Honda - Πρώτη εταιρεία σε Παγκόσμιες Πωλήσεις Μοτοσυκλετών για το 2023 με μεγάλη διαφορά

Το Top-5 εταιρειών και σύγκριση της παγκόσμιας με την ελληνική αγορά
Πωλήσεις 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/4/2024

Κατά το 2023, οι Παγκόσμιες Πωλήσεις Μοτοσυκλετών, Scooter και Παπιών σε 90+ από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου έφτασαν τις 62,5 εκατομμύρια μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,6% σε σχέση με το 2022, με το TOP-5 των εταιρειών με τις περισσότερες πωλήσεις να αποτελείται από 2 Ιάπωνες και 3 Ινδούς κατασκευαστές. Στα δεδομένα του άρθρου δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις ATV / SSV και τρίκυκλων Tuk-Tuk που βρίθουν στην Ασία.

Στην πρώτη θέση και με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο κατασκευαστή για το 2023 βρίσκεται η Honda, με πωλήσεις που έφτασαν τα 18.757.000 δίκυκλα για τη χρονιά που μας πέρασε!

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε για τι νούμερα μιλάμε ανά αγορά, όπου διακρίνεται η τεράστια διαφορά των πωλήσεων στην Ασία (χωρίς να περιλαμβάνεται η Ιαπωνία) σε σχέση με όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι στην Ευρώπη πωλήθηκαν 347.000 δίκυκλα, στην Ιαπωνία 246.000, στην Βόρεια Αμερική 459.000, σε Αφρική και υπόλοιπες χώρες 1.597.000 δίκυκλα και στην Ασία… 16.108.000 δίκυκλα! Βάλτε στο μυαλό σας πως μιλώντας ΜΟΝΟ για την Ινδία, το 2023 είχαμε συνολικές πωλήσεις 17+ εκατομμυρίων δικύκλων για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά! Αντιπαραβάλλετε το παραπάνω νούμερο με τις... 65.896 συνολικές πωλήσεις της ελληνικής αγοράς το 2023, για να πάρετε μια εικόνα της σημαντικότητας της χώρας μας σε παγκόσμια κλίμακα...

Μπορεί τώρα ο εντυπωσιακός αριθμός των σχεδόν 19 εκατομμυρίων πωληθέντων δικύκλων για τη Honda το 2023 να είναι αρκετά αυξημένος από τις πωλήσεις του 2022 (17.027 εκατομμύρια) αλλά και του 2021 (15.132 εκατομμύρια), εντούτοις είναι μικρότερος σε σχέση με τα νούμερα του 2020 (19.340 εκατομμύρια), του 2019 (20.238 εκατομμύρια) και του 2018 (19.554 εκατομμύρια).

Τα καθαρά έσοδα της Honda για το 2023 (για όλους τους κλάδους της εταιρείας: αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα, γεννήτριες, αεροπλάνα, κ.α.) βρέθηκαν στα 16,907 τρις. Γιεν, αριθμός ρεκόρ που μέχρι σήμερα δεν έχει επαναληφθεί από την ιαπωνική εταιρεία.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ινδική Hero Motocorp με πωλήσεις 5.329.000 δικύκλων (4.058.000 το 2022 και 4.290.000 το 2021).

Στην τρίτη θέση είχαμε τη Yamaha, με 4.827.000 πωλήσεις δικύκλων.

Τέταρτη εταιρεία με τις περισσότερες πωλήσεις το 2023 ήταν η Bajaj Auto με 3.590.815 πωλήσεις δικύκλων

Και η πρώτη πεντάδα κλείνει με την TVS Motor με 3.450.000 πωλήσεις δικύκλων.

