Η Ducati επιστρέφει στην παραγωγή!

Πολύ σύντομα τα νέα μοντέλα στους εμπόρους
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/4/2020

Όπως ολόκληρο το ιταλικό έθνος, έτσι και η Ducati ετοιμάζεται να επανλέθει σταδιακά στην κανονικότητα, με την επανεκκίνηση των μονάδων παραγωγής στο εργοστάσιο του Borgo Panigale να ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 27 Απριλίου!

Η Ducati, εναρμονιζόμενη πλήρως με τις κυβερνητικές οδηγίες και νόμους κατά τη εξάοπλωσης της πανδημίας, είχε αναστείλει πλήρως την παραγωγή της στην Bologna από την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Στη συνέχεια, ήρθε το καθολικό lockdown εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης, και παρά το γεγονός ότι σε οργανωτικό επίπεδο τα πάντα ήταν έτοιμα, η παραγωγή παρέμεινε “παγωμένη”.

Όμως, η βαθμιαία βελτίωση των δεδομένων, σε ότι αφορά το υγειονομικό κομμάτι, οδήγησε την ιταλική κυβέρνηση να επιτρέψει σε εταιρείες που παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσω –κυρίως- των εξαγωγών, να επανεκκινήσουν την παραγωγή τους.

Αυτή είναι η πρώτη φάση της επιστροφής, η οποία προς το παρόν αφορά ένα ποσοστό των εργατών που δουλεύουν στις γραμμές παραγωγής. Θα ξεκινήσει αρχικά το προσωπικό του συνεργείου, στην συνέχεια θα μπουν στην διαδικάσία οι εργάτες από το τμήμα συναρμολόγησης κινητήρων και από τις 28 Απριλίου, θα ξεκινήσουν και οι εργαζόμενοι στην συναρμολόγηση των μοτοσυκλετών. Σε ό,τι αφορά τους διοικητικούς υπαλλήλους, η μέθοδος της τηλεργασία θα θεωρείται υποχρεωτική και μόνο όσοι δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι θα έχουν πρόσβαση στο εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργάζονται στα τμήματα του εμπορικού, του μάρκετινγκ, της μηχανοργάνωσης, της διεύθυνσης, και του λογιστηρίου θα δουλεύουν εξ αποστάσεως. Η διαδικασία της παραγωγής έχει επαναπρογραμματιστεί και από μία οκτάωρη βάρδια αλλάζει σε δύο επτάωρες βάρδιες, προκειμένου να υπάρχει ο μικρότερος δυνατός αριθμός εργαζομένων ταυτόχρονα μέσα στο εργοστάσιο και κατ’ επέκταση να μειωθεί η όποια επαφή μεταξύ τους. Η καντίνα του εργοστασίου θα λειτουργεί κανονικά, αλλά με θέση ανά τέσσερα καθίσματα.

Οι τεχνικοί που εμπλέκονται στο R&D και δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, δούλευαν ήδη κανονικά στο εργοστάσιο, βάσει των κανονισμών της ATECO, οπότε όλοι οι μηχανικοί από τον έλεγχο των κινητήρων, όλοι όσοι ασχολούντια με τις δοκιμές των μοτοσυκλετών και όσοι διενεργούν εργαστηριακούς ελέγχους, βρίσκονται στο Borgo Panigale. Από την άλλη, οι σχεδιαστές και οι υπάλληλοι του τμήματος υπολογισμών, θα δουλεύουν εξ αποστάσεως. Αυτός ο προγραμματισμός θα διασφαλίσει, σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, ότι όλες οι μοτοσυκλέτες της Ducati θα παραδοθιουν κανονικά, ενώ θα συνεχιστεί και η εξέλιξη νέων προϊόντων.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το εργοστάσιο, τονίζεται επίσης ότι όλοι οι κανόνες επαφής εναρμονίζονται πλήρως με το πρωτόκολλο της κυβέρνησης που εκδόθηκε στις 24 Απριλίου, ενώ σε πολλά σημεία είναι πιο αυστηροί από τις κυβερνητικές οδηγίες. Για παράδειγμα, η χρήση μασκών μέσα στην εταιρεία είναι υποχρεωτική, ανεξαρτήτως της απόστασης μεταξύ των εργαζομένων. Ολόκληρο το πρωτόκολλο της Ducati έχει καταρτιστεί από μια επιτροπή που αποτελείται τόσο από την εταιρεία όσο και από τα μέλη του συνδικάτου των εργαζομένων, η οποία μάλιστα συστάθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις δύο μέρες μετά του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ιταλία.  Πολλά από τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, είναι προϊόν μια προσεκτικής ανάλυσης των πρωτοκόλλων που εφαρμόστηκαν σε κινέζικα εργοστάσια του VW Group, όπου η παραγωγή είχε ανασταλεί μόνο για μία εβδομάδα αλλά υπήρξαν αυστηρά μέτρα προφύλαξης, με την απόσταση και την απολύμανση να είναι ακόμη σε ισχύ.

