Honda Super Cub Africa Twin - Το παπί που κλάπηκε, βρέθηκε, ανακατασκευάστηκε και στη συνέχεια έλαβε μέρος στον διαγωνισμό custom μοτοσυκλετών Art of Speed Malaysia

Ένα παπί του οποίου η ιστορία θα μπορούσε να γίνει βιβλίο
Super Cub Africa Twin
Από το

motomag

6/9/2023

Το ανακατασκευασμένο Honda Super Cub ενός Μαλαισιανού αναβάτη απέκτησε νέα και μοναδική ταυτότητα, για να μεταμορφωθεί σε... Super Cub Africa Twin ενώ απέκτησε διεθνή αναγνώριση μετά και από τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό custom μοτοσυκλετών Art of Speed Malaysia.

Το πιο καλοπουλημένο όχημα όλων των εποχών, που έχει αλλάξει την ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη είναι όπως άπαντες γνωρίζουν το παπί Super Cub της Honda. Με εκατομμύρια πωλήσεις, σε όποια γωνιά του πλανήτη και να πας θα ακούσεις κάποια ιστορία που να το συνοδεύει. Πριν από μερικές ημέρες είδαμε μία ξεχωριστή custom δημιουργία ενός Super Cub, η οποία παρουσιάστηκε στον διαγωνισμό custom μοτοσυκλετών Art of Speed Malaysia από τον Nasir Morni. Η συγκεκριμένη δημιουργία ωστόσο κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεκινά πολλά χρόνια πριν, καθώς το Super Cub του 1983 το οποίο ανήκε στον πατέρα του Morni κλάπηκε το 2005 και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. Ωστόσο μετά από 15 χρόνια η μοίρα ήθελε το συγκεκριμένο παπί να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του, και ως εκ τούτου το Super Cub το οποίο ήταν παροπλισμένο σε μία μάντρα της αστυνομίας της Μαλαισίας γύρισε πίσω στο “σπίτι” του.

Honda Super Cub

Φυσικά όπως ήταν λογικό το συγκεκριμένο παπί της Honda ήταν σε άθλια κατάσταση λόγω της φθοράς του χρόνου ενώ το μωβ χρώμα στον σκελετό ήταν ότι είχε απομείνει από την αρχική μορφή του Super Cub. Παρολαυτά ο Nasir Morni αποφάσισε πως πρέπει να δώσει μια νέα ζωή στο παπί με το οποίο είχε μοιραστεί πολλές κοινές στιγμές της καθημερινότητας του όταν ήταν μικρός. Κάπως έτσι, ο Morni είχε την τρελή ιδέα να δημιουργήσει ένα παπί το οποίο θα βασίζεται στην Honda Africa Twin RD03 του 1988!

Honda cub africa twin

Με γνώμονα αυτή τη σκέψη ξεκίνησε το project, με το πλαίσιο να είναι το μόνο που είχε απομείνει από το Cub, καθώς τα υπόλοιπα μέρη του παπιού ήταν διαλυμένα ή μη λειτουργικά. Ο Morni για να πετύχει αυτό που είχε στο μυαλό του ζήτησε από έναν φίλο του ο οποίος εργαζόταν στον οίκο σχεδιασμού Rocketeer Custom Art να του δημιουργήσει τα νέα χρώματα τα οποία θα κοσμούσαν το ανακατασκευασμένο Super Cub της Honda. Εκείνος με τη σειρά του έκανε απίστευτη δουλειά καθώς αποτύπωσε τον χρωματικό συνδυασμό του HRC -λευκό, μπλε και κόκκινο- με κάθε λεπτομέρεια. Ένα πρόβλημα που έπρεπε να ξεπεραστεί για τον Morni ήταν η εύρεση των γραφικών του Honda Africa Twin RD03 του 1988, για αυτόν τον λόγο τα δημιούργησε μόνος του χρησιμοποιώντας το Adobe Illustrator!

Super Cub

Στη συνέχεια ξεκίνησε με τα υπόλοιπα μέρη του παπιού. Τα ελαστικά της Michelin απέκτησαν ζάντες χρυσού χρώματος με ακτίνες ενώ στο μπροστινό δισκόφρενο ο Morni τοποθέτησε προστατευτικό όμοιο με αυτό που είχε το Honda Africa Twin RD03. Οι αλλαγές φυσικά συνεχίστηκαν, το τιμόνι αλλάχτηκε με ένα της ProTaper χρυσού χρώματος το οποίο εφοδιάζεται με χούφτες της Barkbusters, ενώ αναβαθμίστηκαν και οι αναρτήσεις. Εμπρός το Super Cub απέκτησε πιρούνι μεγαλύτερης διαδρομής με φυσούνες καλαμιών μπλε χρώματος, ενώ στην πίσω ανάρτηση συναντάμε δύο πλήρως ρυθμιζόμενα αμορτισέρ.

Super Cub

Ο κινητήρας έχει ανακατασκευαστεί αποκτώντας νέα βαφή ενώ το aftermarket φίλτρο αέρα βοηθά στην καλύτερη εισαγωγή, αυτό όμως που κλέβει την παράσταση στη νέα δημιουργία του Morni είναι η εξάτμιση η οποία είναι ιδιοκατασκευή. Αυτή είναι προσαρμοσμένη πέριξ της δεξιάς πλευράς του παπιού, και καταλήγει στο πίσω μέρος με ένα ιδιαίτερο κωνικό τελικό το οποίο φιλοξενεί το λογότυπο του HRC.

