Η Ducati επιστρέφει στην παραγωγή!

Πολύ σύντομα τα νέα μοντέλα στους εμπόρους
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/4/2020

Όπως ολόκληρο το ιταλικό έθνος, έτσι και η Ducati ετοιμάζεται να επανλέθει σταδιακά στην κανονικότητα, με την επανεκκίνηση των μονάδων παραγωγής στο εργοστάσιο του Borgo Panigale να ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 27 Απριλίου!

Η Ducati, εναρμονιζόμενη πλήρως με τις κυβερνητικές οδηγίες και νόμους κατά τη εξάοπλωσης της πανδημίας, είχε αναστείλει πλήρως την παραγωγή της στην Bologna από την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Στη συνέχεια, ήρθε το καθολικό lockdown εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης, και παρά το γεγονός ότι σε οργανωτικό επίπεδο τα πάντα ήταν έτοιμα, η παραγωγή παρέμεινε “παγωμένη”.

Όμως, η βαθμιαία βελτίωση των δεδομένων, σε ότι αφορά το υγειονομικό κομμάτι, οδήγησε την ιταλική κυβέρνηση να επιτρέψει σε εταιρείες που παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσω –κυρίως- των εξαγωγών, να επανεκκινήσουν την παραγωγή τους.

Αυτή είναι η πρώτη φάση της επιστροφής, η οποία προς το παρόν αφορά ένα ποσοστό των εργατών που δουλεύουν στις γραμμές παραγωγής. Θα ξεκινήσει αρχικά το προσωπικό του συνεργείου, στην συνέχεια θα μπουν στην διαδικάσία οι εργάτες από το τμήμα συναρμολόγησης κινητήρων και από τις 28 Απριλίου, θα ξεκινήσουν και οι εργαζόμενοι στην συναρμολόγηση των μοτοσυκλετών. Σε ό,τι αφορά τους διοικητικούς υπαλλήλους, η μέθοδος της τηλεργασία θα θεωρείται υποχρεωτική και μόνο όσοι δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι θα έχουν πρόσβαση στο εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργάζονται στα τμήματα του εμπορικού, του μάρκετινγκ, της μηχανοργάνωσης, της διεύθυνσης, και του λογιστηρίου θα δουλεύουν εξ αποστάσεως. Η διαδικασία της παραγωγής έχει επαναπρογραμματιστεί και από μία οκτάωρη βάρδια αλλάζει σε δύο επτάωρες βάρδιες, προκειμένου να υπάρχει ο μικρότερος δυνατός αριθμός εργαζομένων ταυτόχρονα μέσα στο εργοστάσιο και κατ’ επέκταση να μειωθεί η όποια επαφή μεταξύ τους. Η καντίνα του εργοστασίου θα λειτουργεί κανονικά, αλλά με θέση ανά τέσσερα καθίσματα.

Οι τεχνικοί που εμπλέκονται στο R&D και δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, δούλευαν ήδη κανονικά στο εργοστάσιο, βάσει των κανονισμών της ATECO, οπότε όλοι οι μηχανικοί από τον έλεγχο των κινητήρων, όλοι όσοι ασχολούντια με τις δοκιμές των μοτοσυκλετών και όσοι διενεργούν εργαστηριακούς ελέγχους, βρίσκονται στο Borgo Panigale. Από την άλλη, οι σχεδιαστές και οι υπάλληλοι του τμήματος υπολογισμών, θα δουλεύουν εξ αποστάσεως. Αυτός ο προγραμματισμός θα διασφαλίσει, σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, ότι όλες οι μοτοσυκλέτες της Ducati θα παραδοθιουν κανονικά, ενώ θα συνεχιστεί και η εξέλιξη νέων προϊόντων.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το εργοστάσιο, τονίζεται επίσης ότι όλοι οι κανόνες επαφής εναρμονίζονται πλήρως με το πρωτόκολλο της κυβέρνησης που εκδόθηκε στις 24 Απριλίου, ενώ σε πολλά σημεία είναι πιο αυστηροί από τις κυβερνητικές οδηγίες. Για παράδειγμα, η χρήση μασκών μέσα στην εταιρεία είναι υποχρεωτική, ανεξαρτήτως της απόστασης μεταξύ των εργαζομένων. Ολόκληρο το πρωτόκολλο της Ducati έχει καταρτιστεί από μια επιτροπή που αποτελείται τόσο από την εταιρεία όσο και από τα μέλη του συνδικάτου των εργαζομένων, η οποία μάλιστα συστάθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις δύο μέρες μετά του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ιταλία.  Πολλά από τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, είναι προϊόν μια προσεκτικής ανάλυσης των πρωτοκόλλων που εφαρμόστηκαν σε κινέζικα εργοστάσια του VW Group, όπου η παραγωγή είχε ανασταλεί μόνο για μία εβδομάδα αλλά υπήρξαν αυστηρά μέτρα προφύλαξης, με την απόσταση και την απολύμανση να είναι ακόμη σε ισχύ.

