Honda - Σύστημα lane assist που θα κουνά το τιμόνι... για να σε επαναφέρει στην τάξη!

Η ιαπωνική εταιρεία δουλεύει πάνω σε νέα συστήματα υποβοήθησης αναβάτη με απώτατο στόχο την αυτόνομη οδήγηση
Honda – Πατέντα για σύστημα ενάντια στους ανέμους με ύπαρξη lane assist
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/2/2024

Η Honda κατά καιρούς μας έχει παρουσιάσει πατέντες οι οποίες έχουν ως τελικό στόχο την αυτόνομη οδήγηση. Κάτι ανάλογο υπόσχεται το νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το οποίο παρουσίασε η ιαπωνική εταιρεία, στο οποίο υπάρχει ένα σύστημα στο τιμόνι που θα βοηθά τον αναβάτη να διατηρεί τη λωρίδα του όταν θα υπάρχουν έντονες ριπές αέρα, ενώ σε αυτό θα υπάρχει και lane assist!

Το σύστημα της Honda όπως και σε άλλες περιπτώσεις που έχουμε δει σε άλλες πατέντες του Ιάπωνα κατασκευαστή χρησιμοποιεί έναν σερβομηχανισμό ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται στο τιμόνι της μοτοσυκλέτας (στις φωτογραφίες δεν γίνεται γνωστό που ακριβώς θα είναι τοποθετημένος αυτός ο μηχανισμός -πιθανότατα πίσω από την οθόνη και κοντά στο πιρούνι της μοτοσυκλέτας καθώς στις φωτογραφίες που έδωσε η Honda υπάρχουν οι αριθμοί που αφορούν το εν λόγω σύστημα χωρίς να φαίνεται που είναι ο μηχανισμός).

Honda – Πατέντα για σύστημα ενάντια στους ανέμους με ύπαρξη lane assist

H μονάδα IMU, οι κάμερες - ραντάρ, οι αισθητήρες ταχύτητας και επιτάχυνσης θα είναι ενδεικτικά κάποιοι από τους αισθητήρες από τους οποίους θα λαμβάνει δεδομένα το νέο σύστημα της Honda. Στη συνέχεια όταν το σύστημα “καταλαβαίνει” πως υπάρχουν έντονες ριπές ανέμων οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν την εκτροπή πορείας της μοτοσυκλέτας θα στέλνει μήνυμα στα ηλεκτρονικά του κινητήρα και στο ABS της μοτοσυκλέτας με τον σερβομηχανισμό να ασκεί την απαιτούμενη δύναμη ώστε να μείνει η μοτοσυκλέτα στην επιθυμητή πορεία.

Για να συμβεί αυτό, το σύστημα χωρίζει τη λωρίδα που ταξιδεύετε σε διάφορες, στενές "εικονικές λωρίδες", που φαίνονται με διακεκομμένες γραμμές στα σχέδια της πατέντας, και προσπαθεί να κρατήσει τη μοτοσυκλέτα μέσα σε μία από αυτές τις λωρίδες. Το σύστημα αναμένεται να συνδεθεί με μια σουίτα βοηθημάτων για τον αναβάτη, συμπεριλαμβανομένου του cruise control, ώστε να γνωρίζει τις θέσεις στις οποίες βρίσκεται η μοτοσυκλέτα. Αν δεν υπάρχει άνεμος ή αν το σύστημα διακρίνει πως δεν εκτρέπεστε της λωρίδας σας, ο σερβομηχανισμός δεν θα εκτελεί κάποια διαδικασία παρά θα υπάρχει εκεί ως χείρα βοηθείας σε έκτακτη ανάγκη.

Honda – Πατέντα για σύστημα ενάντια στους ανέμους με ύπαρξη lane assist

Στο συγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η Honda παρουσιάζει και τον τρόπο με τον οποίο θα ειδοποιείται ο αναβάτης σε περίπτωση που έχει εκτραπεί της πορείας του ενώ βρίσκεται σε κίνηση. Ένα lane assist μοτοσυκλετών με απλά λόγια που συναντάμε όλο και πιο συχνά -στα αυτοκίνητα. Στην πατέντα βλέπουμε να υπάρχουν στο εσωτερικό των δύο άκρων του τιμονιού της μοτοσυκλέτας δύο κυλινδρικά μικρά μοτέρ. Αυτά τα μοτέρ όταν θα αντιλαμβάνονται μέσω του συστήματος που προαναφέραμε πως η μοτοσυκλέτα αλλάζει λωρίδα ή υπάρχει εκτροπή πορείας χωρίς να το έχει πραγματοποιήσει ο αναβάτης θα δονούνται ώστε να προειδοποιήσουν τον αναβάτη. Δεν γνωρίζουμε αν ο αναβάτης θα μπορεί να απενεργοποιεί το συγκεκριμένο σύστημα ή αν θα μπορεί να ρυθμίζει την ένταση της δόνησης, ενώ σίγουρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την υποβοήθηση, ώστε να μην πιαστεί αδιάβαστος και τρομάξει από τις... πρωτοβουλίες της μοτοσυκλέτας του.

Honda – Πατέντα για σύστημα ενάντια στους ανέμους με ύπαρξη lane assistHonda – Πατέντα για σύστημα ενάντια στους ανέμους με ύπαρξη lane assist

SK Motorium

Ετικέτες

Πωλητήριο στη Ducati εξετάζει ο Όμιλος VW – Τραπεζικές πιέσεις για ανόρθωση των οικονομικών του

Πολλοστή φορά που η ιταλική εταιρεία εμπλέκεται σε φημολογία περί πώλησής της
ducati
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/6/2026

Όλα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα των The Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο Όμιλος VW βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας των ισχυρότατων πιέσεων που έχουν δημιουργήσει στις αγορές οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων. Η αποκάλυψη μιλά για προτάσεις από τραπεζικούς κύκλους προς τη VW να πουλήσει σημαντικά κομμάτια του ομίλου προκειμένου να βελτιώσει τα οικονομικά της στοιχεία.

