Honda - Πρώτη εταιρεία σε Παγκόσμιες Πωλήσεις Μοτοσυκλετών για το 2023 με μεγάλη διαφορά

Το Top-5 εταιρειών και σύγκριση της παγκόσμιας με την ελληνική αγορά
Πωλήσεις 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/4/2024

Κατά το 2023, οι Παγκόσμιες Πωλήσεις Μοτοσυκλετών, Scooter και Παπιών σε 90+ από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου έφτασαν τις 62,5 εκατομμύρια μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,6% σε σχέση με το 2022, με το TOP-5 των εταιρειών με τις περισσότερες πωλήσεις να αποτελείται από 2 Ιάπωνες και 3 Ινδούς κατασκευαστές. Στα δεδομένα του άρθρου δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις ATV / SSV και τρίκυκλων Tuk-Tuk που βρίθουν στην Ασία.

Στην πρώτη θέση και με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο κατασκευαστή για το 2023 βρίσκεται η Honda, με πωλήσεις που έφτασαν τα 18.757.000 δίκυκλα για τη χρονιά που μας πέρασε!

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε για τι νούμερα μιλάμε ανά αγορά, όπου διακρίνεται η τεράστια διαφορά των πωλήσεων στην Ασία (χωρίς να περιλαμβάνεται η Ιαπωνία) σε σχέση με όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι στην Ευρώπη πωλήθηκαν 347.000 δίκυκλα, στην Ιαπωνία 246.000, στην Βόρεια Αμερική 459.000, σε Αφρική και υπόλοιπες χώρες 1.597.000 δίκυκλα και στην Ασία… 16.108.000 δίκυκλα! Βάλτε στο μυαλό σας πως μιλώντας ΜΟΝΟ για την Ινδία, το 2023 είχαμε συνολικές πωλήσεις 17+ εκατομμυρίων δικύκλων για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά! Αντιπαραβάλλετε το παραπάνω νούμερο με τις... 65.896 συνολικές πωλήσεις της ελληνικής αγοράς το 2023, για να πάρετε μια εικόνα της σημαντικότητας της χώρας μας σε παγκόσμια κλίμακα...

Μπορεί τώρα ο εντυπωσιακός αριθμός των σχεδόν 19 εκατομμυρίων πωληθέντων δικύκλων για τη Honda το 2023 να είναι αρκετά αυξημένος από τις πωλήσεις του 2022 (17.027 εκατομμύρια) αλλά και του 2021 (15.132 εκατομμύρια), εντούτοις είναι μικρότερος σε σχέση με τα νούμερα του 2020 (19.340 εκατομμύρια), του 2019 (20.238 εκατομμύρια) και του 2018 (19.554 εκατομμύρια).

Τα καθαρά έσοδα της Honda για το 2023 (για όλους τους κλάδους της εταιρείας: αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα, γεννήτριες, αεροπλάνα, κ.α.) βρέθηκαν στα 16,907 τρις. Γιεν, αριθμός ρεκόρ που μέχρι σήμερα δεν έχει επαναληφθεί από την ιαπωνική εταιρεία.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ινδική Hero Motocorp με πωλήσεις 5.329.000 δικύκλων (4.058.000 το 2022 και 4.290.000 το 2021).

Στην τρίτη θέση είχαμε τη Yamaha, με 4.827.000 πωλήσεις δικύκλων.

Τέταρτη εταιρεία με τις περισσότερες πωλήσεις το 2023 ήταν η Bajaj Auto με 3.590.815 πωλήσεις δικύκλων

Και η πρώτη πεντάδα κλείνει με την TVS Motor με 3.450.000 πωλήσεις δικύκλων.

Οι παραπάνω πέντε εταιρείες έχουν τεράστια διαφορά πωλήσεων με τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, με αρκετές από τις τελευταίες να έχουν και διαμετρικά αντίθετο οικονομικό προφίλ, με προϊόντα υψηλότερης αξίας σε σχέση με τους Ινδούς. Οι Ιάπωνες καταφέρνουν να έχουν τις πιο στοχευμένες μοτοσυκλέτες ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται με συγκριτικά τεράστιο εύρος γκάμας σε σχέση με τους Ευρωπαίους και τους Ινδούς, πετυχαίνοντας κορυφαίες πωλήσεις με βασικά δίκυκλα σε αγορές που απαιτούν μέγιστη οικονομία όπως η Ασία, η Αφρική και η Λατινική Αμερική, και αντίστοιχα υψηλά νούμερα πωλήσεων με ακριβές μοτοσυκλέτες στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές όπως της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Για μια πρόχειρη σύγκριση το 2023 με τους Ευρωπαίους κατασκευαστές, το Pierer Group σημείωσε 381.555 παγκόσμιες πωλήσεις μοτοσυκλετών (208.206 ΚΤΜ, 67.462 Husqvarna, 29.532 GASGAS, 1.852 MV Agusta & 2.503 CFMOTO), η BMW Motorrad 209.257 πωλήσεις, η Triumph Motorcycles 98.039 πωλήσεις, και η Ducati 58.224 πωλήσεις.

