Honda - Σύστημα lane assist που θα κουνά το τιμόνι... για να σε επαναφέρει στην τάξη!

Η ιαπωνική εταιρεία δουλεύει πάνω σε νέα συστήματα υποβοήθησης αναβάτη με απώτατο στόχο την αυτόνομη οδήγηση
Honda – Πατέντα για σύστημα ενάντια στους ανέμους με ύπαρξη lane assist
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/2/2024

Η Honda κατά καιρούς μας έχει παρουσιάσει πατέντες οι οποίες έχουν ως τελικό στόχο την αυτόνομη οδήγηση. Κάτι ανάλογο υπόσχεται το νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το οποίο παρουσίασε η ιαπωνική εταιρεία, στο οποίο υπάρχει ένα σύστημα στο τιμόνι που θα βοηθά τον αναβάτη να διατηρεί τη λωρίδα του όταν θα υπάρχουν έντονες ριπές αέρα, ενώ σε αυτό θα υπάρχει και lane assist!

Το σύστημα της Honda όπως και σε άλλες περιπτώσεις που έχουμε δει σε άλλες πατέντες του Ιάπωνα κατασκευαστή χρησιμοποιεί έναν σερβομηχανισμό ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται στο τιμόνι της μοτοσυκλέτας (στις φωτογραφίες δεν γίνεται γνωστό που ακριβώς θα είναι τοποθετημένος αυτός ο μηχανισμός -πιθανότατα πίσω από την οθόνη και κοντά στο πιρούνι της μοτοσυκλέτας καθώς στις φωτογραφίες που έδωσε η Honda υπάρχουν οι αριθμοί που αφορούν το εν λόγω σύστημα χωρίς να φαίνεται που είναι ο μηχανισμός).

Honda – Πατέντα για σύστημα ενάντια στους ανέμους με ύπαρξη lane assist

H μονάδα IMU, οι κάμερες - ραντάρ, οι αισθητήρες ταχύτητας και επιτάχυνσης θα είναι ενδεικτικά κάποιοι από τους αισθητήρες από τους οποίους θα λαμβάνει δεδομένα το νέο σύστημα της Honda. Στη συνέχεια όταν το σύστημα “καταλαβαίνει” πως υπάρχουν έντονες ριπές ανέμων οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν την εκτροπή πορείας της μοτοσυκλέτας θα στέλνει μήνυμα στα ηλεκτρονικά του κινητήρα και στο ABS της μοτοσυκλέτας με τον σερβομηχανισμό να ασκεί την απαιτούμενη δύναμη ώστε να μείνει η μοτοσυκλέτα στην επιθυμητή πορεία.

Για να συμβεί αυτό, το σύστημα χωρίζει τη λωρίδα που ταξιδεύετε σε διάφορες, στενές "εικονικές λωρίδες", που φαίνονται με διακεκομμένες γραμμές στα σχέδια της πατέντας, και προσπαθεί να κρατήσει τη μοτοσυκλέτα μέσα σε μία από αυτές τις λωρίδες. Το σύστημα αναμένεται να συνδεθεί με μια σουίτα βοηθημάτων για τον αναβάτη, συμπεριλαμβανομένου του cruise control, ώστε να γνωρίζει τις θέσεις στις οποίες βρίσκεται η μοτοσυκλέτα. Αν δεν υπάρχει άνεμος ή αν το σύστημα διακρίνει πως δεν εκτρέπεστε της λωρίδας σας, ο σερβομηχανισμός δεν θα εκτελεί κάποια διαδικασία παρά θα υπάρχει εκεί ως χείρα βοηθείας σε έκτακτη ανάγκη.

Honda – Πατέντα για σύστημα ενάντια στους ανέμους με ύπαρξη lane assist

Στο συγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η Honda παρουσιάζει και τον τρόπο με τον οποίο θα ειδοποιείται ο αναβάτης σε περίπτωση που έχει εκτραπεί της πορείας του ενώ βρίσκεται σε κίνηση. Ένα lane assist μοτοσυκλετών με απλά λόγια που συναντάμε όλο και πιο συχνά -στα αυτοκίνητα. Στην πατέντα βλέπουμε να υπάρχουν στο εσωτερικό των δύο άκρων του τιμονιού της μοτοσυκλέτας δύο κυλινδρικά μικρά μοτέρ. Αυτά τα μοτέρ όταν θα αντιλαμβάνονται μέσω του συστήματος που προαναφέραμε πως η μοτοσυκλέτα αλλάζει λωρίδα ή υπάρχει εκτροπή πορείας χωρίς να το έχει πραγματοποιήσει ο αναβάτης θα δονούνται ώστε να προειδοποιήσουν τον αναβάτη. Δεν γνωρίζουμε αν ο αναβάτης θα μπορεί να απενεργοποιεί το συγκεκριμένο σύστημα ή αν θα μπορεί να ρυθμίζει την ένταση της δόνησης, ενώ σίγουρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την υποβοήθηση, ώστε να μην πιαστεί αδιάβαστος και τρομάξει από τις... πρωτοβουλίες της μοτοσυκλέτας του.

Honda – Πατέντα για σύστημα ενάντια στους ανέμους με ύπαρξη lane assistHonda – Πατέντα για σύστημα ενάντια στους ανέμους με ύπαρξη lane assist

SK Motorium

Ετικέτες

Benelli TRK 902 Xplorer: Ήρθε η κορυφαία crossover της εταιρείας (Τιμή)

904 κ.εκ., 93,2 ίπποι, πλούσιος στάνταρ εξοπλισμός - Με radar ADAS και τετραψήφια τιμή
TRK 902 Xplorer Benelli τιμή στην Ελλάδα
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/9/2026

Η Benelli TRK 902 Xplorer είναι πλέον διαθέσιμη και στην ελληνική αγορά με την αντιπροσωπεία να ανακοινώνει την τιμή της μοτοσυκλέτας με το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο στάνταρ εξοπλισμού.

