Honda - Σύστημα lane assist που θα κουνά το τιμόνι... για να σε επαναφέρει στην τάξη!

Η ιαπωνική εταιρεία δουλεύει πάνω σε νέα συστήματα υποβοήθησης αναβάτη με απώτατο στόχο την αυτόνομη οδήγηση
Honda – Πατέντα για σύστημα ενάντια στους ανέμους με ύπαρξη lane assist
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/2/2024

Η Honda κατά καιρούς μας έχει παρουσιάσει πατέντες οι οποίες έχουν ως τελικό στόχο την αυτόνομη οδήγηση. Κάτι ανάλογο υπόσχεται το νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το οποίο παρουσίασε η ιαπωνική εταιρεία, στο οποίο υπάρχει ένα σύστημα στο τιμόνι που θα βοηθά τον αναβάτη να διατηρεί τη λωρίδα του όταν θα υπάρχουν έντονες ριπές αέρα, ενώ σε αυτό θα υπάρχει και lane assist!

Το σύστημα της Honda όπως και σε άλλες περιπτώσεις που έχουμε δει σε άλλες πατέντες του Ιάπωνα κατασκευαστή χρησιμοποιεί έναν σερβομηχανισμό ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται στο τιμόνι της μοτοσυκλέτας (στις φωτογραφίες δεν γίνεται γνωστό που ακριβώς θα είναι τοποθετημένος αυτός ο μηχανισμός -πιθανότατα πίσω από την οθόνη και κοντά στο πιρούνι της μοτοσυκλέτας καθώς στις φωτογραφίες που έδωσε η Honda υπάρχουν οι αριθμοί που αφορούν το εν λόγω σύστημα χωρίς να φαίνεται που είναι ο μηχανισμός).

Honda – Πατέντα για σύστημα ενάντια στους ανέμους με ύπαρξη lane assist

H μονάδα IMU, οι κάμερες - ραντάρ, οι αισθητήρες ταχύτητας και επιτάχυνσης θα είναι ενδεικτικά κάποιοι από τους αισθητήρες από τους οποίους θα λαμβάνει δεδομένα το νέο σύστημα της Honda. Στη συνέχεια όταν το σύστημα “καταλαβαίνει” πως υπάρχουν έντονες ριπές ανέμων οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν την εκτροπή πορείας της μοτοσυκλέτας θα στέλνει μήνυμα στα ηλεκτρονικά του κινητήρα και στο ABS της μοτοσυκλέτας με τον σερβομηχανισμό να ασκεί την απαιτούμενη δύναμη ώστε να μείνει η μοτοσυκλέτα στην επιθυμητή πορεία.

Για να συμβεί αυτό, το σύστημα χωρίζει τη λωρίδα που ταξιδεύετε σε διάφορες, στενές "εικονικές λωρίδες", που φαίνονται με διακεκομμένες γραμμές στα σχέδια της πατέντας, και προσπαθεί να κρατήσει τη μοτοσυκλέτα μέσα σε μία από αυτές τις λωρίδες. Το σύστημα αναμένεται να συνδεθεί με μια σουίτα βοηθημάτων για τον αναβάτη, συμπεριλαμβανομένου του cruise control, ώστε να γνωρίζει τις θέσεις στις οποίες βρίσκεται η μοτοσυκλέτα. Αν δεν υπάρχει άνεμος ή αν το σύστημα διακρίνει πως δεν εκτρέπεστε της λωρίδας σας, ο σερβομηχανισμός δεν θα εκτελεί κάποια διαδικασία παρά θα υπάρχει εκεί ως χείρα βοηθείας σε έκτακτη ανάγκη.

Honda – Πατέντα για σύστημα ενάντια στους ανέμους με ύπαρξη lane assist

Στο συγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η Honda παρουσιάζει και τον τρόπο με τον οποίο θα ειδοποιείται ο αναβάτης σε περίπτωση που έχει εκτραπεί της πορείας του ενώ βρίσκεται σε κίνηση. Ένα lane assist μοτοσυκλετών με απλά λόγια που συναντάμε όλο και πιο συχνά -στα αυτοκίνητα. Στην πατέντα βλέπουμε να υπάρχουν στο εσωτερικό των δύο άκρων του τιμονιού της μοτοσυκλέτας δύο κυλινδρικά μικρά μοτέρ. Αυτά τα μοτέρ όταν θα αντιλαμβάνονται μέσω του συστήματος που προαναφέραμε πως η μοτοσυκλέτα αλλάζει λωρίδα ή υπάρχει εκτροπή πορείας χωρίς να το έχει πραγματοποιήσει ο αναβάτης θα δονούνται ώστε να προειδοποιήσουν τον αναβάτη. Δεν γνωρίζουμε αν ο αναβάτης θα μπορεί να απενεργοποιεί το συγκεκριμένο σύστημα ή αν θα μπορεί να ρυθμίζει την ένταση της δόνησης, ενώ σίγουρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την υποβοήθηση, ώστε να μην πιαστεί αδιάβαστος και τρομάξει από τις... πρωτοβουλίες της μοτοσυκλέτας του.

Honda – Πατέντα για σύστημα ενάντια στους ανέμους με ύπαρξη lane assistHonda – Πατέντα για σύστημα ενάντια στους ανέμους με ύπαρξη lane assist

SK Motorium

Ετικέτες

Έφυγε από τη ζωή ο Ελβετός Jacques Cornu (1953-2026) - Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 1982 στο WEC

Με 10ετή καριέρα και Grand Prix νίκες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - 21 Βάθρα στις κλάσεις 250-350
Jacques Cornu
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/5/2026

Θλίψη προκάλεσε στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού η είδηση του θανάτου του Ελβετού αναβάτη Jacques Cornu, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της χώρας του στους αγώνες ταχύτητας των δεκαετιών του ’80 και του ’90.

Ο Cornu άφησε έντονο το αποτύπωμά του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Grand Prix, καταγράφοντας μια σπουδαία πορεία κυρίως στην κατηγορία των 250cc, όπου πέτυχε τρεις νίκες: στο Γαλλικό και Αυστριακό Grand Prix του 1988, καθώς και στο Βελγικό Grand Prix του 1989.

Jacques Cornu

Στην καριέρα του συμμετείχε σε 116 αγώνες Grand Prix, ανεβαίνοντας συνολικά 21 φορές στο βάθρο, με τερματισμούς που περιλάμβαναν επτά δεύτερες και έντεκα τρίτες θέσεις, ενώ δύο φορές ολοκλήρωσε τη σεζόν στην τρίτη θέση της τελικής βαθμολογίας του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Παράλληλα με τις επιτυχίες του στα Grand Prix, σημείωσε ακόμη μία κορυφαία διάκριση το 1982, όταν κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIM μαζί με τον Jean-Claude Chemarin.

Jacques Cornu

Μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής του καριέρας το 1990, ο Cornu παρέμεινε ενεργός στον χώρο της μοτοσυκλέτας, αφιερώνοντας τη ζωή του στην εκπαίδευση και την καθοδήγηση νέων αλλά και έμπειρων αναβατών. Ίδρυσε τη σχολή Cornu Master School, μέσω της οποίας επικεντρώθηκε στην προώθηση της ασφαλούς οδήγησης και της τεχνικής κατάρτισης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση της εκπαίδευσης των μοτοσυκλετιστών.

Jacques Cornu

Η απώλειά του αφήνει ένα κενό στον κόσμο των αγώνων, με την FIM να εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του ανθρώπου που υπηρέτησε τη μοτοσυκλέτα με πάθος, συνέπεια και αφοσίωση.

Jacques Cornu

 

Ετικέτες