Η δεύτερη καλύτερη εμπορική επίδοση της BMW το 2020!

Στο σύνολο της Ιστορίας της
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

21/1/2021

Σε μια δύσκολη χρονιά, εν μέσω πανδημίας και παγκόσμιας αναταραχής, η BMW Motorrad σημείωσε την δεύτερη καλύτερη εμπορική επίδοση στην Ιστορία της, παραδίδοντας 169.272 μοτοσικλέτες και scooters το 2020 (η καλύτερη ήταν το 2019 με 175.162 μονάδες). Σ' αυτό βοήθησε και το λανσάρισμα 13 νέων μοντέλων μέσα στη χρονιά, αλλά και το ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο εμπόρων της φίρμας.

Στις δηλώσεις του ο Dr. Markus Schramm, Επικεφαλής της BMW Motorrad τόνισε πως "Μετά τους δύσκολους μήνες από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, σύσσωμη η ομάδα της BMW Motorrad κατάφερε να αναστρέψει το κλίμα εφαρμόζοντας ένα υψηλό επίπεδο ρεαλιστικής ευελιξίας και προσωπικής δέσμευσης. Πέρα από την αναμφίβολα καλύτερη προϊοντική γκάμα στην ιστορία της BMW Motorrad, ήταν αυτή η ομαδική προσπάθεια, για την οποία νιώθω περήφανος, και στην οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα πωλήσεων το 2020".

Συμπλήρωσε επίσης πως πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε και το λανσάρισμα της BMW R 18, χαρακτηρίζοντάς το "ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς".

Για τους λάτρεις των στατιστικών να πούμε ότι η Γερμανία παρέμεινε ως η μεγαλύτερη αγορά για την εταιρεία, με αρκετές όμως αγορές ανά τον κόσμο να σημειώνουν σημαντική άνοδο, όπως αυτή της Γαλλίας (από 17.300 μονάδες το 2019 σε 27.516 μονάδες το 2020), αλλά υπήρξαν και αγορές που σημείωσαν πτώση, όπως αυτές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μ. Βρετανίας/Ιρλανδίας.

Αντιθέτως, οι αγορές της Κίνας (+33,7%) και της Βραζιλίας συνέχισαν την εντυπωσιακά ανοδική πορεία τους, όπως και η αγορά της Ν. Αμερικής που συγκαταλέγεται μέσα στις εφτά καλύτερες αγορές της BMW παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά τα μοντέλα, η σειρά των boxer με 80.000 μονάδες εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα, ειδικά με την προσθήκη και του R18. Καλή εμπορική πορεία είχαν όμως και τα μονοκύλινδρα G310R και G310GS, μετά και τις αναβαθμίσεις που δέχτηκαν, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 17.000 μονάδες. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι τα νούμερα που πέτυχαν δύο καινούργια μοντέλα της γκάμας της BMW, τα F900R Και F900XR, που έφτασαν τις 14.429 μονάδες, με τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς F να φτάνουν τις 35.000 μονάδες.

 

Καύσιμα: Νέα επιδότηση-χαδάκι στη βενζίνη – Ισχύει μόνο για δυο εβδομάδες κι ο ΕΦΚ καλά κρατεί

Οι νέες εξαγγελίες επικεντρώνουν στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με μια ελάχιστη αναφορά στην αμόλυβδη βενζίνη
kausima
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/10/2026

Την τελευταία φορά που γράφαμε για επικείμενα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας στα καύσιμα ήταν 21 Σεπτεμβρίου 2026 και το άρθρο κατέληγε σε μια πικρή προφητεία: πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αγγίξει την πηγή του προβλήματος, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ευχόμασταν να διαψευστούμε.

Με μεγάλη θλίψη, οι σημερινές εξαγγελίες των νέων κυβερνητικών μέτρων μας επιβεβαιώνουν.

Πάλι καλά να λέμε. Όλο το προηγούμενο διάστημα που μιλούσαμε για ληστρικούς ειδικούς φόρους στα καύσιμα και αναδεικνύαμε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που μειώνουν αυτούς τους φόρους για να ανακουφίσουν πραγματικά τους πολίτες τους από τις υπέρογκες τιμές στα καύσιμα, η κυβέρνηση είχε στρέψει το βλέμμα της αποκλειστικά στο πετρέλαιο.

