Honda: Αιφνίδια παραίτηση του Shinji Aoyama, Vice President του Ομίλου για ανάρμοστη συμπεριφορά!

Οικονομικό «χαρακίρι» από τον πρόεδρο Toshihiro Mibe σε ένδειξη σεβασμού
Honda: Αιφνίδια παραίτηση του Shinji Aoyama, Vice President του Ομίλου για ανάρμοστη συμπεριφορά!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/4/2025

Η Honda ανακοίνωσε μόλις τώρα την αιφνίδια απομάκρυνση του Vise President, Shinji Aoyama, σε μία σοκαριστική τροπή γεγονότων. Ο 61χρονος Aoyama είναι ουσιαστικά ο δεύτερος στην ιεραρχία του Ομίλου και διατηρεί αυτή τη θέση από τον Απρίλιο του 2011.

Είναι μέρος της Honda από το 1986 ξεκινώντας από γενικός διευθυντής κλάδου μοτοσυκλετών και διεύθυνε πριν λίγους μήνες τις συνομιλίες για την συγχώνευση της Honda με την Nissan που τελικά ναυάγησαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το περιστατικό που οδήγησε στην απομάκρυνσή του ήταν σε εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα εκτός ωραρίου εταιρείας, αλλά συμμετείχε σε αυτό βάση του τίτλου του.

Η ανακοίνωση της Honda αποφεύγει να κατονομάσει τόσο την εκδήλωση, όσο και οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το περιστατικό υπό τον φόβο πως θα φωτογραφηθεί το θύμα ή το περιβάλλον του και θα υπάρξει διαρροή για την ταυτότητά του κάνοντας τα πράγματα χειρότερα.

Ωστόσο από τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει αυτή την στιγμή, το περιστατικό κρίνεται σοβαρό καθότι υπήρξε εμπλοκή της αστυνομίας. Φαίνεται επίσης πως η Honda περίμενε την καταγραφή από τις αρχές και από την στιγμή που υπάρχει δίωξη του Aoyama, η πρόοδος των διαδικασιών κλιμακώθηκε

Δεν είναι λοιπόν μία πράξη ατίμωσης που στην Ιαπωνική κουλτούρα μετρά περισσότερο από αυτό που συμβαίνει στον δυτικό κόσμο, οδηγώντας σε παραίτηση, αλλά κάτι πιο σοβαρό που οδήγησε στην εμπλοκή των αρχών και την δικαστική οδό.

Η Honda διόρισε μάλιστα ελεγκτική εσωτερική επιτροπή που προχώρησε σε ταχεία διερεύνηση των γεγονότων και ανέφερε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου πως οι κατηγορίες ευσταθούν. Πριν όμως το Διοικητικό Συμβούλιο ορίσει συνάντηση με τον Aoyama, εκείνος προχώρησε στην παραίτησή του.

Μπροστά στην σοβαρότητα του ζητήματος και αναλαμβάνοντας την ευθύνη του ως ηγεσία της διοικητικής ομάδας, ο Πρόεδρος της Honda, Toshihiro Mibe ζήτησε εθελοντικά την περικοπή του 20% του μισθού του για δύο μήνες και η πρότασή του έγινε δεκτή.

Η ανακοίνωση της Honda αναφέρει:

«Είναι βαθύτατα λυπηρό το γεγονός πώς ένα πρόσωπο που κατέχει ηγετική θέση στη διοίκηση της Εταιρείας και από το οποίο περιμένουν όλοι να αποτελεί παράδειγμα για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συμμόρφωση με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς, έχει γίνει αντικείμενο καταγγελίας για συμπεριφορά αντίθετη προς τις αρχές αυτές. Η Εταιρεία ζητά ειλικρινά συγγνώμη για την όποια δυσφορία προκάλεσε η εν λόγω συμπεριφορά, καθώς και για τη σημαντική αναστάτωση και ανησυχία που προκάλεσε σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η Εταιρεία αντιμετωπίζει το θέμα αυτό πολύ σοβαρά και αναγνωρίζει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ως ύψιστη προτεραιότητά της. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η Εταιρεία δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω το εσωτερικό σύστημα επιτήρησης στο σύνολο της εταιρικής της δομής».