Οι παραπάνω πέντε εταιρείες έχουν τεράστια διαφορά πωλήσεων με τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, με αρκετές από τις τελευταίες να έχουν και διαμετρικά αντίθετο οικονομικό προφίλ, με προϊόντα υψηλότερης αξίας σε σχέση με τους Ινδούς. Οι Ιάπωνες καταφέρνουν να έχουν τις πιο στοχευμένες μοτοσυκλέτες ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται με συγκριτικά τεράστιο εύρος γκάμας σε σχέση με τους Ευρωπαίους και τους Ινδούς, πετυχαίνοντας κορυφαίες πωλήσεις με βασικά δίκυκλα σε αγορές που απαιτούν μέγιστη οικονομία όπως η Ασία, η Αφρική και η Λατινική Αμερική, και αντίστοιχα υψηλά νούμερα πωλήσεων με ακριβές μοτοσυκλέτες στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές όπως της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Για μια πρόχειρη σύγκριση το 2023 με τους Ευρωπαίους κατασκευαστές, το Pierer Group σημείωσε 381.555 παγκόσμιες πωλήσεις μοτοσυκλετών (208.206 ΚΤΜ, 67.462 Husqvarna, 29.532 GASGAS, 1.852 MV Agusta & 2.503 CFMOTO), η BMW Motorrad 209.257 πωλήσεις, η Triumph Motorcycles 98.039 πωλήσεις, και η Ducati 58.224 πωλήσεις.

Έξι χρόνια μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα κράνη στο 13% και ο λόγος που δεν γίνεται 0%

Η ΕΕ επιβάλει το ΦΠΑ να είναι πάνω από 12%
Έξι χρόνια μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα κράνη στο 13% και ο λόγος που δεν γίνεται 0%
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/1/2026

Μερίδα του κόσμου εξακολουθεί να αγνοεί πως το ΦΠΑ στα κράνη έχει μειωθεί εδώ και έξι χρόνια και πως από 1/1/2020 είναι στο 13% αντί του 24%. Βασική αιτία είναι πως δεν έχει δει την διαφορά να μεταβιβάζεται στην τελική τιμή πώλησης, και λιγότερο το ότι δεν παρακολουθεί στενά την ειδησεογραφία της μοτοσυκλέτας. Η μείωση του ΦΠΑ ήρθε σε μία περίοδο που τα πάντα σταδιακά ακρίβυναν και προφανώς το κέρδος από την μείωση του ΦΠΑ είναι πως η άνοδος των τιμών συγκρατήθηκε, ωστόσο ο αντίκτυπος θα ήταν μεγαλύτερος αν αυτό είχε γίνει νωρίτερα.

Η πραγματική ευκαιρία όμως χάθηκε το 1991, ήταν τότε που μπορούσαμε να βάλουμε μηδενικό ΦΠΑ στα κράνη, ήταν τότε που φώναζε το MOTO πως πρέπει να γίνει η κίνηση γιατί δεν θα μπορούμε να την κάνουμε αργότερα.

