji Aoyama, σε μία σοκαριστική τροπή γεγονότων. Ο 61χρονος Aoyama είναι ουσιαστικά ο δεύτερος στην ιεραρχία του Ομίλου και διατηρεί αυτή τη θέση από τον Απρίλιο του 2011.

Είναι μέρος της Honda από το 1986 ξεκινώντας από γενικός διευθυντής κλάδου μοτοσυκλετών και διεύθυνε πριν λίγους μήνες τις συνομιλίες για την συγχώνευση της Honda με την Nissan που τελικά ναυάγησαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το περιστατικό που οδήγησε στην απομάκρυνσή του ήταν σε εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα εκτός ωραρίου εταιρείας, αλλά συμμετείχε σε αυτό βάση του τίτλου του.

Η ανακοίνωση της Honda αποφεύγει να κατονομάσει τόσο την εκδήλωση, όσο και οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το περιστατικό υπό τον φόβο πως θα φωτογραφηθεί το θύμα ή το περιβάλλον του και θα υπάρξει διαρροή για την ταυτότητά του κάνοντας τα πράγματα χειρότερα.

Ωστόσο από τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει αυτή την στιγμή, το περιστατικό κρίνεται σοβαρό καθότι υπήρξε εμπλοκή της αστυνομίας. Φαίνεται επίσης πως η Honda περίμενε την καταγραφή από τις αρχές και από την στιγμή που υπάρχει δίωξη του Aoyama, η πρόοδος των διαδικασιών κλιμακώθηκε

Δεν είναι λοιπόν μία πράξη ατίμωσης που στην Ιαπωνική κουλτούρα μετρά περισσότερο από αυτό που συμβαίνει στον δυτικό κόσμο, οδηγώντας σε παραίτηση, αλλά κάτι πιο σοβαρό που οδήγησε στην εμπλοκή των αρχών και την δικαστική οδό.

Η Honda διόρισε μάλιστα ελεγκτική εσωτερική επιτροπή που προχώρησε σε ταχεία διερεύνηση των γεγονότων και ανέφερε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου πως οι κατηγορίες ευσταθούν. Πριν όμως το Διοικητικό Συμβούλιο ορίσει συνάντηση με τον Aoyama, εκείνος προχώρησε στην παραίτησή του.

Μπροστά στην σοβαρότητα του ζητήματος και αναλαμβάνοντας την ευθύνη του ως ηγεσία της διοικητικής ομάδας, ο Πρόεδρος της Honda, Toshihiro Mibe ζήτησε εθελοντικά την περικοπή του 20% του μισθού του για δύο μήνες και η πρότασή του έγινε δεκτή.

Η ανακοίνωση της Honda αναφέρει:

«Είναι βαθύτατα λυπηρό το γεγονός πώς ένα πρόσωπο που κατέχει ηγετική θέση στη διοίκηση της Εταιρείας και από το οποίο περιμένουν όλοι να αποτελεί παράδειγμα για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συμμόρφωση με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς, έχει γίνει αντικείμενο καταγγελίας για συμπεριφορά αντίθετη προς τις αρχές αυτές. Η Εταιρεία ζητά ειλικρινά συγγνώμη για την όποια δυσφορία προκάλεσε η εν λόγω συμπεριφορά, καθώς και για τη σημαντική αναστάτωση και ανησυχία που προκάλεσε σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η Εταιρεία αντιμετωπίζει το θέμα αυτό πολύ σοβαρά και αναγνωρίζει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ως ύψιστη προτεραιότητά της. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η Εταιρεία δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω το εσωτερικό σύστημα επιτήρησης στο σύνολο της εταιρικής της δομής».

Ενημερώνουν πως θα υπάρχει σύντομα αντικαταστάτης του Aoyama, το όνομα του οποίου θα ανακοινώσουν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ετικέτες

MotoGP Βαλένθια, FP1: Jack Miller και Yamaha στη κορυφή

Αναμενόμενες "εκπλήξεις" στα ελεύθερα λόγω επιλογών στα ελαστικά
Jack Miller Valencia FP1 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

14/11/2025

Ο Jack Miller ήταν ο αναβάτης που έγραψε τον καλύτερο χρόνο στα τελευταία ελεύθερα δοκιμαστικά της σεζόν, βάζοντας στο τέλος ένα φρέσκο ζευγάρι ελαστικών.