Honda Super Cub Africa Twin

Για να είναι ακόμη πιο κοντά στη Honda Africa Twin RD03 του 1988, το Super Cub του Morni έχει στρογγυλό προβολέα ο οποίος εδράζεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πλαίσιο, ζελατίνα καθώς και μία σχάρα γκρι χρώματος η οποία υπάρχει ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη. Η δημιουργία του Morni ολοκληρώνεται με την μπλε κομμένη σέλα, τη μακριά σχάρα για αντικείμενα και το μπιτόνι για μεταφορά καυσίμου το οποίο έχει τοποθετηθεί στην αριστερή πλευρά του παπιού.

Honda Super Cub Africa Twin

Το Honda Super Cub Africa Twin του Nasir Morni μετά την ανακατασκευή του έλαβε μέρος στον διαγωνισμό custom μοτοσυκλετών Art of Speed Malaysia, όπου και ξεχώρισε.

Ετικέτες

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Αύξηση της αξίας της κατά 19%, σε σύγκριση με την προηγούμενη αποτίμηση (906 εκατομμύρια ευρώ το 2021)
motomag Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

4/12/2023

Ο Όμιλος Piaggio, ανέθεσε στην Interbrand - παγκόσμιος ηγέτης στη συμβουλευτική εμπορικών σημάτων- να διερευνήσει το πόσο αποτιμάται η αξία της εταιρείας Vespa, με την συμβουλευτική εταιρεία να αποτιμά την αξία του εμπορικού σήματος Vespa στα 1 δις ευρώ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της Interbrand έδειξαν ταυτόχρονα πως σε σχέση με το 2021 η εμπορική αξία της Vespa αυξήθηκε κατά 19% (το 2021 η εμπορική αξία άγγιζε τα 906 εκατομμύρια ευρώ), με τον Manfredi Ricca, Global Chief Strategy Officer της Interbrand να δηλώνει: “Ίσως γίνεται κατάχρηση του όρου εμβληματική, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να χαρακτηριστεί αυτή η μάρκα. H Vespa είναι μια μάρκα με κληρονομιά, η οποία εξελίσσεται διαρκώς. Έχει ιταλικές ρίζες, ωστόσο αγαπήθηκε παγκοσμίως. Eίναι μία premium μάρκα, που παραμένει όμως ανοιχτή σε όλους. Το έργο της αποτίμησης όχι μόνο προσδιορίζει σε αριθμούς την επιτυχία αυτής της μάρκας, αλλά δείχνει και ότι η Vespa αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της, μία μίξη κινητικότητας, έκφρασης και κουλτούρας.”

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Για τον προσδιορισμό της οικονομικής αξίας του εμπορικού σήματος Vespa, η Interbrand χρησιμοποίησε αποδεδειγμένες τεχνικές αποτίμησης, ενσωματώνοντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο πόρων, δεδομένων της αγοράς και ποσοτικών μελετών που διεξήχθησαν σε 10 βασικές αγορές εμπορικής αναφοράς για την Vespa (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Κίνα και Ινδία). Η Vespa επιβεβαιώνει ταυτόχρονα την ηγετική της θέση στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ αποκτά μεγαλύτερη παρουσία στις Η.Π.Α. και την Ασία, παρουσιάζοντας ανάπτυξη ιδιαίτερα στην Ινδονησία, όπου ο όμιλος Piaggio άνοιξε πρόσφατα ένα νέο εργοστάσιο για την τοπική αγορά. Η μελέτη που διεξήγαγε η Interbrand, επιβεβαιώνει πως η Vespa δεν είναι ένα απλό scooter αλλά ένας σύγχρονος τρόπος lifestyle κάτι που αποδεικνύουν οι συνεργασίες με τις εταιρείες Christian Dior, Disney Pixar, τη Lego, την Walt Disney καθώς και τον τραγουδιστή Justin Bieber.

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Σύμφωνα με τους παράγοντες δυναμικής της εταιρείας (Brand Strength Score) που αναλύθηκαν στη μελέτη της Interbrand, η Συγγένεια και η Διακριτικότητα επιβεβαιώνονται ως βασικές αρχές της Vespa. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα όχι μόνο τη βαθιά εγγύτητα που έχει η Vespa με τους πελάτες της, αλλά και την ικανότητά του να δημιουργεί συναισθηματική σύνδεση μαζί τους, μέσα από ιδιαίτερα διαφοροποιημένες και καινοτόμες κινήσεις. Εν ολίγοις, η Vespa επιβεβαιώνει πως είναι μια εταιρεία μόδας-lifestyle σε δύο τροχούς, η οποία στοχεύει προς το μέλλον με μια ξεκάθαρη στρατηγική, την οποία ακολουθούν και αγαπούν εκατομμύρια παθιασμένοι αγοραστές σε όλο τον κόσμο.

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Η αποτίμηση της εμπορικής επωνυμίας άνω του 1 δις ευρώ αναδεικνύει τη σχέση που έχει η εταιρεία με το παγκόσμιο κοινό της καθώς επίσης πως η Vespa αποτελεί κλειδί στην επιχειρηματικότητα και όχι ζημιογόνα επιχείρηση. Επιπρόσθετα ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι πως το Piaggio Group είδε φέτος τα έσοδα του να αυξάνονται κατά 25% αγγίζοντας τα 2 δις ευρώ.

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

 

Ετικέτες