Λογικότατο, θα μου πείτε, αφού αυτήν την εποχή η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι το καυτό θέμα. Από κοντά, το πετρέλαιο κίνησης αφορά πολύ τους επαγγελματίες και φυσικά επηρεάζει άμεσα τα μεταφορικά κόστη που με τη σειρά τους μετακυλίονται στις τιμές όλων των καταναλωτικών προϊόντων.

Η βενζίνη ωστόσο είναι ένα αγαθό που δεν έχει εποχικότητα, είναι σε πρώτη ζήτηση καθημερινά για να πάει κανείς στη δουλειά του, για να μεταφέρει τα παιδιά του, για κάθε ανάγκη μετακίνησης μέρα-νύχτα, χειμώνα-καλοκαίρι. Και εδώ η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει προτείνει μέτρα που μοιάζουν με τσιρότα σε σπασμένα κόκκαλα.

Δυστυχώς για μια φορά ακόμη η πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει στο ίδιο μοτίβο: περισσότερη επικοινωνιακή στάχτη στα μάτια παρά ουσία.

Η επιδότηση 10 σεντς ανά λίτρο αμόλυβδης που ανακοίνωσε είναι σταγόνα στον ωκεανό της υπερφορολόγησης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα μέτρο που παίρνει μονόπλευρα η κυβέρνηση, καθώς τα διυλιστήρια δεν κάνουν καμιά έκπτωση από τη δική τους πλευρά, όπως είχε γίνει την προηγούμενη φορά που ανακοινώθηκε ανάλογο επιδοματάκι.

Απεναντίας, θα κάνουν έκπτωση 20 λεπτών στο πετρέλαιο θέρμανσης για συνολική επιδότηση 40 λεπτών ανά λίτρο, μαζί με το άλλο εικοσαρικάκι που θα τσοντάρει η κυβέρνηση εν είδει επιδότησης.

Στο ντίζελ κίνησης η κυβέρνηση βάζει 15 λεπτά και τα διυλιστήρια άλλα 5, για σύνολο ωφέλειας 20 λεπτών ανά λίτρο.

Στην αμόλυβδη βενζίνη πάλι καλά να λέμε που μας σκέφτηκαν, γιατί όλα έδειχναν πως πάμε ξυπόλητοι στ’ αγκάθια. Όχι πως περιμένουμε κάποια ουσιαστική βελτίωση. Κρίνοντας από την προηγούμενη “επιδότηση” στα καύσιμα, η ακρίβεια είχε καταπιεί εν ριπή οφθαλμού τα σεντς που προσέφερε το κράτος.

Ας ελπίσουμε να μην γίνει το ίδιο και τώρα, αν και αυτό προφανώς δεν είναι κάτι που ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ή όποια άλλη κυβέρνηση, καθώς αρκεί ένα πυραυλάκι στο λάθος μέρος για να αρχίσει ξανά το ράλι ανόδου.

Στο μεταξύ ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σχεδόν διπλάσιος από τον προτεινόμενο της Ε.Ε., η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κρύβεται πίσω από μια άδεια της Ε.Ε. που δεν χρειάζεται πραγματικά και τα κρατικά ταμεία θα συνεχίσουν να γεμίζουν με φόρους-χαράτσια από τα πανάκριβα καύσιμα στην υγειά του κορόιδου.

Το δε αποκορύφωμα στον σαρκασμό του νέου μέτρου; Η ισχύς του είναι μόλις για τις επόμενες 15 μέρες, ως το τέλος του Οκτώβρη και μετά θα ανακοινωθούν νέα μέτρα, αν χρειαστεί.

Ενημερωθήκαμε ωστόσο πως οι τρεις αυτές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν θα κοστίσουν, λέει, 46 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή περίπου όσο το κόστος για την “Προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση δικτύου Καμερών Καταγραφής Παραβάσεων Κ.Ο.Κ.” που (στα 44 εκατομμύρια ευρώ) κατά μαγικό τρόπο βρέθηκε εν ριπή οφθαλμού χωρίς να στραγγαλιστεί κανένας προϋπολογισμός και άνευ άδειας από ανώτερες δυνάμεις.