Ο Claudio Domenicali, CEO της Ducati, δήλωσε: “Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε κι έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά τις προηγούμενες εβδομάδες για να ελαχιστοποιήσουμε κάθε ρίσκο. Εκτός απ’ αυτό, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση. Ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί και γι’ αυτό πρέπει να προσέξουμε ώστε να καταπολεμηθεί κάθε πιθανότητα μετάδοσης. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε άτομο στο εργοστάσιο θα φοράει μάσκα, πρέπει να προστατέψουμε τον πληθυσμό από την παρουσία ασυμπτωματικών φορέων οι οποίοι, αν και σε μικρό ποσοστό, υπάρχουν και δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν από τον υποχρεωτικό έλεγχο της θερμοκρασίας. Ta ορολογικά τεστ μπορούν να βοηθήσουν, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο μια μικρή εικόνα. Θα πρέπει να επαναλαμβάνονται καθημερινά πριν την είσοδο κι αυτό προφανώς είναι κάτι πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό οι μάσκες και οι αποστάσεις είναι τόσο σημαντικές.”

“Θα προσαρμόζουμε το πρωτόκολλο ανάλογα με την εξέλιξη των υγειονομικών δεδομένων και βάσει των υποδείξεων της κυβέρνησης, αλλά και της περιφέρειας της Emilia-Romagna. Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τους αξιωματούχους προκειμένου να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Η αγορά των δίκυκλων είναι ιδιαίτερα εποχιακή και το να σταματήσουμε την παραγωγή των Μάρτιο και τον Απρίλιο, μας έχει επιφέρει ήδη αρνητικά αποτελέσματα στις πωλήσεις. Η κινέζικη αγορά έχει αρχίσει να εκτοξεύεται, ενώ οι πωλήσεις στην Κορέα και την Ιαπωνία πάνε καλά. Στην Γερμανία, οι έμποροι έχουν ανοίξει εδώ και μία εβδομάδα και ήδη υπάρχει έλλειψη προϊόντων. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή η επανεκκίνηση θα μας επιτρέψει τουλάχιστον να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του lockdown που είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε, δυστυχώ την χειρότερη εποχή. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ένα καταπληκτικό βιβλίο παραγγελιών: το ολοκαίνουργιο Streetfighter V4 μόλις παρουσιάστηκε κι έτυχε καθολικής αποδοχής από τον ειδικό τύπο ανακηρύσσοντάς το βασιλιά της κατηγορίας. Δυστυχώς, η παραγωγή του σταμάτησε ένα μήνα μετά το ξεκίνημά της. Υπάρχουν επίσης πολλές παραγγελίες για το Multistrada 1260 S και για το Panigale V2. Έχουμε επίσης τα Multistrada 950 και Ducati Scrambler 1100 Pro.”

“Είμαι πεπεισμένος ότι στην επόμενη φάση, οι μοτοσυκλέτες θα αποδειχθούν ιδανικές χάρη στον συνδυασμό της διασκέδασης, του πάθους και της δυνατότητας να έχεις ένα όχημα να περάσεις το σαββατοκύριακο, αλλά και να μετακινηθείς γρήγορα και με ασφάλεια μέσα στην πόλη, χωρίς τα προβλήματα του πάρκινγκ και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους της Ducati, οι οποίοι με υπομονή και πνεύμα συνεργασίας διαχειρίστηκαν αυτήν την αφύσικη κατάσταση και μας υποστηρίζουν με την διευθέτηση της επανεκκίνησης.”

