Η Ducati επιστρέφει στην παραγωγή!

Πολύ σύντομα τα νέα μοντέλα στους εμπόρους
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/4/2020

Όπως ολόκληρο το ιταλικό έθνος, έτσι και η Ducati ετοιμάζεται να επανλέθει σταδιακά στην κανονικότητα, με την επανεκκίνηση των μονάδων παραγωγής στο εργοστάσιο του Borgo Panigale να ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 27 Απριλίου!

Η Ducati, εναρμονιζόμενη πλήρως με τις κυβερνητικές οδηγίες και νόμους κατά τη εξάοπλωσης της πανδημίας, είχε αναστείλει πλήρως την παραγωγή της στην Bologna από την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Στη συνέχεια, ήρθε το καθολικό lockdown εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης, και παρά το γεγονός ότι σε οργανωτικό επίπεδο τα πάντα ήταν έτοιμα, η παραγωγή παρέμεινε “παγωμένη”.

Όμως, η βαθμιαία βελτίωση των δεδομένων, σε ότι αφορά το υγειονομικό κομμάτι, οδήγησε την ιταλική κυβέρνηση να επιτρέψει σε εταιρείες που παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσω –κυρίως- των εξαγωγών, να επανεκκινήσουν την παραγωγή τους.

Αυτή είναι η πρώτη φάση της επιστροφής, η οποία προς το παρόν αφορά ένα ποσοστό των εργατών που δουλεύουν στις γραμμές παραγωγής. Θα ξεκινήσει αρχικά το προσωπικό του συνεργείου, στην συνέχεια θα μπουν στην διαδικάσία οι εργάτες από το τμήμα συναρμολόγησης κινητήρων και από τις 28 Απριλίου, θα ξεκινήσουν και οι εργαζόμενοι στην συναρμολόγηση των μοτοσυκλετών. Σε ό,τι αφορά τους διοικητικούς υπαλλήλους, η μέθοδος της τηλεργασία θα θεωρείται υποχρεωτική και μόνο όσοι δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι θα έχουν πρόσβαση στο εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργάζονται στα τμήματα του εμπορικού, του μάρκετινγκ, της μηχανοργάνωσης, της διεύθυνσης, και του λογιστηρίου θα δουλεύουν εξ αποστάσεως. Η διαδικασία της παραγωγής έχει επαναπρογραμματιστεί και από μία οκτάωρη βάρδια αλλάζει σε δύο επτάωρες βάρδιες, προκειμένου να υπάρχει ο μικρότερος δυνατός αριθμός εργαζομένων ταυτόχρονα μέσα στο εργοστάσιο και κατ’ επέκταση να μειωθεί η όποια επαφή μεταξύ τους. Η καντίνα του εργοστασίου θα λειτουργεί κανονικά, αλλά με θέση ανά τέσσερα καθίσματα.

Οι τεχνικοί που εμπλέκονται στο R&D και δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, δούλευαν ήδη κανονικά στο εργοστάσιο, βάσει των κανονισμών της ATECO, οπότε όλοι οι μηχανικοί από τον έλεγχο των κινητήρων, όλοι όσοι ασχολούντια με τις δοκιμές των μοτοσυκλετών και όσοι διενεργούν εργαστηριακούς ελέγχους, βρίσκονται στο Borgo Panigale. Από την άλλη, οι σχεδιαστές και οι υπάλληλοι του τμήματος υπολογισμών, θα δουλεύουν εξ αποστάσεως. Αυτός ο προγραμματισμός θα διασφαλίσει, σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, ότι όλες οι μοτοσυκλέτες της Ducati θα παραδοθιουν κανονικά, ενώ θα συνεχιστεί και η εξέλιξη νέων προϊόντων.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το εργοστάσιο, τονίζεται επίσης ότι όλοι οι κανόνες επαφής εναρμονίζονται πλήρως με το πρωτόκολλο της κυβέρνησης που εκδόθηκε στις 24 Απριλίου, ενώ σε πολλά σημεία είναι πιο αυστηροί από τις κυβερνητικές οδηγίες. Για παράδειγμα, η χρήση μασκών μέσα στην εταιρεία είναι υποχρεωτική, ανεξαρτήτως της απόστασης μεταξύ των εργαζομένων. Ολόκληρο το πρωτόκολλο της Ducati έχει καταρτιστεί από μια επιτροπή που αποτελείται τόσο από την εταιρεία όσο και από τα μέλη του συνδικάτου των εργαζομένων, η οποία μάλιστα συστάθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις δύο μέρες μετά του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ιταλία.  Πολλά από τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, είναι προϊόν μια προσεκτικής ανάλυσης των πρωτοκόλλων που εφαρμόστηκαν σε κινέζικα εργοστάσια του VW Group, όπου η παραγωγή είχε ανασταλεί μόνο για μία εβδομάδα αλλά υπήρξαν αυστηρά μέτρα προφύλαξης, με την απόσταση και την απολύμανση να είναι ακόμη σε ισχύ.