Ενημερώνουν πως θα υπάρχει σύντομα αντικαταστάτης του Aoyama, το όνομα του οποίου θα ανακοινώσουν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ετικέτες

Εγκαινιάστηκε η νέα πίστα της Βουλγαρίας A1 Motor Park (LARA) – Τσουχτερές οι τιμές

Βγήκε αμέσως και το πρόγραμμα προπονήσεων για τον μήνα
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

23/3/2026

Σας είχαμε ενημερώσει για όλη την πορεία των εξελίξεων που αφορούν τη νέα πίστα της γειτονικής Βουλγαρίας, που πλέον παρουσιάστηκε στο κοινό και επίσημα προχτές 21 Μάρτη με τα εγκαίνιά της.

Το διάγραμμα δεν έπεσε πολύ έξω, αφού τα εγκαίνια ήταν προγραμματισμένα για τα τέλη του 2025, όμως ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος. Η πίστα τοποθετείται περίπου 40 λεπτά νότια από την Σόφια στο Samokov και δυόμιση ώρες από τη δική μας πίστα των Σερρών. Οι δύο πίστες είναι σίγουρα ανταγωνίστριες, αλλά παράλληλα μπορούν και να αλληλοσυμπληρώνονται, αφού η A1 Motor Park αναμένεται να κλείνει τον χειμώνα εξαιτίας του χιονιού, όπως και η οδήγηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην πίστα των Σερρών δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη λόγω ζέστης.

3

Η πρώην LARA, που μετονομάστηκε στο ξενέρωτο A1 Motor Park, είναι μία αριστερόστροφη πίστα με 8 αριστερές και 7 δεξιές στροφές και μήκος 3,91 χιλιόμετρα, ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί πως έχει πάρει εγκρίσεις FIA (κατηγορία 3, έως Formula 3) και FIM (κατηγορία Β, έως WorldSBK). Η στόχευση των γειτόνων για δοκιμές, εκδηλώσεις και track-days και έπειτα για αγώνες είναι σαφέστατα στη σωστή κατεύθυνση και είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα και το MOTO το γράφει εδώ και χρόνια.

nikola-tsolov

Μία live μετάδοση στα κοινωνικά δίκτυα κάλυψε τα εγκαίνια, όπου σημείωσε πάνω από 100 χιλιάδες θεάσεις, ενώ πίστα πάτησαν supercars, μοτοσυκλέτες, όπως και μία Formula 2 που οδηγούσε ο τοπικός ήρωας Nikola Tsolov, που κατέχει το ρεκόρ των πιο πολλών νικών στην FIA Formula 3 από το 2023 μέχρι το 2025. Μάλιστα ο Βούλγαρος οδηγός έκανε πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις, λέγοντας πως η νέα πίστα έχει απίστευτες εγκαταστάσεις και η είσοδος της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και θυμίζει τα μεγάλα ιταλικά circuit, όμως ο ίδιος θα συνεχίζει να επισκέπτεται και την πίστα των Σερρών που έχει πιο κλειστές και τεχνικές στροφές.

2

Αμέσως μετά την εκδήλωση ανακοινώθηκαν πρόγραμμα και τιμές για το υπόλοιπο του μήνα. Βέβαια προς έκπληξη είδαμε τσουχτερές τιμές για μία ημερήσια προπόνηση που φτάνει τα 180 ευρώ για τα αυτοκίνητα και τα 135 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες, τιμές που είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές της πίστας των Σερρών, που γνωρίζουμε πολύ καλά και επισκεπτόμαστε συχνά και το κόστος για τις μοτοσυκλέτες είναι 90 ευρώ ανά ημέρα.