Ο Claudio Domenicali, CEO της Ducati, δήλωσε: “Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε κι έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά τις προηγούμενες εβδομάδες για να ελαχιστοποιήσουμε κάθε ρίσκο. Εκτός απ’ αυτό, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση. Ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί και γι’ αυτό πρέπει να προσέξουμε ώστε να καταπολεμηθεί κάθε πιθανότητα μετάδοσης. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε άτομο στο εργοστάσιο θα φοράει μάσκα, πρέπει να προστατέψουμε τον πληθυσμό από την παρουσία ασυμπτωματικών φορέων οι οποίοι, αν και σε μικρό ποσοστό, υπάρχουν και δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν από τον υποχρεωτικό έλεγχο της θερμοκρασίας. Ta ορολογικά τεστ μπορούν να βοηθήσουν, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο μια μικρή εικόνα. Θα πρέπει να επαναλαμβάνονται καθημερινά πριν την είσοδο κι αυτό προφανώς είναι κάτι πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό οι μάσκες και οι αποστάσεις είναι τόσο σημαντικές.”

“Θα προσαρμόζουμε το πρωτόκολλο ανάλογα με την εξέλιξη των υγειονομικών δεδομένων και βάσει των υποδείξεων της κυβέρνησης, αλλά και της περιφέρειας της Emilia-Romagna. Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τους αξιωματούχους προκειμένου να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Η αγορά των δίκυκλων είναι ιδιαίτερα εποχιακή και το να σταματήσουμε την παραγωγή των Μάρτιο και τον Απρίλιο, μας έχει επιφέρει ήδη αρνητικά αποτελέσματα στις πωλήσεις. Η κινέζικη αγορά έχει αρχίσει να εκτοξεύεται, ενώ οι πωλήσεις στην Κορέα και την Ιαπωνία πάνε καλά. Στην Γερμανία, οι έμποροι έχουν ανοίξει εδώ και μία εβδομάδα και ήδη υπάρχει έλλειψη προϊόντων. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή η επανεκκίνηση θα μας επιτρέψει τουλάχιστον να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του lockdown που είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε, δυστυχώ την χειρότερη εποχή. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ένα καταπληκτικό βιβλίο παραγγελιών: το ολοκαίνουργιο Streetfighter V4 μόλις παρουσιάστηκε κι έτυχε καθολικής αποδοχής από τον ειδικό τύπο ανακηρύσσοντάς το βασιλιά της κατηγορίας. Δυστυχώς, η παραγωγή του σταμάτησε ένα μήνα μετά το ξεκίνημά της. Υπάρχουν επίσης πολλές παραγγελίες για το Multistrada 1260 S και για το Panigale V2. Έχουμε επίσης τα Multistrada 950 και Ducati Scrambler 1100 Pro.”

“Είμαι πεπεισμένος ότι στην επόμενη φάση, οι μοτοσυκλέτες θα αποδειχθούν ιδανικές χάρη στον συνδυασμό της διασκέδασης, του πάθους και της δυνατότητας να έχεις ένα όχημα να περάσεις το σαββατοκύριακο, αλλά και να μετακινηθείς γρήγορα και με ασφάλεια μέσα στην πόλη, χωρίς τα προβλήματα του πάρκινγκ και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους της Ducati, οι οποίοι με υπομονή και πνεύμα συνεργασίας διαχειρίστηκαν αυτήν την αφύσικη κατάσταση και μας υποστηρίζουν με την διευθέτηση της επανεκκίνησης.”

Παρά το εκ νέου άνοιγμα των γραμμών παραγωγής, η Ducati επιβεβαιώνει ότι οι επισκέψεις στο Μουσείο, στο εργοστάσιο και στο “Fisica in Moto” θα εξακολουθήσουν να είναι “παγωμένες” μέχρι νεοτέρας, όπως επίσης θα συνεχίσει να απαγορεύεται η είσοδος στο εργοστάσιο για προμηθευτές, εμπόρους, συνεργαζόμενες εταιρείες και γενικότερα για προσωπικό εξωτερικών συνεργατών, εκτός και αν αποδεδειγμένα χρειάζονται για την συνέχεια των διαδικασιών της παραγωγής και την εξέλιξη των προϊόντων.