Ο Claudio Domenicali, CEO της Ducati, δήλωσε: “Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε κι έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά τις προηγούμενες εβδομάδες για να ελαχιστοποιήσουμε κάθε ρίσκο. Εκτός απ’ αυτό, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση. Ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί και γι’ αυτό πρέπει να προσέξουμε ώστε να καταπολεμηθεί κάθε πιθανότητα μετάδοσης. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε άτομο στο εργοστάσιο θα φοράει μάσκα, πρέπει να προστατέψουμε τον πληθυσμό από την παρουσία ασυμπτωματικών φορέων οι οποίοι, αν και σε μικρό ποσοστό, υπάρχουν και δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν από τον υποχρεωτικό έλεγχο της θερμοκρασίας. Ta ορολογικά τεστ μπορούν να βοηθήσουν, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο μια μικρή εικόνα. Θα πρέπει να επαναλαμβάνονται καθημερινά πριν την είσοδο κι αυτό προφανώς είναι κάτι πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό οι μάσκες και οι αποστάσεις είναι τόσο σημαντικές.”

“Θα προσαρμόζουμε το πρωτόκολλο ανάλογα με την εξέλιξη των υγειονομικών δεδομένων και βάσει των υποδείξεων της κυβέρνησης, αλλά και της περιφέρειας της Emilia-Romagna. Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τους αξιωματούχους προκειμένου να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Η αγορά των δίκυκλων είναι ιδιαίτερα εποχιακή και το να σταματήσουμε την παραγωγή των Μάρτιο και τον Απρίλιο, μας έχει επιφέρει ήδη αρνητικά αποτελέσματα στις πωλήσεις. Η κινέζικη αγορά έχει αρχίσει να εκτοξεύεται, ενώ οι πωλήσεις στην Κορέα και την Ιαπωνία πάνε καλά. Στην Γερμανία, οι έμποροι έχουν ανοίξει εδώ και μία εβδομάδα και ήδη υπάρχει έλλειψη προϊόντων. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή η επανεκκίνηση θα μας επιτρέψει τουλάχιστον να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του lockdown που είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε, δυστυχώ την χειρότερη εποχή. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ένα καταπληκτικό βιβλίο παραγγελιών: το ολοκαίνουργιο Streetfighter V4 μόλις παρουσιάστηκε κι έτυχε καθολικής αποδοχής από τον ειδικό τύπο ανακηρύσσοντάς το βασιλιά της κατηγορίας. Δυστυχώς, η παραγωγή του σταμάτησε ένα μήνα μετά το ξεκίνημά της. Υπάρχουν επίσης πολλές παραγγελίες για το Multistrada 1260 S και για το Panigale V2. Έχουμε επίσης τα Multistrada 950 και Ducati Scrambler 1100 Pro.”

“Είμαι πεπεισμένος ότι στην επόμενη φάση, οι μοτοσυκλέτες θα αποδειχθούν ιδανικές χάρη στον συνδυασμό της διασκέδασης, του πάθους και της δυνατότητας να έχεις ένα όχημα να περάσεις το σαββατοκύριακο, αλλά και να μετακινηθείς γρήγορα και με ασφάλεια μέσα στην πόλη, χωρίς τα προβλήματα του πάρκινγκ και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους της Ducati, οι οποίοι με υπομονή και πνεύμα συνεργασίας διαχειρίστηκαν αυτήν την αφύσικη κατάσταση και μας υποστηρίζουν με την διευθέτηση της επανεκκίνησης.”

Παρά το εκ νέου άνοιγμα των γραμμών παραγωγής, η Ducati επιβεβαιώνει ότι οι επισκέψεις στο Μουσείο, στο εργοστάσιο και στο “Fisica in Moto” θα εξακολουθήσουν να είναι “παγωμένες” μέχρι νεοτέρας, όπως επίσης θα συνεχίσει να απαγορεύεται η είσοδος στο εργοστάσιο για προμηθευτές, εμπόρους, συνεργαζόμενες εταιρείες και γενικότερα για προσωπικό εξωτερικών συνεργατών, εκτός και αν αποδεδειγμένα χρειάζονται για την συνέχεια των διαδικασιών της παραγωγής και την εξέλιξη των προϊόντων.

 

Ετικέτες

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Η μη συμμόρφωση με τους αυστηρότερες Euro5+ προδιαγραφές ρύπων θέτουν αυτομάτως το YZF-R1 εκτός ευρωπαϊκής αγοράς
motomagYamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

22/2/2024

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται από την Αγγλία, η Yamaha δεν σκοπεύει να δαπανήσει τον χρόνο και το χρήμα που χρειάζεται, προκειμένου τα YZF-R1 και YZF-R1M να συμμορφωθούν με της Euro5+ προδιαγραφές, κατά συνέπεια από το 2025 που λήγει η παράταση για την ταξινόμηση των Euro 5 μοτοσυκλετών δεν θα μπορούν να πωλούνται στις χώρες της Ε.Ε.