Παρά το εκ νέου άνοιγμα των γραμμών παραγωγής, η Ducati επιβεβαιώνει ότι οι επισκέψεις στο Μουσείο, στο εργοστάσιο και στο “Fisica in Moto” θα εξακολουθήσουν να είναι “παγωμένες” μέχρι νεοτέρας, όπως επίσης θα συνεχίσει να απαγορεύεται η είσοδος στο εργοστάσιο για προμηθευτές, εμπόρους, συνεργαζόμενες εταιρείες και γενικότερα για προσωπικό εξωτερικών συνεργατών, εκτός και αν αποδεδειγμένα χρειάζονται για την συνέχεια των διαδικασιών της παραγωγής και την εξέλιξη των προϊόντων.

 

Ετικέτες

MotoGP: Συνεργασία με SHARK για νέα σειρά κρανών με το λογότυπό τους το 2026

Η γνωστή εταιρεία SHARK συμμαχεί με τα MotoGP για την δημιουργία επίσημης σειράς κρανών του παγκοσμίου πρωταθλήματος
MotoGP SHARK Helmets
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

26/11/2025

Η SHARK και τα MotoGP ανακοίνωσαν την συνεργασία τους, παρουσιάζοντας την πρώτη επίσημη συλλογή κρανών MotoGP που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2026, μια κίνηση που ενισχύει τη θέση της SHARK στον κορυφαίο θεσμό των δύο τροχών, φέρνοντας στους αναβάτες κράνη κατασκευασμένα με τεχνολογία που εξελίχθηκε σε ακραίες αγωνιστικές συνθήκες.

Η SHARK, με ρίζες στα γαλλικά paddock από το 1989 και 79 παγκόσμιους πρωταθλητές στο ενεργητικό της, ενισχύει την παρουσία της στα MotoGP όπου ήδη εκπροσωπείται από τους Johann Zarco και Raul Fernandez. Η νέα σειρά κρανών, σχεδιασμένη στη Μασσαλία, αξιοποιεί την τεχνολογία που η εταιρεία εξελίσσει μέσα στις πίστες: σύνθετα υλικά, αεροδυναμική βελτιστοποίηση και αφοσίωση στην προστασία.

Τα MotoGP, ως κορυφαίο πρωτάθλημα μοτοσυκλετών παγκοσμίως, αποτελεί ιδανικό συνεργάτη με 22 πίστες σε 5 ηπείρους και συνεχής τεχνολογική εξέλιξη σε αεροδυναμική, ηλεκτρονικά και ασφάλεια.

Η συλλογή SHARK x MotoGP θα περιλαμβάνει δύο Aeron GP FIM #2 πιστοποιημένα με το νέο πρότυπο FIM 2026, ένα Aeron χωρίς το A2S spoiler, καθώς και τα ολοκαίνουργια Skwal Cup και Skwal Jet Cup. Πρόκειται για κράνη που κουβαλούν αγωνιστικό DNA, αλλά προορίζονται για καθημερινή αστική χρήση από όλους τους αναβάτες.

Ο CEO της Dorna, Carmelo Ezpeleta, χαρακτήρισε τη συλλογή "σύμβολο ανάπτυξης και πάθους", ενώ ο CEO της 2Ride (μητρική εταιρεία γνωστών brands όπως SHARK, NOLAN, SEGURA, BERING, και CAIRN) Christophe Merkel, τόνισε ότι η σειρά αντανακλά τις αξίες και των δύο μερών, φέρνοντας τεχνολογία από τα MotoGP στο δρόμο.

Η συνεργασία θα διαρκέσει από το 2026 έως το τέλος του 2028, σηματοδοτώντας μια τριετία τεχνολογικής και εμπορικής σύμπραξης, κυρίως το δεύτερο για να είμαστε ειλικρινείς. Το διαδικτυακό κατάστημα των MotoGP πηγαίνει πολύ καλά και για να συνεχίσει θα πρέπει να εμπλουτίζεται με προϊόντα. Ένα δικό τους κράνος, είναι κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς κάποια άλλη επιρροή στο καθαυτό κομμάτι των αγώνων.