 

Ετικέτες

Honda XL750 Transalp: Ανακοινώθηκε η τιμή σε Αυστρία! – Πόσο θα κάνει στην Ελλάδα

Αναμένουμε από έως 11.600 έως 11.700!
Honda Transalp 2023 price
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/1/2023

Λίγες ημέρες πριν από μία τοπική έκθεση μοτοσυκλέτας στην Αυστρία, λίγο έξω από την Βιέννη όπου η εκεί αντιπροσωπεία θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά την νέα Transalp, οι Αυστριακοί παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να μην χρειάζεται να απαντούν συνέχεια στην ερώτηση της «Τιμούλας», που αν και λιγότερο συμβαίνει και εκεί.

Στην Αυστρία θα κοστίζει €11.590 που αμέσως την κατατάσσει την φθηνότερη ανάμεσα στις Ιαπωνικές αλλά και την φθηνότερη της κατηγορίας στην εκεί αγορά, καθώς το Yamaha Ténéré 700 ξεκινά από €12,099, το νέο Suzuki V-Strom 800DE από €12,790 και το BMW F 850 ​​GS από €14,570. Το νέο V-Strom είναι επίσης μία μοτοσυκλέτα που περιμένουμε να ανακοινωθεί η τιμή της, ενώ στις διαφορές τους πρέπει να τονιστεί πως ο βασικός εξοπλισμός δεν είναι ίδιος. Το Suzuki για παράδειγμα δίνεται στην Αυστρία με quickshifter, ποδιά και χούφτες, βέβαια από την άλλη το νέο Transalp είναι με διαφορά το πιο δυνατό στην ονομαστική ιπποδύναμη που να θυμίσουμε πως είχαμε ανακοινώσει πρώτοι στον κόσμο έχοντας σίγουρο πως η Honda δεν θα αλλάξει την απόδοση με το Hornet, όπως και τελικά έπραξε. Παράλληλα στον τομέα των ηλεκτρονικών το νέο Transalp επίσης έρχεται με πλήρες πακέτο και έτσι στην Αυστρία ανακοινώνεται ως μία από τις καλύτερες προτάσεις με σχέση τιμής – κόστους, αν και προφανώς αυτό παραμένει τώρα στα χαρτιά, μέχρι την πρώτη την οδηγική του παρουσίαση που υπολογίζεται στα μέσα Μαρτίου.

Η Αυστρία, συγκεκριμένα, είναι μία αγορά που παρουσιάζει ομοιότητες με την δική μας λόγω υψηλότατης φορολογίας. Συχνά ο κόσμος παραβλέπει πως εμείς οι μοτοσυκλετιστές στην Ελλάδα πληρώνουμε δυσβάσταχτα ψηλότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κάθε μοντέλο τόσο για το υψηλότερο ΦΠΑ με βάση το εισόδημα, όσο και με τις υπόλοιπες χρεώσεις με τις οποίες η Πολιτεία βαρύνει τις εισαγωγές.

Οι τιμές της Ιταλίας και της Γερμανίας για παράδειγμα, επιβαρύνονται λιγότερο και συχνά οι εκεί αντιπροσωπείες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους με χαμηλότερη λιανική τιμή. Οι τιμές της Αυστρίας λοιπόν συχνά πλησιάζουν εκείνες της Ελλάδα, αν και το καλό για εκείνους είναι πως τα εισοδηματικά κριτήρια είναι καλύτερα που σημαίνει πως και η επιβάρυνση της Πολιτείας είναι πιο λογική εκεί. Από την στιγμή λοιπόν που εκεί θα κοστίζει €11.590, περιμένουμε κι εδώ μία λιανική έως €11.700 πράγμα που θα το φέρει στην ίδια τιμή με την βασική έκδοση του Tenere από το οποίο θα το χωρίζει όμως ο πλουσιότερος εξοπλισμός και αρκετά άλογα.

Είναι επίσης πραγματικότητα πως η τιμή του νέου Transalp αποτελεί για τους υπόλοιπους του ανταγωνισμού στην κατηγορία το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς ελπίζουν να μην καταφέρει στην Ελλάδα να σπάσει το όριο των 12.000, ένα στοίχημα που δείχνει να χάνεται. Λογικά η επίσημη ανακοίνωση του νέου τιμοκαταλόγου δεν θα αργήσει να έρθει ώστε να δούμε αν είναι ακριβές το παράδειγμα.

Περισσότερα για τις τιμές της κατηγορίας σε προηγούμενο άρθρο εδώ.

Ετικέτες