Τα τελευταία χρόνια, η supersport κατηγορία έχει γνωρίσει μεγάλη εξειδίκευση, στοχεύοντας όλο και περισσότερο στη χρήση πίστας, περιορίζοντας έτσι το κοινό της. Αυτό, σε συνδυασμό με την στροφή του κοινού σε μοτοσυκλέτες που εκπληρώνουν πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς, όπως οι Adventure, οδήγησαν την άλλοτε κραταιά κατηγορία στις πωλήσεις, σε πτώση. Το κοινό που τις επιλέγει είναι πλέον πολύ μικρότερο, σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια, όπου από όποια καφετέρια και αν περνούσες απέξω, έβλεπες μία σειρά από superbike και supersport μοτοσυκλέτες. Εννοείται ότι η διαρκής οικονομική στενότητα, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπου που κινείται η αγορά, η οποία πλέον έχει αλλάξει ρότα και έχει παρουσιάσει διαφορετικές ανάγκες, σε σχέση με τότε.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Ήδη η Yamaha, από το 2020 και μετά, αποφάσισε να βγάλει από την παραγωγή το YZF-R6, διατηρώντας μόνο την έκδοση RACE, η οποία δεν βγάζει πινακίδα και στοχεύει αποκλειστικά όσους θέλουν ένα τετρακύλινδρο supersport 600 κυβικών για την πίστα. Το 2025 φαίνεται ότι σειρά έχει, τουλάχιστον για την Ευρώπη, το superbike της Iwata, το οποίο πιθανότατα θα συνεχίσει να παράγεται, όμως μόνο σε μία αντίστοιχη έκδοση με την RACE του R6. Τουλάχιστον έτσι φανερώνουν πληροφορίες που μας έρχονται από την Αγγλία, η οποία βέβαια πλέον δεν είναι μέλος της Ε.Ε.

Η απόφαση αυτή, αναμφίβολα επηρεάστηκε από την ζήτηση και το κατά πόσο αυτή θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των εγκρίσεων τύπου. Αποτελεί, όμως ταυτόχρονα και μία δήλωση του Ιαπωνικού εργοστασίου για το μέλλον, το οποίο μας είχε εν μέρει αποκαλύψει ο μέχρι πολύ πρόσφατα President & CEO της Yamaha, Eric de Seynes, στα πλαίσια της EICMA 2023. Η συνέντευξη του έχει δημοσιευθεί στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2023, αυτό όμως που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι η εταιρεία των τριών διαπασών έχει αρχίσει να αλλάζει κατεύθυνση. Το YZF-R1 αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα, ως προς την αλλαγή των στόχων, με το R&D να κοιτάζει στο μέλλον, σε μία αγορά, αλλά και κοινωνία, που θέτει διαφορετικές προτεραιότητες με πριν.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Ξεκινώντας το 1998, το YZF-R1 δημιούργησε ένα φανατικό κοινό γύρω από το όνομά του, κατακτώντας πολλά πρωταθλήματα. To 2002 άφησε πίσω το καρμπυρατέρ, με την τροφοδοσία να περνά στην εποχή του injection, ενώ δύο χρόνια αργότερα η Yamaha έφερε εισαγωγή ram-air, ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες (αντί για τις συμβατικές μέχρι τότε) και steering damper στο τιμόνι.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Το 2009 είδε την εμφάνιση του crossplane τετρακύλινδρου εν σειρά κινητήρα, προσδίδοντας μία ξεχωριστή χροιά, κάνοντας το YZF-R1 να ξεχωρίζει από μακριά, μόνο από τον ήχο του. Η τελευταία μεγάλη ανανέωση ήρθε το 2015, με σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση και την παρουσίαση της "ειδικής" έκδοσης M, με τεχνολογία απευθείας από τα MotoGP.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλη ανανέωση για το ιαπωνικό superbike, με τις επόμενες χρονιές να χαρακτηρίζονται από μικρές βελτιώσεις και συμμορφώσεις με τους εκάστοτε περιορισμούς ρύπων (Euro4, Euro5). Η συμμετοχή της Yamaha στα Motul WSBK, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Suzuki, η οποία έβγαλε εντελώς το GSX-R1000R από την γκάμα της στην Ευρώπη, μόλις μερικά χρόνια μετά την παρουσίαση του τελευταίου μοντέλου της. Αντιθέτως, λόγω της ανάγκης των μέχρι τώρα κανονισμών των Motul WSBK που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής, πιστεύουμε ότι η Yamaha θα κρατήσει στην γκάμα της το YZF-R1, χωρίς όμως να μπορεί να βγάλει πινακίδα. Ένα τέλος εποχής, το οποίο είχαμε προβλέψει στο MOTO, χρόνια πριν, καθώς βλέπαμε την ολοένα μεγαλύτερη εξειδίκευση της κατηγορίας, η οποία έπαυε πλέον να έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα για χρήση στον δημόσιο δρόμο.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata στην ΕυρώπηYamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata στην Ευρώπη