SK Motorium

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό οχτακύλινδρο Gold Wing!

Πατέντες δείχνουν ότι η GWM ετοιμάζει οχτακύλινδρο boxer
boxer china motomag
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Σύμφωνα με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κινεζική εταιρεία Great Wall Motor (GWM) ετοιμάζει έναν boxer κινητήρα με οχτώ κυλίνδρους, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτες, θέλοντας να κάνει με εκκωφαντικό τρόπο την είσοδό της στον κόσμο των δύο τροχών.

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ξεκίνησαν με μικρού κυβισμού δίκυκλα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν και σε χωράφια που μέχρι τώρα δεν είχαν σπείρει τον δικό τους καρπό, εμφανίζοντας συνεχώς νέα μοντέλα με μεγαλύτερους κυβισμούς και περισσότερους κυλίνδρους από πριν.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως φαίνεται, όμως, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η GWM, θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό, μπαίνοντας με θόρυβο στον κόσμο των δύο τροχών. Αφορμή στάθηκε ένα βίντεο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της GWM, του κινέζου δισεκατομμυριούχου Wei Jianjun. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα, φαίνεται στο φόντο μία μοτοσυκλέτα καλυμμένη από μία κουκούλα, με το μπροστινό της τμήμα επιμελώς ξεσκέπαστο.

Από εκεί λοιπόν άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της GWM, που στην πορεία έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια από τις πατέντες της. Ήδη η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον χώρο των αυτοκινήτων, με SUV, ηλεκτρικά και πολυτελή οχήματα, κάτω από ξεχωριστές επωνυμίες, που όμως όλες ανήκουν στην ομπρέλα της Great Wall Motor.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, ο κινητήρας που ετοιμάζεται είναι οχτακύλινδρος boxer, θυμίζοντας αρκετά τον εξακύλινδρο της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει το θρυλικό τουριστικό της μοντέλο, Gold Wing. Αν και φημολογείται ότι ο κυβισμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πλησιάζοντας τα 2.000 κυβικά (σε αντίθεση με τα 1.833 του Χρυσού Φτερού του Big H) και με δύο επιπλέον κυλίνδρους, φαίνεται ότι ο κινητήρας της GWM δανείζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τους Ιάπωνες. Αρχικά, όπως συμβαίνει και στο Gold Wing, η μετάδοση εντοπίζεται στο κάτω μέρος του κινητήρα, με στόχο τον όσο γίνεται περιορισμό του μεγέθους του και την συγκέντρωση των μαζών στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Οι πατέντες δείχνουν επίσης ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί σύστημα διπλού συμπλέκτη (DCT), με την τελική μετάδοση να γίνεται με άξονα, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η Honda.

Για την ψύξη του οριζόντια τοποθετημένου στροφάλου και των κάθετα τοποθετημένων κυλίνδρων, βλέπουμε ότι για ακόμα μία φορά η GWM ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Honda. Εφαρμόζει δηλαδή πάνω σε κάθε μία από τις δύο κεφαλές ένα ψυγείο με αεραγωγούς, για την αποτελεσματική ψύξη της περίεργης διάταξης. Ο κινητήρας, όμως της GWM χρησιμοποιεί δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, αντί για έναν που βρίσκουμε στον αντίστοιχης διάταξης εξακύλινδρο του Big H.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Συνδυάζοντας τώρα όλα τα παραπάνω, με το γεγονός ότι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία μοιάζει να είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα, έχουμε και το λογικό συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανταγωνιστή της θρυλικής θηριώδους ιαπωνικής μοτοσυκλέτας. Ένα ακόμα μοντέλο που οι πληροφορίες θέλουν να εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα, αποτελεί ξανά ευθεία αναφορά στην Honda και θα θυμίζει το cruiser μοντέλο της, Rune, το οποίο χρησιμοποιούσε επίσης τον εξακύλινδρο boxer των 1.800 κυβικών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την επιτυχία του Gold Wing.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Αναμφίβολα, τα μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με απλή αρχιτεκτονική και χαμηλό κόστος κατασκευής είναι αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων στα ταμεία μίας εταιρείας. Αυτά όμως που την διαφημίζουν και ρίχνουν πάνω της όλα τα βλέμματα, είναι οι ναυαρχίδες της. Όσο μεγαλύτερη η υπερβολή μάλιστα, τόσο περισσότερο προκαλούν, αυξάνοντας τις μετοχές της εκάστοτε εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που είναι πανάκριβα στην κατασκευή και πολλές φορές δεν θα βγάλουν πίσω ούτε καν αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να κάνει τώρα και η Great Wall Motor. Και έχει την οικονομική επιφάνεια να το πράξει, με τον ιδιοκτήτη της, Wei Jianjun, να συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας.