Η δεύτερη καλύτερη εμπορική επίδοση της BMW το 2020!

Στο σύνολο της Ιστορίας της
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

21/1/2021

Σε μια δύσκολη χρονιά, εν μέσω πανδημίας και παγκόσμιας αναταραχής, η BMW Motorrad σημείωσε την δεύτερη καλύτερη εμπορική επίδοση στην Ιστορία της, παραδίδοντας 169.272 μοτοσικλέτες και scooters το 2020 (η καλύτερη ήταν το 2019 με 175.162 μονάδες). Σ' αυτό βοήθησε και το λανσάρισμα 13 νέων μοντέλων μέσα στη χρονιά, αλλά και το ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο εμπόρων της φίρμας.

Στις δηλώσεις του ο Dr. Markus Schramm, Επικεφαλής της BMW Motorrad τόνισε πως "Μετά τους δύσκολους μήνες από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, σύσσωμη η ομάδα της BMW Motorrad κατάφερε να αναστρέψει το κλίμα εφαρμόζοντας ένα υψηλό επίπεδο ρεαλιστικής ευελιξίας και προσωπικής δέσμευσης. Πέρα από την αναμφίβολα καλύτερη προϊοντική γκάμα στην ιστορία της BMW Motorrad, ήταν αυτή η ομαδική προσπάθεια, για την οποία νιώθω περήφανος, και στην οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα πωλήσεων το 2020".

Συμπλήρωσε επίσης πως πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε και το λανσάρισμα της BMW R 18, χαρακτηρίζοντάς το "ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς".

Για τους λάτρεις των στατιστικών να πούμε ότι η Γερμανία παρέμεινε ως η μεγαλύτερη αγορά για την εταιρεία, με αρκετές όμως αγορές ανά τον κόσμο να σημειώνουν σημαντική άνοδο, όπως αυτή της Γαλλίας (από 17.300 μονάδες το 2019 σε 27.516 μονάδες το 2020), αλλά υπήρξαν και αγορές που σημείωσαν πτώση, όπως αυτές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μ. Βρετανίας/Ιρλανδίας.

Αντιθέτως, οι αγορές της Κίνας (+33,7%) και της Βραζιλίας συνέχισαν την εντυπωσιακά ανοδική πορεία τους, όπως και η αγορά της Ν. Αμερικής που συγκαταλέγεται μέσα στις εφτά καλύτερες αγορές της BMW παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά τα μοντέλα, η σειρά των boxer με 80.000 μονάδες εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα, ειδικά με την προσθήκη και του R18. Καλή εμπορική πορεία είχαν όμως και τα μονοκύλινδρα G310R και G310GS, μετά και τις αναβαθμίσεις που δέχτηκαν, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 17.000 μονάδες. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι τα νούμερα που πέτυχαν δύο καινούργια μοντέλα της γκάμας της BMW, τα F900R Και F900XR, που έφτασαν τις 14.429 μονάδες, με τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς F να φτάνουν τις 35.000 μονάδες.

 

Η Δημοτική Αστυνομία απέκτησε και εξουσίες Τροχαίας – Στις αρμοδιότητές της έλεγχοι και πρόστιμα

Πολλαπλασιάζονται οι αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών σε 24ωρη βάση
dimotiki-astynomia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/10/2026

Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ψηφίστηκε το Καλοκαίρι και τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ δίνει διευρυμένες αρμοδιότητες στη Δημοτική Αστυνομία (Δ.Α.), προβλέποντας 24ωρες βάρδιες χωρισμένες σε τρία οκτάωρα (πρωινή, απογευματινή, νυχτερινή) και ευθύνες που πλέον περιλαμβάνουν και τροχονομικά καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, τα όργανα της Δ.Α. θα μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους ΙΧ οχημάτων τόσο για τα πρέποντα έγγραφα που οφείλουν να έχουν, όσο και για μια σειρά ελεγκτικών αρμοδιοτήτων που αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Έτσι θα επιτηρούν ζητήματα όπως παράνομη στάθμευση, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, υπερβολικός θόρυβος, κατάληψη θέσεων φόρτισης από οχήματα που είτε δεν είναι ηλεκτρικά ή δεν φορτίζουν εκείνη τη στιγμή κ.ά.

Ειδικά δε για τα πάσης φύσεως δίκυκλα, από ποδήλατα ως μοτοσυκλέτες, για τρίτροχα και τετράτροχα, αλλά και για τα ελαφριά προσωπικά οχήματα (ΕΠΗΟ), η Δ.Α. εξουσιοδοτείται να προβαίνει σε κάθε έλεγχο των ειδικών διατάξεων του ΚΟΚ που ισχύουν γι’ αυτά.

Τα παραπάνω ωστόσο ισχύουν με μια προϋπόθεση. Στον εκάστοτε Δήμο θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός Δημοτικών Αστυνομικών για να μπορούν να αναλάβουν και τροχονομικές αρμοδιότητες και ο αριθμός αυτός προκύπτει χοντρικά διαιρώντας τον πληθυσμό του Δήμου διά 2.000. Αν η στελέχωση της Δ.Α. είναι κάτω από το απαιτούμενο όριο, τότε η τοπική αρχή έχει το δικαίωμα να περικόψει τις ευθύνες τους με τέτοιον τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζονται οι υπόλοιπες αρμοδιότητές τους.

Δίνονται μάλιστα δύο παραδείγματα, με τον Δήμο Αθηναίων που βάσει πληθυσμού θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 322 Δημοτικούς Αστυνομικούς, μα στην πράξη έχει 522. Το δεύτερο παράδειγμα είναι του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος εμφανίζεται υποστελεχωμένος, καθώς η δύναμη της Δ.Α. θα έπρεπε να αριθμεί 90 αστυνομικούς, μα έχει μόλις 32. Ανάλογες ελλείψεις σε προσωπικό εμφανίζουν και άλλοι δήμοι που φέρνει ως παράδειγμα το υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικών που καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες της Δ.Α., ήτοι της Αργυρούπολης (8 αντί 30) και της Πάρου (3 αντί 7).

Επιπλέον, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δ.Α. υπαινίσσεται και μελλοντική τους ενίσχυση, τόσο σε προσωπικό (για όσους εμφανίζονται υποστελεχωμένοι) όσο και σε απαραίτητο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, απαιτούνται συσκευές που να διαβάζουν τα ψηφιακά έγγραφα του Gov.gr Wallet ώστε να μπορούν να ελέγξουν ταυτότητες, άδειες οχημάτων και διπλώματα οδήγησης, καθώς και ραντάρ χειρός για τον έλεγχο της ταχύτητας οχημάτων.

Παραμένει ασαφές αν τα πρόστιμα που βεβαιώνουν τα όργανα της Δ.Α. είναι όμοια με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλαδή πού καταλήγουν τα έσοδα και κατά πόσο θα αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα από τους πολίτες ή αν οι Δήμοι θα γεμίσουν κούτες με αγνοημένες απλήρωτες κλήσεις, όπως πολλάκις στο παρελθόν έχει γίνει με τις δημοτικές κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

Ελπίζουμε τουλάχιστον η Δ.Α. να περάσει και από κάποια σχετική εκπαίδευση πριν αρχίσει να μοιράζει τροχονομικούς ελέγχους και πρόστιμα, γιατί καλά τα έσοδα, αλλά δεν θέλει και πολύ για να μπλοκάρει το σύστημα με ενστάσεις και μηνύσεις.