Κάπου εδώ μπαίνει στο κάδρο η Ducati, η οποία βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας της, τόσο από πλευράς πωλήσεων όσο και στο πρεστίζ, κυριαρχώντας τα τελευταία χρόνια στο κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο – βλέπε MotoGP και WSBK. Αυτά την κάνουν αυτομάτως υπολογίσιμη αξία που πιθανότατα δεν θα δυσκολευτεί να προσελκύσει υποψήφιους αγοραστές σε καλή τιμή.

Ως εδώ θα μπορούσαμε απλώς να μιλάμε για φήμες, ή έστω για προτροπή που οι ιθύνοντες του Ομίλου VW αργά ή γρήγορα θα απορρίψουν, όπως έκαναν επανειλημμένα στο παρελθόν, λ.χ. το 2017 όταν στα απόνερα του Dieselgate εξετάστηκε το ενδεχόμενο πώλησης της Ducati, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε υλοποίηση.

Αυτή τη φορά ωστόσο το κλίμα είναι διαφορετικό και ο Όμιλος VW έχει ήδη εκποιήσει κάποια από στοιχεία του χαρτοφυλακίου του. Πρόσφατα πούλησε την εταιρεία κατασκευής ναυτικών κινητήρων Everllence για 10 δις ευρώ, καθώς και τη Bugatti σε μια ομάδα επενδυτών που περιλαμβάνει και την κατασκευάστρια υπεραυτοκινήτων Rimac.

Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Oliver Blume, έχει επιβεβαιώσει πληροφορίες πως επίκεινται απολύσεις περίπου 100.000 εργαζομένων από τον Όμιλο, δηλαδή περίπου το ένα έκτο του του παγκόσμιου ανθρώπινου δυναμικού του, ενώ το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων της VW.

Η διαρκής επανάληψη σεναρίων για πώληση της Ducati είναι περισσότερο μια ξεκάθαρη ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά στον Όμιλο παρά μια αποκάλυψη για το μέλλον της ιταλικής εταιρείας. Τα ίδια λέγαμε το 2017, τα ίδια ξανά το 2020, για να επιστρέψει η θεματολογία στο ίδιο σημείο σήμερα και ποιος ξέρει πόσες φορές στο μέλλον.

Στην τριετία μετά το Dieselgate η VW σχεδίαζε μεγαλόφωνα ένα νέο μέλλον εστιασμένο στην ηλεκτροκίνηση, τη νέα μοδάτη αγορά που οραματίστηκε η Ε.Ε. με φόντο περιβαλλοντικές προφάσεις, βιαστικές προθεσμίες για υποχρεωτική κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης και κρατικές επιδοτήσεις. Η επένδυση αυτή ωστόσο, όχι μόνο δεν έσωσε τη VW, αλλά ίσως και να την έσπρωξε βαθύτερα σε οικονομικές τρικυμίες – όπως και αρκετούς άλλους κατασκευαστές ανά τον κόσμο – διότι πολύ απλά ενέσκυψαν τρία κρίσιμα προβλήματα.

Πρώτον, το αγοραστικό κοινό δεν πείστηκε σε επαρκές ποσοστό, με την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων να αποδεικνύεται στην πράξη πολύ πιο χλιαρή από τις προβλέψεις και τις απαραίτητες υποδομές (σταθμοί φόρτισης, τεχνολογία μπαταριών) να υπολείπονται ακόμη περισσότερο. Δεύτερον, πανδημίες και πόλεμοι φρόντισαν να ανατρέψουν κάθε στρατηγικό πλάνο εξηλεκτρισμού του ευρωπαϊκού στόλου αυτοκινήτων. Τρίτον, η αθρόα εισαγωγή κινέζικων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με σχέση αξίας-τιμής που ξεμπρόστιασε ό,τι καλύτερο είχαν να προτείνουν οι “καθεστωτικοί” κατασκευαστές του δυτικού κόσμου, απορρόφησε πλειοψηφικό μερίδιο της ηλεκτρικής αγοράς.

Κάπως έτσι φτάνουμε για πολλοστή φορά να μιλάμε για σενάρια πώλησης της Ducati από τον Όμιλο VW, σενάρια που περισσότερο βασίζονται σε μια τυπική επαγωγική λογική με μεγάλες δόσεις εικασίας παρά στην πραγματικότητα: “αφού έχει στενότητες και πούλησε τη Bugatti, ε λογικά έρχεται κι η ώρα της Ducati”.

Η πραγματικότητα είναι πως η Ducati είναι ίσως ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του γερμανικού ομίλου σε όλα τα επίπεδα, από το οικονομικό ως το μάρκετινγκ και το πρεστίζ. Μοιάζει με σημαντικό λάθος εκ μέρους VW η σκέψη για πώληση της εταιρείας αυτής, ακόμη κι αν η δικαιολογία περιστρέφεται ξανά και ξανά στο παραδοσιακό “να ρίξει το βάρος στην πηγαία της δραστηριότητα, στα αυτοκίνητα VW”. Ευκολότερα βγάζει νόημα το ξεφόρτωμα προβληματικών κομματιών του ενεργητικού σου, παρά των πιο κερδοφόρων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν όντως η Ducati βγει στο σφυρί, περισσότερο θα ήταν δείγμα ανησυχίας για το μέλλον του Ομίλου VW, παρά γι’ αυτό της ιταλικής εταιρείας που δείχνει υγιέστερη από ποτέ.

Ετικέτες