Οι αναβάτες που είναι συνήθως πιο αργοί άλλαξαν τα ελαστικά τους με φρέσκα ελαστικά και οι ταχύτεροι κράτησαν αυτά που χρησιμοποιούσαν από την αρχή και αυτός ήταν ο λόγος που ο Miller βρέθηκε στην κορυφή του session με χρόνο 1:30,382 που πέτυχε προς το τέλος του, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα των ελεύθερων δοκιμαστικών -μέχρι περίπου τα μισά- ταχύτερος όλων ήταν ο Alex Marquez που έκανε τελικά τον 6ο χρόνο, κρατώντας τα ίδια ελαστικά.

Ο χρόνος του Miller ήταν μακριά από το απόλυτο ρεκόρ γύρου στη Βαλένθια που πέτυχε το 2023 ο Maverick Vinales (1:28,931), ο οποίος επέστρεψε στη δράση μετά τον τραυματισμό του για βρεθεί στη 19η θέση. Το ρεκόρ του Ισπανού δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ ακόμη.

Ο Αυστραλός της Prima Pramac Yamaha Team ήταν 3,2 δέκατα πιο γρήγορος από τον δεύτερο Ai Ogura (Trackhouse MotoGP Team), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Aleix Espargaro (Honda HRC Test Team) για να συμπληρώσει αυτή την μοναδική για φέτος τριάδα σε FP1.

Ο Raul Fernandez (Trackhouse MotoGP Team) έφερε μία ακόμη Aprilia στις πρώτες θέσεις με τον Franco Morbidelli (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) να κλείνει την πρώτη πεντάδα -ούτε αυτός άλλαξε ελαστικά.

Η V4 Yamaha YZR-M1 του Augusto Fernandez (Yamaha Factory Racing Team) ήταν 10η, ίσως στην πιο ελπιδοφόρα εμφάνισή της μέχρι τώρα, με το session βέβαια να μην έχει και ιδιαίτερη βαρύτητα για τον λόγο που σας αναφέραμε και αυτό φαίνεται και από τον χρόνο του Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) που βρέθηκε 14ος, ενώ στη 18η θέση βρέθηκε ο Marco Bezzecchi. 

Ο Pecco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) είχε τον 21ο χρόνο και ήταν 2,5 δέκατα πιο γρήγορος από τον Nicolo Bulega που ζει το όνειρό του με την ευκαιρία που του έχει δοθεί -ήταν και ο μόνος που δοκίμασε σκληρό εμπρός ελαστικό-, ενώ 24ος και τελευταίος, 1,541 δλ. από την κορυφή, ήταν ο Jorge Martin επίσης στην επιστροφή του στη δράση.
 

 

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

Jack MILLER

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1'30.382

2

Ai OGURA

Trackhouse MotoGP Team

1'30.705

3

Aleix ESPARGARO

Honda HRC Test Team

1'30.707

4

Raul FERNANDEZ

Trackhouse MotoGP Team

1'30.800

5

Franco MORBIDELLI

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

1'30.860

6

Alex MARQUEZ

BK8 Gresini Racing MotoGP

1'30.884

7

Joan MIR

Honda HRC Castrol

1'30.926

8

Pedro ACOSTA

Red Bull KTM Factory Racing

1'30.998

9

Fabio DI GIANNANTONIO

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

1'31.033

10

Augusto FERNANDEZ

Yamaha Factory Racing Team

1'31.035

11

Fermin ALDEGUER

BK8 Gresini Racing MotoGP

1'31.113

12

Luca MARINI

Honda HRC Castrol

1'31.146

13

Johann ZARCO

CASTROL Honda LCR

1'31.171

14

Fabio QUARTARARO

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1'31.204

15

Alex RINS

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1'31.301

16

Brad BINDER

Red Bull KTM Factory Racing

1'31.319

17

Enea BASTIANINI

Red Bull KTM Tech3

1'31.326

18

Marco BEZZECCHI

Aprilia Racing

1'31.364

19

Maverick VIÑALES

Red Bull KTM Tech3

1'31.430

20

Somkiat CHANTRA

IDEMITSU Honda LCR

1'31.454

21

Francesco BAGNAIA

Ducati Lenovo Team

1'31.528

22

Miguel OLIVEIRA

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1'31.715

23

Nicolo BULEGA

Ducati Lenovo Team

1'31.766

24

Jorge MARTIN

Aprilia Racing

1'31.923