Την περιμέναμε τέλη Αυγούστου, τελικά ήρθε τον Σεπτέμβριο η Benelli TRK 902 Xplorer για να διευρύνει προς τα πάνω την γκάμα της εταιρείας. Την TRK 902 Xplorer την είδαμε από κοντά στην περασμένη EICMA, μαζί με την έκδοση Stradale που εστιάζει περισσότερο στην άσφαλτο με χυτούς τροχούς και αλλαγές σε προστασία και εξοπλισμό.

Στην TRK 902 Xplorer, η οποία σχεδιάστηκε στο Centro Stile της Benelli στο Pesaro της Ιταλίας, οι τροχοί είναι ακτινωτοί με τον εμπρός στις 19 ίντσες και στάνταρ τα Pirelli Scorpion Rally STR. Οι διαδρομή των αναρτήσεων βρίσκεται στα 170 χλστ, η απόσταση από το έδαφος στα 215 χλστ. και ο κινητήρας προστατεύεται από μεταλλική ποδιά, ενώ το ύψος της σέλας βρίσκεται στα 840 χλστ.

Τα φλας βρίσκονται στις χούφτες, μια επιλογή που στοιχίζει έξτρα σε περίπτωση πτώσης με τους LED προβολείς να βρίσκονται στη θέση που βλέπουμε τα φλας στη Stradale.

Ο κινητήρας, με προδιαγραφές Euro 5+, κοινός με την έκδοση Stradale, είναι εν σειρά δικύλινδρος 904 κ.εκ. με 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο και αποδίδει 93,2 ίππους στις 9.000 σ.α.λ. και 9,2 kg.m (90 Nm) στις 6.500 σ.α.λ. Η τροφοδοσία γίνεται με διπλά σώματα ψεκασμού 46 χλστ. της Bosch, το γκάζι είναι Ride-by-Wire και ο συμπλέκτης είναι μονόδρομος.

TRK 902 Xplorer Benelli τιμή στην Ελλάδα

Το νέο πλαίσιο, σχεδιασμένο από το τμήμα R&D στο Pesaro, είναι ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα με το ανεστραμμένο πιρούνι της Marzocchi να έχει διάμετρο καλαμιών στα 43 χλστ. και πλήρεις ρυθμίσεις. Το αμορτισέρ προέρχεται επίσης από την ιταλική εταιρεία, ρυθμίζεται υδραυλικά ως προς την προφόρτισή του και το ψαλίδι είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο.

Τα φρένα έχει αναλάβει η Brembo με δύο ημι-πλευστούς δίσκους 320 χλστ. μπροστά με 4απίστονες monobloc δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης αλλά και ακτινική τρόμπα. Πίσω ο δίσκος έχει διάμετρο 260 χλστ. και συνδυάζεται με δαγκάνα δύο εμβόλων.

Ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας είναι πλούσιος και περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη TFT 7 ιντσών, με συνδεσιμότητα Bluetooth και Wi-Fi, ενώ υποστηρίζει χάρτες και πλοήγηση turn-by-turn μέσω ειδικής εφαρμογής (Carbit Ride). Στάνταρ είναι και οι τρεις χαρτογραφήσεις του κινητήρα (Riding Modes) —Normal, Rain και Sport, το Cornering ABS της Bosch που απενεργοποιείται, το Traction Control (επίσης με δυνατότητα απενεργοποίησης), αλλά και το Cruise Control. Στον βασικό εξοπλισμό ανήκουν επίσης το σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών (TPMS) και το Quickshifter (up/down).

TRK 902 Xplorer Benelli τιμή στην Ελλάδα

Στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας, το TRK 902 Xplorer εξοπλίζεται με προηγμένο σύστημα ραντάρ ADAS, το οποίο ενσωματώνει ανίχνευση τυφλού σημείου (Blind Spot Detection - BSD), υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας (Lane Change Assist - LCA) και προειδοποίηση οπίσθιας σύγκρουσης (Rear Collision Warning - RCW). Το σύστημα «διαβάζει» την περιοχή πίσω από τη μοτοσυκλέτα και στα τυφλά σημεία, ειδοποιώντας τον αναβάτη με ενδείξεις στην οθόνη, LED φωτάκια στους καθρέπτες και ηχητικό σήμα. Κάθε λειτουργία μπορεί να ρυθμιστεί αυτόνομα ώστε ο αναβάτης να επιλέγει το επίπεδο παρέμβασης που επιθυμεί. Στον βασικό εξοπλισμό εντάσσονται, τέλος, τα προστατευτικά κάγκελα (crash bars) και το κεντρικό σταντ. 

Το TRK 902 Xplorer είναι διαθέσιμο στο επίσημο δίκτυο συνεργατών της Benelli στους χρωματισμούς Jungle Fog Green και Cement Grey και συνοδεύεται από τρία χρόνια εργοστασιακή εγγύηση. Τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Motoway ισχύουν φυσικά και για τα μοντέλα TRK902, με την τιμή της μοτοσυκλέτας να έχει οριστεί στα 9.290 ευρώ, ενώ η έκδοση Stradale που υπάρχει στην ιστοσελίδα της εταιρείας αλλά δεν έχει ανακοινωθεί η άφιξή της στην Ελλάδα κοστίζει 8.990 ευρώ.