Η δεύτερη καλύτερη εμπορική επίδοση της BMW το 2020!

Στο σύνολο της Ιστορίας της
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

21/1/2021

Σε μια δύσκολη χρονιά, εν μέσω πανδημίας και παγκόσμιας αναταραχής, η BMW Motorrad σημείωσε την δεύτερη καλύτερη εμπορική επίδοση στην Ιστορία της, παραδίδοντας 169.272 μοτοσικλέτες και scooters το 2020 (η καλύτερη ήταν το 2019 με 175.162 μονάδες). Σ' αυτό βοήθησε και το λανσάρισμα 13 νέων μοντέλων μέσα στη χρονιά, αλλά και το ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο εμπόρων της φίρμας.

Στις δηλώσεις του ο Dr. Markus Schramm, Επικεφαλής της BMW Motorrad τόνισε πως "Μετά τους δύσκολους μήνες από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, σύσσωμη η ομάδα της BMW Motorrad κατάφερε να αναστρέψει το κλίμα εφαρμόζοντας ένα υψηλό επίπεδο ρεαλιστικής ευελιξίας και προσωπικής δέσμευσης. Πέρα από την αναμφίβολα καλύτερη προϊοντική γκάμα στην ιστορία της BMW Motorrad, ήταν αυτή η ομαδική προσπάθεια, για την οποία νιώθω περήφανος, και στην οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα πωλήσεων το 2020".

Συμπλήρωσε επίσης πως πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε και το λανσάρισμα της BMW R 18, χαρακτηρίζοντάς το "ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς".

Για τους λάτρεις των στατιστικών να πούμε ότι η Γερμανία παρέμεινε ως η μεγαλύτερη αγορά για την εταιρεία, με αρκετές όμως αγορές ανά τον κόσμο να σημειώνουν σημαντική άνοδο, όπως αυτή της Γαλλίας (από 17.300 μονάδες το 2019 σε 27.516 μονάδες το 2020), αλλά υπήρξαν και αγορές που σημείωσαν πτώση, όπως αυτές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μ. Βρετανίας/Ιρλανδίας.

Αντιθέτως, οι αγορές της Κίνας (+33,7%) και της Βραζιλίας συνέχισαν την εντυπωσιακά ανοδική πορεία τους, όπως και η αγορά της Ν. Αμερικής που συγκαταλέγεται μέσα στις εφτά καλύτερες αγορές της BMW παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά τα μοντέλα, η σειρά των boxer με 80.000 μονάδες εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα, ειδικά με την προσθήκη και του R18. Καλή εμπορική πορεία είχαν όμως και τα μονοκύλινδρα G310R και G310GS, μετά και τις αναβαθμίσεις που δέχτηκαν, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 17.000 μονάδες. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι τα νούμερα που πέτυχαν δύο καινούργια μοντέλα της γκάμας της BMW, τα F900R Και F900XR, που έφτασαν τις 14.429 μονάδες, με τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς F να φτάνουν τις 35.000 μονάδες.

 

ΕΛ.ΑΣ: Αναλαμβάνει δράση η ομάδα Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ – Στον δρόμο με μοτοσυκλέτες και drones

Έρχεται για να λύσει τον κόμπο του μποτιλιαρίσματος - Αισιόδοξοι οι στόχοι που έχουν τεθεί
ΚΟΜΒΟΣ Ελληνική Αστυνομία 2026 μποτιλιάρισμα
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

31/8/2026

Ενάμιση περίπου μήνα μετά την παρουσίασή της η ομάδα Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ. της Ελληνικής Αστυνομίας σηκώνει τα μανίκια και πιάνει δουλειά στην Αττική για να βελτιώσει τις κακές κυκλοφοριακές συνθήκες στο Λεκανοπέδιο.

Η ομάδα Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ. (Κεντρική Ομάδα Μέτρων Βελτίωσης Οδικής Συμφόρησης) παρουσιάστηκε μία ημέρα μετά από το νέο επιχειρησιακό σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας Traffic Commander της Ελληνικής Αστυνομίας, λίγο μετά τα μέσα Ιουλίου (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Η Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ., που θα βρίσκεται από σήμερα σε πλήρη ανάπτυξη, έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά του Traffic Commander και αξιοποιώντας τα δεδομένα που συλλέγονται δρα με ταχύτητα και μεγαλύτερο συντονισμό για την όσο το δυνατό πιο αποδοτική αποκατάσταση της κυκλοφορίας μέσω της μείωσης του μποτιλιαρίσματος που προκαλείται σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού σταθμού Mega News, η ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. απασχολεί περί του 140 αστυνομικούς, 28 μοτοσυκλέτες και επτά χειριστές drone -λιγότεροι αστυνομικοί και μοτοσυκλέτες από αυτά που είχαν ανακοινωθεί αρχικά. Μάλιστα 10 drones αξίας 125.000 ευρώ, από τα 15 συνολικά τον αριθμό σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έγιναν πραγματικότητα έπειτα από δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και όχι επειδή υπήρξε πρόβλεψη και σχετικός προϋπολογισμός από το κράτος.

Τα δεδομένα λαμβάνονται από 230+ κάμερες και 15 drones και καταλήγουν στο Traffic Commander που έχει εγκατασταθεί στον Θάλαμο Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) της ΓΑΔΑ, όπου γίνεται η σχεδίαση και ο συντονισμός της δράσης της Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ. ώστε να επεμβαίνει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα προβληματικά σημεία ρυθμίζοντας επιτόπου την κυκλοφορία.

Τα σημεία που θα εστιάζει την προσοχή της η Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ. φτάνουν αρχικά τα 54 και είναι τα πιο προβληματικά της Αθήνας και του λεκανοπεδίου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη Βασ. Σοφίας, τη λεωφόρο Συγγρού και της Αρδητού στο κέντρο, τη λεωφόρο Αθηνών και τη λεωφόρο Σχιστού στα δυτικά, τη λεωφόρο Κηφισίας στα βόρεια και τη λεωφόρο Βουλιαγμένης στα νότια, εκεί όπου το μποτιλιάρισμα στις ώρες αιχμής είναι μόνιμο και καθημερινό φαινόμενο.

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα καταφέρει στην πράξη η Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ. με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στις υποδομές και τους υπερκορεσμένους δρόμους του λεκανοπεδίου ούτε στο αριθμό των οχημάτων που κινούνται καθημερινά και υπολογίζονται στα 3-3,5 εκατ. οχήματα, συν 720.000 μοτοσυκλέτες και λοιπά δίκυκλα αλλά και 14.000 ταξί. Ως στόχος έχει τεθεί η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου κατά 25%, ένα νούμερο πολύ γενικό και πολύ αισιόδοξο.

Επίσημα υπολογίζεται ότι ο μέσος Αθηναίος χάνει πίσω από το τιμόνι πάνω από 140 ώρες τον χρόνο, 32 ώρες περισσότερες σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, πριν δηλαδή η ήδη τραγική κατάσταση ξεφύγει εντελώς. Να σημειωθεί ότι αυτό το νούμερο αφορά μόνο τις ώρες αιχμής. Οπότε στην καλύτερη των περιπτώσεων, στους δρόμους που θα έχουμε μποτιλιάρισμα, θα γυρίσουμε πίσω δύο χρόνια, έπειτα και από την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος...

Υποθέτουμε ότι η δράση της ομάδας θα φανεί περισσότερο σε έκτακτα περιστατικά, όπως για παράδειγμα σε ένα τροχαίο ατύχημα ή σε ακινητοποίηση οχήματος λόγω βλάβης. Για τα υπόλοιπα οψόμεθα.