Πως το ξέραμε αυτό; Παρατηρώντας τι είχε κάνει η Αγγλία, η οποία όσο ήταν εντός ΕΕ ήταν η μόνη χώρα που είχε μηδενικό ΦΠΑ στα κράνη. Τώρα η Αγγλία εξακολουθεί να είναι η μόνη στον Ευρωπαϊκό χώρο που έχει μηδενικό ΦΠΑ στα κράνη, αλλά τώρα έχει και την ελευθερία να καθορίζει την φορολογία όπως αυτή θέλει. Όσο ήταν εντός ΕΕ δεν μπορούσε να μηδενίσει τον ΦΠΑ, εκτός και αν το είχε μηδέν πριν την ένταξή της. Και οι Άγγλοι ήταν οι πρώτοι που το σκέφτηκαν και μερίμνησαν για αυτό. Για αυτό φωνάζαμε τότε, γιατί ήταν η ευκαιρία να έχει η Ελλάδα μηδενικό φόρο στα κράνη, κι αν περισσότεροι εκείνη την εποχή τα φορούσαν και τους ενδιέφερε το θέμα, θα το είχαμε κερδίσει. Εντός ΕΕ μπορείς να φτάσεις στο 13% γιατί επιβάλλεται να είναι το ΦΠΑ πάνω από 12% και όχι παρακάτω καθώς ο μηδενισμός δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού. Υπάρχει εξαίρεση για ορισμένα βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, νερό, φάρμακα όπου ένα κράτος-μέλος μπορεί να έχει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, ακόμη και μηδενικούς. Μαντέψτε. Είμαστε τόσο ανοργάνωτοι που δεν έχουμε ενσωματώσει δύο βασικές οδηγίες, την 2022/542 και την 2020/285 που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Η προθεσμία για την ενσωμάτωση της 2022/542 έληξε πριν από ένα χρόνο, την 1/1/2025, μας έδωσαν περιθώριο μέχρι πριν από 3 μήνες να κάνουμε την αλλαγή και πλέον περιμένουμε να μας επιβληθεί πρόστιμο επειδή δεν μειώνουμε ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά αγαθά. Δηλαδή χρεωνόμαστε ως πολίτες περισσότερο από αυτό που περιμένει η ΕΕ και πλέον η Πολιτεία θα πρέπει να δίνει και μερίδιο αυτής της πρόσθετης φορολογίας έξω, όταν θα μπορούσε να τονώσει την αγορά κάνοντας ότι και οι υπόλοιπες χώρες. Δεν περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό βέβαια από την Πολιτεία, όταν για χρόνια εισπράττει πρόσθετη φορολογία επιπλέον του ΦΠΑ σε κάθε νέο όχημα και έπειτα πληρώνει πρόστιμο για αυτή την πρακτική, μένοντας ικανοποιημένη με την διαφορά που απομένει στο τέλος! Κλείνοντας αυτή την παρένθεση, η ενημέρωση που έχουμε είναι πως η ΕΕ θα κάνει μέσα στο 2026 τόσο δυσβάσταχτο το κόστος του προστίμου από το Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης, που η Ελλάδα δεν θα μπορεί παρά να το μηδενίσει. Στις μοτοσυκλέτες είναι ένα σημαντικό νούμερο, που από τα 900 κυβικά και πάνω αγγίζει το 15% με το πρόσθετο πρόβλημα ότι μπαίνει συνολικά και στα μεταφορικά και στην καθαρή αξία, ανεβάζει δηλαδή το κόστος σημαντικά. Φανταστείτε πως η πρόσθετη αυτή φορολογία είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που έχει το κατάστημα που κάνει την πώληση, για να αναλογίστετε τον ακτίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην αγορά. Θα κλείσω την παρένθεση εδώ και θα δούμε στην πορεία του πρώτου τριμήνου τις εξελίξεις για το συγκεκριμένο αυτό τομέα.

Το συμπέρασμα είναι πως η Πολιτεία έχει πολύ αργά αντανακλαστικά όταν είναι να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ και μάλιστα δεν το κάνει πράξη αν δεν επιβληθεί υψηλό πρόστιμο.

Στα κράνη ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 0%, μπορεί να φτάσει μόνο στο κατώτερο που επιτρέπεται για οτιδήποτε εκτός τους ειδικού κανονισμού που αναφέρεται στις άνω Ευρωπαϊκές Οδηγίες και εδώ και 6 χρόνια είναι σε αυτό το επίπεδο.

Το μόνο παράθυρο που βλέπω να υπάρχει για περεταίρω μείωσή του ή και μηδενισμό ακόμη, είναι να μπουν τα κράνη μοτοσυκλέτας σε μία από τις 7 ειδικές κατηγορίες που η ΕΕ εξαιρεί από τον κανονισμό και επιτρέπει στα κράτη-μέλη να έχουν μειωμένους συντελεστές, ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ. Για παράδειγμα το γάλα και άλλα αγαθά, βασικά για την διατροφή έχουν 0% σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, κάτι που όπως είπαμε θα έπρεπε να είχε κάνει και η χώρα μας εδώ και μήνες, αν και βάση ιστορικότητας στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις αυτές, αποκλείεται να επιλέξει τον μηδενισμό του ΦΠΑ παρότι μπορεί να το κάνει. Μία από αυτές τις 7 κατηγορίες επιτρέπει μειωμένους συντελεστές σε εξοπλισμό ασφαλείας σε νοσοκομεία κτλ πράγμα που δεν μπορεί να συνδεθεί αυτόματα με τα μοτοσυκλετιστικά κράνη. Είναι όμως το πιο κοντινό μονοπάτι για όποιον προσπαθήσει να φέρει σε διαβούλευση στην ΕΕ το ζήτημα αυτό. Με τον τρόπο που συμβαίνουν τα πράγματα στη χώρα μας, είναι μάλλον δύσκολο να ξεκινήσει αυτό από εμάς, ενώ αν γίνει από άλλη χώρα, θα περάσει εδώ μετά από πρόστιμο της ΕΕ…